ΣτΕ: Με απόφασή «σοκ» για τους κατασκευαστές, δικαιώνει τους Δημάρχους – «Μπλόκο» στην έκδοση νέων οικοδομικών αδειών – Η προσφυγή του δήμου ΒΒΒ και ο ρόλος της…

Κατασκευές Περιφέρειες
Μοιραστείτε το:

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναγνωρίζει το δικαίωμα των δημάρχων να αναστείλουν την εφαρμογή του πριμ ορόφων που δίνει ο νέος οικοδομικός κανονισμός στα βιοκλιματικά κτίρια.

«Μπλόκο» του ΣτΕ στην εφαρμογή του πριμ ορόφων – Η απόφαση δικαιώνει τους δημάρχους μέχρι την εκδίκαση στην Ολομέλεια

Αναστάτωση στον χώρο των κατασκευαστών έχει προκαλέσει η πρόσφατη απόφαση του πέμπτου τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας για το δικαίωμα των δημάρχων να “παγώσουν” το πριμ ορόφων στα βιοκλιματικά κτίρια.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε νόμιμη την αναστολή των εν λόγω οικοδομικών αδειών από τον δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, προκειμένου να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα, μέχρι την εκδίκαση της συνταγματικότητας του νέου οικοδομικού κανονισμού από την Ολομέλεια.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναγνωρίζει το δικαίωμα των δημάρχων να αναστείλουν την εφαρμογή του πριμ ορόφων που δίνει ο νέος οικοδομικός κανονισμός στα βιοκλιματικά κτίρια. Στο σκεπτικό του αναφέρεται στην αποφυγή δημιουργίας τετελεσμένων, μέχρι να εκδικαστεί η συνταγματικότητα του οικοδομικού κανονισμού στην ολομέλεια.

Η απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου έρχεται 3 εβδομάδες μετά την τροπολογία του υπουργείου περιβάλλοντος που έβαζε φρένο σε 2 από τις 3 διατάξεις που επιτρέπουν υπέρβαση ύψους, και αφού 7 συνολικά δήμοι της Αττικής έχουν παγώσει την έγκριση των συγκεκριμένων αδειών.

Ανάμεσα τους και ο δήμος Αθηναίων, που αποφάσισε να μην εγκρίνει άδειες που προβλέπουν υψηλότερα κτίρια από τα όρια που θέτει το βασιλικό διάταγμα του 1955.

Τις διατάξεις του οικοδομικού κανονισμού υπερασπίστηκε εκ νέου ο πρόεδρος του ΤΕΕ, υποστηρίζοντας ότι είναι απαραίτητες προκειμένου να ανανεωθεί το κτιριακό δυναμικό της χώρας με σύγχρονες περιβαλλοντικές προδιαγραφές, χωρίς να ανέβει κατακόρυφα η τιμή.

Κύκλοι των κατασκευαστών υποστηρίζουν ότι με την απόφαση του ΣτΕ παγώνει το μεγαλύτερο μέρος της οικοδομικής δραστηριότητας. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει διαμηνύσει ότι δεν θα προβεί σε νομοθετική ρύθμιση πριν την απόφαση της ολομέλειας. Ωστόσο ακόμα δεν έχει οριστεί δικάσιμος.

—————

ΣτΕ: Πάγωμα  Απόφασης της Αποκεντρωμένης  Διοίκησης Αττικής για ακύρωση της  αναστολής οικοδ. αδειών που αποφάσισε το ΔΣ του Δήμου  ΒΒΒ

Η “μάχη” μεταξύ Δήμων και ΥΠΕΝ συνεχίζεται με νικητή αυτήν τη φορά τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, αφού το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με απόφασή του, δικαιώνει πλήρως τον Δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, κ. Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, να εκδώσει εσωτερική διαταγή (εντέλλεσθε) με την οποία αναστέλλεται η έκδοση από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου αδειών, που κάνουν χρήση των διατάξεων του ΝΟΚ.

Συγκεκριμένα, με την ΕΔ 72/2024 απόφασή του, μετά από σχετικό αίτημα του Δήμου αναστέλλει την εκτέλεση της 31984/12.4.2024 απόφαση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για την ακύρωση της εσωτερικής διαταγής μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της κρινόμενης αίτησης αναστολής.

Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, με την εν λόγω απόφαση, όχι μόνο ανοίγει το δρόμο να συνεχιστεί η μερική αναστολή της έκδοσης αδειών από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου, αλλά θέτει ξεκάθαρα θέμα αμφισβήτησης της νομιμότητας όσων αδειών εκδίδονται κάνοντας χρήση των διατάξεων του ΝΟΚ, μέχρι την εκδίκαση της απόφασης από την Ολομέλεια του ΣτΕ, δικαιώνοντας παράλληλα και όλους τους Δήμους που αντιπαρατίθενται στις διατάξεις του ΝΟΚ.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το Ε’ τμήμα του ΣτΕ, σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης αναστολής εκτέλεσης, δεν περιορίζεται στους τυπικούς λόγους αναρμοδιότητας του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης να εκδώσει μία τέτοια απόφαση αλλά και στην ουσία της αναστολής εκτέλεσης και τις ευεργετικές, για τη διαφύλαξη της φυσιογνωμίας των πόλεων, συνέπειές της. Συγκεκριμένα, η απόφαση καταλήγει στο συμπέρασμα πως:

«Επομένως, από την άμεση εκτέλεση της, εν προκειμένω, προσβαλλόμενης πράξης προκαλείται ανεπανόρθωτη, ή πάντως, δυσχερώς επανορθώσιμη βλάβη σε βάρος του αιτούντος Δήμου συνισταμένη α) σε ματαίωση ή ουσιαστική ανατροπή του εν εξελίξει πολεοδομικού σχεδιασμού κατά την εκπόνηση και έγκριση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου (σελ. 15 παρ. 5 του δικογράφου της κρινόμενης αίτησης) και β) σε αλλοίωση του οικιστικού περιβάλλοντος της περιοχής και των όρων διαβίωσης των κατοίκων από το ύψος μεγάλου αριθμού νέων κατασκευών».

Παράλληλα όμως, το ανώτατο δικαστήριο κρούει των κώδωνα του κινδύνου σε όλες τις υπηρεσίες δόμησης της χώρας που εξακολουθούν και εκδίδουν άδειες με χρήση των διατάξεων του ΝΟΚ καθώς αναφέρει:

«Όπως προκύπτει από το δικόγραφο της αιτήσεως αναστολής και τα προσκομισθέντα στοιχεία, μετά τη δημοσίευση των προαναφερθεισών αποφάσεων του Ε’Τμήματος, στην ΥΔΟΜ του αιτούντος Δήμου συνεχίζουν να κατατίθενται αιτήσεις για την έκδοση οικοδομικής άδειας με τις οποίες ορισμένοι από τους ενδιαφερόμενους ζητούν την εφαρμογή των πολεοδομικών προσαυξήσεων του ΝΟΚ («κινήτρων»), παρά το ότι υφίσταται το ενδεχόμενο να κριθούν οι διατάξεις αυτές αντίθετες στο Σύνταγμα γεγονός που θα έχει σοβαρές και ανεπανόρθωτες συνέπειες για το οικιστικό περιβάλλον της περιοχής του αιτούντος Δήμου. Πέραν τούτου, όμως, στην περίπτωση αυτή οι σχετικές οικοδομικές άδειες ενδέχεται να πρέπει να ανακληθούν στο σύνολό τους, γεγονός που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για τον αιτούντα δήμο και τους ενδιαφερόμενους, αλλά και για τους καλόπιστους τρίτους οι οποίοι θα έχουν εν τω μεταξύ αποκτήσει εμπράγματα δικαιώματα σε οριζόντιες ιδιοκτησίες που πρέπει στη συνέχεια να κατεδαφιστούν κατά το μέρος που θα στηρίζονται στην εφαρμογή των προαναφερόμενων διατάξεων».

Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, μετά την έκδοση της απόφασης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η ιστορική απόφαση του Ε’ τμήματος του ΣτΕ αποτελεί μία πρώτη σημαντική νίκη στον αγώνα που δίνουν οι δήμοι της χώρας μας για το αυτονόητο, να διαφυλάξουν τη φυσιογνωμία των πόλεων και την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους. Με όπλο μας τη νομιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος όπως αυτή ορίζεται από το Σύνταγμα θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας απέναντι στην υπερδόμηση των πόλεων στο βωμό του κέρδους μέχρι την τελική οριστική δικαίωση μας. Επιμένουμε στην πάγια θέση μας πως αποκλειστικός αρμόδιος για τα πολεοδομικά θέματα των πόλεων πρέπει να είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού, οι δήμοι της χώρας».

Δείτε στην συνέχεια όλη την απόφαση του ΣτΕ

 

Πηγή:  aftodioikisi.gr, ertnews.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged