Επιχείρηση Ironside: Αναστροφή Τεχνολογίας και Ισχυρό χτύπημα στο οργανωμένο έγκλημα παγκοσμίως

Τρομοκρατία,
Μοιραστείτε το:

Αμερικανικές και αυστραλιανές αρχές διείσδυσαν σε μια εφαρμογή ηλεκτρονικών υπολογιστών που χρησιμοποιείται από εγκληματίες και διάβασαν εκατομμύρια κρυπτογραφημένα μηνύματα, γεγονός που οδήγησε σε εκατοντάδες συλλήψεις υπόπτων για συμμετοχή στο οργανωμένο έγκλημα σε 18 χώρες, ανακοίνωσαν σήμερα αυστραλιανοί αξιωματούχοι.

Η “Επιχείρηση  Ironside” της αυστραλιανής αστυνομίας και του αμερικανικού Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) παγίδευσε υπόπτους στην Αυστραλία, την Ασία, τη Νότια Αμερική και τη Μέση Ανατολή, οι οποίοι εμπλέκονται στο παγκόσμιο εμπόριο ναρκωτικών, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον δήλωσε πως η επιχείρηση «κατάφερε ισχυρό πλήγμα στο οργανωμένο έγκλημα -όχι μόνο σ’ αυτή τη χώρα, αλλά ένα πλήγμα που θα έχει αντίκτυπο στο οργανωμένο έγκλημα σε όλο τον κόσμο».

«Πρόκειται για ένα σημείο καμπής στην ιστορία της επιβολής του νόμου στην Αυστραλία», δήλωσε ο Μόρισον μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ. Ο Επίτροπος της αυστραλιανής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας Ρις Κέρσο δήλωσε πως επιδρομές της αστυνομίας σε 18 χώρες οδήγησαν σε συλλήψεις εκατοντάδων υπόπτων. Η Europol και το FBI ανέφεραν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι θα δώσουν συνεντεύξεις Τύπου αργότερα σήμερα.

Η Αυστραλία ανακοίνωσε πως συνέλαβε 224 άτομα, περιλαμβανομένων μελών παράνομων συμμοριών μοτοσικλετιστών, ενώ η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε πως συνέλαβε 35 άτομα. Στο πλαίσιο της επιχείρησης, η οποία οργανώθηκε το 2018 από την αυστραλιανή αστυνομία και το FBI, αξιωματούχοι στις Ηνωμένες Πολιτείες πήραν τον έλεγχο της εφαρμογής μηνυμάτων ANOM, η οποία είναι δημοφιλής στα δίκτυα του οργανωμένου εγκλήματος.

Όταν ένας άνθρωπος του αυστραλιανού υποκόσμου άρχισε να μοιράζει στους συνεργάτες του ειδικά φτιαγμένα κινητά τηλέφωνα που περιείχαν την εφαρμογή ως ασφαλή τρόπο για να επικοινωνούν, η αστυνομία κατάφερε να παρακολουθεί τα μηνύματά τους. Οι συμμορίες πίστευαν πως το σύστημα ήταν ασφαλές επειδή τα τηλέφωνα δεν είχαν καμιά άλλη δυνατότητα –δεν είχαν φορτωμένες δυνατότητες φωνητικής λειτουργίας ούτε κάμερα ή GPS– και η εφαρμογή ήταν κρυπτογραφημένη.

«Ήμασταν στην πίσω τσέπη του οργανωμένου εγκλήματος», δήλωσε ο Κέρσο στην ίδια συνέντευξη Τύπου. «Μιλούσαν μόνο για ναρκωτικά, για βία, για πλήγματα ο ένας στον άλλο, για αθώους ανθρώπους που θα δολοφονούνταν». Τα μηνύματα ήταν απερίφραστα και δεν έκαναν καμιά προσπάθεια να κρυφτούν πίσω από οποιονδήποτε κώδικα, δήλωσε.

«Υπήρχαν εκεί μηνύματα όπως ‘ένα ταχύπλοο θα σε συναντήσει σ’ αυτό το σημείο’, ‘αυτός θα το κάνει αυτό’ και πάει λέγοντας». Ο Κέρσο δήλωσε πως ο προαναφερθείς άνθρωπος του αυστραλιανού υποκόσμου, ο οποίος έφυγε κρυφά από τη χώρα, «ουσιαστικά είχε παγιδεύσει τους ίδιους τους συναδέλφους του» διανέμοντας τα τηλέφωνα και είναι σεσημασμένος. «Όσο πιο σύντομα παραδοθεί, τόσο το καλύτερο γι’ αυτόν και την οικογένειά του», δήλωσε.

Ένα σχέδιο φόνου, που οι αρχές κατάφεραν να πληροφορηθούν, αφορούσε επίθεση σε καφέ με πολυβόλο, ενώ στόχος ήταν επίσης μια πενταμελής οικογένεια. Οι αρχές είπαν ότι μπόρεσαν να αποτρέψουν αυτές τις επιθέσεις. Η αστυνομία, εκτελώντας τον μεγαλύτερο αριθμό ενταλμάτων έρευνας που έχει εκτελεσθεί ποτέ σε μια μέρα στην Αυστραλία, κατέσχεσε χθες, Δευτέρα, 104 πυροβόλα όπλα καθώς και σχεδόν 45 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (29 εκατ. ευρώ) σε μετρητά. Έκλεισε επίσης έξι εργαστήρια παρασκευής ναρκωτικών. Συνολικά απαγγέλθηκαν 525 κατηγορίες, όμως οι αρχές δήλωσαν πως περιμένουν να απαγγελθούν και άλλες μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε το:
Tagged