Αμειβόμενες αλλά ανεύθυνες οι Επιτροπές ΠΕΚΕΣ και ΚΕΣΥ για την Ειδική Αγωγή – Τα φορτώνουν όλα στις σχολικές μονάδες

Ειδική Αγωγή
Μοιραστείτε το:

Το αλαλούμ που επικρατεί πλέον στην Ειδική Αγωγή και ειδικότερα στην διάγνωση και τον χαρακτηρισμό των παιδιών που παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα προσαρμογής στην κανονικότητα της σχολικής ζωής, σύμφωνα με τις διαδικασίες που ορίζει η Υπουργική Απόφαση, 211076/ΓΔ4, (ΦΕΚ 5614 Β΄/6-12-/2018), καθώς και τις πολύ σοβαρές ελλείψεις ειδικών γνώσεων για αυτό τον ευαίσθητο τομέα της εκπαίδευσης, καταδεικνύει για άλλη μία φορά το έγγραφο που έστειλε το 5ο ΠΕΚΕΣ Αττικής, στις σχολικές μονάδες της Ανατολικής Αττικής με θέμα: «Περιγραφική Παιδαγωγική Έκθεση μαθητή/τριας – Πρακτικό Συλλόγου Διδασκόντων».

Γίνεται πλέον φανερό ότι η παρουσία ενός μαθητή ή και μαθήτριας με έντονα μαθησιακά προβλήματα  ή προβλήματα προσαρμογής στην κανονικότητα της σχολικής ζωής, και η αναστάτωση που αυτό προκαλεί στη σχολική μονάδα, ρίχνεται στις πλάτες των διδασκόντων εκπαιδευτικών που ούτε τις κατάλληλες γνώσεις διαθέτουν, ούτε έχουν εκπαιδευτεί-μετεκπαιδευθεί για την αντιμετώπιση τέτοιας μορφής καταστάσεων.

Όπως πολύ αναλυτικά περιγράφουν και αναφέρουν οι κ.κ. Ατταλιώτου Κυριακή, Παπαδοπούλου Βασιλική και Αργύρης Δημήτριος, που συγκροτούν την Τριμελή Επιτροπή Παιδαγωγικής και Επιστημονικής Εποπτείας των ΚΕΣΥ Ανατολικής Αττικής, υπεύθυνοι για την αποτύπωση της κατάστασης και της εικόνας που παρουσιάζει ένας μαθητής με μαθησιακές δυσκολίες ή αδυναμία προσαρμογής στην κανονικότητα της μαθητικής ζωής, είναι αποκλειστικά και μόνο  οι διδάσκοντες εκπαιδευτικοί.

Η αρμοδιότητα των τελευταίων  μάλιστα στην αντιμετώπιση τέτοιας μορφής μαθητικών και εκπαιδευτικών θεμάτων και γεγονότων, περιορίζεται αυστηρά στην σύνταξη της λεγόμενης «Περιγραφικής Παιδαγωγικής Έκθεσης μαθητή/τριας» και στην αποστολή της στο ΚΕΣΥ, που σημειωτέον έχει την ευχέρεια της επιλογής της απόφασης αν θα συνδράμει  τους εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας, πέραν των συμβουλών, στην αντιμετώπιση τέτοιας μορφής καταστάσεων.

Χαρακτηριστικό δε της νέας νοοτροπίας που εκφράζουν τα στελέχη των ΚΕΣΥ για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων είναι το περίφημο «ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΙΜΗΣ» που θα πρέπει κατ’ αυτούς οι εκπαιδευτικοί να συνάψουν με τον ανήλικο μαθητή(τρια), μία καινοφανής και παγκόσμιας πρωτοτυπίας άποψη που δεν συναντάται σε κανένα εγχειρίδιο Παιδαγωγικής και Ειδικής Αγωγής στον κόσμο.

Όπως αναφέρει η ποιο πάνω Επιτροπή του 5ου ΠΕΚΕΣ Ανατολικής Αττικής, τυχόν εξέταση και γνωμάτευση της μαθησιακής, γνωσιακής και πνευματικής κατάστασης του μαθητή/τριας, καθώς και της ικανότητάς του να προσαρμοσθεί στο σχολικό κοινωνικό και μαθητικό γίγνεσθαι, μπορεί να γίνει μόνο εφόσον οι γονείς του υποβάλουν σχετική αίτηση στο ΚΕΣΥ, οι οποίοι σύμφωνα με τη  αναφερθείσα Υπουργική απόφαση διατηρούν αυτοί και μόνο αυτό το δικαίωμα.

Απλά πράγματα. Οι γονείς που ως συνήθως αρνούνται να δεχθούν ότι τα παιδιά τους  αντιμετωπίζουν μαθησιακά και άλλα προβλήματα και χρησιμοποιούν τα σχολεία ως αποθετήριο για να ησυχάζουν οι ίδιοι, θα αποφασίζουν οι ίδιοι όχι μόνο για το μέλλον και την εξέλιξη των παιδιών τους, αλλά και την εκπαιδευτική και μαθητική ζωή και πρόοδο των υπόλοιπων παιδιών του σχολείου, με τους εκπαιδευτικούς να καλούνται όχι μόνο να αντέξουν σε τέτοιες καταστάσεις, αλλά και να κινδυνεύουν με ποινικές και πειθαρχικές διώξεις ανάλογα με τις ορέξεις γονέων και κηδεμόνων, αλλά και των Προϊστάμενων Εκπαιδευτικών Αρχών που βρίσκουν πολύ εύκολο να ρίχνουν τα βάρη στους εκπαιδευτικούς και όχι να δώσουν λύσεις με βάση τα πραγματικά αίτια.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα α) ο ξυλοδαρμός και βαρύτατος τραυματισμός εκπαιδευτικού σε σχολείο της Θεσσαλονίκης από μαθητή με ψυχολογικά προβλήματα, που παρότι ήταν εμφανή δεν είχαν τυπικά διαγνωσθεί λόγω της άρνησης των γονέων να ζητήσουν γνωμάτευση και β) η πρόσφατη δημόσια ανάρτηση, πάλι σε σχολείο της Θεσσαλονίκης, κειμένου για την αποπομπή απ’ αυτό μαθητή με πολύ έντονη υπερκινητικότητα και μεγάλο πρόβλημα προσαρμογής στην μαθητική ζωή που δεν κατέστι δυνατό να αντιμετωπισθεί από τους εκπαιδευτικούς, ανάρτηση που προκάλεσε την μήνυση των γονέων εναντίον τις σχολικής κοινότητας για ρατσιστική υποτίθεται συμπεριφορά και την εντολή Διενέργειας ΕΔΕ κατά των εκπαιδευτικών από τον οικείο Διευθυντή Εκπαίδευσης.

Όσο για τα ΠΕΚΕΣ και τις Επιτροπές τους, κατά τα φαινόμενα ο ρόλος τους θα εξαντλείται στην έγγραφη διατύπωση «παιδαγωγικής σοφίας» και αντίστοιχα των ΚΕΣΥ που θα πετούν ρουκέτες του τύπου «ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΤΙΜΗΣ».

Για να πούμε, όμως και του στραβού το δίκαιο, η αντικατάσταση των ΚΕΔΔΥ με τα ΚΕΣΥ στόχευε στη λήξη του «μπάχαλου» που είχε πλέον επικρατήσει στα πρώτα σε ότι αφορά τις διαγνώσεις μαθητών με μικρά ή μεγάλα προβλήματα μαθησιακών δυσκολιών, όπως επίσης και της παύσης του ανεξέλεγκτου των διαγνώσεων που εκδίδονταν, κάτι που υπήρξε και προϊόν εκμετάλλευσης, από τους έχοντες και κατέχοντες συνδικαλιστές, αξιωματούχους, υψηλόβαθμα και προβεβλημένα στελέχη της κοινωνίας, κλπ, που τα χρησιμοποίησαν σαν εργαλείο υποστήριξης  και ευνοϊκής αντιμετώπισης, ακόμη και στις πανελλαδικές εξετάσεις των γόνων τους.

Η έλλειψη, όμως πραγματικών γνώσεων για το συγκεκριμένο και πολύ ευαίσθητο θέμα και οι ιδεοληψίες των συντακτών των σχετικών διατάξεων, οδήγησαν στην ακριβώς αντίθετη πλευρά, δηλαδή στο χάος, ρίχνοντας όλα τα βάρη στους μάχιμους εκπαιδευτικούς.

Διαβάστε στην συνέχεια το περιεχόμενο του εγγράφου του 5ου ΠΕΚΕΣ Ανατολικής Αττικής.

—————————–

Περιγραφική Παιδαγωγική Έκθεση μαθητή/τριας – Πρακτικό Συλλόγου Διδασκόντων

Το 5ο ΠΕΚΕΣ Αττικής (Ανατολική Αττική)  απέστειλε στις σχολικές μονάδες  ενδεικτικά υποδείγματα:

α) της Περιγραφικής Παιδαγωγικής Έκθεσης μαθητή/τρια και

β) πρακτικού του Συλλόγου Διδασκόντων προς το 1ο ΚΕΣΥ Ανατολικής Αττικής.

Επίσης απαντώντας στα πολυάριθμα ερωτήματα των σχολικών μονάδων σχετικά με την υποστήριξή τους από τα ΚΕΣΥ  σε θέματα ειδικής αγωγής και ενταξιακής εκπαίδευσης, η Τριμελής Επιτροπή Παιδαγωγικής και Επιστημονικής Εποπτείας των ΚΕΣΥ Αν. Αττικής Κυριακή Ατταλιώτου, Βασιλική Παπαδοπούλου και Δημήτρης Αργύρης έκαναν γνωστά τα ακόλουθα:

Α. ΓΕΝΙΚΑ

  1.  Σύμφωνα με την  πρόσφατη Υπουργική Απόφαση, 211076/ΓΔ4, (ΦΕΚ 5614 Β΄/6-12-/2018), στις αρμοδιότητες των ΚΕΣΥ εντάσσεται και το επίπεδο «της υποστήριξης του συνολικού έργου των σχολικών μονάδων» (σχετική 2, άρθρο 1, παράγραφος 5, εδάφιο γ).
  2. Τα μέλη του προσωπικού του ΚΕΣΥ «ασκούν τα καθήκοντά τους …εντός των δομών του ΚΕΣΥ ή εντός της σχολικής μονάδας ανάλογα με το είδος της παρέμβασης που υλοποιείται» (σχετική 2, άρθρο 2, παράγραφος 3).
  3.  Τα σχολεία έχουν τη βοήθεια των ΚΕΣΥ και σε άλλα θέματα τα οποία εμπίπτουν στην αρμοδιότητά τους, ύστερα από την διατύπωση σχετικών αιτημάτων, όπως ενημέρωση, πρόληψη, επανόρθωση (σχετική 2, άρθρο 3, παράγραφος 8).

Β. ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ

  1.  Τα ΚΕΣΥ συνεχίζουν να «διενεργούν ατομικές αξιολογήσεις και εκδίδουν αξιολογικές εκθέσεις –γνωματεύσεις σύμφωνα με τις παραγράφους 3 και 4 του ν. 4547/2018» (σχετική 2, άρθρο 3, παράγραφος 4).
  2. Για να προχωρήσει το ΚΕΣΥ σε αξιολόγηση του/της μαθητή/τριας εξακολουθεί να απαιτείται  η αίτηση των γονέων, η οποία κατατίθεται από τους ίδιους και όχι από το σχολείο (σχετική 2, άρθρο 3, παράγραφος 5).
  3. Στην περίπτωση εισήγησης για αξιολόγηση του μαθητή και από τη σχολική μονάδα (περιλαμβάνονται κυρίως οι περιπτώσεις μαθητών με σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια ή/και την σωματική ακεραιότητα των ιδίων, ή /και των συμμαθητών τους, ή/και του προσωπικού του σχολείου, περιπτώσεις για τις οποίες το σχολείο ζητά αξιολόγηση κατά προτεραιότητα) κατατίθενται στο ΚΕΣΥ «αντίγραφα πρακτικών παιδαγωγικών συνεδριάσεων του Συλλόγου Διδασκόντων τα οποία περιλαμβάνουν όλες τις υποστηρικτικές παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν από τη σχολική μονάδα, τα αποτελέσματα των συνεδριάσεων αυτών καθώς και το βραχυχρόνιο πρόγραμμα παρέμβασης, το οποίο έχει συνταχθεί και υλοποιηθεί από την ΕΔΕΑΥ ή την ομάδα εκπαιδευτικής υποστήριξης μαθητών» (σχετική 2, άρθρο 3, παράγραφος 5).
  4. Σχετικά με τα βραχυχρόνια προγράμματα παρέμβασης οι ΕΔΕΑΥ, οι ομάδες εκπαιδευτικής υποστήριξης μαθητών  (ΟΕΥΜ) και οι εκπαιδευτικοί  έχουν τη συνδρομή του ΚΕΣΥ, καθώς «τα ΚΕΣΥ υποστηρίζουν τις σχολικές μονάδες για την σύνταξη και υλοποίηση των βραχυχρόνιων προγραμμάτων παρέμβασης» (σχετική 2, άρθρο 3, παράγραφος 7). Nα τονιστεί στο σημείο αυτό ότι θεωρούμε σκόπιμο στις συνεδριάσεις των ΕΔΕΑΥ να καλούνται –ενημερώνονται οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών σχετικά με το βραχυχρόνιο πρόγραμμα παρέμβασης (σχετική 1, άρθρο 10, παράγραφος 4), όπως και στις συνεδριάσεις των ομάδων εκπαιδευτικής υποστήριξης να καλούνται τόσο οι γονείς όσο και οι ίδιοι οι μαθητές, όπου αυτό καθίσταται εφικτό (σχετική 1, άρθρο 11, παράγραφος 2).
  5. Στην περίπτωση υποβολής αιτήματος αξιολόγησης, εκ μέρους των γονέων ή κηδεμόνων «το ΚΕΣΥ ζητεί από τη σχολική μονάδα αντίγραφο πρακτικού της συνεδρίας του Συλλόγου των Διδασκόντων» (σχετική 2, άρθρο 3, παράγραφος 5).
  6. Το εν λόγω πρακτικό «περιλαμβάνει περιγραφική παιδαγωγική έκθεση» την οποία εισηγείται ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός του τμήματος, ή/και του Τμήματος Ένταξης, τα μέλη της ΕΔΕΑΥ ή η ομάδα εκπαιδευτικής υποστήριξης μαθητών/τριών.  Επιπλέον, στο πρακτικό περιλαμβάνονται «και πιθανές άλλες παρατηρήσεις από το σύνολο των μελών του Συλλόγου Διδασκόντων, καθώς και τα εκπαιδευτικά μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση των δυσκολιών του μαθητή/τριας και τα αποτελέσματα της εφαρμογής αυτών» (σχετική 2, άρθρο 3, παράγραφος 5). Εννοείται ότι η σχολική μονάδα επικοινωνεί με το ΚΕΣΥ, όταν υπάρχουν ερωτήματα, για την υποστήριξη της εκπαιδευτικής και  της ψυχοκοινωνικής  πορείας των μαθητών, καθώς και για την εξειδίκευση των βασικών αξόνων των Εξατομικευμένων Προγραμμάτων Παρέμβασης (Ε.Π.Ε.) των μαθητών/μαθητριών  (σχετική 2, άρθρο 3, παράγραφος 7).

Γ. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΟΜΑΔΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Ή ΤΜΗΜΑΤΩΝ

  1. Τα σχολεία μπορούν «να υποβάλλουν στο ΚΕΣΥ αίτημα για την αξιολόγηση και υποστήριξη, ομάδων μαθητών/μαθητριών ή τμημάτων. Τα σχετικά αιτήματα συνοδεύονται από αντίγραφο πρακτικού της παιδαγωγικής συνεδρίασης του Συλλόγου Διδασκόντων, με αναφορά στις δυσκολίες και προβλήματα που αντιμετωπίζονται σε επίπεδο ομάδας ή τμήματος, στα μέτρα που λήφθηκαν και εφαρμόστηκαν στο σχολείο, στα αποτελέσματα της παρέμβασης και τους λόγους αναγκαιότητας υποστήριξης από το ΚΕΣΥ» (σχετική 2, άρθρο 6, παράγραφος 2).
  2.  «Μετά τη συλλογή δεδομένων, η διεπιστημονική ομάδα των ΚΕΣΥ σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς καταρτίζουν ομαδικά προγράμματα ψυχοπαιδαγωγικής και διδακτικής υποστήριξης ομάδων μαθητών ή τμημάτων, τα οποία περιλαμβάνουν βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους» (σχετική 2, άρθρο 6, παράγραφος 2).

Δ. ΚΡΙΣΕΙΣ

  1.  «Τα Κ.Ε.Σ.Υ, όταν ανακύπτουν καταστάσεις κρίσεων  στις σχολικές μονάδες, λαμβάνουν ειδική μέριμνα και παρέχουν, σε συνεργασία με τις Ε.Δ.Ε.Α.Υ, όπου υφίστανται, υποστήριξη σε όλα τα εμπλεκόμενα μέλη της σχολικής  κοινότητας (μαθητές/τριες,  εκπαιδευτικούς, γονείς) και  ιδίως σε όσους/ες επλήγησαν από ιδιαίτερες και απρόβλεπτες δυσμενείς καταστάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο: α)  λειτουργούν συμβουλευτικά προς τους/τις διευθυντές/ντριες των σχολικών μονάδων σε σχέση με την αξιοποίηση συγκεκριμένων στρατηγικών διαχείρισης της κρίσης, β) υποστηρίζουν το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους/τις μαθητές/τριες σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, ώστε να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ψυχοκοινωνικές απαιτήσεις της ιδιαίτερης συνθήκης» (σχετική 2, άρθρο 7, παράγραφος 7).

Ε. ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ –ΚΕΣΥ-ΠΕΚΕΣ

Σύμφωνα με τη σχετική 1, άρθρο 11, στα μεν ΚΕΣΥ ορίζονται πρόσωπα επαφής και αναφοράς, στα δε σχολεία υπεύθυνοι επικοινωνίας με τα ΚΕΣΥ.  Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον πρόσφατο Νόμο 4547, ΦΕΚ 4547/2018 στο οικείο ΠΕΚΕΣ  λειτουργεί τριμελής επιτροπή για  την παρακολούθηση της υλοποίησης του προγραμματισμού δράσης και για την παιδαγωγική και επιστημονική εποπτεία του ΚΕΣΥ από το ΠΕΚΕΣ. Συγκεκριμένα:

  1. «Κάθε εκπαιδευτικός ή μέλος Ε.Ε.Π. του Κ.Ε.Σ.Υ., με απόφαση του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού, αναλαμβάνει υπό την ευθύνη του μία ενότητα σχολικών μονάδων και λειτουργεί ως πρόσωπο επαφής και αναφοράς των μονάδων αυτών, ιδίως για πιθανές παραπομπές μαθητών για τη διενέργεια αξιολογήσεων και ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων, τη διατύπωση αναγκών σε επίπεδο υποστήριξης της σχολικής κοινότητας, τη διενέργεια επιμορφώσεων και δράσεων ευαισθητοποίησης και την υλοποίηση προγραμμάτων επαγγελματικού προσανατολισμού» (σχετική 1, άρθρο 11).
  2. «Σε κάθε σχολική μονάδα ορίζεται, με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων, υπεύθυνος επικοινωνίας με το Κ.Ε.Σ.Υ. εκπαιδευτικός, ο οποίος, σε συνεργασία με το διευθυντή της μονάδας, έχει την ευθύνη για το συντονισμό των αιτημάτων προς το Κ.Ε.Σ.Υ. και τη συνολική συνεργασία με αυτό. Υπεύθυνος επικοινωνίας με το Κ.Ε.Σ.Υ. ορίζεται ο εκπαιδευτικός του Τ.Ε., όπου λειτουργεί ή, αν δεν λειτουργεί Τ.Ε., άλλος εκπαιδευτικός, κατά προτεραιότητα με εξειδίκευση στην Ε.Α».

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι με νεώτερο έγγραφό μας θα αποσταλούν, τις επόμενες μέρες, υποδείγματα του πρακτικού και της περιγραφικής παιδαγωγικής έκθεσης προς τα ΚΕΣΥ, καθώς και πίνακας με τα πρόσωπα επαφής  και αναφοράς των ΚΕΣΥ για την κάθε ενότητα σχολικών μονάδων. Επιπρόσθετα, το ΠΕΚΕΣ σε συνεργασία με το/τα ΚΕΣΥ, θα προχωρήσουν σε ενημερωτικές/επιμορφωτικές συναντήσεις των Δ/ντών-ντριών και των εκπαιδευτικών, όσον αφορά τη διαμόρφωση-συμπλήρωση της περιγραφικής παιδαγωγικής έκθεσης, του βραχυχρονίου προγράμματος παρέμβασης, της σχετικής εισήγησης του Συλλόγου Διδασκόντων καθώς και των όλων διαδικασιών, πριν την αποστολή των εγγράφων στα ΚΕΣΥ.  

Η ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΚΕΣΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

  • ΑΤΤΑΛΙΩΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ-ΣΕΕ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
  • ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ- ΣΕΕ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
  • ΑΡΓΥΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ-ΣΕΕ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Μοιραστείτε το:
Tagged