Κώστας Πολύδωρος: Η σημασία της Απεργίας στις 11 Ιούνη στην Ιδιωτική Υγεία

Uncategorized
Μοιραστείτε το:

Σε απόφαση για την προκήρυξη απεργίας στις 11 Ιούνη προχωρήσαμε στο τελευταίο ΔΣ του Σωματείου Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 6 Μαΐου. Η απεργία καλύπτει όλους τους εργαζόμενους σε Αθήνα και Πειραιά σε ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και γηροκομεία. 

Το Σωματείο Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας οργανώνει ανοιχτή σύσκεψη την Πέμπτη 16 Μάη στις 6 μμ στα γραφεία του στο ΕΚΑ για την οργάνωση της απεργίας και καλεί πρωτοβάθμια σωματεία και συνδικαλιστές του κλάδου. Η σύσκεψη αντανακλά τον προσανατολισμό να υιοθετηθεί η απόφαση για απεργία και από άλλα σωματεία και από την ΟΣΝΙΕ και να οργανωθεί από τα κάτω. Η απεργία είναι ενδεικτική ότι τον τόνο εν μέσω προεκλογικής περιόδου συνεχίζει να δίνει το εργατικό κίνημα. 

Ο κλάδος της ιδιωτικής υγείας είναι ένας από τους πιο κερδοφόρους τους ελληνικού καπιταλισμού. Μεγάλες ιδιωτικές κλινικές κατόρθωσαν να γιγαντώσουν την κερδοφορία τους πατώντας πάνω στην υποβάθμιση και την υποχρηματοδότηση της δημόσιας Υγείας στα χρόνια των μνημονίων, αλλά και στις πλάτες των εργαζομένων στην ιδιωτική Υγεία. 

Η κοροϊδία της κυβέρνησης και της Αχτσιόγλου για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα στους χώρους εργασίας μας. Οι μισθοί μας με τις πολιτικές των μνημονίων έπεσαν 30-40%, καταργήθηκαν επιδόματα, χρονοεπιδόματα ειδικά ωράρια και άδειες επικίνδυνης εργασίας ενώ σε πολλούς χώρους ανθεί η εντατικοποίηση της εργασίας και η έλλειψη προσωπικού. Στο κλάδο μας την τελευταία περίοδο δόθηκαν απεργιακές μάχες για τις ΣΣΕ όπως στο Ωνάσειο και για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας ενάντια στις απολύσεις όπως στο Ιατρικό Αθηνών. Εξάλλου σε κινητοποιήσεις προχώρησαν οι εργαζόμενοι στο Ερρίκος Ντυνάν καθώς και στην Euromedica που συνεχίζουν τον αγώνα για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων. Η απεργία της 11ης Ιούνη είναι η καλύτερη αφορμή για να ενώσουμε όλα τα ρυάκια της αντίστασης και να βάλουμε μπροστά τα δικά μας αιτήματα για την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις και να ανοίξουμε τον δρόμο για την κρατικοποίηση των ιδιωτικών κλινικών χωρίς αποζημίωση. Πραγματική λύση είναι η δημόσια, ποιοτική και δωρεάν υγεία και φαρμακευτική αγωγή για όλες και όλους, για να μπουν οι ανάγκες μας πάνω από τα κέρδη των καπιταλιστών.

Κώστας Πολύδωρος

  • Μέλος ΔΣ Σωματείου Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας 
  • Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την Αριστερή Κίνηση Περιστερίου 
Μοιραστείτε το:
Tagged