Οι New York Times δημοσιεύουν άρθρο του Eric Schmitt με τίτλο ISIS Affiliate Linked to Moscow Attack Has Global Ambitions που αναφέρεται στην αναβίωση του ισλαμικού κράτους, δίνοντας έμφαση στο παράρτημα της οργάνωσης Khorasan.
Κανένα από τα παρακλάδια του ISIS δεν ήταν τόσο αδυσώπητο όσο το ISIS στο Khorasan, το οποίο δραστηριοποιείται στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Ιράν και έχει βάλει στόχο να επιτεθεί στην Ευρώπη και όχι μόνο. Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι αυτή η ομάδα πραγματοποίησε την επίθεση κοντά στη Μόσχα την Παρασκευή, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους και τραυματίζοντας πολλούς άλλους.
Τον Ιανουάριο, το ISIS Khorasan (ISIS-K) πραγματοποίησε δύο βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράν, από τις οποίες σκοτώθηκαν δεκάδες και τραυματίστηκαν εκατοντάδες άλλοι σε μια επιμνημόσυνη δέηση για τον πρώην ανώτατο στρατηγό του Ιράν, τον Qassim Suleimani, ο οποίος είχε γίνει στόχος αμερικανικής επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος τέσσερα χρόνια νωρίτερα.
«Η απειλή από το ISIS παραμένει μια σημαντική ανησυχία», δήλωσε η Avril D. Haines, η διευθύντρια των εθνικών μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, σε επιτροπή της Γερουσίας αυτόν τον μήνα. «Οι περισσότερες επιθέσεις που έχουν αναληφθεί παγκοσμίως από το ISIS έχουν στην πραγματικότητα γίνει από τμήματα του ISIS που βρίσκονται εκτός Αφγανιστάν», πρόσθεσε.
Επίσης ο στρατηγός Michael E. Kurilla, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού, δήλωσε σε επιτροπή της Βουλής την Πέμπτη ότι το ISIS-K «διατηρεί την ικανότητα και τη βούληση να επιτεθεί σε αμερικανικά και δυτικά συμφέροντα στο εξωτερικό σε διάστημα μόλις έξι μηνών με ελάχιστη έως καθόλου προειδοποίηση».
Το Ισλαμικό Κράτος Khorasan, που ιδρύθηκε το 2015 από δυσαρεστημένα μέλη των πακιστανών Ταλιμπάν, εισέβαλε στη διεθνή τζιχαντιστική σκηνή μετά την ανατροπή της αφγανικής κυβέρνησης από τους Ταλιμπάν το 2021.
Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής αποχώρησης των ΗΠΑ από τη χώρα, το ISIS-K πραγματοποίησε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ τον Αύγουστο του 2021, κατά την οποία σκοτώθηκαν 13 μέλη των αμερικανικών υπηρεσιών και έως και 170 άμαχοι. Έκτοτε, οι Ταλιμπάν πολεμούν το ISIS-K στο Αφγανιστάν. Μέχρι στιγμής, οι υπηρεσίες ασφαλείας των Ταλιμπάν έχουν εμποδίσει την ομάδα να καταλάβει εδάφη ή να στρατολογήσει μεγάλο αριθμό πρώην μαχητών των Ταλιμπάν, σύμφωνα με αξιωματούχους της αμερικανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.
Αλλά η τάση ανόδου και το εύρος των επιθέσεων του ISIS-K έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με διασυνοριακά χτυπήματα στο Πακιστάν και έναν αυξανόμενο αριθμό συνωμοσιών στην Ευρώπη. Οι περισσότερες από αυτές τις ευρωπαϊκές συνωμοσίες ματαιώθηκαν, γεγονός που οδήγησε τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών να εκτιμήσουν ότι η ομάδα ενδέχεται να έχει φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων της.
Τον περασμένο Ιούλιο, η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες συντόνισαν τις συλλήψεις με στόχο επτά άτομα από το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Κιργιστάν που συνδέονται με ένα δίκτυο του ISIS-K και ήταν ύποπτοι για τη σχεδίαση επιθέσεων στη Γερμανία.
Υπάρχουν όμως ανησυχητικές ενδείξεις ότι το ISIS-K μαθαίνει από τα λάθη του. Τον Ιανουάριο, μασκοφόροι επιτέθηκαν σε ρωμαιοκαθολική εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη, σκοτώνοντας ένα άτομο. Λίγο αργότερα, το Ισλαμικό Κράτος, μέσω του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων Amaq, ανέλαβε την ευθύνη. Οι τουρκικές δυνάμεις επιβολής του νόμου συνέλαβαν 47 άτομα, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν υπήκοοι της Κεντρικής Ασίας. Έκτοτε, οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν εξαπολύσει μαζικές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις εναντίον υπόπτων για το ISIS στην Τουρκία, τη Συρία και το Ιράκ.
Αρκετές ευρωπαϊκές έρευνες έριξαν φως στην παγκόσμια και διασυνδεδεμένη φύση των οικονομικών του ISIS, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών τον Ιανουάριο, η οποία προσδιόρισε την Τουρκία ως κέντρο υλικοτεχνικής υποδομής για τις επιχειρήσεις του ISIS-K στην Ευρώπη.
Οι επιθέσεις στη Μόσχα και το Ιράν κατέδειξαν μεγαλύτερη πολυπλοκότητα, δήλωσαν αξιωματούχοι της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, υποδηλώνοντας μεγαλύτερο επίπεδο σχεδιασμού και ικανότητα αξιοποίησης τοπικών εξτρεμιστικών δικτύων.
«Το ISIS-K έχει κολλήσει με τη Ρωσία τα τελευταία δύο χρόνια, επικρίνοντας συχνά τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Β. Πούτιν στην προπαγάνδα του», δήλωσε ο Colin P. Clarke,, αντιτρομοκρατικός αναλυτής της Soufan Group, μιας εταιρείας συμβούλων ασφαλείας με έδρα τη Νέα Υόρκη. «Το ISIS-K κατηγορεί το Κρεμλίνο ότι έχει μουσουλμανικό αίμα στα χέρια του, αναφερόμενο στις επεμβάσεις της Μόσχας στο Αφγανιστάν, την Τσετσενία και τη Συρία».
Ένα σημαντικό μέρος των μελών του ISIS-K είναι κεντροασιατικής καταγωγής και υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό Κεντροασιατών που ζουν και εργάζονται στη Ρωσία. Ορισμένα από αυτά τα άτομα μπορεί να έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί και να είναι σε θέση να υπηρετήσουν, αποθηκεύοντας όπλα, δήλωσε ο κ. Clarke.
Ένα σημαντικό γεγονός αυτό το καλοκαίρι έχει κάνει πολλούς αξιωματούχους της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας να είναι σε εγρήγορση. «Ανησυχώ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού», δήλωσε ο Edmund Fitton-Brown, πρώην κορυφαίος αξιωματούχος του ΟΗΕ, ο οποίος τώρα είναι ανώτερος σύμβουλος του Counter Extremism Project. «Θα αποτελούσαν έναν
Βάσεις και σε στρατόπεδα προσφύγων στη Συρία
Η Wall Street Journal δημοσιεύει άρθρο των Gordon Lubold και Michael Gordon με τίτλο ‘A Ticking Time Bomb’: In Syrian Camps, Fears of an Islamic State Revival που αναφέρεται στην αναβίωση του ισλαμικού κράτους, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε στρατόπεδα προσφύγων στην Συρία.
Για πολλούς, η φρίκη του Ισλαμικού Κράτους τελείωσε όταν μια στρατιωτική εκστρατεία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διέλυσε το αυτοαποκαλούμενο χαλιφάτο της ομάδας το 2019. Αλλά πέντε χρόνια αργότερα, δεκάδες χιλιάδες άμαχοι εξακολουθούν να κρατούνται σε στρατόπεδα, μεταξύ των οποίων και το Al-Hol, τα οποία είναι γεμάτα με οικογένειες μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και άλλων που παρασύρθηκαν ακούσια στο χάος της βορειοανατολικής Συρίας.
Οι καταυλισμοί αποτελούν μέρος ενός μεγαλύτερου προβλήματος. Περίπου 9.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κρατούνται χωριστά σε ένα δίκτυο κέντρων κράτησης στην ίδια περιοχή. Τα στρατόπεδα και τα κέντρα κράτησης φυλάσσονται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, τη δύναμη υπό κουρδική ηγεσία που ενώθηκε με τις ΗΠΑ για να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος και τώρα υποστηρίζεται από αμερικανικά στρατεύματα.
Η άμεση πρόκληση για τις ΗΠΑ και τους διεθνείς εταίρους τους είναι να διευκολύνουν την ανθρωπιστική δυσπραγία των κατοίκων αυτών των καταυλισμών, καταπολεμώντας έτσι τις επίμονες προσπάθειες του Ισλαμικού Κράτους να ριζοσπαστικοποιήσει τον εκεί πληθυσμό. Αλλά το πιο τρομακτικό ερώτημα είναι πώς θα διασφαλιστεί ο επαναπατρισμός χιλιάδων κατοίκων των στρατοπέδων και φυλακισμένων μαχητών στις χώρες καταγωγής τους πριν η περιοχή συγκλονιστεί από περαιτέρω αναταραχή.
Εάν μια μελλοντική κυβέρνηση των ΗΠΑ αποσύρει την υποστήριξή της προς τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ή αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις, η ασφάλεια στα στρατόπεδα και τα κέντρα κράτησης θα μπορούσε να καταρρεύσει, προκαλώντας ενδεχομένως την αναβίωση του Ισλαμικού Κράτους.
WSJ [A Ticking Time Bomb’: In Syrian Camps, Fears of an Islamic State Revival]
Πηγή: hellasjournal.com