Με προβοκάτσια διέλυσαν το συλλαλητήριο: Χημικά, ξύλο, μαχαιρώματα, λιποθυμίες [εικόνες & βίντεο]

Γεγονότα
Μοιραστείτε το:

Επεισόδια από κουκουλοφόρους, εκτεταμένη χρήση χημικών, λιπόθυμοι διαδηλωτές, τραυματίες και μαχαιρώματα. Αυτή είναι η εικόνα από το κέντρο της Αθήνας μετά το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία που άρχισε να διαλύεται άρον άρον καθώς τα ΜΑΤ έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών ύστερα από την επίθεση που τους έκανε μικρή ομάδα κουκουλοφόρων με λοστάρια και πέτρες, στα σκαλάκια της Βουλής.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν, κατά πληροφορίες, περί τους 200.000 πολίτες που θέλησαν να διαδηλώσουν κατά της χρήσης του ονόματος Μακεδονία από την ΠΓΔΜ. Η αστυνομία την ίδια ώρα δεν βλέπει πάνω από 60.000 διαδηλωτές στο Σύνταγμα. 

Τα έκτροπα ξεκίνησαν όταν ομάδα κουκουλοφόρων με λοστάρια επιτέθηκαν στα ΜΑΤ με λοστάρια και πέτρες στα σκαλάκια της Βουλής. Τα ΜΑΤ κατά πληροφορίες ενημέρωσαν ότι δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα πλήθη και έλαβαν εντολή να κάνουν χρήση δακρυγόνων. 

Τα επεισόδια επεκτάθηκαν και στο πλάι στη Βουλή με κουκουλοφόρους να ρίχνουν και φωτοβολίδες προς τα ΜΑΤ, ενώ αργότερα τα επεισόδια συνεχίστηκαν στη Λ.Αμαλίας μπροστά από τη Βουλή. 

Η αστυνομία προχώρησε σε εκτεταμένη χρήση χημικών τόσο στο πάνω μέρος της πλατείας Συντάγματος, όσο και στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Β.Σοφίας, δηλαδή μέσα στο πλήθος των συγκεντρωμένων. 

Ακολούθησε χάος και πανικός. 

Πανικόβλητοι διαδηλωτές έτρεχαν προς το Κολωνάκι για να μπορέσουν να πάρουν ανάσα, ενώ άλλοι βρήκαν καταφύγιο στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάννια. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα με την ηλικιωμένη ημι-λιπόθυμη διαδηλώτρια. 

Οι εικόνες που διαδραματίστηκαν προκαλούν ντροπή. Ηλικιωμένες λιποθύμησαν, άλλοι ήταν σε ημι-λιπόθυμη κατάσταση, έψαχναν λάστιχα για να ρίξουν νερό στο πρόσωπό τους, κομμάτια με ύφασμα για να τα βάλουν σε στόμα και μύτη για να προσπαθήσουν να πάρουν ανάσα. 

Πληροφορίες ανέφεραν ότι ένα μωρό  λιποθύμησε και οι διαδηλωτές έκαναν έκκληση να ανοίξει ο δρόμος για να φθάσει το ΕΚΑΒ και να το παραλάβει. Το ΕΚΑΒ ωστόσο διαψεύδει ότι μεταφέρθηκε λιπόθυμο μωρό σε νοσοκομείο. 

Την ίδια ώρα άγνωστοι μαχαίρωσαν άγρια έναν άνδρα στη συμβολή των οδών Ασκληπιού και Σόλωνος. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι άγνωστοι επιτέθηκαν στον άντρα και τον μαχαίρωσαν στον μηρό, ενώ του έκαψαν και τη μοτοσικλέτα. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό. Μέχρι τώρα δεν έχει διασαφηνιστεί αν ο τραυματίας συμμετείχε στη μεγάλη συγκέντρωση.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός 24/7, μεταδίδει πληροφορίες  ότι ο άντρας έφερε την ελληνική σημαία στον ώμο και όταν έγινε αντιληπτός από κουκουλοφόρους δέχθηκε επίθεση. Προσπάθησε να διαφύγει, ωστόσο, δεν τα κατάφερε και δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι.

Στην οδό Χαριλάου Τρικούπη ένα αυτοκίνητο παραδόθηκε στις φλόγες. 

Εν τω μεταξύ, κουκουλοφόροι επιτέθηκαν  σε φωτογράφους και δημοσιογράφους στην πλατεία Συντάγματος, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο κεφάλι φωτορεπόρτερ του Sputnik Κώστα Νταντάμη.  Γεμάτος αίματα κατήγγειλε ότι άγνωστοι επιτέθηκαν στον ίδιο και σε συναδέλφους του που προσπάθησαν να τον βοηθήσουν και τους χτυπούσαν με ρόπαλα, κλωτσιές και μπουνιές! Ο φωτορεπόρτερ μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο. Από την επίθεση υπάρχουν και άλλοι ελαφρότερα τραυματισμένοι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ.

«Μου έλεγαν “φέρε την κάμερα”. Στην αρχή δεν την έδωσα και άρχισαν να με βαράνε και με κυνήγησαν, όπως και άλλους συναδέλφους που πήγαν να με βοηθήσουν», δήλωσε ο φωτορεπόρτερ που τραυματίστηκε στο κεφάλι. «Ξεκίνησαν 2-3 άτομα και μετά μαζεύτηκε όχλος. Είχαμε πέσει κάτω και μας βάραγαν με ρόπαλα, κλωτσιές και μπουνιές», πρόσθεσε, ενώ συμπλήρωσε ότι οι δράστες της επίθεσης έκλεψαν όλο τον εξοπλισμό του.

Τουλάχιστον 32 τραυματίες 

Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον 32 άτομα τραυματίστηκαν. Ανάμεσά τους και 10 αστυνομικοί οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Tο EKAB έχει διακομίσει τέσσερις στο νοσοκομείο Σωτηρία με αναπνευστικά προβλήματα. Ακόμη τρεις έχουν μεταφερθεί στον Ερυθρό Σταυρό (ένας στο ορθοπεδικό τμήμα, ο μαχαιρωμένος και ακόμη ένας φωτορεπόρτερ).

Επίσης διασώστες του ΕΚΑΒ έχουν δώσει πρώτες βοήθειες σε 15 ατόμα στην ευρύτερη περιοχή του Συντάγματος, στο περιθώριο του συλλαλητηρίου με τις μηχανές και τους διασώστες του EKAB

Να σημειωθεί ότι η αστυνομία αποδίδει τα επεισόδια στη δράση ακροδεξιών, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούσαν να περάσουν αντιεξουσιαστές στο Σύνταγμα. 

Σε ακροδεξιούς αποδίδει τα επεισόδια και το Μέγαρο Μαξίμου. Η ΝΔ από την πλευρά της τονίζει ότι η κυβέρνηση σήμερα έδειξε το αυταρχικό της πρόσωπο. Μιλάει για πανικό και καταγγέλλει ότι έριξαν χωρίς σοβαρή αφορμή μεγάλες ποσότητες χημικώ για να διαλύσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών που συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα, ενώ ζητά την παραίτηση των Γεροβασίλη και Παπακώστα. 

Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged