To κολυμβητήριο που άργησε 5 χρόνια στον Δήμο Ιλίου

Ίλιον
Μοιραστείτε το:

Αλληλέγγυα Πόλη: Η ιστορία του κολυμβητηρίου που έκλεισε μία μόλις ημέρα μετά τις δημοτικές εκλογές του 2014 και ξανανοίγει λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές του 2019.

Δημοτικές Εκλογές Μαΐου 2014. Μία μόλις μέρα μετά τις δημοτικές εκλογές της 25ης Μαΐου – πόσο τυχαίο άραγε αυτό το γεγονός – αποφασίζεται το κλείσιμο της πισίνας του Εθνικού Κέντρου Αναπήρων (ΕΚΑ). Ο δήμος Ιλίου και ο Δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού «νίπτουν τας χείρας τους» και επιδίδονται σε αλληλοκατηγορίες. Ο κ. Ζενέτος επικαλείται την αδυναμία κάλυψης των λειτουργικών της εξόδων από το γειτονικό δήμο, συμμετέχει σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι ανταλλαγής ευθυνών και λίγο αργότερα αποφασίζει ότι η πισίνα τελικά κλείνει για πάντα, στέλνοντας τους κολυμβητές του Δήμου μας στο κολυμβητήριο του Δήμου Φυλής.

Ως «Αλληλέγγυα Πόλη» με δημόσια ανακοίνωση μας ήδη από τις 31 Μαΐου του 2014, γράφαμε τα εξής συγκεκριμένα πράγματα προς τον κ. Ζενέτο:

«Η αδυναμία κάλυψης, όμως, των λειτουργικών εξόδων από αυτούς που περηφανεύονται για το πλεόνασμά τους και η ανταλλαγή ευθυνών γι’ αυτή την κατάσταση μεταξύ των δύο Δήμων, δεν αφορά κανέναν και κυρίως δεν αφορά τους συμμετέχοντες στα αθλητικά προγράμματα του δήμου που ξαφνικά βρήκαν την πόρτα των εγκαταστάσεων κλειστή.

Για τους πολίτες αποτελεί προτεραιότητα η άμεση επαναλειτουργία του κολυμβητήριου και η εξασφάλιση μόνιμης και ικανής χρηματοδότησής έτσι ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του, χωρίς ελλείψεις και άλλα προβλήματα.»

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, σχεδόν 5 ολόκληρα χρόνια μετά από εκείνα τα γεγονότα και ακόμη το Ίλιον παραμένει χωρίς πισίνα.

Γιατί; Γιατί η διοίκηση του κ. Ζενέτου αντί να εργαστεί για την άμεση επαναλειτουργία του κολυμβητηρίου, όπως της είχαμε από μεριάς μας διαμηνύσει σε όλους τους τόνους, πέφτει θύμα ενός φθηνού «μεγαλοϊδεατισμού».

Και εξηγούμαστε:

Αντί ο κ. Ζενέτος να λάβει υπόψη του την άποψη της πλειοψηφίας των πολιτών του Ιλίου και να κάνει πράξη αυτό που και εμείς τον καλέσαμε δημόσια, δηλαδή να χρηματοδοτήσει τα λειτουργικά έξοδα και να επαναλειτουργήσει την πισίνα του ΕΚΑ, ξεκινάει ένα «σήριαλ» εξαγγελιών και ανακοινώσεων, καθαρά εκλογικού χαρακτήρα, αναφορικά με το θέμα της πισίνας.

Πρώτα, δηλώνει ότι ο Δήμος θα προχωρήσει στην κατασκευή ενός μεγάλου σύγχρονου κολυμβητηρίου στο Αθλητικό Κέντρο Ραδιοφωνίας, προσπαθώντας να αξιοποιήσει μια ανεπίκαιρη μελέτη που δεν λάμβανε καν υπόψιν τους όρους δόμησης, όπως αυτοί διαμορφώθηκαν μετά την διάνοιξη της επέκτασης της λεωφόρου Θηβών. Το έργο, όπως καταλαβαίνετε, ναυαγεί «εν τη γενέσει του».

Έπειτα, δηλώνει ότι ο Δήμος θα προχωρήσει στην κατασκευή, ενός άλλου νέου κολυμβητηρίου – λιγότερο «φαραωνικό» αυτήν την φορά – επί της οδού Ελευσίνιων Μυστηρίων στη θέση που βρίσκεται σήμερα το ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ. Σε αυτήν την περίπτωση, για να δικαιολογήσει το νέο προσωπικό του «ναυάγιο» πάνω στο θέμα της πισίνας, ο κ. Ζενέτος επιλέγει να επικαλεστεί την γνωστή πια σε όλους «παράσταση» με τον «κακό» Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου που μπλοκάρει και σαμποτάρει όλα τα σχέδια της δημοτικής αρχής.

Οι παλινωδίες μιας δημοτικής αρχής χωρίς σαφές σχέδιο και «προσανατολισμό» του τι ακριβώς επιδιώκει πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση και τα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα οι δύο προτάσεις του κ. Δημάρχου να εναλλάσσονται κάθε τόσο στο τραπέζι, αλλά οι δημότες και οι αθλητές/κολυμβητές του Ιλίου να είναι αυτοί που πλήρωσαν το «μάρμαρο» καθημερινά, όλα αυτά τα χρόνια, όντες αναγκασμένοι να πηγαίνουν στα Άνω Λιόσια για τα αθλητικά κολυμβητικά προγράμματα.

Δημοτικές Εκλογές Μαΐου 2019. Ενόψει και των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, ο κ. Ζενέτος, αντιλαμβανόμενος πλήρως το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί το θέμα του κολυμβητηρίου με δική του προσωπική ευθύνη, μόλις τον περασμένο Μάιο (Μάιος 2018), αναγκάζεται να πράξει το αυτονόητο: ανακοινώνει ότι θα αναλάβει η ίδια η δημοτική αρχή τα λειτουργικά έξοδα της υπάρχουσας κολυμβητικής δεξαμενής και προχωρά σε προγραμματική σύμβαση με το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης (ΕΚΑ). Χρειάστηκε δηλαδή να περάσουν 4 ολόκληρα χρόνια (Μάιος 2014 – Μάιος 2018) για να «κατανοήσει» ο κ. Ζενέτος τα δεδομένα και να ευθυγραμμιστεί πλήρως με την πρόταση της «Αλληλέγγυας Πόλης», έτσι όπως αυτή είχε κατατεθεί ήδη από τον Μάιο του 2014, αμέσως μετά από το γεγονός του κλεισίματος της πισίνας.

Αν συνυπολογίσουμε στα παραπάνω και το γεγονός ότι το κολυμβητήριο στο ΕΚΑ, καλώς εχόντων των πραγμάτων, αναμένεται να επαναλειτουργήσει περίπου την άνοιξη του τρέχοντος έτους, τότε δικαίως μπορούμε να μιλάμε για 5 χαμένα χρόνια με την πόλη του Ιλίου χωρίς κολυμβητήριο, με τους αθλητές και τους δημότες να πληρώνουν πικρά τις παλινωδίες και τα μπρος-πίσω του κ. Ζενέτου.

Και για να κατανοήσουν οι συμπολίτες μας το μέγεθος του παραλογισμού από την πλευρά της δημοτικής αρχής, το κόστος για την αποκατάσταση της λειτουργίας του κολυμβητηρίου, για να γίνουν τα απαραίτητα έργα συντήρησης και αναβάθμισής του – μετά και από όλα αυτά τα χρόνια που παραμένει κλειστό – μέσα και από την δέσμευση του Δήμου για την προμήθεια και εγκατάσταση κάποιων απαραίτητων εξαρτημάτων, προβλέπεται να είναι της τάξης των 74.400 ευρώ! Για ένα τέτοιο ποσό, η σημερινή δημοτική αρχή, που κατά τα άλλα «περηφανεύεται» για τα εκατομμύρια που έχει στο αποθεματικό του Δήμου, κράτησε δέσμια την πόλη μας για 5 χρόνια, διατηρώντας το μοναδικό κολυμβητήριο που υπάρχει στη πόλη μας κλειστό, στερώντας από τους δημότες και τους αθλητές του Ιλίου το δικαίωμα στην κολύμβηση.

Αυτά προς γνώση όλων.

Ίλιον, 04/02/2019

Μοιραστείτε το:
Tagged