Πειραιάς- Ν.Α.Τ.: Διαγωνισμός Ζωγραφικής Μαθητών/τριών Γυμνασίου Πειραιά με θέμα «Πειραιάς – ΝΑΤ

Β/θμια
Μοιραστείτε το:

Το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (Ν.Α.Τ.), με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, διοργανώνει Μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα «Πειραιάς – ΝΑΤ – Ναυτοσύνη» από τις 22 Απριλίου 2024 έως τις 22 Μαΐου 2024, με εντυπωσιακά δώρα, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν ένα ταξίδι στη Disneyland-Paris για τρία άτομα, ένα Apple MacBook και ένα Playstation 5!

Ο διαγωνισμός αφορά στη δημιουργία ζωγραφικών έργων από μαθητές/τριες Γυμνασίου, προκειμένου να γνωρίσουν ένα σύμβολο του Πειραιά και της Ναυτοσύνης, το Ν.Α.Τ., που είναι ο αρχαιότερος ασφαλιστικός φορέας της Ευρώπης.

Ο Πειραιάς αποτελεί το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και τη φυσική έδρα της μεγαλύτερης ναυτιλιακής δύναμης στον κόσμο! O Πειραιάς είναι ταυτισμένος με τη ναυτοσύνη και το ναυτικό επάγγελμα. Ένα επάγγελμα που παραμένει προσοδοφόρο, ενώ, ιδιαίτερα σήμερα, με τη βοήθεια της τεχνολογικής εξέλιξης, είναι σύγχρονο και ασφαλές, δίνοντας μία εξαιρετική επιλογή επαγγελματικής αποκατάστασης.

Άλλωστε, όπως και ο Πειραιάς, το ναυτικό επάγγελμα είναι μια ανοιχτή πύλη προς τη θάλασσα, που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. «Βγάζει η θάλασσα κρυφή φωνή- φωνή που μπαίνει μες στην καρδιά μας και την συγκινεί και την ευφραίνει». (Φωνή από τη θάλασσα – Κ.Π. Καβάφης)

Α. ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ – ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

 1. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν:

α) Μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων των Γυμνασίων του Πειραιά

β) Παιδιά υπαλλήλων του Ν.Α.Τ., που βρίσκονται στην ίδια ηλικία.

Η συμμετοχή των μαθητών/τριών είναι προαιρετική και απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των γονέων/κηδεμόνων για τη συμμετοχή τους.

 1. Προσκαλούνται οι μαθητές/τριες να δημιουργήσουν μία και μόνο πρωτότυπη ζωγραφική δημιουργία (ατομική και όχι ομαδική), την οποία θα υποβάλουν στη σχολική τους μονάδα.
 2. Η επιλογή των υλικών από τους συμμετέχοντες είναι ελεύθερη, π.χ.: ακρυλικά, τέμπερες, παστέλ, ξυλομπογιές, μολύβι, κάρβουνο, μελάνι, κολάζ, έργο μικτής τεχνικής κ.ά. (εκτός ελαιοχρωμάτων).
 3. Κάθε φύλλο σχεδίασης δύναται να είναι σε χαρτί ζωγραφικής (π.χ. ακουαρέλας, ακρυλικών), σε φύλλο σχεδίασης διαστάσεων τουλάχιστον 25×35 εκ. (Μπλοκ ακουαρέλας Νο3) και μέχρι 50×70 εκ.
 4. Όλα τα έργα τέχνης πρέπει να είναι πρωτότυπα, αποκλειστικά σχεδιασμένα στο χέρι από τον ίδιο τον μαθητή, χωρίς τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή. Φωτογραφίες ή εκτυπώσεις όλων των ειδών δεν γίνονται δεκτές.
 5. H κάθε δημιουργία θα πρέπει να φέρει μόνο στο πίσω μέρος του φύλλου σχεδίασης τα παρακάτω στοιχεία:

α) Ονοματεπώνυμο μαθητή/τριας και τάξη φοίτησης

β) Όνομα σχολείου και περιοχή

 1. Τα έργα των μαθητών/τριών δύναται να πραγματοποιηθούν εντός του ωρολογίου προγράμματος, κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων δεξιοτήτων ή του μαθήματος των εικαστικών, χωρίς όμως να επιβαρύνεται η διδασκαλία των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων, αλλά αντίθετα να εμπλουτίζεται και να διευρύνεται με τρόπο δημιουργικό, σύμφωνα πάντα με τους στόχους που τίθενται στο Πρόγραμμα Σπουδών. Αν κάτι τέτοιο δεν δύναται να πραγματοποιηθεί κατά την κρίση των Διευθυντών/ντριών των σχολικών μονάδων, τα έργα των μαθητών/τριών μπορούν να πραγματοποιηθούν εκτός ωρολογίου προγράμματος.
 2. Τα έργα των μαθητών/τριών κάθε σχολείου θα παραδοθούν στο κτήριο της Δ.Δ.Ε. Πειραιά, επί της οδού Μαυρομιχάλη 3 και Κάστορος, ενώ τα έργα των μαθητών της Β΄ και Γ΄ Πειραιά θα αποσταλούν ταχυδρομικά, ως ενιαία αποστολή, με μέριμνα των Διευθυντών/ντριών των σχολείων, μέχρι και τις 23/05/2024 (σφραγίδα ταχυδρομείου), στην παρακάτω ταχυδρομική διεύθυνση:
 • Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά
 • Μαυρομιχάλη 3 & Κάστορος στον 3ο όροφο.
 • Τ.Κ. 18545,
 • Πειραιάς.

Τα έργα των παιδιών των υπαλλήλων του Ν.Α.Τ. θα κατατεθούν στο Ν.Α.Τ. στην παρακάτω δ/νση:

 • Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο
 • Εθνικής Αντιστάσεως 1
 • Τ.Κ. 18531
 • Πειραιάς

με την ένδειξη: Προς: ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

 1. Σε κάθε φάκελο προς τη Δ.Δ.Ε. Πειραιά θα πρέπει να εσωκλείονται, επίσης, τα παρακάτω στοιχεία: Ονομασία σχολείου, διεύθυνση, τηλέφωνο επικοινωνίας και email, αριθμημένος κατάλογος έργων ζωγραφικής μαθητών/τριών, που θα παραδίδονται/αποστέλλονται, καθώς επίσης υποχρεωτικά η προαναφερόμενη υπεύθυνη δήλωση γονέα ή κηδεμόνα ότι επιτρέπουν τη συμμετοχή του παιδιού στον διαγωνισμό και ότι δέχονται τη δημοσίευση του έργου, όπως και το ονοματεπώνυμο του μαθητή ή της μαθήτριας σύμφωνα με τους όρους του παρόντος διαγωνισμού και σύμφωνα με τον γενικό κώδικα περί προστασίας προσωπικών δεδομένων (GDPR).

Β. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

 1. Οι μαθητές καλούνται ενδεικτικά να ζωγραφίσουν για τη θάλασσα, τους ναυτικούς, το λιμάνι του Πειραιά, το μέγαρο του Ν.Α.Τ., όπως εκείνοι τα αντιλαμβάνονται.
 2. Τα κριτήρια αξιολόγησης των συμμετοχών είναι τα εξής:

α. Συνάφεια με το θέμα

β. Δημιουργικότητα και πρωτοτυπία

γ. Αρτιότητα

Γ. ΒΡΑΒΕΙΑ – ΕΠΑΙΝΟΙ

 1. Η αξιολόγηση των έργων ζωγραφικής των μαθητών/-τριών από την Καλλιτεχνική Επιτροπή Αξιολόγησης θα γίνει στο διάστημα από 24/05/2024 έως 04/06/2024.
 2. Τα αποτελέσματα από την αξιολόγηση των έργων θα ανακοινωθούν στις ιστοσελίδες: του Ν.Α.Τ. (https://www.nat.gr) και της Δ.Δ.Ε. Πειραιά (https://dide-peiraia.att.sch.gr).
 3. Πιο συγκεκριμένα, τα πρώτα τρία διακριθέντα έργα, που θα αναδειχθούν από την ψηφοφορία της Καλλιτεχνικής Επιτροπής Αξιολόγησης του Διαγωνισμού, θα συμπεριληφθούν σε επετειακό λεύκωμα που θα εκδώσει το Ν.Α.Τ. με έργα τέχνης που φιλοξενούνται στο Μέγαρο του Ν.Α.Τ. Επιπλέον, θα απονεμηθούν έπαινοι και για τις επόμενες δύο καλύτερες δημιουργίες. Για τα δέκα διακριθέντα έργα θα δοθούν και σημαντικά δώρα. Για το πρώτο διακριθέν έργο, ένα ταξίδι για τρία (3) άτομα στην Eurodisney, για το δεύτερο διακριθέν έργο, ένα Apple Macbook, και για το τρίτο διακριθέν έργο, ένα PlayStation 5. Το τέταρτο διακριθέν έργο θα λάβει μια φανέλα του Ολυμπιακού με υπογραφές παικτών της ομάδας, το πέμπτο μια μονοήμερη κρουαζιέρα για τρία άτομα, και τα έργα από το έκτο έως και το δέκατο θα λάβουν ως δώρο ακτοπλοϊκά εισιτήρια.
 4. Σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό θα δοθεί τιμητική Βεβαίωση Συμμετοχής. Τα βραβεία, οι έπαινοι και οι βεβαιώσεις συμμετοχής θα είναι έντυποι τίτλοι.
 5. Η βράβευση των τριών διακριθέντων έργων θα πραγματοποιηθεί σε εκδήλωση που θα διοργανωθεί από τον φορέα μας τον Ιούνιο του 2024, στην οποία θα κληθούν οι βραβευθέντες μαθητές με τους γονείς τους, καθώς και οι Διευθυντές /ντριες – υπεύθυνοι/ες εκπαιδευτικοί των σχολείων τους.
 6. Τα πρωτότυπα έργα των μαθητών/τριών, εφόσον ζητηθούν, θα επιστραφούν μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.
 7. Επιπρόσθετα, επισημαίνεται ότι όλη η διενέργεια του διαγωνισμού (υλοποίηση, βράβευση, δημοσιοποίηση) θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων και των

πνευματικών δικαιωμάτων και ότι δεν θα υπάρξουν έσοδα για τους διοργανωτές από τα υποβληθέντα έργα. Η χρήση των έργων θα γίνει αποκλειστικά και μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς ή για έκθεση αυτών στο πλαίσιο της προβολής των διακριθέντων έργων, καθώς και ορισμένων από τα υπόλοιπα.

 1. Βραβεία και Δωροθέτες:
 • Ταξίδι στη Disneyland-Paris για τρία άτομα (ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΠΙΒΑΤΗΓΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ-
 • Σ.Ε.Ε.Ν.)
 • Ένα MacBook (Maran Tankers Management Inc.)
 • Ένα PlayStation 5 (Maran Tankers Management Inc.)
 • Φανέλα του Ολυμπιακού με υπογραφές παικτών της ομάδας
 • Μια μονοήμερη κρουαζιέρα για τρία άτομα από την Υδραϊκή Ναυτική Εταιρεία
 • Ακτοπλοϊκά εισιτήρια (Ανώνυμη Μεταφορική Εταιρεία Ζακύνθου)
 • Ακτοπλοϊκά εισιτήρια
 • Ακτοπλοϊκά εισιτήρια
 • Ακτοπλοϊκά εισιτήρια
 • Ακτοπλοϊκά εισιτήρια
Μοιραστείτε το:
Tagged