18 πράγματα που συνέβησαν για πρώτη φορά το 2020

Πολιτισμοί
Μοιραστείτε το:

Το ιαπωνικό ιπτάμενο αυτοκίνητο, τo… θαύμα που πέτυχαν οι κορεάτες BTS, ο μαύρος φωτογράφος για το εξώφυλλο του «Vanity Fair» και η απόδειξη ότι ο καρκίνος μας συντρόφευε εδώ και 76 εκατ. χρόνια!

της Tricia Tisak

  1. Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν «παγκόσμιο τρομοκράτη» ρωσική ρατσιστική οργάνωση: Τον Απρίλιο, η κυβέρνηση Trump χαρακτήρισε το υπερεθνικιστικό Ρωσικό Αυτοκρατορικό Κίνημα (Russian Imperial Movement) ως παγκόσμια τρομοκρατική απειλή. Ήταν η πρώτη φορά που η κυβέρνηση χαρακτήρισε έτσι μια ακραία ρατσιστική οργάνωση.
  2. Η Louis Vuitton κυκλοφορεί την πρώτη ασπίδα προσώπου πολυτελείας για τον κορωνοϊό: Πολλοί οίκοι μόδας κυκλοφόρησαν μέσα στο 2020 προστατευτικές μάσκες προσώπου, αλλά η Louis Vuitton ήταν η πρώτη που παρουσίασε ασπίδα προσώπου στην ταξιδιωτική της collection για το 2021. Η πολυτελής ασπίδα θα κοστίζει 961 δολάρια, θα διαθέτει το μονόγραμμα του πολυτελούς brand, ενώ θα μπορεί να αναδιπλώνεται ανάλογα με τις κοινωνικές αποστάσεις.
  3. Η πρώτη τρανσέξουαλ δήμαρχος στη Γαλλία: Το συμβούλιο του Tilloy-lez-Marchiennes, ενός χωριού περίπου 600 κατοίκων, εξέλεξε τον Μάρτιο την πρώτη τρανσέξουαλ δήμαρχο της Γαλλίας. Η Marie Cau, η οποία βάσισε την προεκλογική της καμπάνια στην οικολογική ανάπτυξη και την αειφορία, δήλωσε πως εκλέχθηκε λόγω των αξιών της και όχι λόγω της ταυτότητας του φύλου της.
  4. Γυναίκα σέρφερ δάμασε το μεγαλύτερο κύμα της χρονιάς: Η Βραζιλιάνα σέρφερ Maya Gabeira σκαρφάλωσε το μεγαλύτερο καταγεγραμμένο κύμα του 2020 και έγινε η πρώτη γυναίκα με αυτήν τη διάκριση. Το κύμα είχε ύψος περίπου 23 μέτρα και έσκασε στην παραλία Nazaré της Πορτογαλίας. Το κατόρθωμα της Gabeira πιστοποιήθηκε από το World Surf League και το Guinness World Records.

  1. Το Χατζ ακυρώνεται για πρώτη φορά: Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι οι προσκυνητές εκτός της χώρας απαγορεύεται να ταξιδέψουν στο Μεγάλο Τζαμί της Μέκκας, τον πιο ιερό τόπο του Ισλάμ, ακυρώνοντας ουσιαστικά το Χατζ (το ετήσιο ισλαμικό προσκύνημα στη Μέκκα) για πρώτη φορά στην ιστορία. Παρότι από το 632 μ.Χ. (οπότε έγινε το πρώτο ιερό προσκύνημα στη Μέκκα) οι πόλεμοι, οι κακές ταξιδιωτικές συνθήκες και διάφορες μάστιγες δεν επέτρεψαν το Χατζ, το 2020 ήταν η πρώτη φορά που το ιερό τελετουργικό απαγορεύθηκε επίσημα.
  2. Η αστυνομία στο Χονγκ Κονγκ κάνει τις πρώτες συλλήψεις βάσει του αμφιλεγόμενου νέου νόμου περί εθνικής ασφάλειας: Λιγότερο από μία ημέρα αφότου τέθηκε σε ισχύ ο αμφισβητούμενος νέος νόμος περί εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ στις 30 Ιουνίου, η αστυνομία προχώρησε στις πρώτες συλλήψεις. Οι επικριτές του νέου νόμου ισχυρίζονται πως η κινεζική κυβέρνηση θα υπονομεύσει την αυτονομία της περιοχής και θα μπορεί να περιορίζει την ελευθερία του Τύπου και τις διαδηλώσεις.
  3. Υψηλής ευκρίνειας εικόνες από την επιφάνεια του Ήλιου: Τον Ιανουάριο, οι αστρονόμοι δημοσιοποίησαν τις πιο λεπτομερείς -μέχρι σήμερα- φωτογραφίες του Ήλιου, από το νέο ηλιακό τηλεσκόπιο Daniel K. Inouye. Πρόκειται για το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στον κόσμο, το οποίο κατασκευάστηκε στο ηφαίστειο Haleakala της Χαβάης, που σημαίνει «σπίτι του ήλιου».
  4. Γερμανικά και ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη σε κοινή άσκηση στη Γερμανία: Τον Αύγουστο, η Γερμανία και το Ισραήλ προχώρησαν για πρώτη φορά σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στο γερμανικό έδαφος – μια εκδήλωση που υπογραμμίζει την περίπλοκη σχέση μεταξύ των δύο χωρών, που μοιράζονται μια βαθιά και οδυνηρή ιστορία. Οι ασκήσεις ήρθαν σε μια κρίσιμη στιγμή για τον στρατό της Γερμανίας, ο οποίος αγωνίζεται να εκσυγχρονιστεί και να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες ότι ακροδεξιά εξτρεμιστικά στοιχεία έχουν διεισδύσει στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων.
  5. Το ιαπωνικό ιπτάμενο αυτοκίνητο ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη δοκιμαστική πτήση: Η εταιρεία τεχνολογίας SkyDrive ολοκλήρωσε τον Αύγουστο στην Ιαπωνία την πρώτη επιτυχημένη δημόσια δοκιμή ενός ιπτάμενου αυτοκινήτου. Το επανδρωμένο όχημα με την ονομασία SD-03 πέταξε για τέσσερα λεπτά σε ιδιόκτητο χώρο της Toyota, η οποία φιλοξενεί τη βάση ανάπτυξης της εταιρείας. Η SkyDrive σχεδιάζει την εμπορική διάθεση του αυτοκινήτου έως το 2023.
  6. Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν το εργαλείο επεξεργασίας γονιδίων μέσα σε άνθρωπο: Τον Μάρτιο, ένας τυφλός ασθενής στις ΗΠΑ υποβλήθηκε σε επέμβαση με το εργαλείο επεξεργασίας γονιδίων CRISPR. Ήταν η πρώτη φορά που η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε μέσα σε ανθρώπινο σώμα. Σε μια προσπάθεια των γιατρών να αποκαταστήσουν την όραση του ασθενούς, ο οποίος έχει μια σπάνια γενετική διαταραχή που εμποδίζει το σώμα να παράγει την απαραίτητη πρωτεΐνη ώστε το φως να φτάσει σε σήματα στον εγκέφαλό του, εγχύθηκαν στο μάτι του μικροσκοπικές σταγόνες που περιείχαν το εργαλείο επεξεργασίας.
  7. Μαύρος φωτογράφος για το εξώφυλλο του «Vanity Fair»: Ο Dario Calmese, ο οποίος φωτογράφισε την ηθοποιό Viola Davis για το εξώφυλλο του «Vanity Fair» Ιουλίου -Αυγούστου, είναι ο πρώτος μαύρος φωτογράφος που κάνει εξώφυλλο στην ιστορία του περιοδικού, σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη του. Η φωτογράφιση του Calmese πυροδότησε τα σχόλια σχετικά με το εξώφυλλο της «Vogue» Αυγούστου με τη Simone Biles, μια διακεκριμένη μαύρη αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής, φωτογραφημένη από τη διάσημη Annie Leibovitz. Οι κακές γλώσσες λένε πως το εξώφυλλο της «Vogue» δεν κολακεύει το χρώμα της επιδερμίδας της Biles, υπονοώντας πως θα έπρεπε να είχε προσληφθεί ένας μαύρος φωτογράφος αντί της Leibovitz.
  8. Υπηρεσίες Internet από… μπαλόνια στην Κένυα: Στην Κένυα χρησιμοποιήθηκε μπαλόνι ηλιακής ενέργειας, σε ύψος αρκετών χιλιομέτρων από το έδαφος, για να παρέχει υπηρεσίες Internet. Πρόκειται για το πρώτο από τα μπαλόνια αυτού του είδους που παρέχουν Internet στην αφρικανική ήπειρο. Μια θυγατρική της Alphabet, τη μητρική εταιρεία της Google, εκτόξευσε τον Ιούλιο 35 μπαλόνια που θα παρέχουν δίκτυο 4G LTE στα περισσότερα από τα κεντρικά και δυτικά μέρη της χώρας.

  1. Συγκρότημα Κορεάτικης Ποπ (K-Pop) σκαρφάλωσε για πρώτη φορά στα charts των ΗΠΑ: Οι BTS, ένα νοτιοκορεάτικο ποπ συγκρότημα που κάνει tweens squeal από το 2013, κέρδισαν τον Σεπτέμβριο την πρώτη θέση στη λίστα των 100 πιο hot singles του περιοδικού «Billboard» με το αγγλόφωνο «Dynamite».

  1. Καρκίνος στα οστά δεινόσαυρου: Επιστήμονες στο Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο και το Πανεπιστήμιο McMaster εντόπισαν οστεοσάρκωμα, έναν κακοήθη καρκίνο των οστών, σε ένα δείγμα του Centrosaurus apertus, ενός φυτοφάγου δεινόσαυρου που έζησε πριν από 76 εκατομμύρια χρόνια. Είναι η πρώτη επιβεβαιωμένη διάγνωση κακοήθους καρκίνου σε δεινόσαυρο, σύμφωνα με δημοσίευμα του ιατρικού περιοδικού «Lancet Oncology».
  2. Κινεζική αποστολή στον Άρη και το πρώτο επαναχρησιμοποιούμενο διαστημόπλοιο: Ο κρατικός όμιλος China Aerospace and Technology Group ξεκίνησε τον Ιούλιο την πρώτη του αποστολή στον Άρη, με το διαστημόπλοιο «Tianwen-1». Το ωφέλιμο φορτίο του «Tianwen-1» περιλαμβάνει ένα όχημα εδάφους, έναν εκφορτωτή και έναν τεχνητό δορυφόρο που θα τεθεί σε τροχιά. Το «Tianwen-1» αναμενόταν να προσεδαφιστεί στον Άρη τον Φεβρουάριο του 2021. Ακόμα, τον Σεπτέμβριο, η διαστημική υπηρεσία της Κίνας ανέφερε άλλο ένα επίτευγμά της: προσγείωσε για πρώτη φορά επιτυχώς ένα επαναχρησιμοποιούμενο διαστημόπλοιο, χρησιμοποιώντας πειραματική τεχνολογία.
  3. Οι τιμές του χρυσού πάνω τα 2.000 δολάρια ανά ουγκιά: Με τους επενδυτές να αναζητούν ασφαλέστερες τοποθετήσεις εν μέσω της αβεβαιότητας της πανδημίας, οι τιμές του χρυσού έφτασαν στα ύψη το καλοκαίρι του 2020, ξεπερνώντας τις 2.000 δολάρια ανά ουγκιά. Άλλα πολύτιμα μέταλλα, όπως το ασήμι και η πλατίνα, έχουν επίσης σημειώσει μεγάλη άνοδο των τιμών τους.
  4. Πρώην Μεξικανός υπουργός συνελήφθη στις ΗΠΑ για ναρκωτικά: Τον Οκτώβριο, ο στρατηγός Salvador Cienfuegos Zepeda, πρώην υπουργός Άμυνας του Μεξικού, έγινε ο πρώτος υψηλόβαθμος Μεξικανός αξιωματούχος που τέθηκε υπό κράτηση στις ΗΠΑ για ναρκωτικά. Οι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν τον Cienfuegos, ο οποίος υπηρέτησε στην κυβέρνηση του προέδρου Enrique Pena Nieto (2012 – 2018), μόλις αυτός και η οικογένειά του προσγειώθηκαν στο Λος Άντζελες.
  5. Ο πάπας στηρίζει δημόσια τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων: Για πρώτη φορά στην ιστορία, ο πάπας εξέφρασε δημόσια την υποστήριξή του στα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων. Σε συνέντευξή του για το ντοκιμαντέρ «Francesco», ο πάπας Φραγκίσκος δήλωσε πως οι ομοφυλόφιλοι έχουν το δικαίωμα να κάνουν οικογένεια και τους χαρακτήρισε «παιδιά του Θεού». Είναι ο πρώτος ποντίφικας που υποστηρίζει τα πολιτικά δικαιώματα των ομοφυλόφιλων.

Πηγή: euro2day.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged