Είναι αργά για δάκρυα «Περιστέρα και Αλέξη» μας…

Γνώμες
Μοιραστείτε το:

Είναι αργά για κροκοδείλια δάκρυα…

Ξαφνικά στον ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκαν τα μεσαία στρώματα επειδή τους «μαύρισαν» στις ευρωεκλογές. Τώρα εκφράζουν τον προβληματισμό τους. Αλλά η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης δεν ήταν παράπλευρη απώλεια στη μάχη κατά της κρίσης. Ηταν συνειδητή και ιδεολογική επιλογή του Τσίπρα.

Με δέος και ζαλισμένοι από την εκλογική συντριβή στις ευρωεκλογές, όλοι σχεδόν στον ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβανομένου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, διαπιστώνουν τώρα ότι τα μεσαία εισοδήματα τούς καταχέριασαν κανονικά -όπως θα ΄λεγε και ο μακαρίτης Ευάγγελος Γιαννόπουλος – στην κάλπη.

Συνειδητοποιούν ότι τα μεσαία εισοδήματα (όσα έχουν απομείνει δηλαδή) άνοιξαν την πόρτα της εξόδου για την κυβέρνηση και έφεραν –με αποκλειστική ευθύνη αυτής της κυβέρνησης– τη ΝΔ ξανά ένα βήμα από την εξουσία.

Τώρα εκφράζουν τον προβληματισμό, μερικοί και τη λύπη τους, για τα όσα υπέστη η μεσαία τάξη επί των ημερών τους. Κροκοδείλια δάκρυα…

Η αντίδρασή τους είναι το λιγότερο υποκριτική και παράλληλα επιβεβαιωτική της οίησης και της αλαζονείας που διακρίνει τον ηγετικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι ήταν αυτοί που με απόλυτη συνείδηση και στόχευση φόρτωσαν το βάρος του δικού τους τρίτου μνημονίου επί των μεσαίων εισοδημάτων (τώρα απλώς εισπράττουν τα επίχειρα).

Το είχε δηλώσει ξεκάθαρα ο ίδιος Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, όταν απαντώντας στον Αντώνη Σαμαρά, υποστήριζε ότι όσοι έχουν εισόδημα από 30.000 ευρώ και πάνω, θα πληρώσουν αυξημένη έκτακτη εισφορά για να μην υποστούν τα βάρη οι φτωχοί και μεροκαματιάρηδες!

Λες και ένας εργαζόμενος που μπορεί να βγάζει 30.000 τον χρόνο, δηλαδή 2.000 με 2.500 χιλιάδες (μεικτά) το μήνα, είναι πλούσιος. Επίσης, το είχε ευθέως παραδεχθεί ο Γιώργος Χουλιαράκης, πάλι στη Βουλή, το 2016, στη συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, επιβεβαιώνοντας όσους, από τη πρώτη στιγμή της εφαρμογής του τρίτου Μνημονίου, καυτηρίασαν το βασικό πολιτικό σχέδιο του κ. Τσίπρα και του ηγετικού απαράτ του ΣΥΡΙΖΑ:

Τη συμπίεση της μεσαίας τάξης με απώτερη επιδίωξη να μπορέσει να τη χειραγωγήσει. «Και το 3ο Μνημόνιο θα το πληρώσουν τα μεσαία εισοδήματα διότι μας ενδιαφέρουν τα πιο φτωχά κοινωνικά στρώματα που είναι περισσότερα και πιο ευάλωτα.

Άλλωστε στη μεσαία τάξη έριξαν τα βάρη και ο Παπανδρέου και ο Σαμαράς», είχε αναφέρει ο αν. υπουργός Οικονομικών. Ο οποίος, και πάλι στη Βουλή το 2017, το είχε δηλώσει ξεκάθαρα: ήταν «συνειδητή επιλογή μας» η υπερφορολόγηση των μεσαίων στρωμάτων, δηλαδή των συνεπών φορολογούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ιδεολογικά ήταν όχι μόνο συνειδητό αλλά και συνεπές. Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ διέπεται από πολιτικό αχταρμά και δεν είχε -και δεν έχει- σταθερές κοινωνικές αναφορές, βασικός του στόχος ήταν ένας: να φτωχοποιήσει τα μεσαία κοινωνικά στρώματα έτσι ώστε μοιράζοντας τους επιδόματα να είναι πάντα εξαρτώμενα από τη φιλοδωρία του, όπως ενεργώς έχει αναλύσει ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

Εξάλλου η αντίληψή του ΣΥΡΙΖΑ για το κράτος και τους θεσμούς, όπως βλέπουμε τώρα με τις μεθοδεύσεις στη Δικαιοσύνη, δεν συνάδει με τη χειραφέτηση των προοδευτικών μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων τα οποία διαπνέονται από τις σοσιαλδημοκρατικές αρχές, τη δημοκρατία και τον πολιτικό φιλελευθερισμό.

Αυτές οι αρχές είναι της μεσαίας τάξης και η μεσαία τάξη έπρεπε να πεθάνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ τη θεωρεί αντίπαλο επειδή «…είναι η μόνη τάξη με συνείδηση εθνική», που τραγουδούσε ο Δήμος Μούτσης προφητικά στις αρχές της δεκαετίας του ‘80.

Είναι οι ιδέες του Διαφωτισμού που ενστερνίζονται για τη δημοκρατία και τους θεσμούς και τα δικαιώματα, θέλουν ελεύθερη οικονομία και την κοινωνική συνοχή, καταναλώνοντας και επενδύοντας.

Τα μεσαία κοινωνικά στρώματα είναι αυτά που απορρίπτουν τον εθνικολαϊκισμό και υπερασπίζονται το ευρωπαϊκό κεκτημένο της χώρας. Θέλουν καθαρούς πολιτικούς και οικονομικούς κανόνες και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για ανάπτυξη της Ελλάδας.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ τις ανισότητες της δημοσιονομικής προσαρμογής θα έπρεπε να τις επωμιστεί η μεσαία τάξη και όχι οι χαμηλόμισθοι γιατί «αυτοί μας ψηφίζουν»! Και αν μπορούν να δημιουργηθούν ακόμα περισσότεροι χαμηλόμισθοι, υποβιβαζόμενοι από τα μεσαία στρώματα σε φτωχοποιημένο προλεταριάτο τόσο το καλύτερο – κι άλλοι ψηφοφόροι που θα περιμένουν επιδόματα από τη «φιλόστοργη» κυβέρνηση!

Παρά τις προσπάθειες, η μεσαία τάξη δεν πέθανε και έστειλε τον πρώτο λογαριασμό στις ευρωεκλογές. Θα ακολουθήσει και δεύτερος.

Μιχάλης Μιχαήλ

Πηγή: Protagon.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged