Περιστέρι: Είναι πολλά τα λεφτά Ανδρέα.… Το Μέγα-Θέατρο των 14 εκατ. ευρώ, των 7 ορόφων και της 0,00145% έκπτωσης…

Περιστέρι
Μοιραστείτε το:

Επιτέλους, ο αγώνας του Ανδρέα Παχατουρίδη για το Μέγαρο Πολιτισμού, στο παλιό κτήριο της «Ξυλοτεχνίας» δικαιώνεται…

Ήταν λίγο πριν το 2019, που ο δήμαρχος των πολύ ακριβών δημοτικών έργων, -σύμπτωση-, κος Παχατουρίδης, είχε ξεδιπλώσει  για πρώτη φορά δημόσια το όραμά του  για την απόκτηση από την πόλη της καρδιάς του ενός Μεγάρου [Πολιτισμού, αφού  εκ των λόγων του τεκμαίρεται ότι δεν μπορούσε να βλέπει  το Περιστέρι να  μην διαθέτει ένα τέτοιο πολιτιστικό χώρο σύμβολο και τοπόσημο την στιγμή που διέθεταν  τόσο η Αθήνα, όσο και η Θεσσαλονίκη, εξάλλου  τι στο καλό διαφορετικό  διαθέτουν αυτές οι πόλεις…

Με τα πολλά και τα λίγα, ο λογοτιμήτης, -όπως ο ίδιος τον αποκάλεσε-, Περιφερειάρχης Αττικής, κος Γιώργος Πατούλης, ενέκρινε κονδύλι 14 εκατομμυρίων ευρώ, από τα αποθεματικά της Περιφέρειας, για την χρηματοδότηση του πολιτιστικού και όχι μόνο οράματος του Ανδρέα Παχατουρίδη…

Τα μηδενικά αποθεματικά της Περιφέρειας Αττικής και τα 1.000  ευρώ του Δήμου Περιστερίου για την κατασκευή του έργου

Επειδή, όμως, τα αποθεματικά της Περιφέρειας Αττικής, ήταν εξαντλημένα, δηλαδή μηδενικά για το 2022 που εγκρίθηκε το συγκεκριμένο κονδύλι των 14 εκατ. ευρώ, και συνέχισαν να είναι  πάντα μηδενικά και το 2023, το ποσό αυτό έμεινε στα χαρτιά, με τον δήμο Περιστερίου του κου Παχατουρίδη να μην μπορεί να πάρει  όχι ούτε ένα ευρώ, αλλά ούτε ένα σεντς από αυτά….

Η πίστη, όμως, και κυρίως η αγάπη για αυτό που θέλει να κάνεις, -14 εκατ. ευρώ δεν είναι και λίγα για να τα χάσεις γιατί η Περιφέρεια δεν έχει ούτε ένα ευρώ στο ταμείο της-, κινεί ακόμη και βουνά… Και επειδή ο Δήμος  Περιστερίου του Ανδρέα Παχατουρίδη, δεν είναι όποιος, όποιος δήμος,  έφτιαξε ένα κωδικό για την κατασκευή του Μεγάρου Πολιτισμού στον προϋπολογισμό του, έβαλε μέσα σε αυτόν 1.000 ευρώ ακριβώς και προχώρησε  κατευθείαν στον διαγωνισμό για την ανάδειξη του αναδόχου κατασκευής  του μεγαλεπίβολου έργου…

Όπως είναι γνωστό τις πάσι, η διαδικασία  ανάθεσης με διαγωνισμό τέτοιων έργων, μπορεί να κρατήσει  πολλές φορές ακόμη και δύο (2) χρόνια μέχρι την κατακύρωσή του στον μειοδότη, οπότε ήταν μονόδρομος να ξεκινήσει νωρίς με κάθε τρόπο και να τελειώσει  πριν τις εκλογές, αφού κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί σε αυτές και μετά από αυτές…

Πρωτοπόρος, όπως πάντα ο Δήμος Περιστερίου του Ανδρέα Παχατουρίδη, με τα 1.000 ευρώ στον «κωδικό» κατασκευής του έργου, προχώρησε άμεσα στον διαγωνισμό για την ανάδειξη μειοδότη κατασκευής του με την «αδιάβλητη» κατά πολλούς, αλλά ιδιαίτερα αμαρτωλή για άλλους μέθοδο «Μελέτη-Κατασκευή»…

Ο ανταγωνισμός και η τεράστια έκπτωση… του τελικού μειοδότη…

Στον διαγωνισμό, -όπως συνήθως συμβαίνει  στα έργα  που προκηρύσσει ο Δήμος Περιστερίου-, αναπτύχθηκε τεράστιος  ανταγωνισμός, αφού προσήλθε  μόνο μία κατασκευαστική οντότητα η «ΕΥΔΡΟΜΟΣ ΑΤΕ». Και φυσικά, όχι, ο διαγωνισμός δεν ακυρώθηκε, λόγο προσέλευσης μόνο ενός…

Όπως αναμένονταν, -σύμφωνα με πολύ αξιόπιστους και έμπειρους παρατηρητές του χώρου-, και η έκπτωση που προσφέρθηκε από τον μοναδικό συμμετέχοντα στον διαγωνισμό «τεράστια, που έφθασε  στο 0,00145% περίπου, ή να θέλετε σε ευρώ τις 20.000 ευρώ επί προϋπολογισμού έργου 14 εκατ. ευρώ…

Η πολύ αξιόπιστη μέθοδος «Μελέτη-Κατασκευή» που εγγυάται την υπέρβαση του ποσού κατά  αρκετά εκατομμύρια

Η μέθοδος κατασκευής δημόσιων και δημοτικών έργων «Μελέτη-Κατασκευή», εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι είναι η αγαπημένη μέθοδος κατασκευής εμβληματικών έργων του δήμου, του Ανδρέα Παχατουρίδη… Κι αυτό γιατί με την μέθοδο αυτή  κατασκευάσθηκαν: α) Το νέο Δημαρχείο Περιστερίου που ξεκίνησε με προϋπολογισμό  9.5 εκατομμυρίων ευρώ, προσφορά  από τον ανάδοχο 7.4 εκατομμύρια ευρώ και κατέληξε  για να ολοκληρωθεί στα 15.5 εκατομμύρια ευρώ με το κτίριο  μικρότερο μάλιστα κατά 2.000 τετραγωνικά μέτρα περίπου… β) Το Άλσος Περιστερίου, που ξεκίνησε με προϋπολογισμό 3.8 εκατ. ευρώ περίπου, προσφορά από τον μειοδότη 3,3 εκατ. ευρώ περίπου για να φθάσει στην ολοκλήρωσή του τα 7 εκατ. ευρώ περίπου, αν και κανείς δεν ξέρει το πραγματικό ποσό λόγο των παράδρομων εργασιών που έγιναν σε αυτό…

Η στήλη μπορεί από σήμερα να προβλέψει, -και εύχεται να βγει λάθος-,  ότι η υπέρβαση του συγκεκριμένου έργου θα φέρει το κόστος κατασκευής του κοντά στα 20 εκατ. ευρώ…

Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που δεν έγινε ποτέ και το κτιριακό τέρας των 7 ορόφων (20.5 μέτρων ύψους)

Συνήθως, απ’όλους τους σοβαρούς Οργανισμούς, Υπουργεία, δήμους, κλπ, για έργα αυτής της μορφής που θα  αποτελέσουν και τοπόσημα μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής τους, πριν από κάθε διαδικασία, προκηρύσσεται  «Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός» προκειμένου  να επιλεγεί, η πρέπουσα αρχιτεκτονικά και αισθητικά  μορφή του… Αυτά,   για τους σοβαρούς όπως αναφέραμε ο Οργανισμούς, Δήμους, κλπ, όχι όμως  για τον Δήμο Περιστερίου στον οποίο  σύμφωνα με την μέχρι τώρα πρακτική της Διοίκησής του, -ακόμη και στα ποιο μικρά έργα, όπως η πάλαι ποτέ 1η παιδική Χαρά, τεκμαίρεται ότι ατ πάντα περάνανε από την εικαστική έγκριση του Δημάρχου κου Ανδρέα Παχατουρίδη, για τον οποίο τελευταία  αυξάνονται οι φήμες ότι είναι κάτοχος «Πτυχίου» Διακοσμητή Εσωτερικών Χώρων, ιδιωτικού Κολλεγίου…

Αυτό, όμως που εντυπωσιάζει, είναι ότι όπως έγινε γνωστό, το κτίριο του Μεγάρου Πολιτισμού που  θα κατασκευασθεί στην θέση του  δυτικού κτηρίου της Ξυλοτεχνίας, θα είναι ένα κτήριο-τέρας με ύψος 20,5 μέτρα, επταόροφο ή πενταόροφο, ενώ ήδη, κατά την  συνήθεια του κου Παχατουρίδη, άρχισαν οι εκπτώσεις σε σχέση με όσα αρχικά είχαν ανακοινωθεί, όπως π.χ. ένα υπόγειο χώρο στάθμευσης αντί για δύο, μία αίθουσα θεάτρου αντί για δύο και ποιος ξέρει τι άλλο θα προκύψει κατά την διάρκεια της κατασκευής του…. Να μην ξεχνάει κανείς ότι υπάρχει προϋπηρεσία της διοίκησης Παχατουρίδη στην μείωση των αρχικών χώρων και την αύξηση του προϋπολογισμού των εμβληματικών δημοτικών κτιρίων, όπως π.χ. συνέβη με το ΚΥΒΕ που κατασκευάσθηκε μικρότερο  κατά 2.500 τετρ. μέτρων από τα αρχικά σχέδια ή του Δημαρχείου Περιστερίου που και αυτό  κατασκευάσθηκε  μικρότερο κατά 2-2500 τετρ. μέτρα από τα αρχικά…

Το προ του 1955 κτίριο της Ξυλοτεχνίας που  «χαρακτηρίσθηκε  αυθαίρετα ως κτίριο μετά το 1965 … για να κατεδαφισθεί…

Κτήριο Ξυλοτεχνίας (φωτό:peristerinews.gr)

Όπως έχει  ανακοινωθεί και χωροθετηθεί, το Μέγαρο Πολιτισμού, μέγα όραμα του Ανδρεά Παχατουρίδη, θα κατασκευασθεί στο δυτικό κτήριο της εμβληματικής  ξυλουργικής βιομηχανίας «Ξυλοτεχνία». Το συγκεκριμένο βιομηχανικό κτήριο, κατασκευάσθηκε προ του 1955 και στο εσωτερικό του  διέθετε ένα μικρό τμήμα της ζωντανής βιοτεχνικής και εργαστικής ιστορίας της πόλης, τους «φούρνους ξήρανσης ξύλου» που είχαν χαρακτηρισθεί ως διατηρητέα τεχνολογικά μνημεία…

Οι τελευταίοι καταστράφηκαν ένα Σάββατο, πριν περίπου 6 χρόνια, στα κρυφά από τον αντιδήμαρχο Καθημερινότητας, που ήθελε περισσότερο χώρο για  τα μπάζα που μετέφερε καθημερινά, ενώ το υπόλοιπο κτήριο βρίσκεται στην διαδικασία της κατεδάφισης σήμερα…

Μικρή λεπτομέρεια: Η άδεια κατεδάφισης που εκδόθηκε από την ΥΔΟΜ Περιστερίου (Πολεοδομία) το χαρακτηρίζει ως κτήριο κατασκευής μετά το 1965 και όχι προ του 1955, -όπως είναι στην πραγματικότητα-, ώστε να μην υπάρξει εμπλοκή  με την Εφορία Νεώτερων Μνημείων, που θα έπρεπε να γνωματεύσει αν είναι ή όχι κατεδαφίσημο, κάτι που μπορούσε να προκαλέσει καθυστέρηση ακόμη και δύο χρόνια..

Και όχι τίποτα άλλο, ο δήμαρχος  πρέπει να δείξει το εργοτάξιο κατασκευής του πριν τις εκλογές και όχι το «μακέτο» του…

Σε κάθε περίπτωση μπορεί το Περιστέρι να μην αποκτήσει ποτέ αντιπλημμυρικό δίκτυο, θα έχει σίγουρα ένα πανάκριβο Μέγαρο Πολιτισμού…

——————-

Αντιγράφουμε από  το καλό peristerinews.gr

Ταυτότητα έργου

  • Το κτίριο θα έχει ως κύρια χρήση την χρήση θεάτρου. Αναπτύσσεται καθ’ ύψος μέχρι το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος (22,75μ) από τη στάθμη του πεζοδρομίου και σε δύο στάθμες υπογείου.
  • Τα υπόγεια διατίθενται για χώρο στάθμευσης συνολικά τουλάχιστον 70 οχημάτων καθώς και για βοηθητικούς-αποθηκευτικούς χώρους και χώρους Η/Μ.
  • Οι προδιαγραφές του νέου κτιρίου θα εξυπηρετούν τόσο την χρήση του θεάτρου αλλά και την λειτουργία του χώρου ως αίθουσα συνεδριάσεων, χώρο εκθέσεων και συναφών χρήσεων.
  • Το θέατρο θα περιλαμβάνει 280 σταθερές θέσεις.
  • Στο κτίριο θα προβλέπονται επίσης γραφειακοί χώροι για την εξυπηρέτηση και την οργάνωση των παραστάσεων.
  • Στο κτίριο θα προβλέπεται ξεχωριστή Αίθουσα Συνεδριάσεων-Εκθέσεων για τις ανάγκες του Δήμου, η οποία θα πρέπει να μπορεί να λειτουργεί και ανεξάρτητα από το θέατρο.

Νίκος Παρίκος

Μοιραστείτε το:
Tagged