Όχι κ. Υπουργέ, ο ενδοσχολικός εκφοβισμός έχει πλέον αίτιο την κυριαρχία των «εμπόρων»

Υπουργείο Παιδείας
Μοιραστείτε το:

Ας πάψει πλέον η Πολιτεία να κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί…

Σε δηλώσεις του που παρουσιάζονται στην συνέχεια, ο πολύς κος Γαβρόγλου, αναμορφωτής κι αυτός του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας, μίλησε για τον ενδοσχολικό εκφοβισμό, με αφορμή την σημερινή 6η Μαρτίου που έχει ορισθεί ως «πανελλήνια ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού» δηλώνοντας:

«Ο ενδοσχολικός εκφοβισμός συνδέεται με τον ρατσισμό, την ομοφοβία, κάθε είδους ανισότητες, την κανονικοποίηση της βίας και της ρητορικής του μίσους. “Η απάντηση στην εξάπλωση του προβλήματος δεν μπορεί παρά να είναι το δημοκρατικό και συμπεριληπτικό σχολείο” Ο ενδοσχολικός εκφοβισμός και η θυματοποίηση, φαινόμενο που γίνεται πλέον ορατό στις ανησυχητικές διαστάσεις του σε πολλές χώρες, δεν αποτελεί μόνο εκπαιδευτικό αλλά και κοινωνικό πρόβλημα».

Κι όμως, για άλλη μία φορά, ο κος Υπουργός μιλά κυρίως για τα ΜΜΕ, κρύβοντας το πραγματικό πρόβλημα κάτω από το χαλί, κι αυτό γιατί θα πρέπει να παραδεχθεί ότι το πραγματικό πρόβλημα που έχει ενσκύψει πλέον σαν σαρκοβόρα επιδημία στα σχολεία κυρίως της Β/θμιας είναι τα ναρκωτικά, ανεξάρτητα αν οι εμπλεκόμενοι, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και Διευθυντές σχολείων, σιωπούν ο καθένας για δικούς του λόγους, με την ιδιαιτερότητα ότι η εκπαιδευτική κοινότητα νιώθει ανυπεράσπιστη και χωρίς βοήθεια στο έλεος των πολύ δύσκολων συνθηκών στις οποίες εργάζεται και βιώνει.

Αρκεί μία απλή έρευνα ανάμεσα στους Διευθυντές Σχολείων και τους εκπαιδευτικούς, κυρίως δε των επονομαζόμενων δύσκολων, όχι γεωγραφικά, αλλά από πλευράς σύνθεσης μαθητικού δυναμικού, όπως ΕΠΑΛ, Εσπερινά, κλπ, για να συμπεράνει, με στοιχεία μάλιστα ότι ο «ενδοσχολικός εκφοβισμός» δεν είναι παρά το βασικό εργαλείο των «εμπόρων» και των εσω-μικροεμπόρων, για το ποιος θα κυριαρχήσει μέσα στον σχολικό μικρόκοσμο κάθε σχολικής μονάδας. Το στρεβλό της υπόθεσης είναι ότι η Πολιτεία και δει το Υπουργείο Παιδείας, όχι μόνο δεν θέλει να δει το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσει, αλλά αντίθετα με τα μέτρα που έχει πάρει υποβοηθά στην μεγέθυνση και συντήρηση του προβλήματος.

Καφέ έξω από την είσοδο των σχολείων, ανεξέλεγκτα κυλικεία σε χαοτικού μεγέθους σχολικά συγκροτήματα, ενήλικες μαθητές ανάμεσα σε μικρής ηλικίας παιδιά στο όνομα των ίσων ευκαιριών και δικαιωμάτων, η παροχή δεύτερων και τρίτων «ευκαιριών» σε βαριάς μορφής παραβατικές πράξεις, η σκόπιμη φοίτηση σκληρών παραβατικά μαθητών επί διετίες και τριετίες στην ίδια τάξη, η αποσιώπηση πράξεων μαθητών χαρακτηρισμένων με όλες τις διατάξεις του περί ουσιών του ποινικού κώδικα, κλπ, συνθέτουν το παζλ, που το υπουργείο Παιδείας είτε ενισχύει, με τις εκάστοτε διατάξεις και εγκυκλίους, είτε δεν θέλει να λαμβάνει υπόψη, αφήνοντας τη εκπαιδευτική κοινότητα να βγάλει τα φίδια από τις τρύπες τους, ενίοτε λοιδορώντας την γιατί παρουσιάζεται ανήμπορη.

Τα πειστήρια πολλά. Αρκεί μία απλή εντολή του Υπουργείου για την συγκέντρωση από τα οικεία Τμήματα της ΕΛ.ΑΣ., για τις προσαγωγές, κλίσεις για συστάσεις, συλλήψεις, αναφορές επεισοδίων, συμμετοχής εξοσχολικών σε καταλήψεις, με αφορμή και αίτια την διάθεση «ουσιών» και η μεγάλη εικόνα θα είναι πολύ αποκαλυπτική.

Εκφοβισμός, δεν είναι η αιώνια διαπάλη προσωπικοτήτων μεταξύ μαθητών. Αυτή διαχρονικά και στους αιώνες τους άπαντες είναι η διεργασίες σφυρηλάτησης προσωπικοτήτων, απογαλακτισμού εφήβων, υπέρβασης της λανθασμένα καλλιεργούμενης από τους γονείς αγοραφοβίας, αποδοχής των ιδιαιτεροτήτων, καλλιέργειας του αμοιβαίου σεβασμού  κοινωνικοποίησης των μαθητών και ανάδειξης ηγετικών χαρακτηριστικών.

Εκπαιδ-άρχης

—————-

Διαβάστε στην συνέχεια τις δηλώσεις του κου Γαβρόγλου

Υπουργός: Ο ενδοσχολικός εκφοβισμός συνδέεται με τον ρατσισμό, την ομοφοβία, κάθε είδους ανισότητες, την κανονικοποίηση της βίας και της ρητορικής του μίσους

“Η απάντηση στην εξάπλωση του προβλήματος δεν μπορεί παρά να είναι το δημοκρατικό και συμπεριληπτικό σχολείο” Ο ενδοσχολικός εκφοβισμός και η θυματοποίηση, φαινόμενο που γίνεται πλέον ορατό στις ανησυχητικές διαστάσεις του σε πολλές χώρες, δεν αποτελεί μόνο ελληνικό πρόβλημα.

Ο ενδοσχολικός εκφοβισμός και η θυματοποίηση, φαινόμενο που γίνεται πλέον ορατό στις ανησυχητικές διαστάσεις του σε πολλές χώρες, δεν αποτελεί μόνο εκπαιδευτικό αλλά και κοινωνικό πρόβλημα, τονίζει ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου στο μήνυμά του για την 6η Μαρτίου, πανελλήνια ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, και υπογραμμίζει τα εξής:

Στρεβλώσεις του ευρύτερου κοινωνικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος: Μπορεί να εκδηλώνεται στο περιβάλλον του σχολείου, αλλά απηχεί στρεβλώσεις του ευρύτερου κοινωνικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος, καθώς  συνδέεται, μεταξύ άλλων, με τον ρατσισμό, την ομοφοβία, κάθε είδους ανισότητες, την κανονικοποίηση της βίας και της ρητορικής του μίσους.

Η βία δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή: Η εκφοβιστική συμπεριφορά έχει συχνά μη αναστρέψιμες συνέπειες για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών που την υφίστανται και υπονομεύει την ποιότητα της εκπαίδευσης. Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, η βία δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή.

Η απάντηση: Η απάντηση στην εξάπλωση του προβλήματος δεν μπορεί παρά να είναι το δημοκρατικό και συμπεριληπτικό σχολείο, που αποδέχεται και τιμά τη διαφορετικότητα και την ποικιλομορφία∙ που ευαισθητοποιεί όλα τα μέλη της κοινότητας –μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς– και προωθεί την αλληλοκατανόηση και την ειρηνική επίλυση των προβλημάτων στις διαπροσωπικές σχέσεις που εστιάζει στην ηθική και ανθρωπιστική  διάσταση της παιδείας, στην καλλιέργεια του σεβασμού, της ενσυναίσθησης, της αλληλεγγύης και της συμμετοχικότητας, και όχι μόνο στα μαθησιακά αποτελέσματα. Στον αξιακό χαρακτήρα του σχολείου πρέπει να κατατείνουν οι προσπάθειες όλων μας, πολιτείας, κοινωνίας, οικογένειας, γιατί μόνο αυτός μπορεί να διασφαλίσει την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης και την προαγωγή των κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων των παιδιών μας.

Παρεμβάσεις του υπουργείου: Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, στην κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης της σχολικής κοινότητας, της βελτίωσης  του παιδαγωγικού κλίματος στα σχολεία, αλλά και της επιμόρφωσης και επιστημονικής υποστήριξης  των εκπαιδευτικών, έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε μια σειρά από παρεμβάσεις, όπως η θεματική εβδομάδα, το νέο Πλαίσιο οργάνωσης Σχολικής Ζωής, η εκπόνηση έγκυρου επιμορφωτικού υλικού για εκπαιδευτικούς, καθώς και οι νέες δομές συμβουλευτικής και υποστήριξης των σχολικών μονάδων.

Σχολείο χωρίς βία και φόβο: Ένα ασφαλές, ειρηνικό και δημοκρατικό σχολείο, ένα σχολείο χωρίς βία και φόβο αποτελεί δικαίωμα όλων των παιδιών. Χρέος όλων μας να το διασφαλίσουμε!

Μοιραστείτε το:
Tagged