Χρ. Σταϊκούρας στη Βουλή: Το ζήτημα των Γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου παραμένει ανοικτό – Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της

Δημοσιονομικά
Μοιραστείτε το:

Όσα είπε στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για τη διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών

Οι Γερμανικές αποζημιώσεις, επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο συνιστούν ζητήματα με σημαντικές ανθρωπιστικές, εθνικές, οικονομικές, κοινωνικές και ιστορικές παραμέτρους.

Για το λόγο αυτό οφείλουμε, όλοι μας, να τα προσεγγίζουμε με σεβασμό στην ιστορική αλήθεια, με την προσήκουσα σοβαρότητα και, βεβαίως, πάντα στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Από το 2012 έως το 2014, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αντιμετωπίσαμε, για πρώτη φορά, με υπευθυνότητα και μεθοδικότητα, τόσο το θέμα της τακτοποίησης των αρχείων που αφορούν στις περιόδους του Α’ και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όσο και το ζήτημα του ποσοτικού προσδιορισμού των αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου από τις γερμανικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο.

Και το κάναμε αυτό γιατί πιστεύαμε, και πιστεύουμε, ότι θεμελιώδες χρέος κάθε κράτους είναι να φυλάσσει το ιστορικό υλικό του.

Και να τεκμηριώνει τόσο την προβολή των θέσεών του, όσο και τη διεκδίκηση των αιτημάτων του.

Στη τοποθέτησή μου συνεπώς θα σταθώ στα δεδομένα και στο έργο που επιτελέστηκε επί του θέματος στο Υπουργείο Οικονομικών, και συγκεκριμένα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, του οποίου είχα την πολιτική ευθύνη, την περίοδο 2012-2014.

Διότι σε αυτό το έργο στηρίζεται, εν πολλοίς, η Έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, που σήμερα συζητάμε.

Συγκεκριμένα, το Σεπτέμβριο του 2012, με απόφαση του τότε Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, συστάθηκε Ομάδα Εργασίας από ανώτερους υπαλλήλους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με σκοπό την έρευνα των αρχείων της Υπηρεσίας που αφορούν στον Α’ και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και την καταγραφή, ταξινόμηση και προστασία του σχετικού αρχειακού υλικού.

Καταφέραμε έτσι να ανασύρουμε στοιχεία και δεδομένα από την αφάνεια και τη λήθη πολλών δεκαετιών.

Η διαδικασία δεν ήταν εύκολη, καθώς υπήρχαν σημαντικές δυσκολίες.

Το σχετικό αρχειακό υλικό δεν ήταν συγκεντρωμένο σε έναν ενιαίο χώρο, ουδέποτε είχε ταξινομηθεί, ούτε φυσικά είχε γίνει προσπάθεια ψηφιοποίησης για την καλύτερη προστασία του από το χρόνο και τη φθορά.

Επίσης, υπήρχαν επιμέρους αρχεία σε άλλες διευθύνσεις και σε άλλες κτιριακές εγκαταστάσεις.

Τελικά, τον Μάρτιο του 2013, ολοκληρώθηκε, για πρώτη φορά, η καταγραφή και ταξινόμηση του αρχειακού υλικού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που σχετίζεται με τις Γερμανικές αποζημιώσεις.

Υλικό που αποτελείται από 761 φακέλους και δερματόδετους τόμους.

Η Έκθεση αυτή διαβιβάστηκε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, προκειμένου αυτό να προβεί στη νομική επεξεργασία, αξιολόγηση και στοιχειοθέτηση των αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου.

Στη συνέχεια, τον Μάιο του 2014, ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών προέβη στη σύσταση Ειδικής Επιτροπής για τον προσδιορισμό του ποσού των αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου από τις γερμανικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο.

Και αυτό προκειμένου το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να διατυπώσει, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και η Νομοθεσία, πρόταση χειρισμού της υπόθεσης λόγω του ιδιαίτερου ιστορικού, πολιτικού και νομικού ενδιαφέροντός της.

Στην ειδική αυτή Επιτροπή συμμετείχαν στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, της Τράπεζας της Ελλάδας και του ΟΔΔΗΧ.

Το έργο της Επιτροπής ολοκληρώθηκε στις 30 Δεκεμβρίου του 2014.

Συνεπώς, Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, την περίοδο 2012-2014, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ολοκλήρωσε, με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και μεθοδικότητα, μακριά από επικοινωνιακές πομφόλυγες, ένα σοβαρό έργο.

Και το ολοκλήρωσε με επιτυχία.  

Απόδειξη ότι σε αυτό το έργο στηρίζεται η Έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

Γι’ αυτό θα ήθελα, από το Βήμα της Βουλής, να ευχαριστήσω τους δημοσίους λειτουργούς που συμμετείχαν στις εργασίες των Επιτροπών.

Σήμερα, το ζήτημα των Γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου παραμένει ανοικτό.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που οφείλουμε, και οι δύο πλευρές, να το προσεγγίσουμε με σεβασμό στην ιστορική αλήθεια και την προσήκουσα σοβαρότητα.

Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της.

Προσεγγίζει το ζήτημα με υπευθυνότητα, μεθοδικότητα και διορατικότητα.

Όπως αρμόζει σε ένα σοβαρό κράτος, όπως η Ελλάδα, και σε ένα έθνος, όπως των Ελλήνων.

Μοιραστείτε το:
Tagged