Όροι Προστασίας Πρώτης Κατοικίας: 13.000 εισόδημα, έως 20.000 ευρώ καταθέσεις και ακίνητα αξίας έως 50.000 ευρώ

Κυβέρνηση Τράπεζες
Μοιραστείτε το:

H τελική πρόταση που συμφωνήθηκε από τους θεσμούς για την πρώτη κατοικία – Όριο καταθέσεων 20 χιλ. ακινήτων 50 χιλ εισόδημα 13 με 30 χιλ. χρονικό όριο 31/10/2018

Ο δανειολήπτης που θα ενταχθεί στον διάδοχο νόμο Κατσέλη θα πρέπει να έχει το μέγιστο 20.000 ευρώ καταθέσεις από 50.000 ευρώ που αρχικώς περιλάμβανε το σχέδιο του νέου νόμου.

Η εισήγηση που κατατέθηκε στους θεσμούς για την προστασία πρώτης κατοικίας περιλαμβάνει σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το αρχικό σχέδιο νόμου της κυβέρνησης αλλά και επιβεβαιώνει ορισμένες πτυχές του νομοσχεδίου που αναμένεται να κατατεθεί έως τις 21 Μαρτίου 2019 στην Βουλή.

Το πλαίσιο περιλαμβάνει τις εξής παραμέτρους για την προστασία της πρώτης κατοικίας με βάση πηγή στις Βρυξέλλες.

  • Η μέγιστη αξία ακινήτου για να ενταχθεί ένας δανειολήπτης στον νέο διάδοχο νόμο Κατσέλη ή νόμο προστασίας πρώτης κατοικίας θα είναι 130 χιλιάδες ευρώ εμπορική αξία και 250 χιλιάδες ευρώ αντικειμενική αξία. Οι παράμετροι αυτοί που υπήρχαν και στο ελληνικό σχέδιο νόμου παραμένουν ως έχουν. 
  • Τα περιουσιακά κριτήρια αλλάζουν ριζικά. Ο δανειολήπτης που θα ενταχθεί στον διάδοχο νόμο Κατσέλη θα πρέπει να έχει το μέγιστο 20.000 ευρώ καταθέσεις από 50.000 ευρώ που αρχικώς περιλάμβανε το σχέδιο του νέου νόμου. Το όριο 5.000 ευρώ δεν υφίσταται που αναφέρεται.
  • Η αξία των επιπλέον ακινήτων – πέραν δηλαδή της εμπορικής και αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας που μπορεί να κατέχει ένας δανειολήπτης για να ενταχθεί στον νέο νόμο Κατσέλη δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ. Το όριο είναι 50.000 ευρώ για τα επιπλέον ακίνητα.Να τονιστεί ότι η αρχική πρόταση της κυβέρνησης για τα επιπλέον ακίνητα – στο πλαίσιο των κριτηρίων που είχαν τεθεί – ήταν 300.000 ευρώ. 
  • Τα εισοδηματικά κριτήρια δηλαδή το ετήσιο εισόδημα ορίζεται ως εξής. 
    Για ένα δανειολήπτη φυσικό πρόσωπο χωρίς οικογένεια ορίζεται το όριο των 13.000 ευρώ που φθάνει έως τα 30.000 ευρώ με βάση την οικογενειακή κατάσταση.
  • Σημαντική διαφοροποίηση είναι η ημερομηνία με βάση την οποία θα εκκινήσει ο νέος διάδοχος νόμος Κατσέλη το cut of day θα είναι όχι η 31 Δεκεμβρίου 2018 αλλά η 31 Οκτωβρίου 2018. Δηλαδή θα μπορούν να ενταχθούν στον διάδοχο νόμο Κατσέλη όσοι δανειολήπτες βρίσκονται πριν την ημερομηνία 31 Οκτωβρίου.
  • Κάθε 3 χρόνια έχει οριστεί η περίοδος αξιολόγησης των κριτηρίων. Οι θεσμοί έχουν εισηγηθεί απόλυτη τήρηση των εισοδηματικών και άλλων περιουσιακών κριτηρίων. 
    Εάν κάποιος δανειολήπτης με όριο 13.000 ευρώ βρεθεί σε ένα χρόνο με 14.000 ευρώ βγαίνει από τον νόμο και την προστασία πρώτης κατοικίας.
  • Η επιδότηση δόσης που χρησιμοποιεί ένα μοντέλο επιμερισμού και τμηματοποίησης θα διαρκεί θεωρητικά έως 20 χρόνια αλλά κάθε 3 χρόνια θα αξιολογείται ο κάθε δανειολήπτης που έχει ενταχθεί στον διάδοχο νόμο Κατσέλη. 
  • Για τα επιχειρηματικά δάνεια που φέρουν προστασία πρώτης κατοικίας, οι θεσμοί ενώ είχαν διατυπώσει σοβαρές ενστάσεις στο τελευταίο draft που στέλνουν στην κυβέρνηση, οι ενστάσεις τους έχουν αισθητά μειωθεί. Προφανώς γιατί ελαχιστοποιώντας τα περιουσιακά κριτήρια μειώνεται η περίμετρος των δανείων που θα ενταχθούν. Υπολογίζεται ότι τα προβληματικά δάνεια που θα ενταχθούν και θα φέρουν εγγύηση πρώτη κατοικία αντί για 11 δισεκ. θα είναι 9,4 με 9,5 δισεκ. ευρώ.
  • Το βασικό πρόβλημα των δανειστών είναι ότι δεν κατανοούν την έννοια προστασίας πρώτης κατοικίας καθώς δεν υφίσταται σε καμία χώρα της ευρωζώνης… 

Υποσημείωση 
Το βασικό πρόβλημα του διαδόχου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας είναι ότι θα επιτρέψει σε μεγάλη μερίδα όχι στρατηγικά κακοπληρωτών αλλά σε δανειολήπτες που βρίσκονται στα όρια της παρατυπίας να βρουν διέξοδο στο πρόβλημα τους.

Ο πολίτης που πληρώνει ενοίκιο π.χ. δεν έχει κανένα μηχανισμό προστασίας επί της ουσίας και ούτε βεβαίως οι στρατηγικοί…καλοπληρωτές οι συνεπείς πολίτες αυτής της χώρας. 

Πηγή: bankingnews.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged