Λευκή Πετσέτα και καταποντισμός ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής

Περιφέρειες Πολιτικά Κόμματα
Μοιραστείτε το:

Απογοήτευση από τις επιλογές Τσίπρα για τις εκλογές -Αρνητικά σκορ σε δήμους-περιφέρειες

Αν και τα βασικά πολιτικά συμπεράσματα το βράδυ της Κυριακής 26 Μαΐου θα βγουν, φυσικά, από τη διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές -και όλα δείχνουν ότι θα είναι μεγάλη- απογοήτευση επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος και από τις προσωπικές επιλογές του Αλέξη Τσίπρα για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι οι επιλογές Τσίπρα τόσο για τον δήμο Αθηναίων (Νάσος Ηλιόπουλος), όσο και για τους δήμους Θεσσαλονίκης και Πειραιά (Νοτοπούλου, Μπελαβίλας), καθώς και οι υποψηφιότητες για τις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, όπου θα δοθεί η μάχη των εντυπώσεων, ήταν επιλογές ήττας.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει το βράδυ των εκλογών να έχει να αντιμετωπίσει -εκτός από τη μεγάλη διαφορά στις κάλπες του Ευρωκοινοβουλίου- μια οδυνηρή ήττα στις δημοτικές εκλογές και τον χάρτη των περιφερειών να έχει βαφτεί σχεδόν εξ ολοκλήρου γαλάζιος.

Η Νοτοπούλου δεν περνάει καν στον δεύτερο γύρο

Η τελευταία έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας (Opinion Poll) αφορά τον δήμο της Θεσσαλονίκης, όπου η επιλογή Τσίπρα, η πρώην υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου, δεν καταφέρνει να περάσει καν στον δεύτερο γύρο. Πρώτος στη δημοσκόπηση έρχεται ο Νίκος Ταχιάος, δεύτερος ο «αντάρτης» της ΝΔ Γιώργος Ορφανός, τρίτος ο Κώστας Ζέρβας (πρώην δημοτικός σύμβουλος του Γιάννη Μπουτάρη και πρώην υποψήφιος βουλευτής με την ΝΔ) και μόλις τέταρτη η Κατερίνα Νοτοπούλου.

Με αναγωγή, τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: Νίκος Ταχιάος 19,1% Γιώργος Ορφανός 17,7%, Κώστας Ζέρβας 13,4% και Κατερίνα Νοτοπούλου 13,1%. Ακολουθούν ο Σπύρος Βούγιας με 8,4%, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης με 7,2%, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος με 3,6% και ο Πέτρος Λεκάκης με 2,4%.

Σημειώνεται ότι στη δημοσκόπηση της Opinion Poll, τη δεύτερη Κυριακή, τη μάχη των δημοτικών εκλογών στη Θεσσαλονίκη εμφανίζεται πιθανότερο να κερδίσει ο Γιώργος Ορφανός.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου με τον Αλέξη Τσίπρα. Πίσω διακρίνεται και ο υποψήφιος περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστος Γιαννούλης/

Η μάχη για την Περιφέρεια Αττικής

Ανάλογη είναι η εικόνα και για την άλλη εμβληματική επιλογή Τσίπρα, δηλαδή την υποψήφια για την Περιφέρεια Αττικής Ρένα Δούρου. Οι νεκροί στη Μάνδρα και η φωτιά στο Μάτι, παρά τις προσπάθειες της κυρίας Δούρου να εξηγήσει ότι δεν ήταν δική της ευθύνη, έχουν βαρύνει στις επιλογές των ψηφοφόρων και η μάχη θεωρείται ήδη χαμένη.

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις (Rass) δίνουν τη διαφορά ανάμεσα στον Γιώργο Πατούλη και την απερχόμενη περιφερειάρχη κοντά στις 15 μονάδες, με την κυρία Δούρου να έρχεται δεύτερη, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ο υποψήφιος με το Κίνημα Αλλαγής Γιάννης Σγουρός. Βασικό ατού η διεισδυτικότητα του Γιώργου Πατούλη και σε άλλους χώρους πέραν της ΝΔ. Στις μετρήσεις, τον Γιάννη Σγουρό ακολουθούν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος (4%), ο Θάνος Τζήμερος (3,8%) και ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης (3,7%). Το ποσοστό των αναποφάσιστων φτάνει το 10,4%.

 «Λευκή πετσέτα» στην Αθήνα και στον Πειραιά

Η μάχη της Αθήνας και η υποψηφιότητα του Νάσου Ηλιόπουλου απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη, καθώς και η υποψηφιότητα του Νίκου Μπελαβίλα στον Πειραιά, απέναντι στον Γιάννη Μώραλη, θεωρήθηκαν από την αρχή της εκλογικής μάχης επιλογές ήττας.

Στην Αθήνα ο Κώστας Μπακογιάννης προηγείται με ένα θηριώδες ποσοστό της τάξης του 38% (Alco), ενώ και σε αυτήν την περίπτωση η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα, που αναζητούσε τον «άχαστο», αλλά προφανώς δεν τον βρήκε, ο πρώην υφυπουργός Εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος, δεν φαίνεται να περνάει στον δεύτερο γύρο. Δεύτερος είναι ο Παύλος Γερουλάνος από το ΚΙΝΑΛ και ακολουθεί ο υποψήφιος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης.

Στον Πειραιά, οι έρευνες (Marc) δείχνουν ότι ο επικεφαλής της παράταξης «Πειραιάς Νικητής» και νυν δήμαρχος Γιάννης Μώραλης συγκεντρώνει το 34% και προηγείται του υποψηφίου της ΝΔ Νίκου Βλαχάκου, ο οποίος φτάνει στο 22,8%. Πίσω και αρκετά μακριά ο Νίκος Μπελαβίλας του ΣΥΡΙΖΑ με μόλις 13,4% και έπονται με χαμηλότερα ποσοστά η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου με 5,1%, ο Θανάσης Διαβολάκης με 2,2% και ο Κωνσταντίνος Νιζάμης με 0,9%.

Ανίκητος ο Τζιτζικώστας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Η εικόνα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαιρετικά ανησυχητική και για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε έναν δημοσιογράφο της ΕΡΤ, τον Χρήστο Γιαννούλη, για να αντιπαρατεθεί με τον σημερινό περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα.

Στις πρόσφατες έρευνες που έγιναν (Metrisis Poll) ο κ. Τζιτζικώστας βρίσκεται στο 46,1%, έναντι μόλις 12,4% του κ. Γιαννούλη, που προκάλεσε την κοινή γνώμη στη Βόρεια Ελλάδα λόγω των δηλώσεών του για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τους φασίστες που αντιδρούν… Οι διευκρινίσεις που έδωσε εκ των υστέρων δεν φάνηκαν να πείθουν και η μάχη για την περιφέρεια φαίνεται να εξελίσσεται σε μάχη χωρίς αντίπαλο για τον κ. Τζιτζικώστα.

Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged