Υπόθεση Novartis: Το δράμα της δικαιοσύνης λίγο πριν την αυλαία – Έρευνα όλων των καταγγελιών

Δικαιοσύνη
Μοιραστείτε το:

Διπλή έρευνα για υπόθεση Novartis διέταξε η εισαγγελία του Αρείου Πάγου

Με επίκεντρο την υπόθεση της Novartis διενεργείται διπλή ποινική προκαταρκτική εξέταση από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Δασούλα με αφορμή αναφορές και καταγγελίες για την υπόθεση αυτή, τόσο εκ μέρους του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή όσο και της επικεφαλής της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

Την παραγγελία για διπλή ποινική προκαταρκτική έρευνα έδωσε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου. Αφορμή αποτέλεσαν οι δύο αναφορές που είχε καταθέσει ο κ. Αγγελής ο οποίος επί τρεις μήνες, περίπου, είχε την εποπτεία της Εισαγγελίας Διαφθοράς, καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της διενεργούμενης προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της Novartis.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγες ημέρες πριν από την υποβολή της δεύτερης αναφοράς του κ. Αγγελή -και συγκεκριμένα περί τα τέλη Ιανουαρίου 2019- η Ελένη Τουλπουπάκη είχε καταθέσει αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με την οποία κατήγγειλε μια σειρά από πειθαρχικές και ποινικές συμπεριφορές που φέρονται να έχουν λάβει χώρα τη χρονική περίοδο κατά την οποία είχε την εποπτεία της Εισαγγελίας Διαφθοράς ο κ. Αγγελής.

Στην επίμαχη αναφορά η κ. Τουλουπάκη επισήμαινε ότι ο κ. Αγγελής σε ημέρες που δεν ήταν η ίδια στο γραφείο της μετέβη στην Εισαγγελία Διαφθοράς και αντέγραψε σε «στικάκι» από υπολογιστή όλο το αρχείο με τις εκκρεμείς υποθέσεις. Η πράξη αυτή, σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, δεν ενέπιπτε στα καθήκοντά του ως εποπτεύοντος της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις ο κ. Δασούλας αναμένεται να καλέσει στο γραφείο του όλα τα πρόσωπα που κατονομάζονται στις αναφορές των συναδέλφων του, προκειμένου -σύμφωνα και με την παραγγελία της κ. Δημητρίου- να διαπιστώσει εάν έχουν διαρπαχθεί και από ποια συγκεκριμένα πρόσωπα ενδεχόμενες αξιόποινες πράξεις όπως η απόπειρα κατάχρησης εξουσίας και η παραβίαση μυστικότητας της ανάκρισης.

Πειθαρχική έρευνα κατά Γ. Αγγελή διέταξε ο υπουργός Δικαιοσύνης

Πειθαρχική έρευνα κατά του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιάννη Αγγελή, που κατήγγειλε προσχεδιασμένες διώξεις κατά πολιτικών στην υπόθεση της Novartis, εκδηλώθηκε σήμερα από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου.

Μετά τη γενικευμένη έρευνα για τους χειρισμούς των εισαγγελικών λειτουργών στην υπόθεση της Novartis, που διατάχθηκε από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, ως όφειλε κατά το νόμο, διέταξε πειθαρχική έρευνα κατά του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Αγγελή από τον αρμόδιο ανώτατο δικαστικό λειτουργό (Πρόεδρο του ΣτΕ).

Ειδικότερα, στα έγγραφα που απέστελλε στον Μιχάλη Καλογήρου, για την υπόθεση Novartis, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου επικαλείται την αρμοδιότητα του Υπουργού Δικαιοσύνης στον πειθαρχικό έλεγχο των ανωτάτων εισαγγελικών λειτουργών της χώρας.

Με βάση αυτά ο κ. Καλογήρου διέταξε πειθαρχική έρευνα από το Συμβούλιο του Επικρατείας σε βάρος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αγγελή σχετικά με την διαρροή της αναφοράς του στον Τύπο αλλά και τους χειρισμούς του σε βάρος των συναδέλφων του στην Εισαγγελία της Διαφθοράς σχετικά με την υπόθεση Novartis.

Στην πειθαρχική έρευνα θα εξεταστούν όσα κατήγγειλε η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφοράς  Ελένης Τουλουπάκη, οι επίκουροι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς αλλά και υπάλληλοι της Εισαγγελίας σε βάρος του κ. Αγγελή. Συγκεκριμένα η κα Τουλουπάκη  είχε καταθέσει με τη σειρά της αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με την οποία κατήγγειλε μια σειρά από πειθαρχικές και ποινικές συμπεριφορές που φέρονται να έχουν λάβει χώρα την χρονική περίοδο κατά την οποία είχε την εποπτεία ο κ. Αγγελής.

Μεταξύ άλλων, σε αυτή την αναφορά η κυρία Τουλουπάκη αναφέρει ότι ο κ. Αγγελής σε ημέρες που δεν ήταν η ίδια στο γραφείο της μετέβη στην εισαγγελία Διαφθοράς και αντέγραψε σε στικάκι από υπολογιστή όλο το αρχείο με τις χρονολογικές κινήσεις των εκκρεμών υποθέσεων, γεγονός που σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό δεν ενέπιπτε στα καθήκοντά του ως εποπτεύων της εισαγγελίας Διαφθοράς.

Εφ όλης της ύλης έρευνα

Εφ όλης της ύλης έρευνα, μετά από μήνες, για όσα συνέβησαν με την έρευνα των εισαγγελέων Διαφθοράς στην πολύκροτη υπόθεση της Novartis, ανατέθηκε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτριο Δασούλα.

Θα ερευνηθούν σε βάθος οι χειρισμοί των εισαγγελικών λειτουργών, που ενεπλάκησαν στις έρευνες κατά δέκα πολιτικών χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν υπάρξει στοιχεία σε βάρος τους για πολιτικό χρήμα.

Η γενικευμένη έρευνα ξεκίνησε με εντολή της απερχόμενης εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου και αφορά στις σοβαρές καταγγελίες που είδαν και το φως της δημοσιότητας του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, που επόπτευε τους εισαγγελείς Διαφθοράς αλλά παραιτήθηκε καταγγέλοντας μεθοδεύσεις σε βάρος του και προειλημμένες αποφάσεις για δίωξη πολιτικών.

Η αναφορά Αγγελή, που αφορούσε τα όσα έγιναν, η δεν έγιναν, στο γνωστό ταξίδι στη Βιέννη, είχε τεθεί στο αρχείο από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γρηγόριο Πεπόνη αλλά τώρα τα πάντα ερευνώνται με βάση το σύνολο των καταγγελομένων από τον κ. Αγγελή.

Παράλληλα καταγγελίες κατά Αγγελή έχει διατυπώσει και η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου που έχει τη βασική ευθύνη των χειρισμών για τη Novartis, οι οποίες επίσης ερευνώνται πλέον υπό το φως των νέων δεδομένων.

Τώρα ξεκίνησε η έρευνα, ενώ οι καταγγελίες είχαν γίνει εδώ και καιρό

Αίσθηση προκαλεί πως οι καταγγελίες αυτές είχαν γίνει καιρό αλλά η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου μόλις τώρα κινήθηκε για διερεύνηση του συνόλου των καταγγελλομένων.

Με βάση τις καταγγελίες Αγγελή, είχαν προαποφασιστεί, χωρίς στοιχεία, διώξεις κατά πολιτικών, ενώ όπως αναφέρει ο ίδιος υπήρξαν μεθοδεύσεις κατά τη διάρκεια των ερευνών εξωδικαστικής φύσεως.

Η παραίτηση Ράικου

Σημειωτέον ότι και η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου είχε παραιτηθεί, πριν αναλάβει η Ελένη Τουλουπάκη, καταγγέλοντας γραπτώς και δημόσια εξωθεσμικές παρεμβάσεις στο έργο της.

Για την υπόθεση της Novartis, που είχε αποτελέσει τη ναυαρχίδα της κυβερνητικής ατζέντας για τα σκάνδαλα, είχαν εμπλακεί από προστατευόμενους μάρτυρες, δέκα πολιτικοί, μεταξύ των οποίων πρώην πρωθυπουργοί με τη βαριά και ατιμωτική κατηγορία για δωροδοκία, χωρίς να υπάρξουν από τις έρευνες στοιχεία με αποτέλεσμα για κάποιους από αυτούς η υπόθεση να έχει μπεί ήδη στο αρχείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, liberal.gr, iefimerida.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged