Γιώργος Καρράς: Έχει κάνει φτερά το 1 δις ευρώ για τη στεγαστική αποκατάσταση των εργαζομένων;

Πολιτικοί
Μοιραστείτε το:

Όπως ήταν αναμενόμενο: Καμία ξεκάθαρη απάντηση δεν έλαβε από τον Υφυπουργό Εργασίας Ν. Ηλιόπουλο ο Βουλευτής Β’ Αθήνας Γιώργος Καρράς στην Επίκαιρη Ερώτησή του σχετικά με την τύχη του 1 δις ευρώ που έχει συσσωρευθεί τα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από την παρακράτηση εισφοράς 1% επί των αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Χρήματα που έπρεπε να διατίθενται μέσω του ΟΑΕΔ, μετά την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, για τη στεγαστική αποκατάστασή τους.

Αντίθετα, ο Υπουργός ομολόγησε ότι η εισφορά αυτή, δηλαδή τα χρήματα των εργαζομένων, κατευθύνεται σε άλλο λογαριασμό Κοινωνικής Πολιτικής του ΟΑΕΔ. Και συμπλήρωσε ότι ο εν λόγω λογαριασμός είναι ο κλάδος που εμπεριέχει την απασχόληση και την επαγγελματική κατάρτιση (ΛΑΕΚ). Δηλαδή χρησιμοποιούν τα χρήματα των εργαζομένων για την άσκηση πολιτικών, η δαπάνη των οποίων έπρεπε να επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Έτσι, δεν τηρείται ο νομοθετημένος σκοπός του σχεδιασμού και της υλοποίησης στεγαστικών προγραμμάτων, είτε μέσω κατασκευής εργατικών κατοικιών είτε μέσω χορήγησης ή επιδότησης στεγαστικών δανείων.

Και με αυτόν τον τρόπο, η Κυβέρνηση αυθαιρετεί σε βάρος των εργαζομένων, διαθέτοντας παράνομα τις εισφορές τους σε άσχετους σκοπούς.

(Η) ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:    Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Ε. Αχτσιόγλου

Θέμα:   Αυθαιρετεί η Κυβέρνηση σε βάρος των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από τη μη αξιοποίηση, για σκοπούς στεγαστικής αποκατάστασης, της παρακρατουμένης εισφοράς 1% επί των αποδοχών τους.

Από το έτος 2013 ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.) έχει καταστεί καθολικός διάδοχος του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.) και έκτοτε η παρακρατούμενη εισφορά εκ ποσοστού 1% επί των αποδοχών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα αποδίδεται στον Ο.Α.Ε.Δ.

Σύμφωνα με όσα έχουν κατ’ επανάληψη καταγγελθεί, το ποσό που διακρατεί ο Ο.Α.Ε.Δ. από αυτή την αιτία είναι της τάξης των ~250.000.000 € το χρόνο. Στον προϋπολογισμό του μάλιστα για το 2019 το ύψος της εισφοράς αυτής έχει εκτιμηθεί σε ~285.000.000 €. Τα τελευταία όμως χρόνια κανένα στεγαστικό πρόγραμμα για τους εργαζόμενους έχει σχεδιαστεί και εκτελείται, είτε ως κατασκευή εργατικών κατοικιών, είτε ως δάνειο από ίδια κεφάλαια του καταργηθέντος ΟΕΚ, ή ως επιδότηση στεγαστικού δανείου τραπέζης και η εισφορά αυτή δεν αξιοποιείται κατά το σκοπό της. Έτσι, ο Ο.Α.Ε.Δ. πιθανόν τα τέσσερα έτη της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να έχει συσσωρεύσει ανενεργά κεφάλαια άνω του 1 δις ευρώ, τα οποία δεν γνωρίζουμε αν παραμένουν διαθέσιμα για τους σκοπούς της στεγαστικής πολιτικής υπέρ των εργαζομένων ή έχουν διατεθεί για άσχετους σκοπούς, όπως π.χ. τη δημιουργία του γνωστού υπερπλεονάσματος με τη δέσμευσή τους στην Τράπεζα της Ελλάδας ή σε γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου.

Ενώ τα ανωτέρω κεφάλαια θα μπορούσαν να βοηθήσουν πολλαπλά τόσο στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής από το κράτος με προγράμματα στέγασης των εργαζομένων εκείνων που στερούνται ιδιόκτητης κατοικίας ή στεγάζονται ανεπαρκώς, όσο και ταυτόχρονα στην οικονομία με την αναζωογόνηση της τελματωμένης οικοδομικής δραστηριότητας, εντούτοις η Κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια αξιοποίησής τους προς όφελος των εργαζομένων.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται η κα Υπουργός:

  1. Παραμένει στη διάθεση του ΟΑΕΔ για τους σκοπούς της στεγαστικής αποκατάστασης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα το ποσοστό 1% που παρακρατείται επί των αποδοχών τους, ή έχει διατεθεί για άσχετους σκοπούς;
  2. Δεσμεύεται η Κυβέρνηση, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα και σχετικό χρονοδιάγραμμα, να προχωρήσει στην εφαρμογή προγραμμάτων στεγαστικής αποκατάστασης των εργαζομένων, με τη διάθεση του παρακρατηθέντος ποσού του 1 δις ευρώ από τις αποδοχές τους ή δεν καθίσταται δυνατή η εφαρμογή προγραμμάτων, εξαιτίας κατεύθυνσής του σε άλλες αιτίες, εκτός του νομοθετημένου σκοπού της παρακράτησης;

Ο ερωτών Βουλευτής

Γεώργιος-Δημήτριος Καρράς

Μοιραστείτε το:
Tagged