Τί γίνεται στο… Αιγαίο, Μαριάννα;

Άρθρα

Τί νομίζετε θα έκανε η Τουρκία, κάθε ισχυρή χώρα, που εξυπηρετεί τα συμφέροντά της, στην υποθετική ερώτηση, που ανακαλύπτετο στην γειτονιά της πετρέλαιο, αέριο, χρυσάφι, ασήμι, ουράνιο ή δεν ξέρω ποιο άλλο πολύτιμο ορυκτό, σε μεγάλες και εκμεταλλεύσιμες ποσότητες και την άφηναν έξω από την μοιρασιά; Προφανέστατη η απάντηση: Πόλεμο! Και στην εν λόγω περίπτωση θα καταλαμβανε την υπόλοιπη Κύπρο. Τόσο απλά και κυνικά, όσο είναι η ιστορία και ο πόλεμος! Έκανα λάθος! Πώς μου ξέφυγε; Ζητώ ταπεινά συγγνώμη. Θα την εμπόδιζαν οπωσδήποτε και θα την τιμωρούσαν σκληρά οι Αμερικάνοι, που έκαναν το 1974 το πραξικόπημα κι οδήγησε τον «Αττίλα» στην τότε επίλυση του Κυπριακού προφανέστατα υπέρ των τουρκικών συμφερόντων. Άμα είσαι υπέρ του… κράτους δικαίου και της… δυτικής δημοκρατίας, τα δυο πιο χυδαία φληναφήματα, που σέρβιρε ποτέ ο πανάθλιος καπιταλισμός για να έχει δούλο του τον κόσμο, λύνεις πανεύκολα τα πάντα και συνηθέστερα τα κόβεις, κατά την αλεξανδρινή μυθολογία του Γόρδιου Δεσμού.

Έγραψα, όμως, «Αμερικάνοι» κι έφαγα μεγάλη φλασιά. Άλλαξε κι εδώ το πείραμα. Ο πρεσβευτής των Η.Π.Α. στην Αθήνας, αληθινός διοικητής της Γκραικυλίας κάνει πλέον ολοφάνερο χοντρό παιχνίδι, δίκην προεκλογικής καμπάνιας σε πόλεις και χωριά. Τον λένε Πάγιατ αλλά ζήλεψε δόξα Πιουριφόι και τον συναγωνίζεται με κάθε ευκαιρία. Έριξε την «βόμβα», σύμφωνα με τα Μέσα Μαζικής Εξαχρείωσης (Μ.Μ.Ε.) και τα Μέσα Κοινωνικής Μαλακίας (Social Media). Τρομοκράτες του κόσμου οι Αμερικάνοι (οι αληθινοί, όχι οι γιαλαντζί, που κατευθύνουν πάλι αυτοί) έχουν εμπειρία στις προβοκάτσιες: Προσοχή Έλληνες! Οι Ρώσοι αναμειγνύονται στις εκλογές σας-προειδοποίησε ως γνήσιος Γκαουλάιτερ!

Δεν έχουν προκηρυχτεί μα η πρόληψη προέχει.

Όπως στις Η.Π.Α. προφανώς, όπου πλειοψήφησε Κλίντον αλλά Ιμπεριαλισμός, Κεφάλαιο, στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα έβγαλαν Τραμπ! Όπως παλιότερα, ο κόσμος ήθελε Γκορκαι βγάλανε Μπους τον μικρό! Αν έχεις δημοκρατία δεν κρύβεται, την εξάγεις και δια της βίας…. Πρόσφατο παράδειγμα η Βενεζουέλα! Σκέφτεστε να ανακαλυφτεί πολύ πετρέλαιο κι αέριο στην νοτιοανατολική Μεσογειακή λεκάνη, πού θα εκτοξευτεί το αμερικανικό πατρικό ενδιαφέρον για την Γκραικυλία; Παλαιόθεν διαθέτουν πλούσια εμπειρία και σε αυτόν τον τομέα, μαζί με τα ντόπια τσιράκια τους. Θα γίνει –όχι της Μακρονήσουπλέον- αλλά Τέξας, μεταφορικά και κυριολεκτικά. Τέξας μπαρ με τα πιθηκάκια της τεχνολογίας σε μαζικό αυνανισμό.

Δεν είναι ακόμα σίγουροι. Όχι για τα κοιτάσματα. Αυτά είναι παλαιόθεν γνωστά μα τα «κρύβουν», τα έχουν, που λέμε, «πατσασμένα» γιατί αμφιβάλλουν αν συμφέρει η εκμετάλλευση, είτε τα θεωρούν μελλοντικές «εφεδρείες», αποθέματα της ανάγκης. Για το μπαγιόκοπροβληματίζονται. Συμφέρουν οι ποσότητες να γίνει τερματικός σταθμός και άλλες μόνιμες εγκαταστάσεις ή έχουν να κάνουν με ένα ας πούμε, έστω πλούσιο «Πρίνο». Τα φαινόμενα δείχνουν πλούσια κοιτάσματα αερίου, αλλά οι «μεγάλες αδελφές» απαιτούν απόλυτη βεβαιότητα. Διόλου τυχαία, για την ώρα οι πανηγυρισμοί είναι μόνο στην Αθήνα και την Λευκωσία. Οι ξένοι είναι πάντα ρεαλιστές και στην εν λόγω περίπτωση σκεπτικιστές. Σημαντικό το κοίτασμα, αλλά όχι θεόρατο, ανάγκη πάσα να βρεθούν κι άλλα τουλάχιστον ισάξια, συνεχίζονται και επεκτείνονται οι γεωτρήσεις. Άρα, δεν είναι αμελητέος ο ρόλος και η φαναριώτικη διπλωματική τακτική της Τουρκίας.

Βλέπετε, οι ξένες εταιρείες δεν είναι τόσο ανόητες ώστε να μην προσέχουν και τις προβλέψεις και παρατηρήσεις των Ρώσων, που έχουν σκάψει τον μισό πλανήτη και έχουν τεράστια εμπειρία. Τις έχουμε έγκαιρα και από εδώ αναφέρει: Το βέβαιο είναι ότι υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων αλλά προσέξτε πολύ, μετρήστε το τρεις φορές αν είναι εκμεταλλεύσιμοι, λόγω θαλάσσιας περιοχής, μεγάλου βάθους, ποιότητας υλικού, γεωπολιτικών παραμέτρων και τα ρέστα. Τάδε έφασαν Ρώσοι, που ούτε αυτοί είναι αφελείς! Κάνουν σκληρό παίγνιο ρίχνοντας άδεια για να πιάσουν γεμάτα. Μόνο εδώ και στην Λευκωσία πανηγυρίζουν πρόωρα και για την ώρα δίχως σοβαρό λόγο. Ίσως για τα δεινά, που το πετρέλαιο και το αέριο φέρνουν εκεί όπου αναβλύζουν, κυρίως όπου δεν υπάρχει σοβαρό και ισχυρό κράτος με ικανή ηγεσία.

Θυμήθηκα τώρα μια πολύ παλιά και δημοφιλέστατη τηλεοπτική διαφήμιση: Τί γίνεται στο Αιγαίο, Μαριάννα; Κι απαντούσε αυτή προβάλλοντας τις εκπτώσεις στα προϊόντα της πάλαι ποτέ μεγάλης ομότιτλης κλωστοϋφαντουργίας-υφασματουργίας. Παρεμπιπτόντως πάει και το «Αιγαίο», το σκότωσε μαζί με όλην την εγχώρια ανθηρή ελληνική βιομηχανία το Δ΄ Γερμανικό Ράιχ, κατ’ ευφημισμόν Ευρωπαϊκή Ένωση, οι τοποτηρητές του Αμερικάνικου Ιμπεριαλισμού και του Κεφαλαίου στην Ευρώπη. Ούτε η Μαριάννα είναι πλέον μαζί μας. Ούτε ο αείμνηστος φίλος μας, ο σύγχρονος γελωτοποιός της Ρωμιοσύνης Χάρρυ Κλυνν, που σε μια περίφημη παράσταση στην Πλάκα την δεκαετία του 1980 μαζί με τον άλλο πρόωρα «απόδημο» Τόνυ Άντονυ σατίριζαν κοφτερά: Τί γίνεται στο Αιγαίο, Μαριάννα; Της πουτάνας! Καλομελέτα κι έρχεται με αέριο και πετρέλαιο! Εκρηκτικό μείγμα…

Πηγή: mousapolytropos.gr

Tagged