ΔΟΥ Χαλκίδας: Συμμορία εφοριακών εκβίαζε φορολογούμενους – Χειροπέδες σε διευθύντρια, υποδιευθυντή και 3 υπαλλήλους – 7 συλλήψεις

Δημόσια Διοίκηση
Μοιραστείτε το:

Εφορία Χαλκίδας: Χειροπέδες σε διευθύντρια, σε υποδιευθυντή και σε τρεις υπαλλήλους ΔΟΥ – Εκβίαζαν επιχειρηματίες για λεφτά.

Στη σύλληψη 7 ατόμων, -5 εφοριακών και 2 ιδιωτών-, για υπόθεση διαφθοράς, εκβιασμών και χρηματισμού προχώρησαν αστυνομικοί την Τρίτη μετά από αιφνιδιαστικό  έλεγχο στη ΔΟΥ Χαλκίδας.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, στις 1:00 το μεσημέρι και λίγο πριν κλείσει η δομή της ΔοΥ Χαλκίδας για το κοινό,, άνδρες της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. («Αδιάφθοροι»), προχώρησαν σε  εξονυχιστικούς ελέγχους  τόσο στα γραφεία όσο και στα αυτοκίνητα των εφοριακών και ταυτόχρονα προχώρησαν στη σύλληψη της διευθύντριας, του υποδιευθυντή, τριών υπαλλήλων της ΔΟΥ και δύο ιδιωτών.

Ταυτόχρονα, οι αδιάφθοροι της ΕΛ.ΑΣ.  προχώρησαν στην κατάσχεση κινητών τηλεφώνων και υπολογιστών, με τους επτά συλληφθέντες να μεταφέρονται στην Αθήνα, καθώς κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης για την τέλεση οικονομικών αδικημάτων.

Χαλκίδα: 7 συλλήψεις – Κατασχέθηκαν κινητά και υπολογιστές – Στην Αθήνα οι συλληφθέντες

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την έφοδο στη ΔΟΥ Χαλκίδας

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη από εφοριακούς υπαλλήλους και ιδιώτες, που δραστηριοποιούνταν σε διευκολύνσεις, πράξεις ή παραλείψεις διαδικασιών, εφοριακής αρμοδιότητας, καθώς και σε εκβιάσεις επιχειρηματιών, προκειμένου να λαμβάνουν χρηματικά ποσά.

Συγκεκριμένα:

  • Συνελήφθησαν 7 μέλη, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό.
  • Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 6 άτομα.
  • Σε διάστημα τριών μηνών απέσπασαν συνολικά 95.600 ευρώ σε 17 περιπτώσεις.
  • Συνολικά κατασχέθηκαν 88.795 ευρώ, 10 κινητά, σημειώσεις και όπλο.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Για την αποδόμηση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση χθες, Τρίτη 21 Μαΐου, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν συνολικά 7 μέλη της, εκ των οποίων 5 υπάλληλοι και 2 ιδιώτες, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 6 άτομα.

Εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία -κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος, εκβίαση και απόπειρα αυτής κατ’ επάγγελμα, δωροδοκία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και όπλα.

Προηγήθηκε καταγγελία εις βάρος δύο υπαλλήλων, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτούσαν και λάμβαναν χρηματικά ποσά ώστε να μην μπλοκάρουν διαδικασίες επιστροφής χρημάτων σε δικαιούχους.

Στο πλαίσιο της έρευνας, κατά την οποία αξιοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές και στοιχεία που προέκυψαν από την αξιολόγηση και ανάλυση πληροφοριακών και προανακριτικών δεδομένων, προέκυψε η ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, αποτελούμενη από υπαλλήλους και ιδιώτες (λογιστές – διεκπεραιωτές), ιεραρχικά δομημένης και με διακριτούς ρόλους, καθώς και μιας υποομάδας, αποτελούμενης από δύο μέλη.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε, τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2023 τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν σε διευκολύνσεις, παραλείψεις ή πράξεις διαδικασιών εφοριακής αρμοδιότητας που αντίκειται στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα ως υπάλληλοι, καθώς και σε εκβιάσεις επιχειρηματιών, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτώντας χρηματικά ποσά ως αντίτιμο, ώστε να διεκπεραιωθούν φορολογικές τους εκκρεμότητες.

Όπως προέκυψε, η αρχηγός της οργάνωσης, προϊσταμένη των υπαλλήλων, είχε αναλάβει τον συντονισμό τη λήψη και τη διανομή στα υπόλοιπα μέλη των χρηματικών ποσών. Παράλληλα, εξασφάλιζε κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με εταιρείες, για τη συνέχιση της εγκληματικής τους δράσης, ενώ επικοινωνούσε με την υπο-ομάδα.

Είναι δε χαρακτηριστικό του τρόπο λειτουργίας της συμμορίας των εφοριακών υπαλλήλων, ότι κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης εντοπίστηκε πολίτης που εισήλθε σε κτίριο Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας) κρατώντας φάκελο ο οποίος βρέθηκε στην κατοχή υπαλλήλου και περιείχε το ποσό των 10.000 ευρώ.

Σε επακόλουθες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, οχήματα, καθώς και στην κατοχή των κατηγορουμένων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • το συνολικό χρηματικό ποσό των 78.795 ευρώ,
  • 10 κινητές τηλεφωνικές συσκευές,
  • 4 σημειωματάρια με χειρόγραφες σημειώσεις,
  • πλήθος φωτοαντιγράφων εφοριακών υποθέσεων,
  • δίκαννο κυνηγετικό όπλο για το οποίο δεν υπήρχε άδεια κατοχής.

Από τις έως τώρα έρευνες έχουν εξιχνιαστεί 17 περιπτώσεις εκβιασμών, από τις οποίες η οργάνωση αποκόμισε παράνομο όφελος ύψους 95.600 ευρώ, σε διάστημα τριών μηνών.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην αρμόδια εισαγγελική αρχή.

Πιτσιλής για συλλήψεις σε ΔΟΥ Χαλκίδας: Μηδενική ανοχή στη διαφθορά

«Η μηδενική μας ανοχή είναι αυτονόητα αδιαπραγμάτευτη σε κάθε μορφή παραβατικότητας, από όπου και αν προέρχεται. Το ίδιο και η τήρηση του νόμου, τόσο από τους πολίτες, όσο και από το σύνολο των εργαζομένων της ΑΑΔΕ», τονίζει ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, με αφορμή την υπόθεση διαφθοράς που αποκαλύφθηκε στη ΔΟΥ Χαλκίδας, με εμπλεκόμενους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ.

«Από την πρώτη στιγμή, που ενημερωθήκαμε για το περιστατικό, βρισκόμαστε – όπως πάντα – σε διαρκή και στενή συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, παρέχοντας κάθε χρήσιμο στοιχείο για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Αυτό κάνουμε και με το σύνολο των διωκτικών και δικαστικών αρχών για την υποβοήθηση ερευνών σε υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος, φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και διαφθοράς», σημειώνει ο κ Πιτσιλής.

Όπως συμπληρώνει, «συνεχίζουμε να υπηρετούμε πιστά το δημόσιο συμφέρον, θωρακίζοντας τους πολίτες, την οικονομία και την κοινωνία από κάθε είδους παραβατικές και εγκληματικές δραστηριότητες».

Μοιραστείτε το:
Tagged