Προσλήφθηκε με πλαστογραφημένο Πτυχίο το 2003 και απολύθηκε το 2019

Δήμοι Δημόσια Διοίκηση
Μοιραστείτε το:

Απολύθηκε από τον Δήμο Ρόδου μηχανικός που προσελήφθη με πλαστό απολυτήριο

Με την υπ’ αρίθμ. 1607/2019 απόφασή του, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος ανεκάλεσε την από 8 Δεκεμβρίου 2005 απόφαση του πρώην δημάρχου Πεταλούδων, με την οποία μια ημεδαπή διορίσθηκε σε κενή οργανική θέση του Δήμου Πεταλούδων ως δόκιμη υπάλληλος με εισαγωγικό βαθμό Δ’ του κλάδου ΔΕ5 Δομικών, για παράβαση νόμου λόγω του ό,τι ο τίτλος σπουδών – πτυχίο του κλάδου ΔΕ5 Δομικών Έργων με γενικό βαθμό πολύ καλά 18 και 7/11 του 1ου ΕΠΑΛ Ρόδου – με τον οποίο συμμετείχε στο διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π. και συνυπέβαλε με την από 3-11-2003 αίτησή της και συμπεριελήφθη στους επιτυχόντες του διαγωνισμού αυτού είναι πλαστός.

Ο σωστός είναι δεκαέξι (16) και 7/11 και όχι 18 και 17/11 που αναγράφεται στον υποβληθέντα, ενόψει και του ό,τι η κατοχή του τίτλου σπουδών που κατέθεσε η εν λόγω υπάλληλος αποτελούσε τυπικό κριτήριο και ουσιώδη προϋπόθεση διορισμού της και κατάληψης της προκηρυχθείσας θέσης ΔΕ5 Δομικών Eργων του Δήμου Πεταλούδων και η εν λόγω υπάλληλος γνώριζε ότι δεν κατείχε τα τυπικά προσόντα για να διορισθεί και γι’ αυτό παρέπεισε για το διορισμό της την αρμόδια επιτροπή, τον ΑΣΕΠ και τον πρώην δήμαρχο Πεταλούδων.
Ο δήμαρχος Ρόδου με προηγούμενη απόφασή του, που απεστάλη την 13η Σεπτεμβρίου 2018 στο Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, στο Γεν. Λογιστήριο του Κράτους και στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και κοινοποιήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου είχε κρίνει ότι δεν θα πρέπει να ανακληθεί ο διορισμός της μόνιμης υπαλλήλου, μετά και από γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του Δήμου Ρόδου.
Ως λόγοι μη ανάκλησης του διορισμού είχαν προβληθεί στην γνωμοδότηση και στην απόφαση που είχε εκδώσει ο δήμαρχος, οι ακόλουθοι:

«1. Επειδή δε μπορεί να αιτιολογήσει πλήρως και νόμιμα ότι αυτή, η υπάλληλος δηλαδή, έκανε τη σχετική αλλοίωση ή τρίτος εν γνώσει της, καθώς είναι αλλοιωμένος μόνο ο γενικός βαθμός του πτυχίου και όχι η βαθμολογία κάθε μαθήματος ή άλλο στοιχείο του πτυχίου.

  1. Επειδή αν γνώριζε η (…) πραγματικά ότι είχε αλλοιωθεί ο γενικός βαθμός δε θα χρησιμοποιούσε τόσο συχνά το πτυχίο της και αποδεικτικό πτυχίου και δε θα τολμούσε να υποβάλει ένσταση στο Α.Σ.Ε.Π. κατά του πίνακα κατάταξης δεδομένου του κινδύνου να γίνει αντιληπτή η αλλοίωση του γενικού βαθμού της από αρμόδιο υπάλληλο του Δήμου, Δημοσίου ή του Α.Σ.Ε.Π. ή από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά τον προληπτικό έλεγχο.

Προφανώς κάποιος τρίτος διόρθωσε ή αλλοίωσε το πτυχίο και το αποδεικτικό πτυχίου της (…), ήτοι η διόρθωση ίσως να έγινε στο Λύκειο πριν την παραλαβή αυτών, πράγμα που δεν μπορεί να αποκλειστεί ενόψει του ό,τι το Λύκειο δεν διατηρεί το πρωτότυπο του πτυχίου ή αντίγραφο αυτού ή ίσως η αλλοίωση να έγινε από κάποιον οικείο της (…) με σκοπό να τη βοηθήσει εν αγνοία της προφανώς για να μην αρνηθεί τη χρήση του αλλοιωμένου πτυχίου.

Τέλος, επισημαίνει ότι στην περίπτωση που η ενδιαφερόμενη ασκήσει αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης ανάκλησης του διορισμού της και γίνει αυτή δεκτή ο Δήμος Ρόδου θα κληθεί να καταβάλει σε αυτήν αναδρομικά τους μισθούς της από την ανάκληση του διορισμού της προκαλώντας αξιόλογη ζημία στο Δήμο καθώς σχετική δικαστική απόφαση εκδίδεται μετά από ένα (1) ή δύο (2) ή και περισσότερα χρόνια.

Η γνωμοδότηση για όλα όσα διαλαμβάνονται σε αυτή έγινε αποδεκτή από το δήμαρχο Ρόδου».

Για την λήψη της νέας απόφασης του δημάρχου Ρόδου, με την οποία πλέον διατάσσεται η απόλυση της υπαλλήλου ελήφθησαν μεταξύ άλλων υπόψιν και τα συμπεράσματα έκθεσης ελέγχου σύμφωνα με την οποία ο διορισμός της υπαλλήλου σε κενή οργανική θέση του κλάδου ΔΕ5 Δομικών Έργων του Δήμου Ρόδου ήταν μη νόμιμος διότι ο τίτλος σπουδών, που κατέθεσε και η κατοχή του οποίου ήταν τυπικό κριτήριο και ουσιώδης προϋπόθεση για την κάλυψη της ανωτέρω θέσης, δεν είναι γνήσιος, ως προς τη βαθμολογία που παραποιήθηκε, όπως προκύπτει από το αρ. 117/15.04.2014 έγγραφο του 1ου ΕΠΑΛ Ρόδου.

Ειδικότερα, ο διορισμός διενεργήθηκε: «με σειρά προτεραιότητας», όπου η διορισθείσα Ν. Ν. συγκέντρωσε τελική βαθμολογία 1.080 μονάδες, εκ των οποίων 932 μονάδες από το βαθμό του βασικού τίτλου σπουδών της (18 και 7/11). Ωστόσο η βαθμολογία της υπολογιζόμενη με τον ορθό βαθμό του βασικού τίτλου σπουδών της (16 και 7/11) διαμορφώνεται στις 832 μονάδες, οπότε η τελική βαθμολογία που συγκεντρώνει αυτή ανέρχεται στις 980 μονάδες που την κατατάσσουν δεύτερη στον Πίνακα διοριστέων έναντι του μέχρι τώρα 2ου καταταχθέντος, που συγκεντρώνει τελική βαθμολογία 1.004 μονάδες και κατατάσσεται διοριστέος.

Οι επιθεωρητές Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης ζήτησαν με την έκθεσή τους:
«Ο δήμαρχος Ρόδου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την ανάκληση της αρ. 456/08.12.2005 απόφασης δημάρχου Πεταλούδων (ΦΕΚ τ. ΝΠΔΔ 16.01.2006) διορισμού της υπαλλήλου, σε κενή οργανική θέση του κλάδου ΔΕ5 Δομικών Έργων σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 27 του Ν. 3584/2007.

Να αναζητηθούν ως αχρεωστήτως καταβληθείσες οι αποδοχές της υπαλλήλου, λόγω του μη νομίμου διορισμού της στο Δήμο Ρόδου, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 96 και 122 του Ν. 4270/2014 και των διατάξεων του άρθρου 24 του Ν. 4354/2015 και της Γνωμοδότησης 349/2011 ΝΣΚ».

Δαμιανός Αθανασίου

 Πηγή: dimokratiki.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged