Ο Πάνος «μας»…, ο Παυλάρας και η τύχη του Αλέξη «μας»…

Γνώμες Πολιτικοί
Μοιραστείτε το:

Ο Αλέξης ακολουθεί την τύχη του Πάνου…

Ένα από τα ερωτήματα των τελευταίων ημερών είναι αν η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα στις ευρωεκλογές  της περασμένης Κυριακής είναι μια στρατηγική ή μια συγκυριακή τακτική ήττα. 

Μια στρατηγική ήττα σηματοδοτεί το τέλος ενός πολέμου και ενδεχομένως μιας ιστορικής  περιόδου. Μια στρατηγικής σημασίας ήττα βάζει σε κίνδυνο και την ίδια την ύπαρξη αυτού που ηττάται. Σίγουρα, μια στρατηγική ήττα ακυρώνει τη δυνατότητα του ηττημένου να απειλήσει τον νικητή για κάποιο εύλογα μεγάλο  χρονικό διάστημα.

Από την άλλη πλευρά μια συγκυριακή τακτική ήττα δεν σηματοδοτεί την απώλεια ενός πολέμου. Μια τακτική ήττα μπορεί απλά να αποτελεί ένα διάλειμμα σε μια σειρά νικών. Ενίοτε μια τακτική ήττα γίνεται προκειμένου να εξοικονομηθούν δυνάμεις για άλλες κρισιμότερες μάχες.

Υπό το πρίσμα αυτών των διαφορών τι ακριβώς είναι η ήττα των Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Κυριακή;

Αν την περασμένη Κυριακή είχαμε μια διαφορά της τάξης του 2-3% θα μπορούσαμε να μιλάμε για μια τακτικής σημασίας ήττα καθώς το μέγεθος της διαφοράς είχε αρκετές πιθανότητες να εκμηδενιστεί ή ακόμη και να ανατραπεί.

Αν δεν είχαμε βουλευτικές εκλογές σε λίγους μήνες (τώρα σε λίγες εβδομάδες) ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να συνεχίσουν να κυβερνούν και θα είχαν την ευκαιρία να αλλάξουν τους συσχετισμούς. Ενδεχομένως τότε η ήττα να τους βοηθούσε να εντοπίσουν τα λάθη και να τα διορθώσουν.

Το εύρος της ήττας της περασμένης Κυριακής την καθιστά κάτι περισσότερο από απλή συγκυριακή τακτική ήττα αλλά όχι ακόμη στρατηγικής σημασίας ήττα. Στρατηγική ήττα ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστούν αν στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές επαναληφθεί το εύρος της διαφοράς ή και αν αυτό αυξηθεί περαιτέρω. 

Η ήττα της περασμένης Κυριακής είναι κάτι παραπάνω από απλή τακτική ήττα γιατί αιφνιδίασε την ηγεσία και τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που σημαίνει πως δεν έχουν μια αντικειμενική εικόνα των εξελίξεων στο πεδίο της μάχης (την κοινωνία). 

Ο κ. Τσίπρας και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούσαν μια διαφορά της τάξης του 2-3% και προέκυψε τριπλάσια.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησης αποσκοπούσε και αποσκοπεί στο να μην καταφέρει η Ν.Δ. στις επόμενες βουλευτικές εκλογές να εξασφαλίσει αυτοδυναμία έτσι ώστε μέσω της απλής αναλογικής και της δορυφοροποίησης του ΚΙΝΑΛ  να ελέγξει τις πολιτικές εξελίξεις.

Αποσκοπούσε ακόμη στο ενδεχόμενο Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ να μην εξασφαλίσουν την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία να εκλέξουν πρόεδρο και να ολοκληρώσουν τη συνταγματική αναθεώρηση με τα πρόσημα που θέλουν να θέσουν στις αλλαγές. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας νέος σχηματισμός στο επίπεδο του μεγέθους κόμματος διεκδίκησης της εξουσίας. Οι τοπικές εκλογές απέδειξαν πως δεν διαθέτει ρίζες στην κοινωνία που θα του επιτρέψουν, αν πάει στην αντιπολίτευση για 4 ή 8 χρόνια να αναδιοργανωθεί και να επανέλθει να διεκδικήσει την εξουσία. 

Η  μεγάλη διαφορά της εκλογικής αναμέτρησης της περασμένης Κυριακής μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ και η κατάληψη της τρίτης θέσης από το ΚΙΝΑΛ δημιουργούν προσδοκίες, από τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές να προκύψουν αυτοδύναμη κυβέρνηση και κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα εκλέξει Πρόεδρο και θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο.

Αν συμβεί αυτό, τότε η ήττα στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές έχει αυξημένες πιθανότητας να εξελιχθεί σε μια στρατηγική ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να τον οδηγήσει στην πολιτική “εξαέρωση”.

Από τη σκοπιά αυτή το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής προαναγγέλλει μιας στρατηγικής σημασίας ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Όπως γράφαμε και χθες, αν στις επικείμενες βουλευτικές η Ν.Δ. εξασφαλίσει ένα ποσοστό μεταξύ 35-40% και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να περάσει το 25% με το ΚΙΝΑΛ να καταγράφει διψήφιο ποσοστό, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει υποστεί στρατηγική ήττα και θα δυσκολευτεί να επιβιώσει σαν κόμμα εξουσίας και ο  κ. Τσίπρας δύσκολα θα καταφέρει να ηγηθεί της Κεντροαριστεράς. 

Αν επαναληφθεί μια ήττα με μεγάλη διαφορά,  ενισχυμένο ΚΙΝΑΛ και το κόμμα του κ. Βαρουφάκη στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να έχει την τύχη του κ. Καμμένου και των ΑΝΕΛ.

Κάτι τέτοιο όμως είναι νωρίς ακόμη να ειπωθεί…  Όμως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις όμως πως η ήττα της περασμένης Κυριακής απέχει λίγο από το να εξελιχθεί σε στρατηγική ήττα. 

Κώστας Στούπας, [email protected] 

Πηγή: capital.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged