Δυτικό Μέτωπο: Νέο σκάνδαλο στα «σκαριά» στο ΧΥΤΑ Φυλής από την κ. Ρένα Δούρου – Ευνοείται γνωστός επιχειρηματίας

Αττική Περιφέρειες
Μοιραστείτε το:

Εικόνα ασφυξίας παρουσιάζει η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής. Απανωτά κρούσματα δυσλειτουργιών ηχούν σαν προειδοποιητικές σειρήνες για την επερχόμενη κρίση. Στον πυρήνα του προβλήματος βρίσκονται: ο κορεσμός και η εξάντληση της εγκατάστασης της Φυλής, η (σκόπιμη;) αδυναμία να υλοποιηθεί η αποκεντρωμένη διαχείριση -με έμφαση στην πρόληψη, στην επαναχρησιμοποίηση και στην προδιαλογή των υλικών- και η ανυπαρξία εναλλακτικών υποδομών που θα μπορούσαν να «παραλάβουν» το βάρος που σηκώνει σήμερα η Φυλή.

Οι εξαγγελίες για κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής έχουν πάει στο καλάθι των αχρήστων. Ο αποτεφρωτήρας των επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων παραμένει αμετακίνητος στη θέση του. Το εργοστάσιο επεξεργασίας σύμμεικτων σκουπιδιών (ΕΜΑΚ) επεκτείνεται από τους 250.000 τόνους/έτος σε 450.000 τόνους/έτος. Τα τελευταία κύτταρα του ΧΥΤΑ γέμισαν, παρά τη βεβιασμένη επέκτασή τους, με μεθόδους που έβαλαν και βάζουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα και την υγεία των εργαζομένων στην εγκατάσταση και των κατοίκων της περιοχής. Σε λίγο τα σκουπίδια θα εναποτίθενται πάνω στα αποκατεστημένα κύτταρα του ΧΥΤΑ (το περίφημο «πανωσήκωμα»).

Η κ. Δούρου και το επιτελείο της στην περιφέρεια και στον ΕΔΣΝΑ, ακολουθώντας μιαν ανεύθυνη και τυχοδιωκτική πολιτική, έχουν οδηγήσει τα πράγματα στο απροχώρητο. Αντί να δουλέψουν στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της ουσίας του προβλήματος, εξαντλούνται σε ασκήσεις δοκιμασίας της αντοχής της εγκατάστασης της Φυλής και, κατά συνέπεια, της βιολογικής αντοχής των κατοίκων της Δυτικής Αττικής. Η κυβέρνηση παρακολουθεί αμέτοχη το έγκλημα και οι υποψήφιοι διεκδικητές του περιφερειακού «θώκου» περί άλλα τυρβάζουν. Σημείο καμπής για όλους τους οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Αν το ξεπεράσουν ανώδυνα, θα μπορούν να συνεχίσουν απρόσκοπτα «στου κασίδη το κεφάλι».

Νέο σκάνδαλο στα «σκαριά»

Μέσα σε αυτό το άθλιο σκηνικό, το αλισβερίσι με τα εργολαβικά συμφέροντα αναβιώνει. Πρωτεργάτης το μέλος της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ κ. Άρης Βρούστης και τελευταίο επεισόδιο η απόφαση του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, στις 14.12.2018, με την οποία εκτιμάται ότι το υπόλειμμα της διαχείρισης του μπλε κάδου, που υλοποιούν η ΕΕΑΑ ΑΕ και τα συνεργαζόμενα ΚΔΑΥ, είναι υπερβολικό, ότι δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% των εισερχομένων στον μπλε κάδο και ότι οι ποσότητες πέραν του 30% θα χρεώνονται με 80 €/τόνο για να ταφούν στο ΧΥΤΑ. Με τον τρόπο αυτό, ισχυρίζονται ότι θα υπάρξει ελάφρυνση και στο ΧΥΤΑ Φυλής.

Το θέμα με την ανακύκλωση και το καθεστώς του μπλε κάδου είναι τεράστιο, όπως και η απόκρυψη των επιδόσεων των δήμων στην ανακύκλωση συσκευασιών (δημοσιοποιούνται μόνο οι ποσότητες του υπολείμματος). Ας μείνουμε, όμως, στις πρακτικές και στους ισχυρισμούς του ΕΔΣΝΑ. Το 2017 οδηγήθηκαν στη Φυλή 1.813.000 τόνοι απορριμμάτων (το 95,42% του συνόλου των αστικών αποβλήτων της Αττικής). Από αυτούς, το 1.720.000 τόνοι οδηγήθηκε για ταφή στο ΧΥΤΑ Φυλής. Το υπόλειμμα του μπλε κάδου, για το 2017, ήταν 80.000 τόνοι. Οι φωστήρες του ΕΔΣΝΑ θέλουν να μας πείσουν ότι αν το υπόλειμμα ήταν, για παράδειγμα, 50.000 αντί 80.000 τόνοι, όλα θα ήταν καλά με το ΧΥΤΑ Φυλής. Μας κοροϊδεύουν μέσα στα μούτρα μας.

Χρειάστηκε να περάσει ελάχιστος χρόνος, να οδηγηθούν τα πράγματα στα δικαστήρια, με την ΕΕΑΑ και τα ΚΔΑΥ και να διαφανεί ο κίνδυνος της ακύρωσης της συγκεκριμένης απόφασης του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, για να συνειδητοποιήσουμε τι, ακριβώς, κρύβονταν πίσω από αυτήν. Με απόφασή της, στις 20.2.2019, η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ επιλέγει μια «συμβιβαστική» οδό, με βάση την οποία ένα μέρος του υπολείμματος θα οδηγείται στο ΕΜΑΚ για παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου (RDF) και ένα άλλο μέρος -πιλοτικά, υποτίθεται- θα οδηγείται στο ΚΔΑΥ της WATT ΑΕ, που βρίσκεται μέσα στην εγκατάσταση της Φυλής, για περαιτέρω ανακύκλωση.

Με ένα σμπάρο τρία τρυγόνια: μεγαλώνει ο τζίρος του ΕΜΑΚ (το διαχειρίζεται ο όμιλος Μπόμπολα), δημιουργούνται προϋποθέσεις για δυναμική είσοδο της καύσης στη διαχείριση απορριμμάτων και πριμοδοτείται σκανδαλωδώς η εταιρεία WATT ΑΕ.

Κι αν οι δύο πρώτες επιδιώξεις είναι νομιμοφανείς και κατανοητές, η τρίτη συνιστά ένα καραμπινάτο νέο σκάνδαλο, για το οποίο θα είναι υπόλογοι -σε όλα τα επίπεδα- όσοι το υποστηρίξουν ή το ανεχθούν. Ο λόγος είναι πολύ απλός. Το ΚΔΑΥ στη Φυλή της εταιρείας WATT ΑΕ κάηκε το 2013. Στη θέση του η WATT ΑΕ επιχείρησε, το 2016, να το ανασυστήσει παράνομα σαν μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων. Με παρεμβάσεις, κυρίως, της ΠΡΩΣΥΝΑΤ και του Δυτικού Μετώπου, το σχέδιο αυτό αποτράπηκε. Κάτω από την πίεση που υπήρξε, αναγκάστηκε και η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ να τοποθετηθεί αρνητικά. Στο τέλος, η WATT ΑΕ κατάφερε να αδειοδοτηθεί για ένα κλασικό ΚΔΑΥ, στη θέση του παλιού. Η τελική ΜΠΕ και η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του συγκεκριμένου ΚΔΑΥ είναι απολύτως σαφείς: θα δέχεται 50.000 τόνους/έτος, εκ των οποίων 35.100 τ/έτος ανάμικτα ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασίας (μπλε κάδος) και 14.900 τ/έτος ΒΕΑΣ (βιομηχανικά – εμπορικά απόβλητα συσκευασίας).

Πρόκειται για πράξη απροκάλυπτης πριμοδότησης της WATT ΑΕ από τη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ. Η επιλογή της επεξεργασίας υπολείμματος των ΚΔΑΥ, συνιστά μετατροπή -από την πίσω πόρτα- του ΚΔΑΥ της WATT ΑΕ σε μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την απόφαση της αδειοδότησής του και συνιστά παράνομη πράξη, για την οποία το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, θα προσφύγει στη Διεύθυνση περιβαλλοντικής αδειοδότησης του ΥΠΕΝ, στο σώμα επιθεωρητών περιβάλλοντος και στη δικαιοσύνη.

Ας αφήσουν λοιπόν η κ. Δούρου και ο κ. Βρούστης τα κόλπα με τα πιλοτικά προγράμματα και τα πειράματα  στη Φυλή. Αν θέλουν να πειραματιστούν, ας πάρουν τα σκουπίδια στα σπίτια τους.

24.2.2019

Μοιραστείτε το:
Tagged