Επιταχύνει και χρηματοδοτεί την τεχνολογία δικτύων 5G στα κράτη-μέλη της, η Ε.Ε.

Πολυμέσα
Μοιραστείτε το:

138 δοκιμές δικτύων 5G σε 23 κράτη-μέλη της Ε.Ε. μέχρι σήμερα

Μια πρώτη εικόνα για τις τεράστιες δυνατότητες που δημιουργούν τα δίκτυα επόμενης, πέμπτης, γενιάς, 5G, παίρνει ήδη η Ευρώπη. Σήμερα, βρίσκονται σε εξέλιξη 138 δοκιμές δικτύων 5G σε 23 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Σε μία μάλιστα ευρωπαϊκή χώρα, τη Φινλανδία, ο φορέας εκμετάλλευσης Εlisa διαθέτει εν λειτουργία εμπορικό δίκτυο 5G, το οποίο ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο στη φινλανδική πόλη Τάμπερε και την πρωτεύουσα της Εσθονίας Ταλίν. Οι πιο δραστήριες χώρες, όσον αφορά τις δοκιμές 5G, είναι η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Φινλανδία, η Εσθονία, η Ρουμανία και η Ελβετία. Ειδικά, η οι τέσσερις πρώτες χώρες αντιπροσωπεύουν ποσοστό 40% των εν εξελίξει δοκιμών για το 5G.

Οι πιο δραστήριες χώρες σε επίπεδο δοκιμών 5G στην Ευρώπη είναι η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η ΓερμανίαΤην παραπάνω εικόνα περιγράφει η τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για το 5G (5G Observatory), η οποία διαπιστώνει σημαντική πρόοδο από όλα τα κράτη-μέλη της Ένωσης, τα οποία -σημειωτέον – έχουν δεσμευθεί για τη διάθεση του 5G στην Ευρώπη μέχρι το 2020. Οι προσπάθειες αυτές αποτελούν μέρος ενός κοινού “χάρτη πορείας 5G”, επί του οποίου έχουν συμφωνήσει ήδη τα κράτη-μέλη. 

5G trials by country

Συχνές εφαρμογές

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ο τομέας της ψυχαγωγίας είναι οι πιο συνηθισμένες εφαρμογές του 5G μέχρι σήμερα στην Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση. Ακολουθούν οι μεταφορές, η αυτοκινητοβιομηχανία, η βιομηχανία ΤΠΕ, οι “έξυπνες πόλεις” και η ψηφιακή υγεία. Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο, έχουν εντοπιστεί 35 “πόλεις 5G” σε 14 χώρες, οι οποίες πρόκειται να αποκτήσουν κάλυψη με δίκτυα επόμενης γενιάς το αργότερο έως το 2020.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της , η Ε.Ε. στοχεύει στην ύπαρξη τουλάχιστον μίας αστικής περιοχής, που θα προσφέρει υπηρεσίες 5G σε κάθε κράτος-μέλος το 2020, έναντι του αρχικού στόχου, που είχε τεθεί για το 2025. 

Verticals tested in 5G trials

Ζώνες συχνοτήτων

Από την έκθεση του Παρατηρητηρίου προκύπτει ότι η πιο συνηθισμένη ζώνη συχνοτήτων για τη δοκιμή 5G στην Ευρώπη, ήταν αυτή των 3,6 GHz. Το Παρατηρητήριο επισημαίνει ότι η πλειοψηφία των κρατών-μελών έχει δημοσιεύσει κάποιο χάρτη πορείας 5G. Ωστόσο, η απελευθέρωση του φάσματος στις αναγνωρισμένες ζώνες πρωτοπόρων εξακολουθεί να είναι αργή. Μόνο τρία κράτη έχουν ελευθερώσει τη ζώνη των 700 MHz, ενώ μόλις πέντε έχουν άδεια με συχνότητες στην κλίμακα 3,4-3,8 GHz. 

Εφαρμογές
Η Ευρώπη θεωρεί την “πέμπτη γενιά” δικτύων ως την πιο κρίσιμη δομή της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας για την επόμενη δεκαετία. Με αυτό το σκεπτικό, η Ένωση κάνει μεγάλη προσπάθεια να οδηγήσει τις παγκόσμιες εξελίξεις ως προς αυτήν τη στρατηγική τεχνολογία. Το 5G θα παρέχει συνδεσιμότητα σχεδόν παντού, υπερβολικά υψηλού εύρους ζώνης και χαμηλής καθυστέρησης όχι μόνο σε μεμονωμένους χρήστες, αλλά και σε συνδεδεμένα αντικείμενα. Ως εκ τούτου, αναμένεται ότι η μελλοντική υποδομή 5G θα εξυπηρετήσει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών και τομέων συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματικών χρήσεων (π.χ. συνδεδεμένη αυτοματοποιημένη κινητικότητα, ηλεκτρονική υγεία, διαχείριση ενέργειας, ενδεχομένως εφαρμογές ασφάλειας).

Το 5G θα είναι, επίσης, τα “μάτια και τα αυτιά” των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, καθώς θα παρέχει συλλογή και ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Ταυτόχρονα, θα φέρει το Cloud σε μια νέα διάσταση, επιτρέποντας τη διανομή υπολογιστών και αποθήκευσης σε όλη την υποδομή (cloud edge, mobile edge computing). Έχοντας εντοπίσει έγκαιρα τις ευκαιρίες 5G, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε μια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για το 5G (5G PPP) το 2013. Πρόκειται για την εμβληματική πρωτοβουλία της Ε.Ε. για την επιτάχυνση της έρευνας και της καινοτομίας στην τεχνολογία 5G. Η Επιτροπή έχει διαθέσει δημόσια χρηματοδότηση ύψους €700 εκατ. μέσω του προγράμματος “Ορίζοντας 2020” για τη στήριξη αυτής της δραστηριότητας.

Νατάσα Φραγκούλη, [email protected]

Πηγή: sepe.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged