Ο Έρικ Άνταμς, δήμαρχος της Νέας Υόρκης. στην υπηρεσία του Ταγίπ Ερντογάν. Ερευνάται από FBI για διαφθορά και για τις σχέσεις του με την Τουρκία

Τουρκία
Μοιραστείτε το:

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης παρακολούθησε σχεδόν 80 εκδηλώσεις για τους εορτασμούς της Τουρκίας: Ο Έρικ Άνταμς στην υπηρεσία της ισλαμικής χώρας και του Ταγίπ Ερντογάν

Ο φιλότουρκος δήμαρχος της Νέας Υόρκης συνάντησε και τον Ταγίπ Ερντογάν: Ερευνάται για διαφθορά αναφορικά με τις υπόγειες σχέσεις του με την κατοχική Τουρκία

—————-

Η Τουρκία του Ερντογάν στο επίκεντρο σκανδάλου με πρωταγωνιστή το δήμαρχο της Νέας Υόρκης; Πράκτορες του FBI προχώρησαν στην κατάσχεση των τηλεφώνων του

Το αμερικανικό περιοδικό POLITICO δημοσιεύει άρθρο αναφορικά με τις σχέσεις του νυν Δημάρχου της Νέας Υόρκης κ. Έρικ Άνταμς (Eric Adams) με την Τουρκία, η οποία φαίνεται ότι ενίσχυε οικονομικά την προεκλογική του εργασία.

Όπως σημειώνεται ο κ. Adams ερευνάται από το FBI αναφορικά με τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας με κεφάλαια προερχόμενα από την Άγκυρα ενώ είχε δηλώσει κατά το παρελθόν ότι η Τουρκία «είναι ένα δυναμικό μέρος για να δραστηριοποιηθεί κάποιος επιχειρηματικά».

Το παρόν άρθρο συντάχθηκε μετά από έρευνα 3 δημοσιογράφων του περιοδικού που εδρεύουν στη Ν. Υόρκη και οι οποίοι ανακάλυψαν ότι ο κ. Adams συμμετείχε σε περίπου 80 γεγονότα στήριξης της Τουρκίας.

Πριν την εκλογή του ως Δήμαρχος συμμετείχε σε ένα γκαλά των Τουρκικών Αερογραμμών -η οποία ερευνάται για την υπόθεση χρηματοδότησης της προεκλογικής του εκστρατείας από το FBI- όπου φωτογραφήθηκε με δύο στελέχη της εταιρείας, το ένα εκ των οποίων τοποθέτησε σε ομάδα συνεργατών του, τον κ. Cenk Ocal, όπως σημειώνεται μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα.

Συμμετείχε, μεταξύ άλλων και αφού είχε εκλεγεί Δήμαρχος, μιλώντας διαδικτυακά, σε συνέδριο εταιρειών ακινήτων στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχαν μεταβεί και δύο ανώτατοι αξιωματούχοι του Δήμου της Ν. Υόρκης οι οποίοι έλαβαν και το λόγο (Frank Carone και Edward Mermelstein).

Στο δημοσίευμα, ακολούθως, αναφέρεται ότι στην έρευνα που διεξήγαγε το περιοδικό διερευνώντας τη δράση του κ. Adams, προκύπτει ότι έχει μια ασυνήθιστα ισχυρή σχέση με την Τουρκία η οποία προκάλεσε και την έρευνα των ομοσπονδιακών Αρχών των ΗΠΑ.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται το χρονικό της έρευνας εναντίον του Δημάρχου, αλλά και συνεργατών του όπως η Rana Abbasova. Επίσης, στις 2 Νοεμβρίου τ.ε. ερευνήθηκε η κατοικία στελέχους των Τουρκικών Αερογραμμών από το FBI.

Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού, δύο πρόσφατα ταξίδια του κ. Adams στην Τουρκία φέρεται να χρηματοδοτήθηκαν από τις Τουρκικές Αερογραμμές, το τουρκικό Προξενείο της Ν. Υόρκης και οργανισμούς τουρκικών συμφερόντων.

Στο δημοσίευμα, ακολούθως, αφού περιγράφεται η συμμετοχή του κ. Adams σε διάφορα γεγονότα και τις επαφές του με στελέχη της Turkish Airlines, σημειώνεται ότι το 2021 ο κ. Adams άσκησε αθέμιτη πίεση σε αξιωματούχους για να δοθεί άδεια λειτουργίας στο αξίας 300 εκατ. δολαρίων κτήριο το οποίο θα στέγαζε το τουρκικό Προξενείο στο κέντρο του Μανχάταν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ πλησίαζε η ημερομηνία των εγκαινίων του κτηρίου, δεν είχε λάβει την έγκριση ασφαλείας από τις αρμόδιες Αρχές. Εκεί υπήρξε παρέμβαση του κ. Adams και τελικά δόθηκε μια προσωρινή άδεια λειτουργίας. Λίγο αργότερα, την ίδια χρονιά, ο κ. Erdogan πραγματοποίησε τα εγκαίνια του χώρου. Το εν λόγω γεγονός αποτελεί μέρος της έρευνας του FBI, όπως σημειώνεται.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στις σχέσεις και επαφές του κ. Adams με τον Γενικό Πρόξενο της Τουρκίας και την προβολή του από τα κοινωνικά δίκτυα του Προξενείου. Μάλιστα, όπως δήλωσε κάποια στιγμή, σκεφτόταν να αγοράσει και ακίνητη περιουσία στην Τουρκία.

Ο Ερικ Ανταμς, δήμαρχος της Νέας Υόρκης υπεραμύνθηκε των πράξεών του και αρνήθηκε ότι έχει διαπράξει οποιαδήποτε παρανομία απαντώντας σε ερωτήσεις για την έρευνα του FBI σχετικά με το ενδεχόμενο χρηματοδότησης της καμπάνιας του από την Τουρκία.

«Συνεργαζόμαστε πλήρως με τις αρχές και παρέχουμε ό,τι μας ζητήθηκε» τόνισε ο δήμαρχος Ανταμς ο οποίος δεν απάντησε αν θα παραιτηθεί σε περίπτωση που του απαγγελθούν επίσημες κατηγορίες από τις ομοσπονδιακές αρχές. O τέως αστυνομικός αξιωματούχος και νυν δήμαρχος ξεκαθάρισε εκ νέου ότι παροτρύνει τους υφισταμένους του να «ακολουθούν τον νόμο», γράφει ο Καθημερινή.

Σε ερώτηση για το αν επικοινώνησε με τους επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας ενόψει της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα εγκαίνια του τουρκικού προξενείου, ο Ανταμς απάντησε καταφατικά. Χαρακτηριστικά είπε: «Ήταν υποχρέωσή μου να το κάνω. Αυτό κάνουν οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι».

To χρονικό της υπόθεσης

Oι αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές ερευνούν κατά πόσον ο Ανταμς άσκησε πιέσεις στην πυροσβεστική υπηρεσία της πόλης για να δώσει το πράσινο φως στο πολυώροφο κτίριο στο οποίο επρόκειτο να στεγασθεί το νέο τουρκικό προξενείο του Μανχάταν, παρά τους φόβους για τις συνθήκες πυρασφάλειας.

Αυτό αποκαλύπτουν τρία άτομα με γνώση της υπόθεσης, αναφερόμενα στην περίοδο λίγες εβδομάδες αφότου πήρε το χρίσμα του υποψηφίου ο Ανταμς.

Το καλοκαίρι του 2021, μόλις εξασφάλισε την υποψηφιότητα, ο Ανταμς ήρθε σε επαφή με τον επικεφαλής της υπηρεσίας της Πυροσβεστικής, Ντάνιελ Α. Νάιγκρο, και τον παρότρυνε να επιτρέψει στην τουρκική κυβέρνηση να εγκατασταθεί στο κτίριο έστω σε προσωρινή βάση.

Το προξενείο δεν είχε ακόμη λειτουργήσει, επειδή αξιωματούχοι της Πυροσβεστικής είχαν επικαλεσθεί ζητήματα ασφαλείας και αρνήθηκαν να δώσουν το πράσινο φως για την εγκατάσταση των προξενικών αρχών.

Η ασυνήθιστη παρέμβαση του Ανταμς ερευνάται στο πλαίσιο ευρύτερης ανάκρισης για διαφθορά που πραγματοποιείται από το FBI και ομοσπονδιακούς εισαγγελείς στο Μανχάταν

Σε αυτήν την έρευνα εντάσσεται και η κατάσχεση των ηλεκτρονικών συσκευών του δημάρχου από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς. Το FBI φέρεται ότι ρωτάει ανώτατους αξιωματούχους της πυροσβεστικής υπηρεσίας για τον ρόλο του Ανταμς στην υπόθεση από την περασμένη άνοιξη, σύμφωνα με τους New York Times.

Η έρευνα έγινε γνωστή την περασμένη εβδομάδα, όταν ομοσπονδιακοί πράκτορες πραγματοποίησαν έφοδο στο σπίτι της επικεφαλής της συγκέντρωσης οικονομικής στήριξης του δημάρχου, Μπριάνα Σαγκς.

Οι ερευνητές επιχειρούν να μάθουν περισσότερα για την πιθανή εμπλοκή μιας κατασκευαστικής εταιρείας στο Μπρούκλιν με δεσμούς με την Τουρκία, καθώς και για ένα μικρό πανεπιστήμιο στην Ουάσιγκτον, που φέρεται να συνδέεται τόσο με την Άγκυρα όσο και με τον Ανταμς.

Η παρέμβαση του Ανταμς άνοιξε τον δρόμο για τα εγκαίνια του κτιρίου, τα οποία πραγματοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο του 2021, για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. «Ο ουρανοξύστης στο κέντρο της Νέας Υόρκης αντανακλά την ισχύ της Τουρκίας», δήλωνε ο Ερντογάν κόβοντας την κόκκινη κορδέλα.

Τα αρχεία της πόλης αποκαλύπτουν προβλήματα μήνες πριν από την επίσκεψη του Ερντογάν το 2021, καθώς οι εργολάβοι της τουρκικής κυβέρνησης προσπαθούσαν να λάβουν την έγκριση για την ολοκλήρωση του κτιρίου.

Στις 26 Ιουλίου 2021, η πυροσβεστική υπηρεσία απέρριψε το σχέδιο πυροπροστασίας που υπέβαλε σύμβουλος της τουρκικής κυβέρνησης, ζητώντας αλλαγές. Περίπου την ίδια εποχή, το αρμόδιο τμήμα του δήμου βεβαίωσε παράβαση μετά την πτώση ενός μεγάλου γυάλινου πάνελ από τον 17ο όροφο.

Δέκα ημέρες πριν από τα εγκαίνια, ανώτερος αξιωματούχος της Πυροσβεστικής ενημέρωσε τη Sparc Fire Protection Engineering, σύμβουλο του έργου, ότι η υπηρεσία δεν θα είχε αντίρρηση για προσωρινή άδεια εάν επιβεβαιωνόταν ότι το σύστημα συναγερμού συμμορφωνόταν με τον κτιριακό κώδικα της πόλης.

——————–

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν – παρακολούθησε σχεδόν 80 εκδηλώσεις για τους εορτασμούς της Τουρκίας

Ο Έρικ Άνταμς στην υπηρεσία της ισλαμικής χώρας και του Ταγίπ Ερντογάν.  Ερευνάται για διαφθορά αναφορικά με τις υπόγειες σχέσεις του με την κατοχική Τουρκία

Μια ευρεία ομοσπονδιακή έρευνα για διαφθορά (ΕΔΩ) εναντίον του δημάρχου της Νέας Υόρκης, Ερικ Ανταμς εξετάζει αν η εκστρατεία του συνωμότησε προεκλογικά με μέλη της τουρκικής κυβέρνησης για να λάβει παράνομες δωρεές.

Ο κ. Ανταμς, ένας Δημοκρατικός που βρίσκεται στο δεύτερο έτος της θητείας του, έχει μακροχρόνιους δεσμούς με την Τουρκία. Ο δήμαρχος έχει δηλώσει ότι συνάντησε τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν ήταν πρόεδρος του Μπρούκλιν και ότι έχει επισκεφθεί τη χώρα τουλάχιστον έξι φορές.

O κ. Ανταμς δήλωσε ότι την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου ότι «ακολουθούμε το νόμο», αλλά απέφυγε την Τρίτη βασικές ερωτήσεις σχετικά με την έρευνα του FBI, ενώ ο δικηγόρος του δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η έρευνα έχει στόχο τον δήμαρχο.

Ο Ανταμς επανέλαβε ότι συνεργάζεται με αυτό που αποκάλεσε «επανεξέταση» και δήλωσε ότι δεν θα κάνει εικασίες σχετικά με την έκβασή της.

Επιμένοντας ότι δεν ήθελε να παρεμποδίσει την έρευνα, ο ίδιος και ο επικεφαλής δικηγόρος του στο δημαρχείο αρνήθηκαν να πουν αν παραδόθηκαν τα ηλεκτρονικά συστήματα άλλων στελεχών της διοίκησης ή της προεκλογικής εκστρατείας, αν το FBI ζήτησε να ανακρίνει τον δήμαρχο ή ποιος ή τι εννοούσε ένας άλλος δικηγόρος του Ανταμς λέγοντας την περασμένη εβδομάδα ότι «ένα άτομο ενήργησε πρόσφατα ανάρμοστα».

Τώρα οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς και το F.B.I. ερευνούν τις διασυνδέσεις του κ. Ανταμς με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον πίεσε αξιωματούχους της πόλης να υπογράψουν για το νέο κτίριο του προξενείου της τουρκικής κυβέρνησης στο Μανχάταν και του ρόλου μιας κατασκευαστικής εταιρείας του Μπρούκλιν που ανήκει σε Τούρκους μετανάστες και οργάνωσε μια εκδήλωση για τη συγκέντρωση χρημάτων γι’ αυτόν.

Δημοσίευμα της «New York Times» παραθέτει τα όσα ως ώρας γνωρίζουμε για τις διασυνδέσεις του δημάρχου με την Τουρκία.

Χιλιάδες δολάρια από δωρητές που συνδέονται με την Τουρκία

Ο κ. Ανταμς έχει λάβει προεκλογικές δωρεές από Τούρκους μετανάστες και από άτομα που συνδέονται με εξέχουσες τουρκικές ομάδες που πρόσκεινται στον κ. Ερντογάν.

Οι ομοσπονδιακές αρχές ερευνούν δωρεές από άτομα που συνδέονται με την KSK Construction, η οποία ανήκει σε Τούρκους μετανάστες, και το Πανεπιστήμιο Bay Atlantic στην Ουάσινγκτον, το οποίο ιδρύθηκε από Τούρκο φιλάνθρωπο, σύμφωνα με ένταλμα έρευνας που εξέτασαν οι «New York Times».

Στενή σχέση με το τουρκικό προξενείο

Ο κ. Ανταμς έχει στενή σχέση με το τουρκικό γενικό προξενείο, το οποίο πλήρωσε μέρος του ταξιδιού του στην Τουρκία το 2015.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το τουρκικό προξενείο έχει αναρτήσει περισσότερες από 24 φωτογραφίες και βίντεο με τον κ. Άνταμς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μεταξύ των εκδηλώσεων για τις οποίες έχει αναρτήσει είναι η Ημέρα Τουρκικής Κληρονομιάς, την οποία ο κ. Ανταμς γιόρτασε στα σκαλιά του Brooklyn Borough Hall το 2019.

Επίσης, μεταξύ άλλων, το 2021 πήρε πρωινό με τον Χασάν Μουράτ Μερκάν (Hasan Murat Mercan), τον Τούρκο πρέσβη στις Ηνωμένες Πολιτείες, και τον Δρ Μεχμέτ Οζ (Dr. Mehmet Oz), γιο Τούρκων μεταναστών και μετέπειτα υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για τη Γερουσία στην Πενσυλβάνια, σύμφωνα με ανάρτηση του προξενείου.

Συνάντηση και με τον Τούρκο πρόεδρο

Ο κ. Ανταμς δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ότι συνάντησε τον κ. Ερντογάν κατά τη διάρκεια ενός δείπνου για έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό όταν ήταν πρόεδρος του δήμου, μια θέση που κατείχε από το 2014 έως το 2021.

“Με χαιρέτησε, μου είπε ένα γεια”, είπε ο κ. Ανταμς. “Ανταλλάξαμε ευχαριστίες”.

Συχνά ταξίδια στην Τουρκία

Ο κ. Ανταμς δήλωσε ότι είχε πάει στην Τουρκία “έξι ή επτά φορές” σε ραδιοφωνική συνέντευξη τον Φεβρουάριο. Τρία από αυτά τα ταξίδια έχουν αναφερθεί δημοσίως.

Τον Αύγουστο του 2015, το τουρκικό προξενείο στη Νέα Υόρκη προσκάλεσε τον κ. Ανταμς στην Τουρκία και κάλυψε μέρος του κόστους των αεροπορικών εισιτηρίων, του ξενοδοχείου και της χερσαίας μεταφοράς του, σύμφωνα με τα στοιχεία των οικονομικών. Εφερε μαζί του τον Τίμοθι Πίρσον (Timothy Pearson), τώρα κορυφαίο σύμβουλο του δημάρχου, ο οποίος ερευνάται για ένα βίαιο περιστατικό σε κέντρο μεταναστών φέτος.

Το “ταξίδι” χιλιάδων δολαρίων από δωρητές που συνδέονται με την Τουρκία

Ο κ. Άνταμς, αναφέρουν σε εκτενή ανάλυση οι New York Times, έχει λάβει δωρεές προεκλογικά από Τούρκους μετανάστες και από άτομα που συνδέονται με εξέχουσες τουρκικές ομάδες, ευθυγραμμισμένες με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν.

Οι ομοσπονδιακές αρχές ερευνούν δωρεές από άτομα που συνδέονται με την KSK Construction, η οποία ανήκει σε Τούρκους μετανάστες, και το Πανεπιστήμιο Bay Atlantic στην Ουάσινγκτον, το οποίο ιδρύθηκε από Τούρκο, σύμφωνα με το ένταλμα έρευνας που εξέτασαν οι New York Times.

Ο διευθύνων σύμβουλος της KSK Construction, Erden Arkan, δώρισε 1.500 δολάρια στην προεκλογική εκστρατεία του Άνταμς το 2021, ενώ δωρεές έκαναν άλλοι 10 άλλοι της εταιρείας, σύμφωνα με τα αρχεία της προεκλογικής εκστρατείας.

Η εκστρατεία του Έρικ Άνταμς έλαβε συνολικά 10.000 δολάρια από πέντε υπαλλήλους του Bay Atlantic University στις 27 Σεπτεμβρίου 2021, μια εβδομάδα μετά τα αποκαλυπτήρια του νέου κτιρίου του προξενείου στο Μανχάταν, και επέστρεψε τις δωρεές τον επόμενο μήνα.

Η προεκλογική εκστρατεία του δημάρχου έλαβε, επίσης, δωρεές από άτομα που συνδέονται με το Ίδρυμα Turken και την Τουρκική Αμερικανική Εθνική Διοικούσα Επιτροπή, δύο ομάδες που πρόσκεινται στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Turken, Behram Turan, δώρισε 3.000 δολάρια στην εκστρατεία του Άνταμς το 2018, από τα οποία επιστράφηκαν 1.000 δολάρια. Ο ταμίας της ομάδας, Memis Yetim, δώρισε 1.000 δολάρια το 2021 με τη διεύθυνσή του να αναφέρεται ως “Staten Island, New Jersey”.

Ένας πρώην ταμίας της Εθνικής Διοικούσας Επιτροπής των Τουρκοαμερικανών, ο Murat Guzel, δώρισε 10.100 δολάρια στην εκστρατεία του Άνταμς το 2018 και τού επιστράφηκαν 8.100 δολάρια. Ένα άλλο μέλος της διευθύνουσας επιτροπής, ο Ayhan Ogmen, έδωσε στην εκστρατεία του Άνταμς 2.500 δολάρια εκείνο το έτος και του επιστράφηκαν 500 δολάρια. Στη συνέχεια έδωσε 2.100 δολάρια στην εκστρατεία επανεκλογής του δημάρχου το 2025 τον περασμένο Ιούνιο.

Εκδηλώσεις έπαρσης της σημαίας προς τιμήν της Τουρκίας

Ως δήμαρχος, ο κ. Ανταμς έχει πραγματοποιήσει δύο εκδηλώσεις έπαρσης της σημαίας της Τουρκίας – στο πλαίσιο της συνήθειάς του να υψώνει τις σημαίες δεκάδων εθνών, κάτι που, όπως λέει, αποσκοπεί στο να τιμήσει τις κοινότητες των μεταναστών της Νέας Υόρκης.

 ΠΗΓΗ: Politico, JOE ANUTA, JASON BEEFERMAN και MAYA KAUFMAN – Eric Adams attended nearly 80 events celebrating Turkey

Πηγή: «New York Times», Εθνικός Κήρυκας, hellasjournal.com

Μοιραστείτε το:
Tagged