Έλληνας ομογενής διεκδικεί την Δημαρχία του Σικάγου – Προηγείται των αντιπάλων του

Δήμοι
Μοιραστείτε το:

«Chicago Magazine»: Ο ομογενής Πολ Βάλλας προηγείται για την Δημαρχία του Σικάγο

ΣΙΚΑΓΟ. Δεν είναι εύκολο να παρακολουθήσει κανείς τις δραστηριότητες όλων των υποψηφίων δημάρχων του Σικάγο, καθώς ξεπερνούν τους δέκα στον αριθμό (14). Ωστόσο ένας από αυτούς, ξεχωρίζει, καθώς είναι ελληνικής καταγωγής, ο Πολ Βάλλας (Paul Vallas), ενώ σύμφωνα με πρόσφατη αξιολόγηση επιδόσεων (power rankings) από το «Chicago Magazine», βρίσκεται στην πρώτη θέση.

Οι εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τις 26 Φεβρουαρίου 2019 και το περιοδικό του Σικάγο επισημαίνει πως ακολουθεί τους υποψηφίους ως προς την αξιολόγηση, όπως το ESPN κατατάσσει τις 30 ομάδες του MLB βάσει τρέχουσας δυναμικής.

Στην τρίτη «έκδοση» των «power rankings» για τη Δημαρχία, ο κ. Βάλλας βρέθηκε στο Νο1, από την 3η θέση που είχε την προηγούμενη φορά. Αντίθετα η Toni Preckwinkle, μετά από έναν κακό μήνα έχασε την πρώτη θέση και υποχώρησε στην 2η.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχετικό άρθρο:

Ο Πολ Βάλλας είναι πρώτος. Σε συζήτηση με υποψήφιους δημάρχους στο σχολείο Steinmetz που μεταδόθηκε από το WGN, ερωτήθηκε πως θα βρει το 1 δισ. δολάρια για να ανταποκριθεί στις συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις της πόλης.

Η απάντησή του: «Αν ο κυβερνήτης πρόκειται να αυξήσει τον φόρο εισοδήματος, πρέπει να καταστήσουμε βέβαιο πως δεν θα πάρουμε ‘ψιλά’ όπως την προηγούμενη φορά, όταν δεν μας έδωσαν αύξηση στα κεφάλαια της τοπικής κυβέρνησης και όταν απέδωσαν αλλού έσοδα από φόρους…Αν μπορείς να διασφαλίσεις ότι τα έχεις δίκαιο μερίδιο από αυτά τα έσοδα και καταφέρει τελικά να πάρεις τα επόμενα 5 χρόνια, επιδοτήσεις στη χρηματοδότηση συντάξεων δασκάλων, θα έχεις τα μισά από τα κεφάλαια που πρέπει να δώσεις. Επειτα μπορείς εύκολα να προσαρμόσεις τον προϋπολογισμό από μία βάση δαπανών 5%. Επειτα να εξετάσεις τους φόρους περιουσίας και να δημιουργήσεις έναν προϋπολογισμό βασισμένο σε φυσική ανάπτυξη εσόδων, καθώς επίσης από καζίνο και κάνναβη, από τα οποία δεν θέλω να χρηματοδοτήσω συντάξεις καθώς δεν είναι αξιόπιστες πηγές».

Το σχόλιο του αρθογράφου, Εντουαρτν Μακλέλαντ (Edward Mcclelland), ήταν: Δεν τα καταλαβαίνω όλα αυτά και είναι «ΟΚ». Τα δημόσια οικονομικά είναι η καρδιά και η ψυχή της πολιτικής του δήμου και θέλω έναν δήμαρχο που ξέρει το αντικείμενο καλύτερα από εμένα. Κανείς δεν έχει επιδείξει καλύτερη γνώση των ουσιαστικών δημαρχιακών καθηκόντων από τον Βάλα. Κάθε φορά που μιλάει εντυπωσιάζει.

Σημειώνεται δε ότι ο κ. Βάλλας μπήκε στον αγώνα για την Δημαρχία πριν αποχωρήσει ο Ραμ Εμάνουελ (Rahm Emanuel) από αυτόν και σε αντίθεση με τους άλλους βασικούς υποψηφίους δεν έχει σχέσεις με τον Εντ Μπερκ (Ed Burke, σ.σ. θεωρείται από τα πιο ισχυρά μέλη του Συμβουλίου του Σικάγο. Εξελέγη πρώτη φορά το 1969).

Το άρθρο αναφέρει ακόμη ότι ο κ. Βάλλας ήταν δεύτερος, μετά τον Ροντ Μπλαγκόγιεβιτς (Rod Blagojevich) στις προκριματικές του 2002 των Δημοκρατικών για υποψήφιο κυβερνήτη «και δείτε τελικά τι συνέβη. Ισως δεν πρέπει να αποκοιμηθούμε όσον αφορά την υποψηφιότητά του αυτή την φορά».

Οσον αφορά στα μειονεκτήματα για τον κ. Βάλλα είναι το γεγονός ότι δεν έχει αρκετά χρήματα για τηλεοπτικές διαφημίσεις, έτσι στέλνει μαζικά γραπτά μηνύματα σε τηλέφωνα ψηφοφόρων, κάτι που έχει αποτελέσει αντικείμενο αγωγής.

Είναι στο Νο1 αυτή τη φορά καθώς είναι τόσο εντυπωσιακός σε συζητήσεις, αλλά δεν θα παραμείνει εκτός και αν συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα, πρόσθεσε ο κ. Μακλέλαντ.

Στην 2η θέση, όπως προαναφέρθηκε είναι η κ. Toni Preckwinkle, η οποία, σύμφωνα με το άρθρο, δείχνει πρόθυμη να πάει με το «σύστημα» για να εξασφαλίσει την εκλογή της.

Στο Νο3 η κ. Susana Mendoza, χάνοντας την 2η θέση, η οποία είναι ιδιαίτερα συμπαθής, έξυπνη, προσγειωμένη προσωπικότητα, αλλά στις συζητήσεις αποτυγχάνει συχνά να παρουσιάσει συγκεκριμένες πολιτικές.

Την 5άδα συμπληρώνουν στο Νο4 ο κ. Bill Daley (ήταν στην 6η θέση), που έχει συγκεντρώσει τα περισσότερα χρήματα έως τώρα από τους άλλους υποψηφίους (4,1 εκατ. δολ.) και στο Νο5 η κ. Amara Enyia, που ήταν στην 4η θέση.

Ποιος είναι ο Πολ Βάλλας – Τι έχει πει στον «ΤΝΗ»

Ο κ. Πολ Βάλλας, ο οποίος έχει παραχωρήσει συνέντευξη στον «The National Herald» και στον Δρ Κωνσταντίνο Σκάρο, είναι 65 χρόνων, έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στο Σικάγο, ενώ έλκει την καταγωγή του από την Ελλάδα. Οι δύο παππούδες και οι δύο γιαγιάδες του ήταν από την Πελοπόννησο.

Εχει θητεύσει ως Budget Director και επικεφαλής των δημοσίων σχολείων του Σικάγο.

Ως δήμαρχος ελπίζει να διευρύνει το εντυπωσιακό του ρεκόρ επιτευγμάτων επιλύοντας τα οικονομικά προβλήματα της πόλης και καταπολεμώντας την εγκληματικότητα.

Ο ίδιος, είχε πει στον «ΤΝΗ» ότι στις 26 Φεβρουαρίου «η συμμετοχή των ψηφοφόρων θα είναι μικρή» καθώς οι εκλογές έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να την «ελαχιστοποιήσουν».

Πρόκειται για μία ανοιχτή προκριματική διαδικασία, στην οποία οποιοσδήποτε με αρκετές υπογραφές μπορεί να είναι υποψήφιος ως Δημοκρατικός, Ρεπουμπλικανός, ανεξάρτητος ή οτιδήποτε άλλο. Ετσι η μικρή συμμετοχή μπορεί να ευνοήσει τους πιο γνωστούς (του κατεστημένου) υποψηφίους.

Επίσης, ο Φεβρουάριος είναι ο «χειρότερος μήνας από άποψη καιρού και δεν έχουμε εθνικές εκλογές. Το Σικάγο μπορεί να διδάξει στον Πούτιν ένα δύο πραγμάτα», για πολιτική στρατηγική, επεσήμανε ο κ. Βάλλας.

Αν δεν υπάρξει καθαρός νικητής με πλειοψηφία 51%, οι δύο πρώτοι θα αναμετρηθούν σε νέες εκλογές στις 2 Απριλίου.

Ο κ. Βάλλας, που είναι Δημοκρατικός, δεν θεωρεί τίποτε δεδομένο και θέλει να είναι αισιόδοξος.

Θα ήθελε να αλλάξει πολλά στην αστυνόμευση της πόλης, αλλά και να ενισχύσει την οικονομία. Εχει υποσχεθεί για το Σικάγο του δικό του «Marshall Plan».

«Η προσέγγισή μου είναι ένα πρόγραμμα Ζώνης Ευκαιρίας (Opportunity Zone, OZ) που αποτελεί μέρος του φορολογικού νόμου του Τραμπ. Παρέχει τεράστιες πρωτοβουλίες σε περιοχές με οικονομικά προβλήματα. Υπάρχουν 8.000 ζώνες στις ΗΠΑ και 133 στο Σικάγο. Αναφέρουν ‘κοίταξε, αν θες να αποφύγεις κεφαλαιακούς φόρους αυτή τη στιγμή, με την αγορά να ανεβαίνει, τοποθέτησε τα επενδύοντάς τα σε μία OZ, άφησε τα εκεί 10 χρόνια και κέρδισε εισόδημα’. Είναι αφορολόγητα. Πρόκειται για τεράστιες ευκαιρίες. Θα ανοίξω το Σικάγο προσελκύοντας επενδυτές να επενδύσουν στις φτωχές κοινότητες της πόλης. Αυτές οι κοινότητες στερούνται κεφαλαίων. Οι επενδύσεις έχουν ρίσκο, αλλά υπάρχει μεγαλύτερη προθυμία αν δεν υπάρχει φορολογία».

Η οικογένεια του κ. Βάλλα παραμένει πολύ …ελληνική ακόμη. Ο ίδιος και τα αδέρφια του μιλούν ελληνικά με τους γονείς τους, που διανύουν την 9η δεκαετία της ζωής τους. «Είναι πολύ μεγάλοι για να ταξιδέψουν πια στην Ελλάδα», είπε ο υποψήφιος δήμαρχος.

Είναι παντρεμένος με την Σάρον και έχουν δύο γιους του, τον Paulie και τον Gus. Το τρίτο τους παιδί, ο Μαρκ «που υπήρξε συντροφιά μου», όπως είπε ο κ. Βάλλας, «στις περιπέτειες μου δημόσιας προσφοράς» απεβίωσε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Πηγή: ekirikas.com

Μοιραστείτε το:
Tagged