«Κότες λιράτες»: Πολάκης και Καμμένος ζήτησαν να μην αρθεί η ασυλία τους

Πολιτικοί

Ο Παύλος Πολάκης και ο Πάνος Καμμένος στη Βουλή κάνουν χρήση του νόμου περί ευθύνης υπουργών

Παύλος Πολάκης και Πάνος Καμμένος ζήτησαν σήμερα να μην αρθεί η ασυλία τους για τις μηνύσεις που τους έχουν ασκηθεί, στον μεν αναπληρωτή υπουργό Υγείας από τον Αδωνι Γεωργιάδη, στον δε Πάνο Καμμένο από τον εκδότη της εφημερίδας «Παραπολιτικά».

Και αυτό παρά το γεγονός ότι η Βουλή ψήφισε πρόσφατα στη Συνταγματική Αναθεώρηση τον περιορισμό των περιπτώσεων στις οποίες θα γίνεται χρήση της υπουργικής ασυλίας.

Και βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά. Την ώρα που η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου φωνάζουν για την ανάγκη τροποποίησης του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών και καταγγέλλουν το «παλιό πολιτικό σύστημα» ότι δημιούργησε ένα πλαίσιο αυτοπροστασίας για τους υπουργούς, οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ κατ’ επανάληψη αξιοποιούν αυτόν τον νόμο για να μην αρθεί η ασυλία τους!

Αυτό ακριβώς συνέβη και σήμερα, όταν το θέμα Πολάκη και Καμμένου ετέθη στην Επιτροπή Δεοντολογίας, με τους δύο υπουργούς να κρύβονται πίσω από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Ο κ. Πολάκης ζήτησε από τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας η υπόθεση να εξεταστεί με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, λέγοντας πως όσα είπε κατά του κ. Γεωργιάδη ήταν κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων.

Ο κ. Πολάκης είχε γράψει στη σελίδα του στο Facebook ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε offshore εταιρεία στην Κύπρο. Μάλιστα λίγο αργότερα, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Πολάκης επιτέθηκε εκ νέου στον Άδωνι Γεωργιάδη χαρακτηρίζοντάς τον κλέφτη.

 «Φθηνός αντιπερισπασμός μπροστά σε αυτά που έρχονται. Εγώ έπιασα τον κλέφτη και εκείνος μου κάνει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση επειδή του μίλησα άσχημα. Αν θέλουν ας με πάνε με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών», είπε ο Παύλος Πολάκης.

Ανάλογη ήταν η απάντηση του Πάνου Καμμένου στη μήνυση που κατέθεσε εναντίον του ο εκδότης των «Παραπολιτικών» Γιάννης Κουρτάκης. Και αυτός επικαλέστηκε τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Δείτε μάλιστα το υπόμνημα που έστειλε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ:

Το υπόμνημα που κατέθεσε στην επιτροπή Δεοντολογίας ο Πάνος Καμμένος

Οι μεγάλες υποθέσεις έρχονται

Η αντίδραση των δύο, Παύλου Πολάκη και Πάνου Καμμένου, δίνει μια πρόγευση για όσα έρχονται. Τις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί εναντίον τους και τις οποίες θα κρίνει η Βουλή, και όλα δείχνουν ότι και πάλι θα κρυφτούν πίσω από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Το αίτημα κατά του Παύλου Πολάκη αφορά παραγγελία του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, με αφορμή την καταγγελία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, σχετικά με την αποτύπωση εκ μέρους του βουλευτή σε υλικό φορέα του περιεχομένου τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης χωρίς τη ρητή συναίνεσή του.

Κατά του Πάνου Καμμένου έχουν επίσης κατατεθεί δύο ακόμα αιτήματα άρσης ασυλίας του, τα οποία αφορούν:

 • Την έγκληση της βουλευτού Ντόρας Μπακογιάννη σχετικά με αναρτήσεις του εγκαλούμενου σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.
 • Την έγκληση του Νίκου Κοτζιά σχετικά με αναρτήσεις του εγκαλούμενου στα κοινωνικά δίκτυα και σε συνεντεύξεις του σε τηλεοπτικούς σταθμούς για παραχωρήσεις συμβάσεων βίζας του υπουργείου Εξωτερικών σε εταιρείες συμφερόντων του Τζορτζ Σόρος και τη χρήση μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών για τη χρηματοδότηση ΜΜΕ των Σκοπίων.

Οι υπουργοί κρύβονται πίσω από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών

Περιπτώσεις ΣΥΡΙΖΑίων υπουργών κρύφτηκαν πίσω από το νόμο περί ευθύνης υπουργών

Ως προς τους υπολοίπους, τα επίσημα στοιχεία από τις συνεδριάσεις της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, από το 2016 εως και σήμερα, είναι αποκαλυπτικά. Να σημειωθεί ότι στην συγκεκριμένη επιτροπή διαβιβάζονται οι δικογραφίες κατά βουλευτών με τα συνοδευτικά αιτήματα άρσης ασυλίας.

Όπως φαίνεται από τα σχετικά υπομνήματα, οι «διωκόμενοι» υπουργοί ζητούν να μην ικανοποιηθεί το δικαστικό αίτημα άρσης της ασυλίας τους αλλά να υπαχθούν οι υποθέσεις τους στο άρθρο 86 του Συντάγματος και κατ επέκταση στο νόμο περι ευθύνης υπουργών.

Αυτή η τακτική ακολουθείται ακόμα και για υποθέσεις απλής συκοφαντικής δυσφήμησης που είναι προφανές ότι δεν εντάσσεται στα υπουργικά καθήκοντα.

Ενδεικτικά:

Ο κ. Νίκος Παππάς στο υπόμνημα που έστειλε προς τα μέλη της επιτροπής Δεοντολογίας κατά την εξέταση της δικογραφίας που διαβίβασε η δικαιοσύνη μετά από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση δημοσιογράφου για περιστατικό που συνέβη στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2016 αναφέρει μεταξύ άλλων: «η άσκηση της εγκλήσεως αυτής είναι όλως προσχηματική και αβάσιμη και πιστοποίηση του γεγονότος αυτού συνιστά το ότι ο εγκαλών την υπέβαλε μετά την πάροδο πλέον του ενάμιση έτους από την ανωτέρω δήλωσή μου, σε χρόνο δηλαδή κατά τον οποίο είχε εξαλειφθεί το αξιόποινο της υποτιθέμενης πράξης της συκοφαντικής δυσφήμισης…» και στο τέλος υποστηρίζει «Από τα προαναφερθέντα προκύπτει σαφώς ότι η εξεταζόμενη έγκληση και η πράξη για την οποία ζητείται η άρση της βουλευτικής μου ασυλίας συνδέεται άρρηκτα με την κυβερνητική και πολιτική μου δράση και υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα, αφού ρητά ανάγεται στη δήλωσή μου της 18.9.2016, όταν τελούσα Υπουργός Επικρατείας της Ελληνικής Κυβέρνησης και βρισκόμουν στην Νέα Υόρκη μαζί με την ελληνική αποστολή που συνόδευε τον Πρωθυπουργό στην κρίσιμη τότε Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών μεγάλης κλίμακας υπο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ».

 

Επίσης, σε αντίστοιχο υπόμνημα που απέστειλε ο κ. Πάνος Καμμένος στην επιτροπή για την δικογραφία που σχηματίστηκε μετά από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση του κ. Χρήστου Πάχτα, αναφέρεται: «επειδή κατά τον χρόνο τέλεσης (ήτοι την 19.3.2018) του φερόμενου αδικήματος, την τέλεση του οποίου αρνούμαι καθ ολοκληρίαν, έφερα την ιδιότητα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ήτοι της Κυβέρνησης», στην συνέχεια επισημαίνεται ότι η επιτροπή είναι αρμόδια για εξέταση αιτήσεων άρσης ασυλίας βουλευτών και όχι υπουργών και άρα η δική του υπόθεση «υπερβαίνει τις αρμοδιότητές» της και τέλος ο κ. Καμμένος ζητά «να εισηγηθεί η Επιτροπή την μη άρση της ασυλίας μου. Όπως, ενεργοποιώντας της Διατάξεις του νόμου περι ευθύνης Υπουργών, παραπέμψετε αρμοδίως την υπο κρίση υπόθεση».

Συνολικά, υπάρχουν 10 περιπτώσεις που κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κρύφτηκαν πίσω από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και είναι οι ακόλουθες:

 • Συνεδρίαση 22 Νοεμβρίου 2016: Παύλος Πολάκης: Μετά από μήνυση του Μάριου Σαλμά για συκοφαντική δυσφήμηση.
 • Συνεδρίαση 23 Νοεμβρίου 2017: Παύλος Πολάκης: Μετά από έγκληση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΕΔΗΝ) για συκοφαντική δυσφήμηση.
 • Συνεδρίαση 23 Νοεμβρίου 2017: Παναγιώτης Καμμένος: Μετά από έγκληση του εκδότη των «Παραπολιτικών» Γιάννη Κουρτάκη για συκοφαντική δυσφήμηση.
 • Συνεδρίαση 30 Νοεμβρίου 2017: Παναγιώτης Καμμένος: Μετά από μήνυση του Στέφανου Χίου.
 • Συνεδρίαση 18 Απριλίου 2018: Παναγιώτης Καμμένος: Μετά από έγκληση Σταύρου Θεοδωράκη για συκοφαντική δυσφήμηση.
 • Συνεδρίαση 28 Ιουνίου 2018: Όλγα Γεροβασίλη: Μετά από έγκληση Γιώργου Κουμουτσάκου για συκοφαντική δυσφήμηση
 • Συνεδρίαση 7 Νοεμβρίου 2018: Παναγιώτης Καμμένος: Μετά από μήνυση Μιράντας Ξαφά, Χαράλαμπου Μάκα και Ηλία Κανέλη για συκοφαντική δυσφήμηση και ψευδή καταμήνυση.
 • Συνεδρίαση 22 Νοεμβρίου 2018: Νίκος Παππάς: Μετά από έγκληση του δημοσιογράφου Αθανασίου Δημάδη για συκοφαντική δυσφήμηση.
 • Συνεδρίαση 4 Δεκεμβρίου 2018: Παναγιώτης Καμμένος: Δύο υποθέσεις μετά από μήνυση της Θεοδώρας Μπακογιάννη και Χρήστου Πάχτα για συκοφαντική δυσφήμηση.
 • Συνεδρίαση 12 Φεβρουαρίου 2019: Παναγιώτης Καμμένος: Μετά από έγκληση της εταιρείας «Παραπολιτικά Εκδόσεις ΑΕ» και τον εκδότη Γιάννη Κουρτάκη για συκοφαντική δυσφήμησης σχετικά με δηλώσεις του Π.Καμμένου κατά τη συνέντευξη Τύπου στη 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η απίθανη απάντηση Κουράκη για Πολάκη-Καμμένο, που κρύφτηκαν πίσω από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών

Απίθανη απάντηση έδωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής Αναστάσιος Κουράκης, στα δημοσιεύματα του τύπου που σχολίασαν ότι οι Παύλος Πολάκης και Πάνος Καμμένος, κρύφτηκαν πίσω από τον Νόμο περί Ευθύνης Υπουργών για να αποφύγουν τις μηνύσεις εναντίον τους.

Ας σημειωθεί ότι οι δύο υπουργοί επικαλούνται τον νόμο περί ευθύνης υπουργών για να μη δικαστούν ως απλοί πολίτες. Είναι οι ίδιοι που κατήγγειλαν ως κατάπτυστο τον εν λόγω νόμο και ζήτησαν την αναθεώρηση του Συντάγματος για να καταργηθεί! Τώρα τον αξιοποιούν δύο φορές την ημέρα.

Το αίτημα για άρση ασυλίας κατατέθηκε γιατί εναντίον του Παύλου Πολάκη είχε καταθέσει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση ο Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ εναντίον του Πάνου Καμμένου είχε καταθέσει μήνυση ο εκδότης της εφημερίδας Παραπολιτικά Γιάννης Κουρτάκης. Και οι δύο κατηγορούμενοι, αρνήθηκαν την άρση της ασυλίας τους, επικαλούμενοι τον Νόμο περί Ευθύνης Υπουργών, την ίδια στιγμή που μόλις πρόσφατα η πλειοψηφία της Βουλής ψήφισε στην Συνταγματική Αναθεώρηση , τον αυστηρό περιορισμό των υποθέσεων που καλύπτει ο γνωστός Νόμος. Και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ ότι στην υπόθεση Novartis επιδιώκουν την παραγραφή των αδικημάτων, αξιοποιεί ξανά και ξανά τον νόμο περί Ευθύνης Υπουργών.

Ο Αναστάσιος Κουράκης αντιδρώντας στις αιτιάσεις των ΜΜΕ και πολλών βουλευτών έδωσε την απίθανη απάντηση, οτι η επιτροπή Δεοντολογίας αποδέχεται το επιχείρημα των δυο υπουργών ότι οι υποθέσεις τους εμπίπτουν στα καθήκοντα του υπουργού αλλά η υπόθεση δεν έχει κλείσει. Γράφει χαρακτηριστικά ότι «δημοσιεύματα ότι δήθεν οι σχετικές υποθέσεις συγκαλύπτονται μέσω της παραπομπής στο άρθρο 86 του Συντάγματος είναι ανακριβή. Οφείλονται προφανώς σε παραπληροφόρηση, αφού με τη δεδομένη εξέλιξη η δυνατότητα δίωξης μένει ανοιχτή. » Η δήλωση Κουράκη προκάλεσε γέλιο στην Βουλή, αφού η μόνη δυνατότητα που υπάρχει είναι να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή. Διαδικασία που φυσικά δεν γίνεται για τέτοιες υποθέσεις, αλλά για μεγάλα σκάνδαλα εθνικής εμβέλειας…

Η απάντηση του Αναστάσιου Κουράκη για το κρυφτό Πολάκη- Καμμένου

Η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας συνεδρίασε στις 18.4.2019 για να εισηγηθεί την άρση ή μη της ασυλίας πέντε βουλευτών. Κατά την τελική κρίση της Επιτροπής για τους τρεις εξ αυτών συντρέχει λόγος άρσης της ασυλίας, δεδομένου ότι οι αναφερόμενες πράξεις δεν συνδέονται με τα βουλευτικά έργα. Επιπλέον οι δύο από τους τρεις βουλευτές δήλωσαν ότι επιθυμούν την άρση της ασυλίας τους (ο τρίτος απουσίαζε).

Δύο ακόμη περιπτώσεις αφορούσαν βουλευτές, που είχαν υπουργική ιδιότητα, αλλά οι υποθέσεις τους δεν έχουν υπαχθεί προηγουμένως στη διαδικασία του άρθρου 86 του Συντάγματος. Για τις δύο αυτές περιπτώσεις η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας λαμβάνοντας υπόψη και την από 28.11.2016 γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής πρότεινε η σχετική υπόθεση να ακολουθήσει τη διαδικασία του άρθρου 86 του Συντάγματος. Δημοσιεύματα ότι δήθεν οι σχετικές υποθέσεις συγκαλύπτονται μέσω της παραπομπής στο άρθρο 86 του Συντάγματος είναι ανακριβή. Οφείλονται προφανώς σε παραπληροφόρηση, αφού με τη δεδομένη εξέλιξη η δυνατότητα δίωξης μένει ανοιχτή.

Πηγή: iefimerida.gr

Tagged