Handelsblatt: Η Ελλάδα «χτίζει» το κέντρο διεθνούς διανομής Φυσικού Αερίου – Μεγάλης σημασίας για ΕΕ ο αγωγός East Med

Ενέργεια Οικονομικά
Μοιραστείτε το:

Η Ευρώπη ανακατευθύνει τις ροές φυσικού αερίου: Επανέρχονται συνέχεια οι σκέψεις για τον αγωγό EastMed

Το εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας Handelsblatt που αναφέρεται στην επιδίωξη της Ευρώπης να ανακατευθύνει τις ροές φυσικού αερίου και να καταστεί  ανεξάρτητη από τη Ρωσία αναφέρεται -μεταξύ άλλων- και στην περίπτωση της Ελλάδας σημειώνοντας τα ακόλουθα:

Ο συνδυασμός φυσικού αερίου και υδρογόνου αποτελεί τη βάση και του σχεδίου για τον αγωγό East Med. Η κατασκευή ενός αγωγού από την Ανατολική Μεσόγειο μέσω Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας προς την Ιταλία συζητείται από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, αλλά δεν έχει προχωρήσει λόγω αμφιβολιών για την οικονομική βιωσιμότητά του.

Όπως και η σύνδεση μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας, η απομάκρυνση από το ρωσικό φυσικό αέριο θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την ταχεία υλοποίηση του αγωγού.

Με τον East Med, χώρες όπως το Ισραήλ, ο Λίβανος, η Αίγυπτος και η Κύπρος θα μπορούσαν από τις περιοχές παραγωγής τους να τροφοδοτούν απευθείας με αέριο το ευρωπαϊκό δίκτυο. Ο αγωγός θα κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε αργότερα να είναι σε θέση να μεταφέρει πράσινο υδρογόνο από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη.

Ο πόλεμος της Ρωσίας άλλαξε επίσης εντελώς τις διαδρομές του εφοδιασμού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μέχρι τη ρωσική εισβολή, η Gazprom κυριαρχούσε στην περιοχή.

Η Ελλάδα λάμβανε το 45% των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Η Σερβία, η Βόρεια Μακεδονία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Κροατία εισήγαγαν σχεδόν όλο το φυσικό τους αέριο από τη Ρωσία. Η Ουγγαρία και η Βουλγαρία ήταν κατά περίπου 90% εξαρτημένες από την Gazprom.

Σημαντικό εργαλείο για την Gazprom στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ήταν ο αγωγός Balkan Stream, ο οποίος τέθηκε σε λειτουργία το 2021 και αποτελεί επέκταση του αγωγού Turkstream. Μέσω αυτού, το ρωσικό αέριο ρέει από την Τουρκία στη Βουλγαρία και στη συνέχεια στη Σερβία, την Ουγγαρία και την Κροατία.

Όμως τώρα η Σερβία και η Βουλγαρία κατασκευάζουν έναν δεύτερο αγωγό ανεξάρτητο από την Gazprom, ο οποίος έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία τον Οκτώβριο του 2023. Ο αγωγός θα συνδέσει τη Σερβία με τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, ο οποίος μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στη Δυτική Ευρώπη μέσω Γεωργίας, Τουρκίας, Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας.

Το αέριο φτάνει ήδη στην περιοχή των Βαλκανίων μέσω του Διασυνδετήριου Αγωγού Φυσικού Αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), ο οποίος τέθηκε σε λειτουργία τον Οκτώβριο.

Όσο περισσότερο απελευθερώνονται τα κράτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από την εξάρτησή τους από τη Ρωσία, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η σημασία της Ελλάδας ως κόμβου. Η Βουλγαρία, η οποία λάμβανε 3 δις κ.μ. ετησίως από την Gazprom, ήδη καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της μέσω του IGB.

Πηγή: Handelsblatt, hellasjournal.com

Μοιραστείτε το:
Tagged