Έεεε και… Δε Χρωστάω σε Κανέναν ΤΊΠΟΤΑ… Μπορώ να ΛΕΩ ό,τι ΘΕΛΩ (!!!)

Γνώμες Πολιτισμοί
Μοιραστείτε το:

Πολλές φορές στη καθημερινότητά μας, καταπιεζόμαστε να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας είτε από φόβο είτε από ντροπή, και άλλες ξεσπάμε αλόγιστα μπροστά στην ανάγκη μας για έκφραση. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, το ίδιο και η συναισθηματική νοημοσύνη και η ευφυία μας μετριέται με τη συμπεριφορά που αποφασίζουμε να έχουμε απέναντι στους άλλους, ειδικά όταν δε τους «χρωστάμε» και τίποτα.

Η αντίληψη του «είμαι ελεύθερος να συμπεριφέρομαι όπως εγώ θέλω γιατί στη τελική δε χρωστάω τίποτα σε κανέναν» μεταφράζεται σε «θα κάνω και θα πω ό,τι θέλω γιατί έχω το δικαίωμα αυτό και δε θα υπολογίζω κανέναν άλλο πέρα από τον εαυτό μου». Κάπου εκεί όμως μετριέται το επίπεδο κάθε ανθρώπου, από τη χρήση του λόγου ως την θέση που επιλέγει να έχει απέναντι στους άλλους. (Κάτια Δέδε blogger και φωτογράφος).

—————-

«Μπορώ να λέω ό,τι θέλω, γιατί δε χρωστάω τίποτα σε κανέναν» (;)

Πολλές φορές στη καθημερινότητά μας, καταπιεζόμαστε να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας είτε από φόβο είτε από ντροπή, και άλλες ξεσπάμε αλόγιστα μπροστά στην ανάγκη μας για έκφραση.

Κάθε Σεπτέμβριο η αίσθηση του νέου ξεκινήματος μου θυμίζει λιγάκι σχολικές εποχές, τότε που μπαίναμε στη διαδικασία μιας ελαφράς θλίψης που το καλοκαιράκι τελείωσε και προετοιμαζόμασταν για τη καινούρια σαιζόν . Λες και η νέα χρονιά ξεκινούσε από Σεπτέμβρη. Μακάρι!

Τώρα, όμως, ξεκινά  το Καλοκαίρι και δε ξέρω αν το έχετε νιώσει κι εσείς, αλλά έχω την αίσθηση ότι φέτος τα πράγματα θα είναι κάπως διαφορετικά! Τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά Σεπτέμβριο, κάποια θα κλείσουν οριστικά σε λίγες ημέρες, ήρθαν πάλι οι εξωγήινοι, πέρασαν και θα ξαναπεράσουν καλοκαιρινά οι κυκλώνες και οι πυρκαγιές, ακόμα υπάρχουν «κτυπήματα» και θάνατοι από τον κορονοϊό, ενώ περιμένουμε πάλι τις ακρίδες και ταυτόχρονα ασχολούμαστε με διάφορους Αντώνηδες, Σέφανους, Χίους, Καλαματιανούς και άλλους φαιδρούς, προσώπατα που εμφανίζονται στις τηλεοπτικές εκπομπές, εκπροσωπώντας υποτίθεται την πολιτική ή την κοινωνία και για το τί είπαν και ποιος και πώς και γιατί, βαθυστόχαστα πάντα…

Μέχρι η κουνιστή «κωλούμπρααααα» που κατά δήλωσή της πέρασε καλά ή μάλλον πολύ καλά στην φυλακή με τους βαρυποινίτες, έχει δημόσιο λόγο επί παντός επιστητού, με  τα καφενόβοιο πλήθος να τρέμει από συγκίνηση κάθε φορά που ανοίγει ο στόμας του…

Εντυπωσιασμένος, και εκφράζοντας για όλους τους άλλους που με διαβάζουν  το «ιδιαίτερα προβληματισμένος», -όπως όλοι όσοι θέλουν να περνούν  ως σοβαροί  φιλοσοφούντες της καθημερινότητας της ζωής-, αποφάσισα να παραθέσω  αυτούσιο,  -για το υπόλοιπο  του παρόντος κειμένου-, τμήμα  άρθρου της Κάτιας Δέδε στο queen.gr, τον Σεπτέμβριο του 2020 για την συναισθηματική νοημοσύνη και την υπεροχή της έναντι της πραγματικής…

Και αυτό μέσα μέσα από το ερώτημα, που εκφράζει παραφθαρμένη ρύση του μεγάλου Ν.Καζατζάκη «Μπορώ να λέω ό,τι θέλω, γιατί δε χρωστάω τίποτα σε κανέναν» (;)

Ας δούμε τι έλεγε η αρθρογράφος Κάτια Δέδε το Σεπτέμβριο του 2020 (απόσπασμα άρθρου)

«Μπορώ να λέω ό,τι θέλω, γιατί δε χρωστάω τίποτα σε κανέναν» (;)

Πολλές φορές στη καθημερινότητά μας, καταπιεζόμαστε να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας είτε από φόβο είτε από ντροπή, και άλλες ξεσπάμε αλόγιστα μπροστά στην ανάγκη μας για έκφραση.

—[—]—

Προσωπικά κάπου εκεί εγώ ταβάνιασα. Είπα να ρίξω λίγο τους ρυθμούς, χαλάρωσα λιγάκι τη κινητικότητα μου (για πολύ λίγο) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αποφάσισα να ανοίξω, που λέμε, και κανένα βιβλίο.

Για αυτό το «κανένα» βιβλίο, λοιπόν, έχω να σου πω κάποια πράγματα, αν θες κι εσύ να ακολουθήσεις το παράδειγμά μου.

«Η συναισθηματική νοημοσύνη» του Daniel Goleman, με το ερώτημα: γιατί το “EQ” είναι πιο σημαντικό από το “IQ”;

Μου κίνησε πάρα πολύ το ενδιαφέρον ο τίτλος του, περισσότερο γιατί θέλω να καταλάβω τί πραγματικά σημαίνει συναισθηματική νοημοσύνη. Είναι κάτι που το συζητάμε στις παρέες, το αναφέρουμε σα θεματολογία, ειδικά όταν τα κορίτσια αναλύουμε τις σχέσεις μας, αλλά ουσιαστικά δεν έχουμε εμβαθύνει τόσο ώστε να καταλάβουμε την ουσία της.

Σε τί χρησιμεύει; Έχει να κάνει καθαρά με τα συναισθήματα και τον τρόπο που τα επικοινωνούμε και τα εκφράζουμε, ή συμπεριλαμβάνει πολλά περισσότερα; Πώς τα συναισθήματά μας μπορούν να έχουν νοημοσύνη; Γεννιόμαστε με κάτι τέτοιο; Μπορούμε να εξελιχθούμε σε αυτό το επίπεδο και στη τελική γιατί να είναι τόσο σημαντικό στη σήμερον ημέρα;

‘Όλα αυτά τα ερωτήματα απαντώνται με πολύ απλό και κατανοητό τρόπο από τον κυριούλη αυτόν, που τυγχάνει να είναι καθηγητής ψυχολογίας στο Χάρβαρντ και δημοσιογράφος.

*Διαπίστωσα πόσο σημαντικό είναι κάθε γονιός να διαβάσει ένα τέτοιο βιβλίο – εγχειρίδιο γιατί η συναισθηματική νοημοσύνη είναι η βάση για κάθε επικοινωνία, από νηπιακή ακόμα ηλικία.

*Διαπίστωσα πως οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική ευφυία είναι πετυχημένοι σε όλους τους τομείς εξίσου. Είναι υπεύθυνοι ως γονείς, θερμοί και πιστοί ως σύντροφοι, πρότυπο για τους συνεργάτες τους. Είναι άνθρωποι αποδεκτοί και καταρτισμένοι κοινωνικά γιατί ξέρουν τί σημαίνει το συναίσθημά τους, αλλά ακόμα περισσότερο έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται πλήρως το συναίσθημα και τις ανάγκες του άλλου και ανταποκρίνονται χωρίς εγωισμό, με στόχο την αρμονική συμπόρευση, έχουν, δηλαδή, αυξημένη ενσυναίσθηση.

Προς έκπληξή μου διαπίστωσα πως προσωπικά κι εγώ υστερούσα σε πολλά σημεία, και πολλές επιλογές έκφρασης των συναισθημάτων μου στο παρελθόν με έφεραν σε θέσεις δυσφορίας αντί απελευθέρωσης.

Πολλές φορές στη καθημερινότητά μας, καταπιεζόμαστε να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας είτε από φόβο είτε από ντροπή, και άλλες ξεσπάμε αλόγιστα μπροστά στην ανάγκη μας για έκφραση. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, το ίδιο και η συναισθηματική νοημοσύνη και η ευφυία της μετριέται με τη συμπεριφορά που αποφασίζουμε να έχουμε απέναντι στους άλλους, ειδικά όταν δε τους «χρωστάμε» και τίποτα.

Η αντίληψη του «είμαι ελεύθερος να συμπεριφέρομαι όπως εγώ θέλω γιατί στη τελική δε χρωστάω τίποτα σε κανέναν» μεταφράζεται σε «θα κάνω και θα πω ό,τι θέλω γιατί έχω το δικαίωμα αυτό και δε θα υπολογίζω κανέναν άλλο πέρα από τον εαυτό μου». Κάπου εκεί όμως μετριέται το επίπεδο κάθε ανθρώπου, από τη χρήση του λόγου ως την θέση που επιλέγει να έχει απέναντι στους άλλους.

Στοιχεία άρθρου: Κάτια Δέδε (queen.gr)

ΠαρΕιΣΑκΤος (ή άλλως «Αόρατος»)

———————-

Ποια είναι η Κάτια Δέδε

Η Κάτια Δέδε είναι blogger και φωτογράφος. Γεννήθηκε στην Ουκρανία και σε ηλικία 5 ετών ήρθε με τη μητέρα της στην Ελλάδα.

Ξεκίνησε να εργάζεται από νεαρή ηλικία και στα 18 της έκανε το ντεμπούτο της στην τηλεόραση, με τη συμμετοχή της στο σήριαλ «Λούφα και Παραλλαγή». Στα 22 της, αποφάσισε να δώσει Πανελλαδικές Εξετάσεις και πέρασε πρώτη στο Τ.Ε.Ι Γραφιστικής της Αθήνας. Στη συνέχεια, μπήκε στον χώρο του modeling και μετά τη νίκη της σε διαγωνισμό ομορφιάς, έκανε τα πρώτα της μεγάλα επαγγελματικά ταξίδια σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική. Μάλιστα, το 2010 κέρδισε και τον τίτλο της Playmate. katia_dede_viografiko

Οι σπουδές της αλλά και η επαγγελματική της πορεία τής έδωσαν το έναυσμα ώστε να ασχοληθεί επαγγελματικά και με τη φωτογραφία. Στον ελεύθερο χρόνο της, κάνει ποδήλατο και τον τελευταίο καιρό κάνει μαθήματα surf. Δηλώνει δυναμική, ευαίσθητη, οξύθυμη και έντιμη. Ήρωάς της είναι η μητέρα της και είναι πολύ περήφανη γι’ αυτήν. Στη «Φάρμα», θα την δυσκολέψει το κρύο και η έλλειψη ζεστού νερού. Οι αγροτικές εργασίες, όμως, δεν την τρομάζουν, καθώς τα μαστορέματα είναι το δυνατό της χαρτί.

Μοιραστείτε το:
Tagged