Χρήστος Σταϊκούρας: Συνάντηση με επιμελητηριακούς και εμπορικούς φορείς και επίσκεψη σε επιχειρήσεις της Λοκρίδας

Φθιώτιδα,

Συναντήθηκα σήμερα με επιμελητηριακούς και εμπορικούς φορείς της Λαμίας και της Φθιώτιδας, όπως είναι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Φθιώτιδας, ο Εμπορικός Σύλλογος Λαμίας, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών-Βιοτεχνών Φθιώτιδας και ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων ΒΙΠΕ Λαμίας.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φορείς της αγοράς, οι εμπορικές, βιοτεχνικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις, της περιοχής μας, είναι πολλά.

Συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο, όπως είναι η υψηλή φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση, το θέμα του παραεμπορίου, το υψηλό ιδιωτικό χρέος σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών και η προβληματική χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα.

Σε τοπικό επίπεδο, εστιάσαμε στην ανάγκη ενδυνάμωσης της διασύνδεσης της τοπικής παραγωγής με την εμπορική δραστηριότητα και την αξιοποίηση της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, στη σύνδεση της παραγωγικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας με την έρευνα, την τεχνολογική πρόοδο και την εκπαίδευση και τον ρόλο των τοπικών πανεπιστημιακών δομών, καθώς και στην επιχειρηματική αξιοποίηση των «πλουτοπαραγωγικών» πηγών της περιοχής μας στο χώρο του τουρισμού και του πολιτισμού.

Ανέπτυξα τις βασικές προγραμματικές θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για τη συνολική μείωση φορολογικών συντελεστών, με έμφαση στον ΕΝΦΙΑ και στο ΦΠΑ, για ένα νέο βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, για την αποκατάσταση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με σταδιακή αποκατάσταση της πιστωτικής επέκτασης, για «επιθετική» προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και για τη βελτίωση της ρύθμισης οφειλών με επιβράβευση της συνέπειας και περισσότερες δόσεις για επιχειρήσεις.

Στόχος όλων μας είναι οι πολλές νέες αξιοπρεπείς δουλειές, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Επισκέψεις σε επιχειρήσεις στη Λοκρίδα

Επισκέφθηκα σήμερα μεγάλες επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Λοκρίδας.

Επιχειρήσεις όπως είναι η “NUTRIA-Olive Oil”, η “ATLAS TAPES”, η “TSAKIRIS CHIPS” και η “GEORGATSONAS”. Συζητήσαμε με τις διοικήσεις και τους εργαζόμενους θέματα που τους απασχολούν, τόσο συλλογικά όσο και τοπικού ενδιαφέροντος.

Σε συλλογικό επίπεδο, ετέθησαν τα ζητήματα της υψηλής φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης, του υψηλού ιδιωτικού χρέους σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, της προβληματικής χρηματοδότησης και του υψηλού κόστους δανεισμού από το τραπεζικό σύστημα και γενικότερα της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά.

Σε τοπικό επίπεδο, εστιάσαμε στη συμβολή των επιχειρήσεων στη διατήρηση και στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην τόνωση της τοπικής ανάπτυξης.

Ανέπτυξα τις βασικές προγραμματικές θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για μείωση φόρων και εισφορών, για ένα νέο βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, για βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και για τόνωση της ρευστότητας της αγοράς.

Επεσήμανα όμως ότι η στήριξη της βιώσιμης και υγιούς επιχειρηματικότητας από το Κράτος έχει υποχρεώσεις και για τις επιχειρήσεις, οι οποίες πρέπει να υιοθετούν κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης, να επιδεικνύουν αυξημένη εταιρική κοινωνική ευθύνη και να συμβάλλουν στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Λαμία, 18.06.2019

Tagged