Βενεζουέλα: Παρακρατικές μονάδες θανάτου εκτελούν πολίτες στο όνομα της «δημοκρατίας»

Τρομοκρατία,
Μοιραστείτε το:

Εκτελέσεις, εξαφανίσεις και φυλακίσεις από τη «δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση»

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί το καθεστώς Μαδούρο εναντίον όσων ορθώνουν φωνή διαμαρτυρίας έχουν καταγραφεί επανειλημμένα τόσο από τον ΟΗΕ, την Διεθνή Αμνηστία όσο από διεθνή και τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Κάθε φορά που ο Νικολάς Μαδούρο βλέπει «τα σκούρα» λόγω της αγανάκτησης εκατομμυρίων Βενεζοέλανων από τις καταστροφικές του πολιτικές, καταφεύγει στην δική του εκδοχή «απόδοσης δικαιοσύνης» η οποία περιλαμβάνει εξωδικαστικές εκτελέσεις, φυλακίσεις, βασανιστήρια και απαγωγές.

Το λόγου το αληθές επιβεβαίωσε προ λίγων μηνών η υπεύθυνη των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ η οποία αναφέρθηκε σε υπερβολική χρήση βίας, δολοφονίες, αυθαίρετες κρατήσεις και βασανιστήρια εκ μέρους των δυνάμεων ασφαλείας της Βενεζουέλας, με την υποστήριξη φιλοκυβερνητικών πολιτοφυλάκων. Μιλώντας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η Μπατσελέτ αναφέρθηκε σε πληροφορίες που έχει τεκμηριώσει η υπηρεσία της σύμφωνα με τις οποίες η Δύναμη Ειδικών Ενεργειών της Εθνικής Αστυνομίας (FAES) εκτέλεσε 37 ανθρώπους τον Ιανουάριο στο Καράκας σε παράνομες εφόδους που διενέργησε κατ΄οίκον σε φτωχές περιοχές που υποστηρίζουν την αντιπολίτευση.

Η FAES η οποία δημιουργήθηκε το 2017 ως ειδική δύναμη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, ευθύνεται σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΜΚΟ, Monitor De Victimas για χιλιάδες εξωδικαστικές εκτελέσεις πολιτών από τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι τον Ιανουάριο του 2019. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας του ΟΗΕ και τοπικών ΜΚΟ, οι εξωδικαστικές εκτελέσεις υπολογίζονται σε πάνω από 8,000 γεγονός που σημαίνει ότι πάνω από 12 άνθρωποι εκτελούνται κάθε μέρα στον σοσιαλιστικό παράδεισο του Νικολάς Μαδούρο γιατί τολμούν να έχουν αντίθετη άποψη!

Ένα πρόσφατο σχετικά ρεπορτάζ του Reuters για τη δράση της FAES, στο οποίο μιλούν δεκάδες μάρτυρες γίνεται λόγος για ένα δίκτυο παρακρατικής μορφής που χρησιμοποιείται «κατά βούλησιν».

Ξεχωριστή θέση στις εφόδους Μαδούρο έχουν οι «κολεκτίβος». Πρόκειται  για παραστρατιωτική οργάνωση η οποία δρα συμπληρωματικά με τις ειδικές δυνάμεις του καθεστώτος, και ουσιαστικά «κάνει» τη βρώμικη δουλειά σε αρκετές των περιπτώσεων. Οι κολεκτίβος ξεκίνησαν ως «κοινωνικές οργανώσεις» της μπολιβαριανής επανάστασης του Ούγκο Τσάβες, όμως γρήγορα εξελίχθησαν σε συμμορίες οι οποίες αποτελούνται σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ των New York Times  από πολίτες-οπαδούς του Μαδούρο και…ενίοτε φυλακισμένους. Πρόσφατο άλλωστε δημοσίευμα της εφημερίδας της Βενεζουέλας El Nacional αναφερόταν στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των ταραχών που έλαβαν χώρα στις 23 Φεβρουαρίου, τουλάχιστον 30 φυλακισμένοι απελευθερώθηκαν παράνομα και ενώθηκαν με τους κολεκτίβος.

Σύμφωνα με τη Washington Post κανείς δεν ξέρει πραγματικά πόσοι είναι οι κολεκτίβος, οι εκτιμήσεις του καθηγητή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Αλεχάντρο Βελάσκο τους φέρνουν ανάμεσα σε 5.000 και 7.500. Ο παραστρατιωτικός «μυς» όπως τον αποκαλεί το BBC, του Μαδούρο εμπλέκεται σε κάθε είδους παράνομη δραστηριότητα, από απαγωγές, λαθρεμπόριο καυσίμων, μέχρι «συμβόλαια θανάτου». 

Στο παρακράτος του Μαδούρο όμως πολλές φορές δεν είναι ξεκάθαρο ποιος είναι τι, καθώς ένα άλλο ρεπορτάζ των NYT το οποίο επικαλούνταν μαρτυρίες πολιτών αναφέρει ότι σε αρκετές περιπτώσεις αυτοί που κάνουν τις επιδρομές δεν είναι οι ειδικές δυνάμεις του καθεστώτος αλλά οι κολεκτίβος ντυμένοι με στολές τους!

Πέραν αυτών κατά τα πρόσφατα μπλακ άουτ που έπληξαν τη χώρα συνέπεια της διάλυσης του δικτύου ηλεκτροδότησης συνελήφθησαν τουλάχιστον 300 άτομα, οι οποίοι χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες παραμένουν φυλακισμένοι. Σε αυτούς έρχονται να προστεθούν ακόμα 900 περίπου άνθρωποι οι οποίοι έχουν συλληφθεί από τον Ιανουάριο και μετά, ανεβάζοντας τον αριθμό των πολιτικών κρατούμενων σε πάνω από 1,000 σύμφωνα με τη ΜΚΟ Foro Penal. 

Γιάννης Μαντζίκος

Πηγή: liberal.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged