Βενεζουέλα: Δραματικές εξελίξεις – Τεθωρακισμένα τσαλαπάτησαν διαδηλωτές

Uncategorized
Μοιραστείτε το:

Κρίση στη Βενεζουέλα: Ο Γκουαϊδό κάλεσε πάλι σε συγκεντρώσεις στο Καράκας

 Λίγο πριν από τις 7 το πρωί ώρα Βενεζουέλας (2 ώρα Ελλάδος), ανήμερα Πρωτομαγιά, ο Χουάν Γκουαϊδό κάλεσε τους πολίτες να ξαναβγούν στους δρόμους εναντίον τού Νικολάς Μαδούρο.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Γκουαϊδό καλεί τους κατοίκους της πρωτεύουσας της χώρας, Καράκας, να συγκεντρωθούν σε 15 σημεία από άκρη σε άκρη στην πόλη, για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στον Μαδούρο και να γίνουν πρωταγωνιστές στις εξελίξεις.

«Καλημέρα! Σήμερα συνεχίζουμε. Αυτά είναι τα σημεία της συγκέντρωσης σήμερα στο Καράκας. Συνεχίζουμε με περισσότερη δύναμη από ποτέ, Βενεζουέλα. #VamosConTodo», έγραψε στο Twitter ο Γκουαϊδό, που περιμένει μεγάλη συμμετοχή από τον κόσμο.

Χάος στη Βενεζουέλα, με χρήση δακρυγόνων και τεθωρακισμένο να πέφτει σε πεζούς

Χθες, 30 Απριλίου, επικράτησε χάος στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, μετά το κάλεσμα του Γκουαϊδό για εξέγερση εναντίον του Μαδούρο.

Ο Χουάν Γκουαϊδό κάλεσε τον στρατό να βοηθήσει στην ανατροπή του Νικολάς Μαδούρο και βρέθηκε στην αεροπορική βάση Λα Καρλότα στο Καράκας, ξημερώματα Τρίτης. Εκεί, δημοσιογράφος του Reuters είδε δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν χρήση δακρυγόνων κατά του Γκουαϊδό και περίπου 70 οπλισμένων ανδρών. Στη συνέχεια ακολούθησε χάος.

Ενοπλοι στρατιώτες που συνόδευαν τον Γκουαϊδό συγκρούστηκαν με συναδέλφους τους που στηρίζουν τον Μαδούρο έξω από τη βάση Λα Καρλότα του Καράκας. Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε λάστιχα, εκτόξευαν πέτρες και οι δυνάμεις ασφαλείας απαντούσαν με δακρυγόνα. Ενα τεθωρακισμένο όχημα έπεσε πάνω σε μια ομάδα διαδηλωτών, χωρίς να γίνει γνωστό πόσοι άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Αγρίεψε ο Μαδούρο και απειλεί τους «πραξικοπηματίες»

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο διαβεβαίωσε το βράδυ της Τρίτης (το πρωί της Τετάρτης ώρα Ελλάδας) ότι η απόπειρα «πραξικοπήματος» στρατιωτικών οι οποίοι αποστάτησαν και τάχθηκαν υπέρ του ηγέτη της αντιπολίτευσης, του Χουάν Γκουαϊδό, απέτυχε και ανήγγειλε ότι θα ασκηθούν «ποινικές διώξεις» σε βάρος των υπεύθυνων για αυτήν.

Κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του η οποία μεταδόθηκε από την δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση και η οποία διήρκεσε κάτι λιγότερο από μία ώρα — επρόκειτο για την πρώτη του δημόσια εμφάνιση έπειτα από τα επεισόδια που σημάδεψαν τη χθεσινή ημέρα — ο Μαδούρο συνεχάρη τις ένοπλες δυνάμεις διότι κατάφεραν να «αποτύχει η μικρή ομάδα που επιδίωκε να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια».

Σύμφωνα με τον Μαδούρο, πέντε στρατιώτες και τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν από σφαίρες σε συμπλοκές με διαδηλωτές που υποστηρίζουν τον Γκουαϊδό, λίγη ώρα αφότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης ανήγγειλε πως εξασφάλισε την υποστήριξη «γενναίων στρατιωτικών».

Ανακρίσεις από τρεις εισαγγελείς

Για την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, οι στρατιωτικοί οι οποίοι στασίασαν συμμετείχαν σε «απόπειρα πραξικοπήματος».Η απόπειρα αυτή «δεν θα μείνει ατιμώρητη, μίλησα με τον γενικό εισαγγελέα. Όρισα τρεις εισαγγελείς (…) που άρχισαν να ανακρίνουν όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται», είπε ο Μαδούρο, πλαισιωμένος από τον υπουργό Άμυνας, τον στρατηγό Βλαντίμιρ Παντρίνο, καθώς και αρκετά ακόμη στελέχη της ηγεσίας των ένοπλων δυνάμεων και της κυβέρνησής του.

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο ευχαριστεί τον Ερντογάν για τη στήριξή του

Οι εισαγγελείς θα ασκήσουν «ποινικές διώξεις για σοβαρότατα κακουργήματα που διαπράχθηκαν εναντίον του Συντάγματος, του κράτους του δικαίου, του δικαιώματος στην [δημόσια] ειρήνη», συνέχισε. Κατά τον αρχηγό του κράτους, διεκδικητή της πολιτικής κληρονομιάς του θανόντα προκατόχου του Ούγο Τσάβες (1999-2003), οι στασιαστές στρατιωτικοί είχαν σκοπό να προκαλέσουν μια «τραγωδία» με «50, 100 ακόμα και 200 νεκρούς».

«Ολες οι στρατιωτικές βάσεις τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού, παρέμειναν πιστές στην επανάσταση, στον ανώτατο διοικητή τους και στο Σύνταγμα», διατράνωσε.

Το «σχέδιο διαφυγής» από τη Βενεζουέλα

Όσο για το «σχέδιο διαφυγής» του Μαδούρο που φέρεται να μπλόκαρε η Ρωσία, τόσο ο ίδιος όσο και η Ρωσία διέψευσαν ότι υπήρξε τέτοιο σχέδιο.

Ο Μαδούρο, λοιπόν, αντιμετώπισε σκωπτικά τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, σύμφωνα με τον οποίο ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει το Καράκας για να καταφύγει στην Κούβα.

«Ο Μάικ Πομπέο είπε ότι ο Μαδούρο είχε ένα αεροπλάνο έτοιμο να τον πάει στην Κούβα και οι Ρώσοι του απαγόρευσαν να φύγει από τη χώρα. Κύριε Πομπέο, σας ικετεύω, πόση έλλειψη σοβαρότητας πια;», είπε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Χθές Κυριακή

Τεθωρακισμένα του Μαδούρο τσαλαπάτησαν διαδηλωτές. Σοκάρουν οι εικόνες από τη Βενεζουέλα, όπου έχουν ξεσπάσει αναταραχές, μετά το κάλεσμα του Χουάν Γκουαϊδό για εξέγερση.

Στους δρόμους έχουν βγει υποστηρικτές του ηγέτη της αντιπολίτευσης, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος της Βενεζουέλας, αλλά και ο στρατός. Σοκαριστικό βίντεο δείχνει τη στιγμή που τεθωρακισμένο όχημα της εθνοφρουράς έπεσε πάνω σε διαδηλωτές, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη στρατιωτική βάση στο Καράκας, όπου είχε εμφανιστεί νωρίτερα ο Γκουαϊδό.

Στον αυτοκινητόδρομο, απέναντι από τη βάση Λα Καρλότα, βρίσκονταν τρία τεθωρακισμένα οχήματα, απέναντι στους εκατοντάδες διαδηλωτές, και πίσω από τα οχήματα μια σειρά στρατιωτών. Ενα από τα οχήματα εκτόξευε νερό στους διαδηλωτές, που συγκεντρώθηκαν γύρω του. Κάποια στιγμή, το τεθωρακισμένο επιτάχυνε και έπεσε πάνω σε διαδηλωτές και σταμάτησε, περιγράφει το Reuters. Ομως, άλλο τεθωρακισμένο όχημα έπεσε απευθείας πάνω στους συγκεντρωμένους, τσαλαπατώντας τους.

Οι συγκεντρωμένοι εκτόξευσαν πέτρες και χτυπούσαν τα οχήματα με ρόπαλα, λίγο μετά το κάλεσμα του Γκουαϊδό για ξεσηκωμό. Μαζί με τους διαδηλωτές ήταν και στρατιώτες, που δήλωσαν την αφοσίωσή τους στον ηγέτη της αντιπολίτευσης και φορούσαν μπλε μαντήλια.

Νωρίτερα…

Ο Γκουαϊδό καλεί σε στρατιωτική εξέγερση – Ο στρατός στους δρόμους της Βενεζουέλας

Κάλεσμα για εξέγερση του στρατού απηύθυνε στη Βενεζουέλα ο Χουάν Γκουαϊδό από στρατιωτική βάση στο Καράκας, όπου κήρυξε το τέλος του καθεστώτος του Νικολάς Μαδούρο.

Μαζί με τον Γκουαϊδό, τον οποίο οι ΗΠΑ και άλλες περίπου 50 χώρες έχουν αποδεχθεί ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, βρισκόταν και ο Λεοπόλντο Λόπεζ, ηγέτης της αντιπολίτευσης που ήταν επί καιρό σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ο Γκουαϊδό συνομιλεί με έναν πιστό σε εκείνον αξιωματικό, έξω από την αεροπορική βάση Καρλότα στο Καράκας -Φωτογραφία: AP Photo/Boris Vergara

Ο Γκουαϊδό ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο στο οποίο ανήγγειλε την «τελική φάση» της «Επιχείρησης Ελευθερία» για την απομάκρυνση του αριστερού προέδρου Μαδούρο.

«Η τελική πράξη του τέλους του σφετερισμού της εξουσίας ξεκίνησε σήμερα», είπε. «Σήμερα, γενναίοι στρατιώτες, γενναίοι πατριώτες, γενναίοι άνδρες προσηλωμένοι στο Σύνταγμα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας».

Μαδούρο: Οι επικεφαλής του στρατού δήλωσαν την απόλυτη αφοσίωση

Πάντως, ο Νικολάς Μαδούρο υποστηρίζει ότι οι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του είναι απόλυτα αφοσιωμένοι.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Μαδούρο υποστήριξε ότι μίλησε με τους διοικητές και τον διαβεβαίωσαν για την απόλυτη αφοσίωση στο σύνταγμα και την πατρίδα. Παράλληλα, ο Μαδούρο κάλεσε τους πολίτες να κινητοποιηθούν για να διασφαλίσουν τη «νίκη της ειρήνης».

Στρατιώτες τοποθετούν όπλα και πυρομαχικά σε γέφυρα στη Βενεζουέλα / Φωτογραφία: AP

To δίκτυο TV Venezuela Noticias που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ, μετέδωσε εικόνες που δείχνουν πάνοπλους στρατιώτες να έχουν πάρει θέσεις σε μια γέφυρα του Καράκας, ενώ φαίνονται και κούτες με μπανάνες, πράγμα που σημαίνει ότι περιμένουν να μείνουν εκεί για αρκετό διάστημα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, αλλά και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον δήλωσαν ότι η αμερικανική κυβέρνηση «υποστηρίζει πλήρως» το κάλεσμα του Γκουαϊδό στο στρατό να τον στηρίξει.  

Και τεθωρακισμένα οχήματα στους δρόμους της Βενεζουέλας

Κάτοικοι του Καράκας βγήκαν στα παράθυρα φωνάζοντας «πραξικόπημα». Το ίδιο καταγγέλλει και το καθεστώς Μαδούρο, με τον υπουργό Πληροφοριών Χόρχε Ροντρίγκεζ να καλεί τους πολίτες να αντισταθούν σε ένα υποκινούμενο από τις ΗΠΑ «πραξικόπημα κατά του Συντάγματος και της ειρήνης».

Ο Ροντρίγκεζ ανέφερε σε ένα τουίτ πως η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αντιμετωπίζει μια μικρή ομάδα «προδοτών στρατιωτικών» που επιδιώκουν να προωθήσουν ένα πραξικόπημα και ότι η κυβέρνηση το καταστέλλει.

Πέταξαν δακρυγόνα κατά του Γκουαϊδό

Δημοσιογράφος του Reuters είδε τον Γκουαϊδό να στέκεται κοντά στην αεροπορική βάση Λα Καρλότα στο Καράκας εν μέσω μια ομάδας ανδρών που φορούσαν στρατιωτικές στολές. Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η κατάσταση γύρω από τη βάση είναι έκρυθμη κι ότι έχουν πέσει δακρυγόνα.  Σύμφωνα με το Reuters άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας πέταξαν δακρυγόνα κατά του Χουάν Γκουαϊδό και των ανδρών με στρατιωτικές στολές που τον συνοδεύουν έξω από την αεροπορική βάση La Carlota στο Καράκας.

«Σήμερα είναι η μέρα να βγούμε όλοι στους δρόμους, πολίτες και στρατιώτες», είπε ο Γκουαϊδό σε δημοσιογράφους έξω από τη βάση -αντιλαμβανόμενος προφανώς ότι δεν έχει τη στήριξη τόσου μεγάλου τμήματος των ενόπλων δυνάμεων όσο θα επιθυμούσε. Ενώ ο Λόπεζ στο πλευρό του διεμήνυσε: «Σημερα είμαστε πεπεισμένοι ότι η διαδικασία αυτή είναι ανεπίστροφη». Μετά τις δηλώσεις τους Γκουαϊδό και Λόπεζ αποχώρησαν από το σημείο, όπου έπεφταν βροχή τα δακρυγόνα, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μαδούρο έκλεισε τα μέσα μαζικής μεταφοράς και οι άνθρωποι αναγκάζονται να περπατούν για να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση του Γκουαϊδό.

Πυρά σε συγκέντρωση του Γκουαϊδό

Λίγες ώρες μετά το κάλεσμα του Γκουαϊδό στο στρατό να σταθεί στο πλευρό του απέναντι στον Μαδούρο, αναφέρθηκαν πυρά σε συγκέντρωση του ηγέτη της αντιπολίτευσης. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι άνδρες με στρατιωτικές στολές που συνόδευαν τον Γκουαϊδό αντάλλαξαν πυρά με στρατιώτες που υποστηρίζουν τον Μαδούρο. Το παρακάτω βίντεο που ανήρτησε το TVVenezuela Noticias στο Twitter δείχνει μέλη της εθνοφρουράς που υποστηρίζουν τον Γκουαϊδό να προσπαθούν να βγάλουν έξω στρατιώτες από τα θωρακισμένα οχήματά τους.

Ξένοι ανταποκριτές αναφέρουν ότι πλήθος πολιτών με σημαίες της Βενεζουέλας συρρέουν προς την Plaza Altamira του Καράκας για να διατρανώσουν την υποστήριξή τους προς τον Γκουαϊδό, τον Λόπες και τα μέλη της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση Εθνοσυνέλευσης της χώρας, που βρίσκονται εκεί.

Αντιδιαδήλωση από οπαδούς του Μαδούρο

Από την πλευρά του ο Μαδούρο εμφανίζεται να διατηρεί τον έλεγχο των κρατικών θεσμών και την πίστη υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων. Ο Ντιοσντάντο Καμπέγιο, ηγέτης της φιλοκυβερνητικής Συντακτικής Συνέλευσης της Βενεζουέλας, δήλωσε πως η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να καταλάβει την αεροπορική βάση και κάλεσε τους υποστηρικτές του Μαδούρο να συγκεντρωθούν μπροστά από το προεδρικό μέγαρο στο Καράκας.

Τραμπ – Πούτιν παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα

Ο Ντόναλντ Τραμπ ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις στο Καράκας και «παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασης», είπε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.

Την ίδια στο Κρεμλίνο ο σύμμαχος του Νικολάς Μαδούρο, Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε το θέμα της Βενεζουέλας με τους συμβούλους ασφαλείας του. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Πούτιν συζήτησε τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα στη διάρκεια προγραμματισμένης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας και «έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στα ρεπορτάζ για απόπειρα πραξικοπήματος».

Ο Γκουαϊδό, ο ηγέτης της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση Εθνοσυνέλευσης, τον Ιανουάριο επικαλέστηκε το Σύνταγμα προκειμένου να αναλάβει προσωρινός πρόεδρος, υποστηρίζοντας πως η επανεκλογή του Μαδούρο το 2018 ήταν παράνομη. Ταξιδεύει εκτός της πρωτεύουσας Καράκας όλο και περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες στην προσπάθεια να ασκήσει πίεση στον Μαδούρο προκειμένου ο τελευταίος να παραιτηθεί.

Ο Γκουαϊδό ζητά την μεγαλύτερη διαδήλωση στην ιστορία την πρωτομαγιά κατά Μαδούρο

Διαδηλώσεις προγραμματίζονται για αύριο, 1η Μαΐου, περιλαμβανομένης της «μεγαλύτερης πορείας στην ιστορία της Βενεζουέλας», όπως την αποκαλεί ο Γουαϊδό, στο πλαίσιο της «οριστικής φάσης» της προσπάθειάς του να αναλάβει την εξουσία προκειμένου να προκηρύξει νέες εκλογές.

Ο Μαδούρο αποκαλεί τον Γκουαϊδό μαριονέτα των ΗΠΑ που επιδιώκει να τον εκδιώξει με πραξικόπημα. Η κυβέρνηση έχει συλλάβει τον ανώτατο σύμβουλό του, στέρησε τον Γκουαίδό από την κοινοβουλευτική ασυλία του και ξεκίνησε διάφορες έρευνες σε βάρος του. Του απαγόρευσε επίσης να εγκαταλείψει τη χώρα, απαγόρευση την οποία παραβίασε ανοικτά ο Γκουαϊδό νωρίτερα φέτος.

Χιλιάδες στους δρόμους στη Βενεζουέλα –Ο Γκουαϊδό κήρυξε την «τελική φάση» ανατροπής του Μαδούρο

Την περασμένη εβδομάδα ο Γκουαϊδό είπε πως ο σύμμαχός του στο Κογκρέσο, ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Χιλμπέρ Κάρο, συνελήφθη, και πως 11 μέλη της ομάδας του κλήθηκαν να εμφανιστούν ενώπιον της υπηρεσίας πληροφοριών Σεμπίν.

Υπουργός Άμυνας του Μαδούρο: Ο στρατός στηρίζει την κυβέρνηση

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επέβαλε μπλακάουτ στο Ίντερνετ, ενώ μετά το κάλεσμα του Γκουαϊδό στο στρατό για εκδίωξη του Μαδούρο, ο υπουργός Άμυνας της Βλαντίμιρ Παντρίνο υποστήριξε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας στηρίζουν τον αριστερό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Αναφερόμενος στην ανάρτηση του Γκουαϊδό ο Παντρίνο είπε ότι όλες οι στρατιωτικές μονάδες αναφέρουν ότι η κατάσταση είναι κανονική στα στρατόπεδα κι ότι στηρίζουν τους νόμιμους διοικητές τους. Πρόσθεσε δε ότι ο στρατός «απορρίπτει αυτό το πραξικόπημα που αποσκοπεί στο να φέρει τη βία στη χώρα» κι ότι «οι ψευτοπολιτικοί ηγέτες » χρησιμοποίησαν ένοπλους στρατιώτες και αστυνομικούς σε δημόσιο δρόμο της πόλης «για να προκαλέσουν άγχος και τρόμο». «Πάντα πιστοί, ουδέποτε προδότες» τέλειωσε το μήνυμά του στο Twitter.

Έκκληση της Ισπανίας για ειρηνική προσφυγή στις κάλπες

Η κυβέρνηση της Ισπανίας απηύθυνε έκκληση για αναίμακτη, ειρηνική προσφυγή στις κάλπες στη Βενεζουέλα ώστε να εκλεγεί δημοκρατικά νέος πρόεδρος της χώρας. Όπως είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ιζαμπέλ Σελάα, η Μαδρίτη παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στο Καράκας. «Ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει αιματοχυσία. Στηρίζουμε μια ειρηνική δημοκρατική διαδικασία στη Βενεζουέλα. Υποστηρίζουμε την άμεση διεξαγωγή προεδρικών εκλογών», ανέφερε. Η Ισπανία είναι μία από τις χώρες που έχει αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Γκουαϊδό, αλλά δεν έχει κόψει τους δεσμούς της με την κυβέρνηση Μαδούρο.

Έβο Μοράλες: Υποκινούμενο από τις ΗΠΑ το «πραξικόπημα»

Ο πρόεδρος της Βολιβίας και εκ των στενότερων συμμάχων του Μαδούρο κατηγόρησε την Ουάσικγτον ότι προκαλεί «πραξικόπημα» στη Βενεζουέλα. Με μήνυμά του στο Twitter ο Έβο Μοράλες κάλεσε τις κυβερνήσεις των χωρών της Λατινικής Αμερικής «να καταδικάσουν το πραξικόπημα στη Βενεζουέλα και να εμποδίσουν τη βία να προκαλέσει το θάνατο αθώων», ενώ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «προκαλούν βία και θάνατο στη Βενεζουέλα».

ΥΠΕΞ Μαδούρο: Η Κολομβία χρηματοδοτεί το πραξικόπημα

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάθα σε ανάρτησή του στο twitter κατηγορεί την κυβέρνηση της Κολομβίας ότι βρίσκεται «υποστηρίζει και χρηματοδοτεί την απόπειρα πραξικοπήματος» εναντίον της κυβέρνησης Μαδούρο,

«Ολες οι ενέργειες εναντίον της δημοκρατίας της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένου και της απόπειρας πραξικοπήματος, υποστηρίζονται και χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση της Κολομβίας» έγραψε ο βενεζουελάνος ΥΠΕΞ.

Παράλληλα, ο Χόρχε Αρεάθα ανέβασε και ένα tweet του Μελανσόν, ο οποίος επίσης υποστηρίζει ότι πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος βρίσκεται η Κολομβία. «Μια φράξια στρατιωτικών που στηρίζουν τη μαριονέτα Γουαϊδό προσπαθούν να ανατρέψουν την κυβέρνηση στη Βενεζουέλα», σημειώνει ο ηγέτης της «Ανυπότακτης Γαλλίας», Ζαν-Λικ Μελανσόν και καλεί τον Εμανουέλ Μακρόν να λάβει θέση εναντίον του πραξικοπήματος.

Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged