Αιρετοί ΟΤΑ «φρόντισαν» επιχειρηματίες και εισέπραξαν 5 χρόνια φυλακή για απιστία

Δήμοι
Μοιραστείτε το:

Πέντε χρόνια φυλάκιση σε 11 δημοτικούς συμβούλους-Ζημίωσαν το δήμο 2,2 εκατ. ευρώ

Με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πατρών καταδικάστηκαν πρωτοδίκως σήμερα οι 11 από τους 14 κατηγορούμενους αυτοδιοικητικούς του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου Ανδραβίδας-Κυλλήνης για απιστία κατά του δημοσίου, ενώ αθωώθηκαν τρεις.

Συγκεκριμένα, αθωώθηκαν οι Ναμπίλ Μοράντ, Γιώργος Παναγιωτόπουλος και Δημήτρης Κουτρούλης, ενώ καταδικάστηκαν σε 5ετή φυλάκιση και 3ετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων οι:

  1. Ανδρέας Κορομηλάς του Κωνσταντίνου
  2. Αλίκη Τεμπέλη του Διονυσίου
  3. Τρύφωνας Πέρδικας του Γεωργίου
  4. Βασίλης Αρβανίτης του Νικολάου
  5. Παναγιώτης Σάμαρης του Μιχαήλ
  6. Διονύσιος Μάλλιαρης του Δημητρίου
  7. Γεράσιμος Βαγγελάκος του Αργυρίου
  8. Νικόλαος Κόλλιας του Γεωργίου
  9. Παναγιώτης Δημητρόπουλος του Κωνσταντίνου
  10. Νεόφυτος Παπαδόπουλος του Ηρακλή
  11. Δημήτριος Βραχνής του Ανδρέα

Τους επεβλήθη ποινή φυλάκισης 5 ετών με τριετή αναστολή και στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων για τρία χρόνια.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί ερωτηματικά για την κάθοδο στις δημοτικές εκλογές αρκετών προσώπων που έχουν καταδικαστεί, αφού ανάμεσά τους είναι ακόμη και επικεφαλής σημερινής δημοτικής παράταξης. Σε εκείνους που ωστόσο αθωώθηκαν συμπεριλαμβάνεται και ο σημερινός δήμαρχος Ναμπίλ Μοράντ.

Η δίωξη και οι κατηγορίες

Η δίωξη εναντίον των αιρετών, ασκήθηκε με αφορμή απόφαση που είχε λάβει το δημοτικό συμβούλιο του 2013, για αναστολή είσπραξης των ανταποδοτικών τελών μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, από 79 επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ενώ οι εκλεγμένοι ήταν αρμόδιοι για το προσδιορισμό και την είσπραξη των δημοτικών τελών και προστίμων, «εν γνώσει τους επιχείρησαν να ελαττώσουν την περιουσία του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης», η διαχείριση της οποίας, τους ήταν εμπιστευτική, και «να τον ζημιώσουν κατά το ποσό των 2.261.375,27 ευρώ, με αντίστοιχο περιουσιακό όφελος 79 επιχειρήσεων».

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, κατόπιν ελέγχου που διενεργήθηκε από το Τμήμα Εσόδων και Περιουσίας του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης από την 1/7/2013 και εντεύθεν, διαπιστώθηκε ότι δεν είχε γίνει έλεγχος σε 79 επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν δηλώσει μικρότερες επιφάνειες, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα ο Δήμος να έχει ζημιωθεί από τη μη είσπραξη τελών και προστίμων κατά την τελευταία πενταετία (2008-2012), κατά το συνολικό ποσό των 2.261.375 ευρώ.

Και ενώ οι υπηρεσίες του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης είχαν ξεκινήσει τις διαδικασίες είσπραξης των ποσών αυτών, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 13/12/2013, οι τότε δημοτικοί σύμβουλοι, «από κοινού και με κοινό δόλο» αναφέρει το κατηγορητήριο, ψήφισαν υπέρ της εισήγησης του επικεφαλής παράταξης Παναγιώτη Δημητρόπουλου.
Υπήρξε όμως και η ελαφρώς διαφοροποιημένης πρόταση του επίσης επικεφαλής παράταξης Γιώργου Παναγιωτόπουλου, να ανασταλεί η διαδικασία είσπραξης των τελών, που είχε διατάξει ο τότε δήμαρχος Δημήτρης Αρβανίτης, για όσο καιρό θα διαρκούσε η επικαιροποίηση των μη καταγεγραμμένων επιφανειών και να ανακληθούν από τη ΔΕΗ, η εφαρμογή των νέων τετραγωνικών μέτρων, η επιβολή προστίμων, κ.ά.

Αποτέλεσμα αυτής της απόφασης, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, ήταν να απειληθεί ζημία στην περιουσία του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης ποσού των 2.261.375 ευρώ, η οποία εντέλει δεν επήλθε, επειδή, με τις έγκαιρες ενέργειες του τότε δημάρχου και του αρμόδιου υπαλλήλου του Τμήματος Εσόδων και Περιουσίας του Δήμου, η απόφαση αυτή ακυρώθηκε από τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Στο δικαστήριο κατέθεσαν ως μάρτυρες, διοικητικοί υπάλληλοι του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, σύμφωνα με τους οποίους, «εάν εφαρμοζόταν η απόφαση θα υπήρχε μείζον ζήτημα για τον δήμο», αλλά και ότι, «το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν αναρμόδιο για μια τέτοια απόφαση».

«ΜΑΣ ΠΑΓΙΔΕΥΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ», ΛΕΝΕ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ

Σύμφωνα με το ilidakapos.gr, οι 14 κατηγορούμενοι στις απολογίες τους υποστήριξαν σε γενικές γραμμές ότι «παγιδεύτηκαν» από την τότε πλειοψηφία και τον τότε δήμαρχο, αφού η εισαγωγή του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο, έγινε αρχικά με την μορφή της ενημέρωσης.
Ανέφεραν ακόμα ότι δεν είχαν καμία εισήγηση στα χέρια τους και ψήφισαν υπό την ασφυκτική πίεση δεκάδων επιχειρηματιών που βρίσκονταν στην αίθουσα του συμβουλίου και ότι η πρόταση που ψήφισαν, θα έδινε αναστολή είσπραξης για μια μόνο εβδομάδα, μέχρι η αρμόδια Επιτροπή του Δήμου εξετάσει το ζήτημα.

Ωστόσο, η πρόεδρος στάθηκε ιδιαίτερα στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία μιλά για αναστολή «και αυτό ήταν παράνομο» είπε.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged