“fake news”: Πώς τα αντιμετωπίζουν οι πολίτες παγκοσμίως – Έρευνα

Πολιτισμοί
Μοιραστείτε το:

Σε βραδυφλεγή βόμβα, ικανή να πλήξει καίρια την αξιοπιστία του Διαδικτύου, εξελίσσονται οι ψευδείς ειδήσεις, τα λεγόμενα “fake news”, που διαδίδονται μέσω του Internet. Σε μια εποχή, όπου οι πολίτες εμπιστεύονται – κατά κύριο λόγο – το Διαδίκτυο για την ενημέρωσή τους, τα fake news μπορούν να ναρκοθετήσουν το ρόλο του παγκόσμιου ιστού ως ένα αξιόπιστο εργαλείο ενημέρωσης. Ήδη, σχεδόν εννέα στους δέκα πολίτες (86%) απαντούν ότι έχουν πέσει θύματα ψευδών ειδήσεων τουλάχιστον μία φορά. Ακόμη χειρότερα, σχεδόν οι μισοί χρήστες, παγκοσμίως, (44%) δηλώνουν ότι αυτό έχει συμβεί από “μερικές φορές” έως “συχνά”.

9 στους 10 πολίτες έχουν έρθει αντιμέτωποι με fake news τουλάχιστον μία φορά

Σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα CIGI-Ipsos για λογαριασμό της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD), μόνο το 14% των χρηστών απαντά ότι δεν έχει “ποτέ” εξαπατηθεί από ψευδείς ειδήσεις. Το Facebook είναι η πιο συχνά αναφερόμενη πηγή ψεύτικων ειδήσεων, με το 77% των χρηστών του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης να απαντούν ότι είδαν προσωπικά ψεύτικα νέα εκεί, με τους χρήστες του Twitter να ακολουθούν με 62%. Μάλιστα, ένας στους δέκα χρήστες του Twitter (10%) δήλωσαν ότι έκλεισαν τον λογαριασμό τους τη χρονιά που πέρασε εξαιτίας των fake news, ενώ το ίδιο έκανε το 9% των χρηστών του Facebook.

Χώρες με ευθύνη

Στο μεταξύ, το ένα τρίτο (35%) των χρηστών θεωρεί τις ΗΠΑ ως τη χώρα που είναι περισσότερο υπεύθυνη για τη διασπορά των ψεύτικων ειδήσεων στη χώρα τους, με τη Ρωσία να ακολουθεί (12%) και την Κίνα να έπεται (9%). Συγκεκριμένα, οι χρήστες του Διαδικτύου στον Καναδά (59%), στην Τουρκία (59%) και στις ΗΠΑ (57%) απαντούν ότι οι ΗΠΑ είναι περισσότερο υπεύθυνες για τη διασπορά των πλαστών ειδήσεων στη χώρα τους. Οι χρήστες στη Μεγάλη Βρετανία (40%) και στην Πολωνία (35%) επέρριψαν στη Ρωσία τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη διασπορά των fake news, ενώ οι χρήστες σε Χονγκ Κονγκ (39%), Ιαπωνία (38%) και Ινδία (29%) την Κίνα. Επιπλέον, η πλειοψηφία των χρηστών του Διαδικτύου σε όλο τον κόσμο απαντά ότι υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες κυβερνήσεων και εταιρειών του Διαδικτύου για την καταπολέμηση ψεύτικων ειδήσεων.

Τέλος, η έρευνα ασχολείται και με την ύπαρξη του λεγόμενου Dark Web, διαπιστώνοντας ότι περισσότεροι από ένας στους δέκα χρήστες (12%) παραδέχονται ότι έχουν πρόσβαση στη …σκοτεινή πλευρά του Διαδικτύου. Τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στην Ινδία (26%), τη Ρωσία (22%) και τη Βραζιλία (21%). Σύμφωνα με την έρευνα, τα δύο τρίτα (66%) των πολιτών παγκοσμίως πιστεύουν ότι το Dark Web θα πρέπει να τερματιστεί. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος από το 71% του 2016.

Πηγή: sepe.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged