Ο ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει τον Μαδούρο και ισομοιράζει τις ευθύνες στην αντιπολίτευσή του – Για τον λαό της Βενεζουέλας κουβέντα!!!

Διεθνείς Σχέσεις
Μοιραστείτε το:

Η Δημοκρατία θα πρέπει να δώσει την απάντηση στα προβλήματα και να δείξει το δρόμο προς την επίλυση της κρίσης,στη Βενεζουέλα, αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση το τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Επισημαίνει την ανάγκη διασφάλισης προς τον λαό της Βενεζουέλας να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω ελεύθερων εκλογών, ενώ απορρίπτει κατηγορηματικά την οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση

«Η Βενεζουέλα, όπως και ολόκληρη η Λατινική Αμερική, βρίσκεται εν μέσω μεγάλων διεθνών γεωπολιτικών αλλαγών, στη βάση της αναδιάταξης των σφαιρών επιρροής. Η πετρελαιοπαραγωγός χώρα της Λατινικής Αμερικής με το πλούσιο υπέδαφος υδρογονανθράκων και πολύτιμων μετάλλων, βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό στη δίνη της σύγκρουσης μεταξύ της Κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης» επισημαίνει στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Προσθέτει δε, πως «οι εκατοντάδες νεκροί και από τις δύο πλευρές, η εκατέρωθεν καχυποψία, αλλά και η εξωτερική παρέμβαση έχουν δυσκολέψει τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες. Η εκλογή του Νικολάς Μαδούρο, στις Προεδρικές εκλογές του Μαΐου του 2018, αμφισβητήθηκε ως διαβλητή.

“Όμως, είναι η ίδια διαδικασία ηλεκτρονικής ψήφου που ανέδειξε στις εκλογές για την Εθνοσυνέλευση το 2015, νικήτρια την αντιπολίτευση. Έτσι, άλλωστε, έγινε Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, ο αυτοανακηρυχθείς Πρόεδρος Χουάν Γκουαϊδό. Το όλο πολιτικό κλίμα, δεν μπορεί παρά να μας γεμίζει με ανησυχία σχετικά με το μέλλον της χώρας».

«Η Δημοκρατία θα πρέπει να δώσει την απάντηση στα προβλήματα και να δείξει το δρόμο προς την επίλυση της κρίσης. Αυτό σημαίνει, ότι ο λαός της Βενεζουέλας θα πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω ελεύθερων εκλογών. Έτσι, θα δοθεί η δυνατότητα αποφυγής του εμφυλίου πολέμου ή της εξωτερικής στρατιωτικής επέμβασης. Η Διεθνής κοινότητα έχει χρέος να μεσολαβήσει ώστε να υπάρχουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές που θα δώσουν τη λύση. Εκεί, ο λαός της Βενεζουέλας θα επιλέξει το μέλλον του» τονίζει επίσης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή υποστηρίζει τη θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης, για μια ευρωπαϊκή διπλωματική πρωτοβουλία. Αυτό, πρακτικά σημαίνει ότι μια ομάδα ευρωπαϊκών κρατών, μαζί με άλλα κράτη όπως το Μεξικό και η Ουρουγουάη, θα μεσολαβήσουν για να υπάρξει ο αναγκαίος πολιτικός διάλογος μεταξύ των μερών για την εκτόνωση της έντασης και για τη δημιουργία συνθηκών, που αρχικά θα αποτρέψουν τον εμφύλιο και στη συνέχεια θα διασφαλίσουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

“Οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση, δημόσια ή κρυφή, δεν μπορεί να δώσει λύση, μόνο να κάνει την κατάσταση χειρότερη. Ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει τη λογική της εξωτερικής παρέμβασης, στη βάση των αντικρουόμενων συμφερόντων των μεγάλων δυνάμεων και ανάλογα με ποια πλευρά έχουν αυτές ταχθεί» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει στην ανακοίνωση του ότι «η συνάντηση της ερχόμενης Πέμπτης στο Μοντεβιδέο, είναι πολύ κρίσιμη για τις εξελίξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζει τη διεθνή ομάδα επαφής-η οποία συστάθηκε με πρωτοβουλία και της χώρας μας- που θα προσπαθήσει να παρέμβει θετικά, υπέρ της εξεύρεσης λύσης, ώστε να προκύψουν οι συνθήκες της έναρξης ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης που θα εκτονώσει την ένταση.

‘Εν κατακλείδι, είναι ανάγκη να εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη βίαιης παρέμβασης, αλλά να εξασφαλιστούν διαδικασίες συναινετικής μετάβασης σε νέες πρόωρες εκλογές, με τη συμμετοχή όλων, που θα δώσουν διέξοδο στην οξεία πολιτική κρίση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε το:
Tagged