Παναγιώτης Φασούλας για τα ανιστόρητα του Μαρτσουλιόνις: Δυστυχώς οι ήττες άφησαν συμπλέγματα

Αθλητισμός
Μοιραστείτε το:

Τι αναφέρει στη δήλωσή του ο παλαίμαχος Έλληνας σέντερ, τι ο Αλεξλάντερ Βολκόφ και πως τα «γυρίζουν» οι Μαρτσιουλιόνις και Γκαράουσκας μετά τις επισημάνσεις της «Αράχνης» του ελληνικού μπάσκετ…

Απάντηση Φασούλα σε Μαρτσουλιόνις: Δυστυχώς οι ήττες σού άφησαν συμπλέγματα

Οι δηλώσεις του Σαρούνας Μαρτσουλιόνις περί απόπειρας δωροδοκίας της Σοβιετικής Ένωσης στο Ευρωμπάσκετ 1987, προκάλεσαν την αντίδραση του Παναγιώτη Φασούλα.

Ο Μαρτσουλιόνις, ένα από τα αστέρια εκείνης της ομάδας της Σοβιετικής Ένωσης, υποστήριξε ότι κάποιοι Έλληνες πρόσφεραν λεφτά σε αυτόν και τους συμπαίκτες του πριν τον τελικό του Ευρωμπάσκετ αλλά κανείς δεν τα δέχθηκε.

Αυτή η δήλωσή του, λοιπόν, είχε ως αποτέλεσμα να προχωρήσει σε μία και ο Φασούλας, μέλος της εθνικής Ελλάδας που κατέκτησε το τρόπαιο το 1987, αναφέροντας τα εξής…

«Αγαπητέ Σαρούνας, δεν φανταζόμουν ποτέ ότι μπορεί να υπάρχει τόση μικροψυχία σε έναν τόσο σπουδαίο αθλητή όπως εσύ.

Ήδη από τις πρώτες μέρες μετά τον θρίαμβο της Ελλάδας το 87´ ακούγαμε ότι μας συκοφαντούσατε ως «ντοπαρισμένους». Άλλωστε είχε προηγηθεί ο ρατσιστικός χαρακτηρισμός του προπονητή σας «Μαυριτανοί» για την Εθνική μας ομάδα.

Δεν πρέπει να λησμονείς ότι στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας, η Εθνική Ελλάδος πέραν από την ΕΣΣΔ κέρδισε δυο φορές την ενιαία τότε Γιουγκοσλαβία που είχε στις τάξεις της τον ανθό του τότε παγκόσμιου Μπάσκετ. Επίσης καλά θα θυμάσαι ότι το 89’ στο Ζάγκρεμπ η ΕΣΣΔ ηττήθηκε ξανά από την Ελλάδα.

Αντιλαμβάνομαι ότι οι ήττες της χώρας για τα χρώματα της οποίας αγωνιζόσουν τότε από την ανερχόμενη μπασκετικά Ελλάδα, προκάλεσαν ρωγμές στο προφίλ της αθλητικής υπερδύναμης.

Δεν πίστευα ποτέ όμως ότι θα σου άφηναν τέτοια συμπλέγματα, ώστε 34 χρόνια μετά να ακούγονται τέτοια ανυπόστατα ψεύδη όπως αυτό περί απόπειρας χρηματισμού.

Φαντάζομαι ότι αυτή θα έγινε κάτω από την μύτη των αξιωματούχων της ΕΣΣΔ που συνόδευαν την αποστολή σας… Λένε ότι η αξία του ηττημένου δίνει δόξα στον νικητή.

Δυστυχώς μας το χάλασες, έστω και τρεισήμισι δεκαετίες μετά.

Με αθλητικούς χαιρετισμούς,

Παναγιώτης Φασούλας»

—————

Τι προηγήθηκε…

Μαρτσουλιόνις: Έλληνες μάς πρόσφεραν χρήματα πριν από τον τελικό του 1987

«Δεν κάναμε τίποτα, ήμασταν σε σύγχυση και χάσαμε τον τελικό»

Μαρτσουλιόνις: Έλληνες μάς πρόσφεραν χρήματα πριν από τον τελικό του 1987

Σε μία σοβαρή καταγγελία προχώρησε ο Σαρούνας Μαρτσουλιόνις, υποστηρίζοντας ότι πριν από τον τελικό του Ευρωμπάσκετ 1987 κάποιοι Έλληνες προσέφεραν χρήματα στους παίκτες της Σοβιετικής Ένωσης για να ηττηθεί.

«Ναι, είναι αλήθεια! Κάποιοι Έλληνες μας πρόσφεραν χρήματα, φυσικά κανένας δεν τα δέχτηκε! Σε κάθε περίπτωση, η πράξη από μόνη της γέμισε αμφιβολίες την ομάδα μας. Το πρόβλημα υπήρξε από τη στιγμή που δεν επικοινωνήσαμε σωστά μεταξύ μας. Αν, δηλαδή ο προπονητής μας είχε οργανώσει μια συνάντηση και μας ρωτούσε τι σκεφτόμαστε για αυτή την πρόταση, θα είχαμε συντρίψει τους Έλληνες!

Αντίθετα, δεν κάναμε τίποτα, ήμασταν σε σύγχυση και χάσαμε τον τελικό. Τώρα μπορώ να αστειεύομαι ότι συμβάλαμε στην ανάπτυξη του ελληνικού μπάσκετ και μάλιστα χωρίς να πληρώσουν τίποτα. Οι Έλληνες βέβαια βελτίωσαν την φήμη τους όταν φώναζαν υπέρ της Λιθουανίας στον τελικό του 1995 που χάσαμε από τη Γιουγκοσλαβία», ανέφερε ο βετεράνος Λιθουανός σε συνέντευξη στο SkyHook.

—————–

Ο Βολκόφ «αδειάζει» τον Μαρτσουλιόνις και ο Φασούλας ζητά νομική αντίδραση για τα περί χρηματισμού στο Ευρωμπάσκετ ’87

Ο Σαρούνας Μαρτσουλιόνις ήταν ένας παίκτης του οποίου το υψηλό μπασκετικό ένστικτο δημιουργούσε το απροσδόκητο πάνω στο παρκέ. Το ίδιο απροσδόκητες και «χωρίς νόημα», ωστόσο, ήταν για έναν συμπαίκτη του στην Εθνική Σοβιετικής Ενωσης του 1987 οι «καταγγελίες» του Λιθουανού περί προσπάθειας χρηματισμού της ομάδας του από Ελληνες, ώστε να ηττηθούν στον τελικό του Ευρωμπάσκετ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, από την ελληνική ομάδα…

Ο Ουκρανός Αλεξάντερ Βολκόφ σχολίασε στην ιστοσελίδα Sport24 τις αποκαλύψεις του Λιθουανού και παραδέχθηκε ότι «εκπλήσσομαι με αυτά που είπε ο Σαρούνας. Τον σέβομαι, παίξαμε μαζί, είμαστε φίλοι, αλλά οι δηλώσεις του δεν βγάζουν κανένα νόημα. Δεν έχω ιδέα για όσα λέει…». Ο άλλοτε φόργουορντ των Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού και πρώην υπουργός Αθλητισμού στην Ουκρανία ξεκαθάρισε πως «κανένας δεν μας πρόσφερε κάτι ώστε να χάσουμε τον τελικό του ’87. Δεν υπέπεσε κάτι τέτοιο στην αντίληψή μου και από όσα ξέρω κανένας συμπαίκτης μου δεν δέχθηκε κάποια προσέγγιση.

»Πέφτω από τα σύννεφα ακούγοντας μία τέτοια ιστορία και χάσαμε διότι δεν παίξαμε καλά εκείνο το βράδυ και βρήκαμε απέναντί μας έναν αντίπαλο με σπουδαίους παίκτες όπως ο Γκάλης, ο Γιαννάκης, ο Φασούλας, ο Χριστοδούλου και οι υπόλοιποι». Στην ίδια ιστοσελίδα, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος αποκάλεσε «βλακείες, μπούρδες και σαχλαμάρες» τα λεγόμενα του Μαρτσουλιόνις «ο οποίος εκτέθηκε ανεπανόρθωτα και φαίνεται ότι περνάει μία περίεργη φάση στη ζωή του».

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης δείχνει απρόθυμη να προχωρήσει σε καταγγελίες και να τραβήξει το σχοινί της υπόθεσης. Ομως ο πρωταθλητής Ευρώπης του 1987 και υποψήφιος πρόεδρος της Ε.Ο.Κ., Παναγιώτης Φασούλας, δεν μένει στη διαδικτυακή απάντησή του στον Μαρτσουλιόνις. Ο «Πάνι» ζήτησε το αυτονόητο και σε δηλώσεις του στο MEGA επισήμανε την απορία του «που η πολιτειακή ηγεσία της χώρας δεν έχει κινηθεί ίσως και με νομικό τρόπο»…

Ο Παναγιώτης Φασούλας εξέφρασε την εύλογη ερώτησή του, καθώς οι καταγγελίες του Λιθουανού δεν ανέφεραν ούτε πρόσωπα ούτε ιδιότητες εκείνων που φέρονται να επιχείρησαν να δωροδοκήσουν τη σοβιετική εθνική. Ο παλαίμαχος σέντερ τόνισε πως «το 1987 είναι τα ιερά και τα όσια του αθλητικού κινήματος στην Ελλάδα. Θα ήθελα πιο δραστικές αντιδράσεις από θεσμικούς παράγοντες. Τους νικήσαμε και το 1989… Και τότε χρηματίστηκαν;».

——————

Αμετανόητος αλλά… «διπλωμάτης» ο Μαρτσουλιόνις, κατηγορεί με τον Χέινο Εντεν (και) τον Γκομέλσκι

Το «άδειασμα» του Σάσα Βολκόφ στον άλλοτε συμπαίκτη του στην Εθνική μπάσκετ της Σοβιετικής Ενωσης, Σαρούνας Μαρτσουλιόνις, δεν κάνει τον δεύτερο να «μαζέψει» ακριβώς τις καταγγελίες του περί προσπάθειας χρηματισμού πριν από τον τελικό του Ευρωμπάσκετ 1987 με την Ελλάδα, αλλά να στρέψει προς άλλη κατεύθυνση τα «βέλη» του. Ο Λιθουανός παλαίμαχος σταρ είχε αποκαλύψει σε ισπανικό περιοδικό ότι πριν από τον μεγάλο αγώνα του χρυσού μεταλλίου στο Σ.Ε.Φ. «υπήρξαν Ελληνες που μάς πρόσφεραν χρήματα, αλλά κανένας μας δεν τα δέχτηκε», δίχως να αναφέρει ονόματα ή ιδιότητες…

Στον Μαρτσουλιόνις είχε απαντήσει άμεσα επικριτικά ο τότε σέντερ της Ελλάδας και υποψήφιος πρόεδρος της Ε.Ο.Κ., Παναγιώτης Φασούλας, ενώ ο Βολκόφ είχε σχολιάσει πως «οι δηλώσεις του Σαρούνας δεν βγάζουν κανένα νόημα!». Ο ίδιος ο Μαρτσουλιόνις, σε νέες δηλώσεις του στην ιστοσελίδα Sport24, θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι «δεν θέλω να υποβαθμίσω όσα πέτυχε η Ελλάδα στη διοργάνωση», ωστόσο δεν ανακάλεσε τις «καταγγελίες» του θέλησε να δώσει μία άλλη διάσταση στο θέμα.

Αρχικά επισήμανε πως «ποτέ δεν αναφέρθηκα σε επίσημους ή ανθρώπους της ομοσπονδίας της Ελλάδας, αλλά για κόσμο με τον οποίο είχαμε επαφή την περίοδο που ήμασταν στην Αθήνα και ήταν άσχετοι με την ομοσπονδία. Ομως υπήρχαν περίεργες προσεγγίσεις προς κάποιους εξ ημών, αλλά μέχρι εκεί». Στη συνέχεια, αφού επανέλαβε ότι «δεν θέλω να μειώσω την ιστορική νίκη της ελληνικής ομάδας, γιατί δεν είμαι αφελής να χαλάσω σχέσεις ετών ή να αλλοιώσω κάτι που είναι σαφές», στράφηκε ουσιαστικά εναντίον του τότε προπονητή του, Αλεξάντερ Γκομέλσκι…

Ο Μαρτσουλιόνις χαρακτήρισε «περίεργο το κοουτάρισμα» του επονομαζόμενου και ως «αλεπού των πάγκων», εξηγώντας ότι «ο Βολκόφ, ο οποίος είχε 14 πόντους στο πρώτο ημίχρονο, δεν σηκώθηκε καθόλου να παίξει στο δεύτερο. Ξέροντας τις δυνατότητες που είχαμε ως ομάδα, δεν είναι φυσιολογικό να μένει στον πάγκο στον υπόλοιπο αγώνα ο Σάσα, που ήταν παικταράς». Ο Λιθουανός έδειξε μπερδεμένος, αφού στη συνέχεια «βάφτισε» τη φερόμενη απόπειρα χρηματισμού ως «mind games τα οποία εμείς αφήσαμε να μας επηρεάσουν πνευματικά». Και αναφέρθηκε και στον επίσης συμπαίκτη του, Χέινο Εντεν, θυμίζοντας ότι «δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε λεπτό στον τελικό».

Ο ίδιος ο Χέινο Εντεν, σε συνέντευξή του στην εσθονική ιστοσελίδα «sport.postimees.ee», κατηγόρησε με τη σειρά του τον τότε προπονητή του, λέγοντας ότι ο «μερικούς μήνες μετά, ο Γκομέλσκι φώναξε σε μία γεμάτη με κόσμο αίθουσα γιατί δεν του είπα να με βάλει στο ματς… Πώς θα μπορούσα να κάνω κάτι τέτοιο;». Ο Εντεν αποκάλυψε ότι ο σύμβουλος της Σοβιετικής Ενωσης το 1987 και Λιθουανός προπονητής, Βλάντας Γκαράστας, «είχε πει πως στη συνάντηση πριν από τον τελικό, κάλεσαν τον Γκομέλσκι και δεν γύρισε ποτέ…».

Ο Εντεν συμπλήρωσε ότι «στην ταράτσα του ξενοδοχείου υπήρχε μία πισίνα και όταν ανέβηκα, μερικές μέρες πριν από τον τελικό, ήταν εκεί ο Γκομέλσκι με τον προπονητή τη Ελλάδας, Κώστα Πολίτη. Ενιωσα άβολα και έφυγα…». Ο Εσθονός απόρησε «γιατί να συναντηθούν μόνοι τους εκεί, ενώ μπορούσαν να μιλήσουν στο λόμπι του ξενοδοχείου;». Μάλιστα, τόνισε ότι «ο Γκαράστας ήταν βέβαιος πως ο τελικός θα δινόταν και ήξερε περισσότερα. Είναι πιθανόν το “σενάριο” του αγώνα να είχε ήδη γραφτεί και πολλές καταστάσεις δημιούργησαν αμφιβολίες», μιλώντας για επαφές ακόμη και από κόσμο σε… καταστήματα με σουβενίρ!.

Επειτα από τις τελευταίες αποκαλύψεις, ο Βλάντας Γκαράστας κλήθηκε να σχολιάσει το θέμα, μιλώντας στην ιστοσελίδα «15min.lt». Ο Λιθουανός κόουτς άφησε επίσης υπόνοιες για τον Αλεξάντερ Γκομέλσκι, λέγοντας πως «είχε επιστρέψει στην Εθνική λίγες εβδομάδες πριν από το Ευρωμπάσκετ, αντί του Βλάντιμιρ Ομπούκοφ. Πριν από τον τελικό με πλησίασε και μου είπε πως από το Κομουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας τον ενημέρωσαν ότι υπάρχουν άνθρωποι στην ομάδα μας που θα “πουλήσουν” τον αγώνα…».

Ο άλλοτε κόουτς της Ζάλγκιρις Κάουνας, συμπλήρωσε πως «ο Γκομέλσκι λειτούργησε περίεργα. Σε μίτινγκ μας, πριν φύγουμε για το γήπεδο, τον ζήτησαν στο τηλέφωνο και έλειψε 50 λεπτά», ενώ αναφέρθηκε και στη μη χρησιμοποίηση του Εντεν στον τελικό: «Ο κόουτς ζήτησε από τον Μαρτσουλιόνις να μαρκάρει τον Γκάλη στην άμυνα και το αποτέλεσμα ήταν να αποβληθεί με πέντε φάουλ. Εγώ δεν θα έβαζα ποτέ τον καλύτερο παίκτη μου πάνω στον Γκάλη».

Πηγή: newsbeast.gr / liberal.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged