Ήτα Γαβρόγλου στην Βουλή για τον διορισμό συμβούλου του ως επικεφαλή της ΑΔΙΠ

Οργανισμοί – Ιδρύματα
Μοιραστείτε το:

Εχασε πάλι τη δεδηλωμένη ο ΣΥΡΙΖΑ από μπλόκο των ΑΝΕΛ: Ψήφισαν «παρών» σε επιτροπή

Λίγη ώρα πριν ξεκινήσει στην Ολομέλεια η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του ΑΣΕΠ, που προκάλεσε χθες βραχυκύκλωμα στην κυβέρνηση, οι ΑΝΕΛ χτύπησαν για δεύτερη φορά, στερώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ την ύπαρξη πλειοψηφίας στην Επιτροπή ΔΕΚΟ και προκαλώντας νευρική κρίση στην κυβέρνηση.

Οι βουλευτές είχαν κληθεί να εγκρίνουν ή όχι την τοποθέτηση του κ. Παντελή Κυπριανού στη θέση του προέδρου της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).

Ας σημειωθεί, βεβαίως, ότι είναι πρωτοφανές ο υπουργός Παιδείας να διορίζει επικεφαλής Ανεξάρτητης Αρχής προσωπικό του σύμβουλο!

Όμως ο κ. Κυπριανός στην ψηφοφορία που έγινε πήρε 10 θετικές και 11 αρνητικές ψήφους (συγκεκριμένα, 6 κατά και 5 «παρών»). «Παρών», ανάμεσα σε άλλους, ψήφισαν ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ και ο εκπρόσωπος των ανεξάρτητων βουλευτών Σπύρος Λυκούδης. 

Έτσι, με βάση την ψηφοφορία, ο κ. Κυπριανός δεν πήρε έγκριση από την Επιτροπή ΔΕΚΟ για τη συγκεκριμένη θέση. Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης κάλεσε τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου αλλά και τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, που προήδρευε στη συγκεκριμένη επιτροπή, να μην επιμείνουν στην τοποθέτηση του κ. Κυπριανού στη θέση, από τη στιγμή που δεν έλαβε την έγκριση της πλειοψηφίας της επιτροπής.

Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι η άποψη της συγκεκριμένης επιτροπής έχει γνωμοδοτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα, κατά συνέπεια εναπόκειται στη θέληση του κ. Γαβρόγλου για το αν θα τον τοποθετήσει στη θέση.

Η τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, Νίκη Κεραμέως, λίγη ώρα αργότερα ανέφερε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες:

«Είναι η πρώτη καταγραφή της έλλειψης πλειοψηφίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Βουλή. Προφανώς αυτή η επιτροπή εκφράζει γνώμη, δεν είναι δεσμευτική, πλην όμως το πολιτικό ζήτημα είναι μείζον και ο υπουργός ο ίδιος είναι έκθετος διότι θα προχωρήσει στον διορισμό ενός ανθρώπου ο οποίος δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής και ενώ ο  ΣYΡΙΖΑ υποτίθεται ότι  έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτή η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δεν έχει ουσιαστική πλειοψηφία, αλλά μια ευκαιριακή πλειοψηφία, είναι η πρώτη φορά που στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής δεν περνά η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ».

Η κυρία Κεραμέως ανέφερε ακόμη ότι η αρνητική ψήφος της ΝΔ και η μορφή της κατά του συγκεκριμένου προσώπου δεν ήταν κυρίως για τα τυπικά προσόντα του κ. Κυπριανού, αλλά για το γεγονός ότι μέχρι τις 11 Ιανουαρίου ήταν προσωπικός σύμβουλος του κ. Γαβρόγλου. «Για εμάς είναι αδιανόητο το πώς ένας σύμβουλος υπουργού μεταπηδά σε μια Ανεξάρτητη Αρχή», συμπλήρωσε.

Μάλιστα, η κυρία Κεραμέως επέκρινε και τον πρόεδρο της Βουλής διότι, όπως ανέφερε, «μπήκε σε μία ανάλυση του περιεχομένου της ψήφου και ανέφερε πως το “παρών” που επέλεξαν ορισμένοι, το επέλεξαν γιατί αναγκάστηκαν κομματικά να το κάνουν». 

Από αυτό το δεύτερο κρούσμα καθίσταται πια εμφανές ότι η κυβέρνηση θα έχει καθημερινά προβλήματα στη Βουλή, τουλάχιστον στις επιτροπές, αφού τις περισσότερες φορές με βάση τα δεδομένα δεν θα μπορεί να έχει την πλειοψηφία προκειμένου να περνά τις επιλογές της.

Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged