Κάτι λάθος έχετε κε Γεραπετρίτη… Σας ξέφυγε η άρνηση των Δημάρχων (ΟΤΑ) για διαφάνεια στην Διοίκησή τους…

Κυβέρνηση
Μοιραστείτε το:

Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. για την οργάνωση του κράτους, ο κος Γεραπετρίτης, -υπουργός παρά το Πρωθυπουργό-, τόλμησε να ισχυρισθεί ότι «η μεγαλύτερη τομή που έχουμε κάνει είναι ο διαχωρισμός πολιτικής εξουσίας και κράτους».

Κι όμως, όπως πολλοί Κυβερνητικοί μέχρι τώρα στο ταλαίπωρο για την ποιότητα ζωής των υπηκόων του, Ελληνικό Κράτος, κλεισμένος μέσα στην γυάλα του Μαξίμου, τολμά να ισχυρισθεί  αυτά που θεωρεί πολύ μεγάλο επίτευγμα, -ίσως αν πράγματι είθε συμβεί θα θεωρούνταν πολύ μεγάλο επίτευγμα,  ξεχνώντας ίσως λόγο έλλειψης πραγματικής γνώσης ότι ένα πολ’ύ σημαντικό κομμάτι της κρατικής εξουσίας, οι δήμοι, με εκφραστές τους; Δημάρχους, έχουν απέχθεια σε ότι περιλαμβάνεται και περιγράφεται στον όρο «Διαφάνεια στο διοικητικό έργο» τους, φθάνοντας στο σημείο να  χαρακτηρίζουν προσωπικά δεδομένα κάθε στοιχείο, που ναι μεν είναι επίσημο και υποχρεωτικά δημοσιεύσιμο, κατ’ αυτούς δεν μπορεί να βρεθεί στα χέρια «ανώριμων» δημοτών…

Κι αν ο κος Υπουργός, -ομολογούμε ότι είναι ιδιαίτερα συμπαθής στην στήλη λόγο της «ταπεινότητάς» του πολιτικής και όχι μόνο-, αμφιβάλει για τα ποιο πάνω ή κατ’ ελάχιστον δεν έχει γνώσει, ας εντριφύσει στις πρακτικές του διαχρονικού Δημάρχου Περιστερίου κου Ανδρέα Παχατουρίδη και της πολύ πιστής σ’ αυτόν διοίκησής του, σε ότι αφορά  την διαφάνεια και την ευκολία πρόσβασης  των διοικούμενων (δημοτών και πολιτών) στα έγγραφα που ορίζουν και πιστοποιούν της πράξεις τους…

Τουλάχιστον, ας ομολογήσει, -αν βέβαια έχει την γνώση-, ο κος υπουργός, ότι η σημερινή Κυβέρνηση, τείνει με την νομοθεσία που εγκρίνει να κάνει τους δημάρχους και τις διοικήσεις τους παντοδύναμος, αποφεύγοντας από την άλλη να θεσπίσει ελεγκτικούς μηχανισμούς για τον διαρκή έλεγχο των πράξεών του;ς, έχοντας αφήσει αυτό τον τομέα, -άραγε γιατί;- στο έλεος των ερμηνιών των περίφημων πλέον, αλλά ενεργούντων στην ουσία και πράξη, νομικών και διοικητικών όρων «δημόσιο συμφέρον και ειδικό εύλογο συμφέρον, παρότι τόσο το σύνταγμα, όσο και η ισχύουσα νομοθεσία άλλα πρεσβεύουν…

Για το θέμα θα επανέλθουμε τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, -τα περιστατικά που διαψεύδουν τον κο Γεραπετρίτη είναι υπερβολικά πολλά-, μήπως… λέμε μήπως ως ταπεινή στήλη δει το «φώς το αληθινό»… σε ότι αφορά τα δικαιώματα των πολιτών στη γνώση και την υποχρέωση των διοικούντων στην διαφάνεια των αποφάσεων και πράξεών τους…

Διαβάστε στην συνέχεια τις δηλώσεις του κου Γεραπετρίτη…

«Επίκουρος ο Αιρετικός»

——————-

Γεραπετρίτης: Η μεγαλύτερη τομή που έχει κάνει η σημερινή Κυβέρνηση είναι ο διαχωρισμός πολιτικής εξουσίας και κράτους

 «Η μεγαλύτερη τομή που κάναμε ήταν ο διαχωρισμός μεταξύ της πολιτικής εξουσίας με τη διακυβέρνηση», τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας για την οργάνωση του κράτους στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε τη σημασία που είχε για τη χώρα το θέμα της οργάνωσης του κράτους, γι’ αυτό και «ο πρώτος νόμος που ήρθε στη Βουλή αφορούσε στην οργάνωση του κράτους» όταν η ΝΔ εξελέγη. Ο κ. Γεραπετρίτης μίλησε για «μία εκ βάθρων αλλαγή στη διακυβέρνηση», καθώς, όπως είπε, ο συγκεκριμένος νόμος ρύθμισε τον τρόπο που λειτουργεί η κυβέρνηση, η διοίκηση, τον τρόπο που γίνεται η νομοθεσία και τον τρόπο ελέγχου της διακυβέρνησης.

Μάλιστα, όπως τόνισε, η επιλογή δικαιώθηκε καθώς εξαιτίας της πανδημίας, «η δομή του κράτους κλήθηκε να διαχειριστεί μία πρωτόγνωρη κατάσταση» και αυτό έγινε με επιτυχία, καθώς συνεργάζονταν με μεγάλη ταχύτητα μία σειρά υπουργείων και φορέων για να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε ότι «η μεγαλύτερη τομή έχει να κάνει με το διαχωρισμό μεταξύ της πολιτικής εξουσίας με τη διοίκηση», καθώς αυτό ήταν κάτι που «παρήγαγε διαφθορά». Όπως τόνισε, στον υπουργό συγκεντρώνονταν εξουσίες που είχαν να κάνουν με όλο το υπουργείο, ενώ πλέον το 90% των αποφάσεων που έχει να κάνει με τη διοίκηση δεν επηρεάζεται από την αλλαγή της πολιτικής εξουσίας.

Ο κ. Γεραπετρίτης εξήγησε ότι μέχρι τώρα υπήρχε εξάρτηση της διοίκησης με την πολιτική εξουσία, πράγμα που δημιουργούσε και αδράνειες, ενώ πλέον το σύστημα λειτουργεί πολύ πιο γρήγορα.

Γεραπετρίτης: Ευνοήθηκε το μοντέλο διακυβέρνησης και εν τέλει η ποιότητα της δημοκρατίας μας

Απαντώντας στην κριτική για υπερσυγκεντρωμένο σύστημα εξουσίας, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι το νέο μοντέλο δοκιμάστηκε υπό συνθήκες τεράστιας πίεσης, λόγω της πανδημίας. Και, όπως χαρακτηριστικά είπε, «ευνοήθηκε το μοντέλο διακυβέρνησης και εν τέλει η ποιότητα της δημοκρατίας μας».

Μάλιστα, μίλησε και για τρόπους ελέγχου της εξουσίας αναφέροντας ότι «αυτή τη στιγμή είναι αναρτημένο όλο το σχέδιο της κυβέρνησης για το 2021 και αυτή είναι η υψηλότερη μορφή λογοδοσίας που μπορεί να υπάρχει». «Έχουμε φτιάξει ένα κράτος που είναι αρωγός του πολίτη», κατέληξε ο κ. Γεραπετρίτης.

Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged