Τον κακό τους τον καιρό

Άρθρα
Μοιραστείτε το:

του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Μια φορά κι ένα καιρό οι ημερήσιες εφημερίδες είχαν μια από τις τελευταίες σελίδες, αριστερή πάντα, οι δεξιές σελίδες ήταν μεγαλύτερης προβολής και σημασίας, όπου αποθήκευαν τα χρηστικά, φαρμακεία, δρομολόγια πλοίων, νοσοκομεία και το δελτίο της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ήταν η εποχή του ανθρώπου, δεν είχε ενσκήψει ο μαζάνθρωπος, το καταναλωτικό σκουπίδι και σήμερα ο ηλεκτρονικός πίθηκος. Τον καιρό της ιδιωτικής τηλεόρασης το δελτίο καιρούέγινε κακόγουστη παράσταση (σώου). Έβγαιναν ξέκωλα με την φούστα να φτάνει μέχρι… τον λαιμό, συχνά χωρίς αυτήν και κουνώντας κώλο και βυζιά έδειχναν τον μετεωρολογικό χάρτη. Μετά η ξενόδουλη εξουσία το σκέφτηκε καλύτερα, κατ’ αντιγραφήν της αμερικάνικης και ευρωπαϊκής εμπειρίας, φυσικά στην πιο χυδαία μορφή. Ως γνωστόν τα φαινόμενα και οι μόδες έρχονται στην Γκραικυλία καθυστερημένα και κακέκτυπα.

Το δελτίο καιρού στα ραδιοτηλεοπτικά βοθροκάναλα μπορεί να γίνει το ισχυρό κι αποτελεσματικό μέσο κατατρομοκράτησης του όχλου, αναίτιος διαρκής φόβος του, η απόσπαση του ενδιαφέροντος του από άλλα ακανθώδη επίκαιρα ζητήματα, εκ του ασφαλούς και δωρεάν πρόγραμμα υψηλής ακροαματικότητα σε εποχή καιρικών φαινομένων και για αυτό πηγή μεγάλων διαφημιστικών εσόδων για τους καναλάρχες. Το σανό σερβίρεται για την ώρα καλύτερα, όχι από ξέκωλα, αλλά από σοβαροφανείς φασουλήδες, που παριστάνουν τους φιλόσοφους μετεωρολόγους. Είναι κι αυτό μέσο δημοσκόπησης του όχλου από ξένους επιβήτορες της Γκραικυλίας. Αφού τρώει τόσο εύκολα το κουτόχορτο για τον καιρό, θα καταπίνει αμάσητα και τα δολώματα για τα άθλια πολιτικά τους σχέδια και πειράματα.

Δεν ντρέπονται ο τυφώνας, η θύελλα, η πρωτοφανής κακοκαιρία, όπως κραυγάζουν για φυσιολογικά χειμερινά φαινόμενα και οσονούπω και για τα θερινά τοιαύτα; Τον περιμένανε οι κατ’ ευφημισμόν μετεωρολόγοι μαζί με τον όχλο, που κανοναρχούν και αυτός την πούλεψε σαν τους «Βαρβάρους» του Καβάφη; Του δώσανε όνομα: Ξενοφών Ζορμπάς κι αυτός γύρισε περιφρονητικά την πλάτη στους αρνοσούζηδες! Πώς να το κάνουμε; Αν ξέρεις το ονοματεπώνυμο της βλακείας νοιώθεις πλήρης, καλά ενημερωμένος, ξέρεις με ποιον έχεις να κάνει. Το όνομα είναι ο φερετζές κάθε αποτελεσματικού αντιπερισπασμού. Η τηλεοπτική μετεωρολογική τρομοκρατία είναι ταμάμ στον ηλίθιο, διεφθαρμένο, δια της οθόνης ψεκασμένο όχλο. Είναι από το πιο πολύτιμο υλικό, που φορτώνεται σε επαναληπτικούς ψεκαστήρες της ξενόδουλης εξουσίας επειδή θεριεύει τους φόβους του μέσου μαλάκα, που ξαναγίνεται πίθηκος όχι στην φυσική, την αληθινή ζούγκλα αλλά σε αυτήν της αχαλίνωτης τεχνολογίας και της εικονικής πραγματικότητας. Πολύ παλιά συνταγή.

Τα μετέωρα τρόμαζαν τα ζώα και τον εξανθρωπιζόμενο πίθηκο. Αιτίες κατασκευής θεών. Αξιοποιούνται κατά ίδιο τρόπο για τον πιθηκοποιούμενο άνθρωπο από την εξουσία του κεφαλαίου. Προκειμένου για την αποικία Γκραικυλία επιτείνει τον φόβο και την εν γένει τρομοκράτηση του όχλου η σκλαβιά. Η ψυχολογίας της μιζέριας και της φρίκης, η υπερβολική διαστρεβλωμένη προβολή φυσικών φαινομένων για να συνηθίζουν οι ραγιάδες να μην αντιδρούν ποτέ και σε τίποτα, να τα θεωρούν όλα μοιραία, που πρέπει αγόγγυστα να υπομένουν. Από την φτώχεια και τα μέτρα για φέρετρο, που διατάσσουν ξένοι αφεντάδες μέχρι τον κακό καιρό τους.Ούτε λόγος να ξεσηκωθούν να διεκδικήσουν δικαιώματα, πολύ περισσότερο ν’ αποτινάξουν την σκλαβιά. Όλα επιβάλλονται και υποβάλλονται ως αναγκαία και αμετάβλητα σαν το χιόνι του χειμώνα και τον ήλιο του καλοκαιριού.

Και βέβαια πέφτουν έξω οι κατ’ ευφημισμόμετεωρολόγοι! Φέτος στην Αττική δεν έκανε βαρύ χειμώνα, μόνο χιόνι πάσπαλο για πέντε ώρες και κάποιες βροχές. Όταν τα βοθροκάναλα προφήτευαν καταστροφές με όνομα, στην Αττική έκανε υπέροχες χειμωνιάτικες λιακάδες. Μα δεν είναι ο στόχος του να πούνε τον καιρό τα βαποράκια της τηλοψίας! Να τρομοκρατούν θέλουν τον όχλο, κατ’ εντολή των αφεντικών τους. Δεν μπορεί να μη ξέρουν για την Αττική, το από την αρχαία εποχή πασίγνωστο: Σχετικά μικρής έκτασης λεκανοπέδιο ανοιχτό προς την θάλασσα. Άρα περνάει το «βαρομετρικό» και γρήγορα το διώχνει ο αέρας κατά την θάλασσα, συχνά χωρίς να εκδηλώνεται, ή μένει για λίγο και βγάζει ήπιες βροχές και καταιγίδες. Λεκανοπέδιο, που επιπροσθέτως έχει μεγάλη ασπίδα την Εύβοια και τα βουνά της.

Πώς να προβλέψουν, όταν κάνουν εκτίμηση το πρωί και την λένε όλη την μέρα; Την παπαγαλίζουν να φοβάται ο κόσμος και να μεταδίδονται ηλίθιες διαφημίσεις, που αυτές πλέον διαμορφώνουν αποφασιστικά την συμπεριφορά του όχλου. Φρούτο τελευταίας εσοδείας: Διάσημοι αρπακολλατζήδες μετεωρολόγοι διαφημίζουν με την προσήκουσα εμβρίθεια και φρασεολογία καταναλωτικά σκουπίδια. Γιατί το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας προβλέπει επακριβέστατα την κάθε στιγμή τον καιρό και στην Αττική; Έχει πτήσεις αεροσκαφών και η αρμόδια υπηρεσία ασχολείται επισταμένως και διαρκώς με τα μετεωρολογικά φαινόμενα. Στο υπουργείο εθνικής άμυνας, στο κτίριο του ΓΕΑ, ειδικά στα ασανσέρ, που οδηγεί στο γραφείο του Αρχηγού ΓΕΑ, είναι πάντα σε ειδικό πλαίσιο αναρτημένη πρόγνωση καιρού. Ε, δεν είχε ποτέ πέσει έξω, τριάντα χρόνια, που ήμουν στρατιωτικός συντάκτης!

Κι όταν ρίξει μια βροχούλα ή λίγο χιονάκι και μπλοκάρει το σύμπαν στην άθλια αποικία Γκραικυλία μετεωρολόγοι και δημοσιογράφοι, αμφότεροι κατ’ ευφημισμόν γιατί στην ουσία είναι παπαγαλάκια του καπιταλισμού και της ξενόδουλης εξουσίας, αναλαμβάνουν εργολαβικά μαζί να ενημερώσουν τον όχλο, να τον εκφοβίσουν. Την έχουν στημένη την δουλειά τα βοθροκάναλα με κάτι κολοκυθοκεφτέδες, που τάχα λένε τον καιρό και κάτι μουνίτσες να μεταφέρουν την φρίκη σε απευθείας σύνδεση. Όχι για να θίξουν τα κακώς κείμενα, να ξεσηκωθεί ο κόσμος και ν’ αλλάξει κάτι! Για να καλλιεργούν τον εφησυχασμό, την αδράνεια του καναπέ και τον μαζικό λήθαργο: Τους καημένους, που υποφέρουν, ενώ εμείς βολεμένοι απολαμβάνουμε τα βάσανά τους σαν τηλεοπτική σειρά. «Αυτόπτης μάρτυρ. Ταυτοπροσωπία, ταυτοπροσωπία»! Ά ρε, μεγάλε Χάρρυ Κλυνν, τα είπες ΟΛΑ, αλλά η χυδαιότητα και η βρωμιά στην αποικία είναι τόσο μεγάλη, απύθμενη, ώστε ξεπέρασε και τον γελωτοποιό της, τον σύγχρονο Αριστοφάνη της!

20 Φεβρουαρίου 2019

Πηγή: mousapolytropos.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged