Κλιντ Ίστγουντ: «Μην μπαίνεις στο ρινγκ αν δεν είσαι αποφασισμένος να παλέψεις και τους δώδεκα γύρους»

Θέατρο-Κινηματογράφος
Μοιραστείτε το:

Είναι ενδιαφέρον ότι οι πιο ανασφαλείς άνθρωποι έχουν συνήθως τις πιο ισχυρές προκαταλήψεις..

Σκέψεις ενός μύθου του Χόλλυγουντ ο οποίος σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε σε μια από την πιο ρομαντική ταινία όλων των εποχών. Στις Γέφυρες του Μάντισον. Ο θρυλικός Κλιντ Ίστγουντ γεννήθηκε στις 31 Μαΐου 1930.

” Είναι ενδιαφέρον ότι οι πιο ανασφαλείς άνθρωποι έχουν συνήθως τις πιο ισχυρές προκαταλήψεις…” είπε κάποτε ο Κλιντ Ίστγουντ . Αυτή  η απλή, αλλά φιλοσοφημένη  διαπίστωσή του, -την οποία προσυπογράφω- εκτός από το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του, είναι ένας ακόμη λόγος να τον θαυμάζω.

Πώς να μη νοιώθεις δέος για το φαινόμενο του σινεμά;

Tον κορυφαίο σκηνοθέτη και ηθοποιό, ο οποίος καθιερώθηκε στον κινηματογράφο με τη συμμετοχή του στην τριλογία των σπαγγέτι γουέστερν του Σέρτζιο Λεόνε.

Κανένας δεν μπορεί να ξεχάσει τον ιδιαίτερο ρόλο στην καριέρα του… τον  επιθεωρητή Κάλαχαν (Dirty Harry), που τον ερμήνευσε συνολικά σε πέντε ταινίες.

Δύο χρόνια πριν, με αφορμή την επετειακή προβολή των “Ασυγχώρητων”, ο βετεράνος σκηνοθέτης και ηθοποιός επισκέφθηκε το φεστιβάλ των Καννών, αποζημιώνοντας το κοινό με ένα δίωρο masterclass. 

Εξαιρετικά ακμαίος και γοητευτικός, στα 87 του χρόνια, έγινε δεκτός με ένα τρίλεπτο standing ovation από το  κοινό που είχε την τύχη να παρακολουθήσει  από κοντά ένα θρύλο του κινηματογράφου να μιλά για την καριέρα του.

Στην ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχε με τον κριτικό κινηματογράφου των Los Angeles Times, Κένεθ Τούραν, μίλησαν κυρίως για το έργο του ως σκηνοθέτης  και ως ηθοποιός. Ανέφερε ότι κάποιες φορές του λείπει η εποχή που ήταν κυρίως μπροστά από την κάμερα. `Αλλωστε είναι γνωστό ότι είχε δηλώσει πως θα συνεχίσει να δουλεύει μόνο ως σκηνοθέτης μετά το πετυχημένο “Gran Torino” του 2008.

Μίλησε για τη χώρα του, θυμίζοντας  ότι γεννήθηκε τα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης στις ΗΠΑ, και καθώς μεγάλωνε  εκτίμησε  όλα όσα απέκτησε στην πορεία της ζωής του.

Συζήτησαν αρκετά   για το θέμα της πολιτικής ορθότητας και για το πόσο έχει επηρεάσει αρνητικά ταινίες στις οποίες συμμετείχε όταν ήταν νέος, όπως το “Dirty Harry”.

“Έχουμε χάσει την αίσθηση του χιούμορ, κάτι που μας αλληλοσκοτώνει” είπε ο Κλιντ  Ίστγουντ . Τα τελευταία χρόνια δεν ήταν λίγες οι φορές που έχει  εκφράσει την απογοήτευσή του για την κυριαρχία της πολιτικής ορθότητας ως προστάτη κοινωνικών ελευθεριών.

“Κάθε παιδί ήθελε να παίξει σε γουέστερν και όλοι ήθελαν να έχουν ένα πιστόλι και να γίνουν καουμπόηδες” είπε ο  Ίστγουντ μιλώντας στους θαυμαστές του και παραδέχτηκε ότι όταν ήταν μικρός του άρεσαν και του ίδιου “πάρα πολύ” τα γουέστερν.

“Οι Ασυγχώρητοι” όταν διάβασα το σενάριο για την ταινία πριν από 25 χρόνια, πάντα πίστευα ότι αυτό μπορεί να είναι ένα καλό τελευταίο γουέστερν για μένα. Και, μέχρι τώρα ήταν το τελευταίο γουέστερν, γιατί δεν έχω διαβάσει ποτέ ένα άλλο σενάριο που να πιστέψω ότι είναι τόσο καλό όσο αυτό”.

Μια από τις κορυφαίες ταινίες του Κλιντ Ίστγουντ είναι οι “Γέφυρες του Μάντισον” σε σενάριο του Ρίτσαρντ Λα Γκρεβενέζ. Ο Κλίντ Ίστγουντ, όχι μόνο πρωταγωνιστεί αλλά και σκηνοθετεί μια ένα έργο που αγγίζει το θεατή περνώντας σπουδαία μηνύματα.  Είναι ίσως από τις λίγες φορές που η κινηματογραφική διασκευή ενός βιβλίου έχει εξίσου μεγάλη επιτυχία όσο και το ίδιο το βιβλίο. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Αμερική  έχει καταλάβει μία από τις καλύτερες θέσεις στην ανθολογία των πιο ρομαντικών ταινιών.

Το έργο ξεκινά από το “σήμερα” με τον θάνατο της ηρωίδας και το άνοιγμα της διαθήκης της από τα δύο μεγάλα, παντρεμένα παιδιά της. Τότε μαθαίνουν την αλήθεια για τη παράνομη σχέση της μητέρας τους. Για τον τυχοδιώκτη φωτογράφο που γνώρισε και αγάπησε καθώς και  τις τέσσερις πιο ευτυχισμένες μέρες της ζωής της που πέρασε μαζί του, όταν εκείνος  βρέθηκε στην περιοχή για να φωτογραφίσει τα παλιά γεφύρια της επαρχίας Μάντισον.Η ιταλικής καταγωγής, Φραντσέσκα,  ήταν παντρεμένη μ` έναν αμερικανό αγρότη που είχε γνωρίσει στην Ιταλία την εποχή του πολέμου. Τότε, ένας έρωτας που διήρκησε λίγο αλλά ήταν δυνατός, αναπτύχθηκε. Εκείνη όμως, αναγκάζεται  να συμβιβαστεί για την οικογένειά της και να εγκαταλείψει τα συναισθήματά της.

Ο Κλίντ `Ιστγουντ σκηνοθέτησε την ταινία δύο χρόνια μετά το θρίαμβο των “Ασυγχώρητων”. Κι έξέπληξε με την απόφασή του να υποδυθεί τον πιο εύθραυστο ήρωα της καριέρας του…   

Όποιος έχει δει τις “Γέφυρες του Μάντισον” δεν μπορεί να ξεχάσει το διάλογο που ακολουθεί…

Ρόμπερτ: Τα παλιά όνειρα ήταν όμορφα όνειρα. Δεν πραγματοποιήθηκαν, αλλά χαίρομαι που τα έκανα. 

Φρανζέσκα: Κάνετε ό,τι χρειάζεται για να ευτυχήσετε σ’ αυτή τη ζωή… Υπάρχει τόση πολλή ομορφιά!!!

Επέλεξα κάποια από τα λόγια του Κλιντ Ίστγουντ και σας τα παραθέτω…

  • Μην μπαίνεις στο ρινγκ αν δεν είσαι αποφασισμένος να παλέψεις και τους δώδεκα γύρους.
  • Είναι ενδιαφέρον ότι οι πιο ανασφαλείς άνθρωποι έχουν συνήθως τις πιο ισχυρές προκαταλήψεις.
  • Χρειάζεται τρομερή αυτοπειθαρχία για να ελέγξεις την επίδραση και τη δύναμη που έχεις επάνω στις ζωές άλλων ανθρώπων.
  • Αν θέλεις εγγύηση, αγόρασε μια τοστιέρα.
  • Προσπάθησα να είμαι λογικός. Δεν μου άρεσε.
  • Όταν δεν ενδιαφέρεσαι πια να δοκιμάζεις καινούργια πράγματα, τότε είναι που μπορείς να αρχίσεις να χτυπάς τα μπαλάκια του γκολφ.
  • Σ’ αυτόν τον κόσμο φίλε μου υπάρχουν δύο ειδών άνθρωποι. Αυτοί με γεμάτα πιστόλια και αυτοί που σκάβουν. Εσύ, σκάβε.

Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Πηγή: klik.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged