Βενεζουέλα: Η αρχή του Τέλους Μαδούρου; Στρατηγός τον εγκατέλειψε και συντάχθηκε με τον Guaido

Uncategorized
Μοιραστείτε το:

Βενεζουέλα: Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Maduro – Εν ενεργεία στρατηγός λιποτάκτησε και συντάχθηκε με τον Guaido – Εντείνονται οι πιέσεις των ΗΠΑ

Εν ενεργεία στρατηγός εγκατέλειψε τον Maduro και συντάχθηκε με τον Guaido. Υποστήριξη στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας βρίσκει ο Juan Guaido, ο οποίος έχοντας αναγνωριστεί ως μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, εντείνει τις πιέσεις στον Nicolas Maduro.

Ένας εν ενεργεία στρατηγός της Αεροπορίας στη Βενεζουέλα, σε ένα βίντεο το οποίο κυκλοφόρησε στο Twitter, αίρει την υποστήριξή του προς τον πρόεδρο Maduro και δηλώνει ότι αναγνωρίζει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης  Juan Guaido μεταβατικό πρόεδρο της χώρας.
Στο βίντεο, ο στρατηγός Francisco Yanez καλεί και άλλους στρατιωτικούς να λιποτακτήσουν.

Ο Yanez αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης, στην οποία υπάγεται, ως επικεφαλής στρατιωτικού σχεδιασμού της Αεροπορίας, ενώ υπάρχει και φωτογραφία του.

Στον λογαριασμό της στο Twitter η Διοίκηση κατηγορεί τον στρατηγό για προδοσία. 
Ο Yanez  είναι ο πρώτος εν ενεργεία στρατηγός στη Βενεζουέλα που αναγνωρίζει τον Guaido από τότε που αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος στις 23 Ιανουαρίου.

Κλιμακώνονται οι πιέσεις

Την ίδια ώρα, με συγκεντρώσεις σε ολόκληρη τη χώρα οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης προσπαθούν να εντείνουν την πίεση στον Maduro. 

Οι κινητοποιήσεις αποσκοπούν να διατηρήσουν την πίεση στον Maduro μετά την αναγνώριση από την Ουάσιγκτον του Guaido ως νόμιμου προέδρου και την επιβολή πιθανών κυρώσεων που ενδέχεται να αποδυναμώσουν περαιτέρω την πετρελαϊκή βιομηχανία της Βενεζουέλας.

Οι επικριτές του Maduro ελπίζουν επίσης να ενθαρρύνουν παρόμοιες κινήσεις από τις ευρωπαϊκές χώρες. Ορισμένα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να αναγνωρίσουν επίσημα τον Guaido την επόμενη εβδομάδα, ενώ άλλα πιθανότατα θα λάβουν μια πιο επιφυλακτική στάση υποστήριξης.

«Θα σας δούμε στους δρόμους, στη Βενεζουέλα», δήλωσε ο Guaido σε ένα τηλεοπτικό μήνυμα που δημοσιεύτηκε στο Twitter. 

Η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει εκτεταμένες κυρώσεις στην κρατική εταιρεία πετρελαίου PDVSA, καθώς η διοίκηση του Αμερικανικού προέδρου Donald Trump επιδιώκει ανοιχτά να απομακρύνει τον Maduro από την εξουσία.

Mike Pence: Όλες οι επιλογές στο τραπέζι

Αίσθηση εν τω μεταξύ προκαλούν οι δηλώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου Mike Pence, που εκλαμβάνονται ως προειδοποίηση για αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα. Από τη Φλόριντα δήλωσε, πως η ώρα του διαλόγου έχει λήξει και όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι. 

Η Βενεζουέλα πλήττεται από υπερπληθωρισμό, που προκαλεί τεράστιες ελλείψεις και μαζική μετανάστευση πολιτών σε γειτονικές χώρες της Λατινικής Αμερικής – μια κατάσταση που ενδέχεται να επιδεινωθεί βραχυπρόθεσμα από τις νέες κυρώσεις, επισημαίνει το Reuters. 

Ο Guaido ορκίστηκε ως προσωρινός πρόεδρος στις 23 Ιανουαρίου 2019, κίνηση που συνιστά μια άμεση πρόκληση στην κυριαρχία του Maduro και γρήγορα κέρδισε τη στήριξη χωρών στην περιοχή, αλλά εξακολουθεί να μην έχει τον έλεγχο επί κρατικών θεσμών ή οποιωνδήποτε λειτουργιών της καθημερινής διακυβέρνησης.

Έστειλε επιστολές στη Ρωσία και την Κίνα, δύο μεγάλους πιστωτές και συμμάχους της κυβέρνησης Maduro, λέγοντας ότι η αλλαγή κυβέρνησης θα ήταν προς το συμφέρον και των δύο χωρών.

Πηγή: bankingnews.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged