Ντόναλντ Τραμπ: Θα είναι ο πρώτος αμερικανός Πρόεδρος που θα φυλακισθεί..; Οι εξελίξεις…

Πολιτισμοί Τρομοκρατία,
Μοιραστείτε το:

Τι θα συμβεί στον Τραμπ αν καταλήξει στην φυλακή

Είναι ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που αντιμετωπίζει κατηγορίες που μπορούν να τον στείλουν στην φυλακή.

 «Εάν ένας πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ καταλήξει στη φυλακή, θα πρέπει να είναι μαζί του οι πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας;»

Αυτό είναι ένα ερώτημα που δεν είχε χρειαστεί να απαντήσει νωρίτερα η υπηρεσία, αλλά ίσως χρειαστεί να δημιουργήσει πρωτόκολλα αντιμετώπισης επί του θέματος για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς ερευνητές στην Νέα Υόρκη και στην Τζόρτζια εξετάζουν το παρελθόν του Ντόναλντ Τραμπ, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ποινική δίωξη.

«Αυτό θα ήταν άνευ προηγουμένου», δήλωσε ο Τζέφρι Ρόμπινσον, συν-συγγραφέας του βιβλίου, «Standing Next to History: Η ζωή ενός πράκτορα μέσα στη μυστική υπηρεσία».

Αξιωματούχοι της μυστικής υπηρεσίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα. «Προκειμένου να διατηρηθεί η επιχειρησιακή ασφάλεια, η Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ δεν θα σχολιάσει τα μέσα και τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για τη διεξαγωγή των προστατευτικών επιχειρήσεων του οργανισμού», έγραψε εκπρόσωπος των Υπηρεσιών σε δήλωση.

Ο πολιτικός σύμβουλος του Τραμπ, Τζέισον Μίλερ, δεν απάντησε σε ερώτηση της HuffPost US σχετικά με το αν ο Τραμπ θα παραιτηθεί από το δικαίωμά του για προστασία από τις Μυστικές Υπηρεσίες, εάν βρεθεί στην φυλακή.

Ωστόσο, ένας πολύ κοντινός άνθρωπος του Τραμπ αμφισβήτησε ότι θα έκανε κάτι τέτοιο και είπε ότι είναι πιο πιθανό να ζητήσει πρόσθετη προστασία πίσω από τα κάγκελα από ό, τι λαμβάνει τώρα. «Πιθανότατα η ασφάλεια θα διπλασιαζόταν», είπε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας του.

Το καταστατικό που διέπει την προστασία των πρώην Προέδρων, δεν αναφέρει την πιθανότητα προστασίας τους πίσω από τα κάγκελα, ξεκαθαρίζοντας μόνο ότι η Μυστική Υπηρεσία τους προστατεύει για όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Ο οργανισμός ανέλαβε το καθήκον να προστατεύει τους προέδρους το 1902 και τους πρώην προέδρους το 1965 και – μέχρι σήμερα – κανείς δεν είχε βρεθεί υπό ποινική έρευνα.

Ο 45ος πρόεδρος αντιμετωπίζει έρευνα για τους φόρους και τα τραπεζικά δάνεια της οικογενειακής του επιχείρησης από τον γενικό εισαγγελέα της Νέας Υόρκης και τον πληρεξούσιο του Μανχάταν.

Η διετής έρευνα από τον ειδικό σύμβουλο Ρόμπερτ Μούλερ περιγράφει επίσης πολλές περιπτώσεις παρεμπόδισης της δικαιοσύνης, ενώ ο Μουέλερ κατέθεσε ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να διωχθεί για τις ενέργειές του, ακόμα και όταν δεν ήταν Πρόεδρος, αν και δεν υπάρχει ένδειξη ότι το Τμήμα Δικαιοσύνης υπό τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν επιδιώκει κάτι τέτοιο.

Εάν στην πραγματικότητα ο Τραμπ κατηγορηθεί και καταδικαστεί, μια ακρόαση καταδίκης θα γινόταν μετά από πολλούς μήνες, πιθανώς και χρόνια.

Στα ελαφρυντικά του κατατάσσονται, σύμφωνα με νομικούς εμπειρογνώμονες, η προχωρημένη ηλικία του και η έλλειψη ποινικών καταδικών. Στα στοιχεία που τον επιβαρύνουν προστίθενται η πρόσβασή του σε δημόσια χρήματα – πιθανώς συμπεριλαμβανομένων των 76 εκατομμυρίων δολαρίων που συγκέντρωσε με ψευδείς ισχυρισμούς από τους υποστηρικτές του μεταξύ των εκλογών και της εξέγερσης της 6ης Ιανουαρίου, καθώς και η ιδιοκτησία ενός αεροσκάφους, που τον καθιστά δημόσιο κίνδυνο.

Ο Τραμπ μπορεί να θεωρηθεί ως κίνδυνος για την κοινότητα και λόγω της ικανότητάς του να συσπειρώσει τους οπαδούς του σε σημείο που μπορούν να διαπράξουν βία – όπως έκανε τις εβδομάδες πριν από την 6η Ιανουαρίου με τα συνεχή ψέματα του ότι νοθεία στις εκλογές και τις προτροπές του στους υποστηρικτές του στο ράλι του εκείνη την ημέρα. «Δεν θα έχουμε ποτέ τη χώρα μας όντας αδύναμοι. Πρέπει να δείξουμε δύναμη και πρέπει να είμαστε έτοιμοι», είπε. «Παλεύουμε σαν να είμαστε στην κόλαση και αν δεν παλεύεις έτσι, δεν θα έχεις άλλη χώρα».

Τον τελευταίο λόγο, ωστόσο, για μια τέτοια απόφαση θα έχει ο πρόεδρος Μπάιντεν.

Κανείς δεν διαβάζει το αποτυχημένο blog του Τραμπ

Ο μόνος τρόπος για να αντιδράσει κανείς στις δημοσιεύσεις του Τραμπ είναι να κάνει κλικ σε μια καρδιά.

Το νέο ντεμπούτο του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Διαδίκτυο αποδεικνύεται μια παταγώδης αποτυχία, σύμφωνα με νέα στοιχεία. Ο Τραμπ ξεκίνησε ένα blog με τίτλο «From the Desk of Donald J. Trump» στις αρχές Μαΐου μετά την απαγόρευσή των λογαριασμών του από το Twitter, το Facebook, το YouTube και άλλες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων εξαιτίας των αβάσιμων δημοσιεύσεών του για εκλογικές απάτες, οι οποίες μάλιστα προκάλεσαν ταραχές στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, οι αλληλεπιδράσεις με τον ιστότοπo του Τραμπ έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό. Το «διαδικτυακό βήμα» για αυτόν έχει φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο των πέντε ετών χωρίς τον φοβερό άμβωνα του Λευκού Οίκου – και την πρόσβαση στα παραδοσιακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το blog του Τραμπ συγκέντρωσε 159.000 συνολικές αλληλεπιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την πρώτη μέρα. Την επόμενη ημέρα, οι αλληλεπιδράσεις μειώθηκαν σε 30.000 και δεν έχουν περάσει τις 15.000 την ημέρα από τότε, σύμφωνα με την HuffPost US και τα δεδομένα από εταιρείες  αναλύσεων διαδικτυακών ιστοτόπων.

Το blog του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου του ιστολογίου του, του διαδικτυακού καταστήματος και της σελίδας συγκέντρωσης χρημάτων, προσελκύει λιγότερους επισκέπτες από τον ιστότοπο συνταγών Delish.

Το ιστολόγιο έλαβε περίπου 4 εκατομμύρια επισκέψεις όλη την εβδομάδα μέχρι τις 18 Μαΐου. Κατά την ίδια περίοδο, το ιστολόγιο κοινοποιήθηκε στο Facebook κατά μέσο όρο λιγότερο από 2.000 φορές την ημέρα.

Οι δημοσιεύσεις στο blog του Τραμπ τείνουν να είναι πολύ πιο μακρoσκελείς σε σχέση με τα περιορισμένα σε χαρακτήρες tweets του Twitter. Δεν υπάρχει επίσης τρόπος να απαντήσουν οι αναγνώστες με υποστήριξη ή κριτική – εκτός από το να κάνουν κλικ σε μια καρδιά ή κοινή χρήση στο Twitter και στο Facebook. Η μονόδρομη συνομιλία είναι πιθανότατα μια απάντηση στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Στις αρχές Μαΐου, το Συμβούλιο Παρακολούθησης του Facebook ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει την απαγόρευση Facebook και Instagram για τον Τραμπ, παρόλο που ζήτησε από τον ιστότοπο να επανεξετάσει την απόφασή του εντός έξι μηνών. Την ίδια στιγμή, το Twitter ανέστειλε τον λογαριασμό @DJTDesk που δημιουργήθηκε από την ομάδα υποστηρικτών του Τραμπ, λέγοντας ότι «η προφανής πρόθεσή του είναι να αντικαταστήσει ή να προωθήσει περιεχόμενο που σχετίζεται με έναν λογαριασμό σε αναστολή».

«Δεν τον ακούει κανείς πλέον», λέει ο Μέγκαν Σκουάιρ, καθηγητής επιστήμης υπολογιστών του Πανεπιστημίου Έλον, που μελετά τις ακρο – δεξιές οργανώσεις στο διαδίκτυο. «Οι άνθρωποι δεν τον ακολουθούν στη μικρή πλατφόρμα του και αυτό φαίνεται στους αριθμούς. Δεν έχει πλέον την ίδια ικανότητα να βάζει συνεχώς το περιεχόμενό του στα πρόσωπα των ανθρώπων όπως έκανε παλαιότερα».

Ποινικό χαρακτήρα λαμβάνει πλέον η έρευνα σε βάρος του επιχειρηματικού ομίλου του Τραμπ

Ο Οργανισμός του Τραμπ έχει καταθέσει μια σειρά νομικών προκλήσεων για να προστατεύσει έγγραφα από κρατικούς ανακριτές.

Η εισαγγελία της πολιτείας της Νέας Υόρκης έχει ξεκινήσει μια ποινική έρευνα για τον Trump Organization, τον επιχειρηματικό όμιλο του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου, επεκτείνοντας την ήδη υπάρχουσα που γίνεται εις βάρος του.

 «Έχουμε ενημερώσει τον Trump Organization ότι η έρευνά μας για τον Οργανισμό δεν είναι πλέον καθαρά αστικού χαρακτήρα», εξήγησε ο Φάμπιαν Λέβι, εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Νέας Υόρκης, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. «Πλέον διενεργούμε ενεργά έρευνα ποινικής φύσης σε βάρος του Trump Organization, σε συνεργασία με τον εισαγγελέα του Μανχάταν».

Η Λετίσια Τζέιμς, επικεφαλής της εισαγγελίας της Νέας Υόρκης, επίσης Δημοκρατική, ηγείται χωριστής έρευνας για ψευδείς δηλώσεις της αξίας ακινήτων από πλευράς του ομίλου του επιχειρηματία των ακινήτων με σκοπό την εξασφάλιση δανείων και φορολογικών απαλλαγών από το 2019. Εκείνη την εποχή, ο Μάικλ Κοέν, πρώην δικηγόρος και εξ απορρήτων συνεργάτης του Τραμπ, είπε στο Κογκρέσο ότι ο πρόεδρος είχε διογκώσει τα περιουσιακά του στοιχεία για να εξασφαλίσει τραπεζικά δάνεια, ενώ ταυτόχρονα δεν τα δήλωνε σε φορολογικές καταθέσεις για να εξοικονομήσει χρήματα.

Οι New York Times πέρυσι, έλαβαν τις λεπτομερείς φορολογικές καταθέσεις του Τραμπ χρόνων, οι οποίες απέδειξαν τις προσπάθειες του προέδρου να χρησιμοποιήσει τον φορολογικό κώδικα για να αποφύγει τον ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος. Το γραφείο της Τζέιμς εξετάζει εάν αυτές οι προσπάθειες ήταν νόμιμες ή αν ο Τραμπ πήρε δεκάδες εκατομμύρια φορολογικές «εκπτώσεις» παράνομα.

Ο Οργανισμός του Τραμπ έχει καταθέσει μια σειρά νομικών προκλήσεων σε μια προσπάθεια να προστατεύσει έγγραφα από κρατικούς ανακριτές, αλλά η εταιρεία έχει χάσει αρκετές βασικές δίκες και εντέλει αναγκάστηκε να παραδώσει αρχεία που σχετίζονται με τις ιδιότητες του Τραμπ.

Ο εισαγγελέας του Μανχάταν, ο Σάιρους Βανς, ο οποίος έχει εκλεγεί με τους Δημοκρατικούς, διενεργεί έρευνα για τις επιχειρηματικές δοσοληψίες του κ. Τραμπ προτού αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ εδώ και πάνω από δύο χρόνια για να προσδιορίσει εάν η εταιρεία του διέπραξε οικονομικά εγκλήματα, εξετάζοντας ένα τεράστιο φάσμα επιχειρηματικών συμφωνιών με επίκεντρο τα ακίνητα του Τραμπ, όπως το Trump Tower, το ξενοδοχεία του και το κτήμα Seven Spring, βόρεια της Νέας Υόρκης.

Το γραφείο του Βανς ενέτεινε την ποινική του έρευνα τον Φεβρουάριο, προσλαμβάνοντας έναν πρώην ομοσπονδιακό εισαγγελέα με εμπειρία σε τέτοιου είδους εγκλήματα για να διεισδύσουν στα άδυτα των οικονομικών του Οργανισμού του Τραμπ.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged