Γρηγόρης Κωνσταντέλλος: Ο δημιουργικός «Άρχων» της Αυτοδιοίκησης που πρωταγωνιστεί – Στους 100 πιο επιδραστικούς Έλληνες

Δήμοι
Μοιραστείτε το:

Το πρόσωπο πίσω από το δημιουργικό αυτοδιοικητικό θαύμα «η Πόλη να Ζεις». Κατατάσσεται στους 100 πιο επιδραστικούς Έλληνες, που ωθούν χώρα, αυτοδιοίκηση και κοινωνία προς τα εμπρός…

Ανήκει στην κατηγορία των μεγάλων πρωταγωνιστών της εγχώριας Αυτοδιοίκησης, στην κλειστή ομάδα των ξεχωριστών προσώπων, -αιρετών τοπικών αρχόντων-, που κάνουν γκελ στην κοινωνία και τις κάλπες.

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος είναι ασφαλώς μια από τις ηχηρότερες και ποιο σημαντικές περιπτώσεις αιρετού άρχοντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με ποσοστό 71,57% και με διαφορά περίπου 63 μονάδων από τον δεύτερο, βγήκε από τον πρώτο γύρο των εκλογών του περασμένου Οκτωβρίου Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. Και μάλιστα για τρίτη φορά στη σειρά. Με το σύνθημα «η πόλη να ζεις».

Μόνο τυχαίο δεν ήταν το… απογειωτικό ποσοστό που έλαβε ο παλιός κυβερνήτης αεροσκαφών της πρώην Ολυμπιακής. Η επίδοσή του ήρθε ως επιβράβευση των δημοτών του για το έργο που  έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει και απόρροια των σημαντικών παρεμβάσεων που υλοποιεί στον Δήμο, παρεμβάσεις οι οποίες αναγνωρίζονται διαχρονικά από τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών του.

Αφοσιωμένος, εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος την υπηρετεί σταθερά, πρώτα από τις θέσεις του δημοτικού συμβούλου, του αντιδημάρχου και του επικεφαλής της μείζωνος αντιπολίτευσης και από το 2010, από τη θέση του Δημάρχου «των τριών Β (ΒΒΒ / Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη), χωρίς να ενδίδει στις «σειρήνες» μετακίνησής του στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Στον Δήμο των «τριών Β» ξεχώρισε η πρωτοβουλία του να τον καταστήσει πρότυπο σε θέματα ενεργειακής μετάβασης και πολιτικής προστασίας, πολύ πριν αυτά θεωρηθούν «μαστ» και εισβάλουν απαιτητικά στην ατζέντα όλων των πολιτικών της Κεντρικής αλλά και της Τοπικής πολιτικής σκηνής.

Διαμόρφωσε έτσι έναν Δήμο «πράσινο», βιώσιμο και ανθρώπινο. Είναι ο πρώτος που αξιοποίησε τη νέα τεχνολογία και ειδικότερα τα drones για την προστασία του τοπικού και όχι μόνο φυσικού και αστικού περιβάλλοντος, ως ενεργό  στοιχείο  της Πολιτικής Προστασίας. Έχοντας και το εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό και την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή, για να μπορεί να κάνει χρήση των εξελιγμένων εργαλείων της τεχνολογίας, και όλα αυτά με ίδιους πόρους του δήμου.

Πρωτοπόρος και στις δράσεις  εξοικονόμησης ενέργειας, από το 2015 ο δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης διαθέτει δικό του ειδικά σχεδιασμένο για τις ανάγκες του «οδικό χάρτη» για τα ενεργειακά. Αποτέλεσμα να έχει μειώσει από τότε περίπου κατά 60% τις ενεργειακές καταναλώσεις των δημοτικών εγκαταστάσεων, με την πρόβλεψη μέσα στην τρέχουσα χρονιά αυτό το νούμερο να υπολογίζεται ότι θα φθάσει το 70%. Συνολικά, όλες οι δημοτικές λειτουργίες του δήμου των τριών Β, έχουν μειώσει, και μάλιστα με μετρήσιμη πιστοποίηση,  τις καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον δήμο στη χώρα, κάτι που αντανακλά τόσο  στην προστασία του αστικού περιβάλλοντος, όσο και στα οικονομικά του δήμου

Με νεοφυείς παρεμβάσεις, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος έχει αντιμετωπίσει και το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων. Μελέτησε  ιδέες και δόκιμες πρακτικές  από χώρες της Βορείου Ευρώπης, τις «μετέφερε» και προσάρμοσε στην ελληνική πραγματικότητα και κατάφερε ανακατευθύνοντας οικολογικές συμπεριφορές δημοτών και δημοτικού προσωπικού, καθώς και  στρατηγικές διαχείρισης, να εκτρέπεται από την ταφή, στην ανακύκλωση και την κομποστοποίηση, περίπου το 35% των απορριμμάτων του Δήμου, με άμεσο στόχο αυτό να ξεπεράσει το 50%.

Σε ότι αφορά την ψηφιοποίηση  των υπηρεσιών που οφείλει να παρέχει  ένας δήμος στους δημότες  του, ο κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλος, κατάφερε ο Δήμος των τριών Β, να «κολυμπήσει» άμεσα στα βαθιά νερά της ψηφιακής μετάβασης, παίρνοντας θέση πολύ μπροστά  απ’ όλους τους δήμους της χώρας, δίνοντας την ευχέρεια στον δημότη να μπορεί να κάνει όλες τις δουλειές του εξ αποστάσεως.

Μπορεί να βγάλει ό,τι πιστοποιητικό θέλει, να έχει πρόσβαση σε άλλα χρειώδη, ενώ με το… δημοτικό TAXIS ο καθένας γνωρίζει ανά πάσα στιγμή εάν και για ποιο λόγο οφείλει χρήματα. Υπάρχει μία εφαρμογή που περιέχει τα πάντα, από διαδραστική επικοινωνία μέχρι πληροφοριακά δεδομένα ή ζητήματα πολιτικής προστασίας και σχέδια που πρέπει να γνωρίζει κάποιος σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως  την μετακίνηση ευάλωτων ατόμων  σε περίπτωση εκτάκτων καταστάσεων, σχέδιο που βρίσκετε στην φάση της ολοκλήρωσής του…

Με απλά λόγια, ένας ολόκληρος Δήμος είναι στα… χέρια των δημοτών με ένα application. Πρωτοποριακό όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

—————

Ποιός είναι Γρηγόρης Κωνσταντέλλος (βιογραφικά στοιχεία)

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος γεννήθηκε στη Βούλα τον Απρίλιο του 1967. Είναι παντρεμένος με την Κωνσταντίνα Γιάτση και έχουν τρία παιδιά (την Αθηνά, την Πέλλη και τον Δημήτρη). Γονείς του είναι ο Δημήτρης Κωνσταντέλλος Αντιστράτηγος ε.α και η Αθηνά Κάρλου Κωνσταντέλλου.

Φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών και αποφοίτησε από το Λύκειο της Βούλας το 1985. Εκπαιδεύτηκε στην Αεροπορική Ακαδημία “FLIGHT SAFETY” των Η.Π.Α., από όπου έλαβε πτυχίο επαγγελματία χειριστή αεροσκαφών (1987). Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου (1994) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (ΜASTER) στη Διοίκηση Αερομεταφορών από το Πανεπιστήμιο “CITY” του Λονδίνου (1999). Είναι κάτοχος Διδακτορικού (Ph.D) στη Διοικητική Επιστήμη της Αμερικανικής Διεθνούς Σχολής Διοίκησης (INTERNATIONAL SCHOOL OF MANAGEMENT) (I.S.M) του Παρισιού.

Είναι απόφοιτος της 74ης Εκπαιδευτικής Σειράς με φυσική παρουσία της Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ) (2021-2022). Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στις Στρατηγικές Σπουδές Ασφαλείας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών της Σχολής Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών (2021-2023).

Κατέχει Πτυχίο Ελεγκτή Εναέριας Κυκλοφορίας από τη Σχολή Αεροπορίας Στρατού (1986) και βεβαίωση σπουδών (Certificate) στην Διερεύνηση Αεροπορικών Ατυχημάτων από το Πανεπιστήμιο Cranfield του Ηνωμένου Βασιλείου (1999).

Από τον Ιανουάριο του 1988 έως τον Δεκέμβριο του 2009 εργάστηκε στην Ολυμπιακή Αεροπορία και στις Ολυμπιακές Αερογραμμές, ως Συγκυβερνήτης επί εννέα έτη και ως Κυβερνήτης επί δεκατρία έτη. Απεχώρησε μετά το κλείσιμο της εταιρίας το Δεκέμβριο του 2009 ως Κυβερνήτης-Εκπαιδευτής στα Βoeing 737-400. Στη συνέχεια απασχολήθηκε για σχετικά μικρό χρονικό διάστημα στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το 2011 επανήλθε στα πτητικά του καθήκοντα συμμετέχοντας ως κυβερνήτης Boeing 737/300-400 στις επιχειρήσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε) και στην μεταφορά των κυανόκρανων προς και από τις εμπόλεμες ζώνες του κόσμου. Στη συνέχεια εργάστηκε ως Κυβερνήτης Boeing 737/800-900 στις Τουρκικές Αερογραμμές έως τον Δεκέμβριο του 2013. Από το 2013 έως το 2020 ήταν Κυβερνήτης σε FALCON 900/ DX EASy 2 και FALCON 7X πτήσεων μεταφοράς υψηλών προσώπων.

Διετέλεσε Μέλος, Ταμίας, Γεν. Γραμματέας και Πρόεδρος της Ένωσης Χειριστών Πολιτικής Αεροπορίας (Ε.Χ.Π.Α.) επί δεκαπέντε έτη, συμμετέχοντας επίσης επί έξι έτη και στη διαχειριστική Επιτροπή του Επικουρικού συνταξιοδοτικού Ταμείου των πιλότων της Ο.Α. όπως επίσης και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πιλότων Αερομεταφορών για τρία έτη (2004-2007).

Κατά τη διάρκεια των μαθητικών του χρόνων διετέλεσε Πρόεδρος του 15μελούς του 1ου Λυκείου Βούλας επί μία διετία (1983-84 και 1984-85). Ασχολήθηκε ενεργά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος Βούλας 1990-94 και 2002-06, καθώς και Αντιπρόεδρος του ΔΣ. 1990-94.

Εξελέγη για τρίτη φορά στις εκλογές του 2006 και διετέλεσε Αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οικονομικών και Αναπληρωτής Δημάρχου από τον Ιανουάριο του 2007 ως τον Φεβρουάριο του 2010.

Στις Δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2010 διεκδίκησε τη θέση του Δημάρχου του νέου τότε Καλλικρατικού Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και έλαβε το 45% της προτίμησης του τοπικού εκλογικού σώματος στο δεύτερο γύρο των εκλογών, αναλαμβάνοντας και ασκώντας μέχρι και στις 31/8/2014 τα καθήκοντα του Επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας του Δήμου (Αξιωματική Αντιπολίτευση).

Στις Δημοτικές Εκλογές του Μαΐου του 2014, ως επικεφαλής του συνδυασμού “Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη – Πόλη για να Ζεις”, πήρε την πρώτη θέση και από την 1 Σεπτεμβρίου 2014 ανέλαβε τα καθήκοντα του Δημάρχου του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Στις εκλογές του Μαΐου του 2019 εξελέγη εκ νέου Δήμαρχος για την περίοδο 2019-2023 από το πρώτο γύρο των εκλογών με ποσοστό 72,04%.

Εχει εκλεγεί από το 2019 μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ΚΕΔΕ καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΠΕΔΑ. Εκπροσωπεί την ΚΕΔΕ και την ΠΕΔΑ σε 12 άλλες Εθνικές ή Περιφερειακές Επιτροπές. Είναι εκλεγμένος επίσης ως Αντιπρόεδρος από το 2020 στην Πολιτική Συμβουλευτικής Επιτροπή (Political Advisor Committee – PAC) του CIVITAS η οποία συμβουλεύει και μεταφέρει τις θέσεις των Ευρωπαϊκών πόλεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Μεταφορών σε θέματα έξυπνης και βιώσιμης κινητικότητας και μικροκινητικότητας των πόλεων.

Με πληροφορίες από το mononews.gr & και vvv.gov.gr

Έφη Γιοβάνου

Μοιραστείτε το:
Tagged