Ειδική Αγωγή εκπέμπει SOS – Τι απαντά ο ΕΟΠΥΥ σε γονείς και «θεραπευτές»

Ειδική Αγωγή
Μοιραστείτε το:

Οι γονείς αντιδρούν σφοδρά στις περικοπές του προϋπολογισμού της Ειδικής Αγωγής και  την τακτική των voucher που προκύπτουν από τον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ. Όπως δηλώνουν αισθάνονται εκτεθειμένοι σε ένα κράτος που τους βομβαρδίζει με νέους κανονισμούς, γνωματεύσεις, πιστοποιημένους γιατρούς, νέα συστήματα και ξεκαθαρίζουν πως ο στόχος τους είναι ένας: ούτε ένα ευρώ λιγότερο για τις θεραπείες των παιδιών τους.

Αντιδρούν και οι Ειδικοί Θεραπευτές

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τις εν λόγω αλλαγές στην Ειδική Αγωγή αντιδρούν και οι Ειδικοί Θεραπευτές που καταγγέλλουν τον ΕΟΠΥΥ ότι με τις αλλεπάλληλες αλλαγές στον EKΠΥ και χωρίς καμία ενημέρωση προς τους γονείς βυθίζει στο χάος και την αβεβαιότητα τον ευαίσθητο κλάδο της Ειδικής Αγωγής. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «επιχειρεί να επιβάλει την αμοιβή των ιδιωτών θεραπευτών με voucher-κουπόνι και με όρους άκρως επαχθείς. Ωστόσο, το τέχνασμα αυτό προσκρούει στο αρραγές μέτωπο του κλάδου, ο οποίος έχει ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας».

«Το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ λειτουργούν με μοναδικό γνώμονα την περικοπή της δαπάνης με κάθε τρόπο. Είτε πρόκειται για το «ψαλίδι» στον νέο ΕΚΠΥ, είτε πρόκειται για τις περικοπές μέσω της επιβολής των voucher, η στάση των θεραπευτών είναι ξεκάθαρη. Δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή κανενός είδους σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Δεν θα αποδεχθούμε καμία πληρωμή με voucher του ΕΟΠΥΥ και θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε με συνέπεια και αξιοπρέπεια τις υπηρεσίες μας σε παιδιά και εφήβους που μας χρειάζονται, ενώ καλούμε τους γονείς, που ως ασφαλισμένοι καταβάλουν κάθε μήνα τις εισφορές τους, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό τους. Δεν κρίνεται μόνο η επαγγελματική επιβίωσή μας. Διακυβεύεται και η δική τους δυνατότητα να παρέχουν στα παιδιά τους τη θεραπεία που έχουν ανάγκη», τονίζει ο Δημήτρης Νικολόπουλος, εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συντονιστικού των Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής

Με αφορμή τις έντονες αυτές αντιδράσεις, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Παναγιώτης Γεωργακόπουλος έδωσε τις δικές του απαντήσεις θέλοντας να δείξει στους γονείς. Ειδικότερα, ξεκαθαρίζει τα κάτωθι:

Για τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ

Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για την Ειδική Αγωγή, είναι και το 2019, 80.000.000 ευρώ, όπως ήταν και το 2018 και το 2017. Αν απαιτηθούν παραπάνω παροχές, τεκμηριωμένες ιατρικά, ασφαλώς και ο ΕΟΠΥΥ θα τις αποζημιώσει.

Με βάση τον νέο Κανονισμό Παροχών, από τον Νοέμβριο 2018, μπαίνει τάξη σε μια διαδικασία που όπως ΟΛΟΙ γνωρίζουμε, είχε αφεθεί στην τύχη της.

Για το πλαίσιο των θεραπειών

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο που εκπόνησε ειδική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας -στην οποία μετείχαν και εκπρόσωποι των θεραπευτών- με επικεφαλής τον καθηγητή Παιδοψυχιατρικής κ. Δημήτρη Αναγνωστόπουλο, ο ΕΟΠΥΥ σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας συνέταξε ειδικό κατάλογο που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ και που περιλαμβάνει για κάθε κωδικό νόσου (το γνωστό ICD10), το είδος (Λογοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Ψυχοθεραπεία κ.λπ.) και τον αριθμό των ειδικών θεραπειών που πρέπει να κάνει κάθε παιδί, ανάλογα με την πάθησή του (ICD10).

Αυτή η ρύθμιση γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα(!) αφού όπως όλοι γνωρίζουμε, ως τώρα η συνταγογράφηση των ειδικών θεραπειών, από τους γιατρούς γινόταν χειρόγραφα και μάλιστα “φασόν” τις περισσότερες φορές, με σύσταση για: 15 λογοθεραπείες, 15 εργοθεραπείες, 15 ψυχοθεραπείες, για κάθε νόσο… Οι λόγοι προφανείς.

Για τη συνταγογράφηση φαρμάκων

Από την 1η Μαρτίου η συνταγογράφηση γίνεται ηλεκτρονικά και περιλαμβάνει και το ιστορικό κάθε παιδιού, με στόχο να ελέγχεται από γιατρούς του ΕΟΠΥΥ η αντιστοίχιση του κωδικού διάγνωσης με τα ιατρικά δεδομένα, κάτι που δεν γινόταν μέχρι σήμερα!

Η δαπάνη για τις ειδικές θεραπείες ήταν προσδιορισμένη όλα τα χρόνια αλλά ουδέποτε το συνολικό κόστος έμεινε εντός του προϋπολογισμού και πάντα ο ΕΟΠΥΥ αποζημίωνε τους δικαιούχους, όση κι αν ήταν η υπέρβασή της. Συνεπώς, δεν μένει κανένα παιδί χωρίς θεραπεία και χωρίς αποζημίωση των θεραπειών του.

Για την υποβολή δαπανών και την αποζημίωση των θεραπευτών

Η υποβολή των δαπανών και η αποζημίωση εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως ατομικό αίτημα, αφού, παρά την προτροπή του ΕΟΠΥΥ, οι θεραπευτές Ειδικής Αγωγής αρνούνται πεισματικά να συνάψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Ο Οργανισμός όμως προχωράει ένα ακόμη βήμα μπροστά και θεσπίζει την υποχρέωση κάθε θεραπευτή που προσφέρει υπηρεσίες και θεραπείες Ειδικής Αγωγής στα παιδιά, να πιστοποιηθεί στο σύστημα, με στόχο να γνωρίζει ο ΕΟΠΥΥ που αποζημιώνει ότι οι θεραπευτές ειδικής αγωγής είναι αδειοδοτημένοι από το κράτος, με βάση τον επιστημονικό τους τίτλο και την άδεια (βεβαίωση) άσκησης επαγγέλματος.

Για την πιστοποίηση των Ειδικών Θεραπευτών

Ο χώρος της Ειδικής Αγωγής είναι ο μοναδικός που ως τώρα δεν είχε νομοθετημένες τις προδιαγραφές των χώρων άσκησης των ειδικών θεραπειών κι αυτό έγινε για πρώτη φορά με την πρόσφατη απόφαση του ΚΕΣΥ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας) που όρισε τις προδιαγραφές των χώρων, λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις των συλλόγων των ειδικών θεραπευτών. Αυτές τις προδιαγραφές θα λάβει υπόψη του και ο ΕΟΠΥΥ, κατά την πιστοποίηση των θεραπευτών και την αποδοχή των χώρων λειτουργίας τους, αφού τον ΕΟΠΥΥ τον ενδιαφέρει, οι θεραπείες Ειδικής Αγωγής να προσφέρονται από επιστήμονες θεραπευτές, νόμιμα αδειοδοτημένους από το κράτος και σε χώρους που πληρούν τις οριζόμενες από την νομοθεσία προδιαγραφές, κυρίως ως προς την ευχερή προσβασιμότητα σε αυτούς, των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ).

Πηγή: infokids.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged