Η Κοπάνα δημοσίων υπαλλήλων είναι σπορ πλέον– Ο Ιταλός πρωταθλητής με 15 χρόνια κοπάνας, ο Ισπανός με 6 και ο Έλληνας με 5…

Πολιτισμοί
Μοιραστείτε το:

Ιταλία: Κοπανατζής δημόσιος υπάλληλος είχε 15 χρόνια να πατήσει το πόδι του στη δουλειά!

Δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια είχε να πατήσει το πόδι του στη δουλειά του ένας κοπανατζής δημόσιος υπάλληλος στην Ιταλία, που τα τοπικά ΜΜΕ έχουν βαφτίσει «βασιλιά των αργόμισθων» καθώς φέρεται να έσπασε το εθνικό ρεκόρ αργομισθίας .

Σύμφωνα με την ιταλική αστυνομία ο υπάλληλος νοσοκομείου συνέχισε να πληρώνεται κανονικά κάθε μήνα τους μισθούς του (συνολικού ύψους 538.000 ευρώ όλα αυτά τα χρόνια) μολονότι είχε να εμφανιστεί από το 2005 στο νοσοκομείο Pugliese Ciaccio του Καταντζάρο. Τώρα ο 67χρονος αντιμετωπίζει κατηγορίες για κατάχρηση υπηρεσίας, πλαστογραφία και εκβιασμό, ενώ ερευνάται και ποιο ρόλο έπαιξαν στην υπόθεση έξι διευθυντές στην υπόθεση αργομισθίας, που είναι σύνηθες φαινόμενο στον δημόσιο τομέα στην Ιταλία, όπως σημειώνει ο Guardian.

Η ιταλική αστυνομία συνέλεξε στο πλαίσιο της έρευνας με την κωδική ονομασία «Μερική Απασχόληση» στοιχεία από το παρουσιολόγιο του νοσοκομείου, από τα αρχεία καταβολής μισθών και καταθέσεις συναδέλφων του. Ο κοπανατζής υπάλληλος φέρεται να είχε απειλήσει το 2005 την τότε διευθύντρια του νοσοκομείου, που σκόπευε να υποβάλει πειθαρχική αναφορά εις βάρος του για τις διαρκείς απουσίες του. Η διευθύντρια τελικά παραιτήθηκε κι ο αργόμισθος συνέχισε το… χαβά του, καθώς ούτε ο νέος διευθυντής, ούτε το τμήμα διαχείρισης ανθρώπινων πόρων του νοσοκομείου ενδιαφέρθηκαν να ελέγξουν τις παρουσίες του. Το 2016 η τότε κυβέρνηση της Ιταλίας έσφιξε τα λουριά στο δημόσιο τομέα μ’ έναν νόμο κατά των αργόμισθων, μετά από έρευνες της αστυνομίας που αποκάλυψαν πόσο συχνό ήταν το φαινόμενο. Σε μια απ’ αυτές τις έρευνες η αστυνομία χρησιμοποίησε κρυφές κάμερες για να πιάσει στη φάκα 35 εργαζόμενους στο δημαρχείο του Σαν Ρέμο, που εξαπατούσαν επί τουλάχιστον δύο χρόνια το σύστημα λήψης παρουσιών, βάζοντας π.χ τις γυναίκες τους να χτυπούν τις κάρτες, ενώ άλλοι πήγαιναν εν ώρα εργασίας, υποτίθεται, για ψώνια, βόλτες με φίλους, ή ακόμη και για… κανό.

Εργαζόμενος του ΕΚΑΒ είχε να πάει 5 χρόνια για δουλειά – Σύχναζε στην καφετερία της αδερφής του και έκανε εισαγωγές από τη Βουλγαρία

Οι καταγγελίες που φτάνουν στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης πολλές φορές αγγίζουν τα όρια του απίστευτου, ωστόσο οι περισσότερες είναι πέρα για πέρα αληθινές και για μία ακόμα φορά δείχνουν το μέγεθος της ατιμωρησίας και της κακοδιοίκησης στο δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ τςη Ημερησίας το νέο περιστατικό αφορά εργαζόμενο του ΕΚΑΒ Πέλλας που απουσίαζε αδικαιολόγητα από την υπηρεσία του για πέντε ολόκληρα. Ηταν μέλος στο πλήρωμα ενός ασθενοφόρου. Ωστόσο το περίργο της υπόθεσης δεν περιορίζεται μόνο στο ότι ο εν λόγω υπάλληλος δεν πήγαινε για δουλειά, αλλά και στο ότι κατά της διάρκεια της απουσίας του κανείς δεν τον αναζήτησε επισήμως και εγγράφως.

Για να έρθει στην επιφάνεια η υπόθεση του «εθνικού κοπανατζή» χρειάστηκαν δεκάδες ανώνυμες αναφορές, τέσσερις επώνυμες καταγγελίες, δύο ΕΔΕ, μία έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας (ΣΕΥΥΠ) και μία συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΚΑΒ για να διαπιστωθεί.

Συγκεκριμένα ο υπάλληλος του ΕΚΑΒ απουσίαζε από την 1η Δεκεμβρίου του 2006 έως και την 9η Νοεμβρίου 2011. Τέθηκε ωστόσο σε αργία μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, -σημειωτέον ότι πρόκειται για αργία που διαρκεί όσο παραμένει ανοιχτή η πειθαρχική διαδικασία και ήταν ουσιαστικά μονόδρομος για το ΔΣ του ΕΚΑΒ μετά την ένσταση που άσκησε κατά της τελευταίας απόφασης του πειθαρχικού συμβουλίου ο γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.

Κατά το διάστημα από το 2006 έως το 2011 το όνομα του δεν υπήρχε στα προγράμματα εργασίας (βάρδιες) της υπηρεσίας του αλλά ούτε και ο ίδιος εμφανίστηκε στην εργασία του. Τακτική, σχεδόν σε ημερήσια βάση ήταν η παρουσία του σε καφετέρια που διατηρούσε η αδελφή του στην Έδεσσα.

Μάλιστα, κατά πληροφορίες η πρώτη επώνυμη καταγγελία στο ΕΚΑΒ έγινε από «ανταγωνιστή» στον χώρο της διασκέδασης, από τον ιδιοκτήτη όμορης επιχείρησης που διαπίστωσε ότι ο συντοπίτης ΕΚΑΒίτης αφιέρωνε μέρες και νύχτες ολόκληρες στην επιχείρηση της αδελφής του.

Ο 45χρονος είχε αναπτύξει και επιχειρηματική δραστηριότητα στη Βουλγαρία ασχολούμενος με την εκμετάλλευση και την εισαγωγή βιομάζας. Επίσης, γνωστή ήταν στην ευρύτερη περιοχή Πέλλας και η φανατική του ενασχόληση με το τοπικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου -ήταν για κάποιο διάστημα και πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας.

Επτά χρόνια μετά την αρχή της κοπάνας του υπαλλήλου, άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι και αν του επιβληθεί ποινή ανάλογη βαρύτητας με τα παραπτώματα τα οποία αποδεδειγμένα τέλεσε, τότε είναι πολύ πιθανή η έξοδός του από το ΕΚΑΒ και η υποχρέωση του να επιστρέψει το ποσό των 120.000 ευρώ που αντιστοιχεί στις αποδοχές της περίφημης 5ετίας που απουσίαζε.

Ισπανία: Δημόσιος υπάλληλος απουσίαζε 6 χρόνια από τη δουλειά του χωρίς να το… παρατηρήσει κανείς

Πρόστιμο 27.000 ευρώ επιβλήθηκε σ’ έναν ισπανό δημόσιο υπάλληλο ο οποίος είχε να εμφανιστεί στην υπηρεσία του “τουλάχιστον” έξι χρόνια.

Η απουσία του Χοακίν Γκαρθία έγινε αντιληπτή μόνον όταν απέκτησε τυπικά τις προϋποθέσεις για να είναι υποψήφιος για ένα βραβείο μακροχρόνιας υπηρεσίας στο δημόσιο.

Ο 69χρονος δημοσιος υπάλληλος, η δουλειά του οποίου ήταν να επιβλέπει την κατασκευή ενός σταθμού επεξεργασίας λυμάτων, έχει έκτοτε συνταξιοδοτηθεί. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι είναι θύμα μπούλινγκ. Ωστόσο δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ του δημοσίου και τον διέταξε να καταβάλει το πρόστιμο.Ο Γκαρθία αμειβόταν με 37.000 τον χρόνο προ φόρων από μια εταιρεία υδάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης στη νοτιοδυτική πόλη Κάντιθ. Το πρόστιμο που του επιβλήθηκε αντιστοιχεί σε μισθούς ενός χρόνου μετά τους φόρους και είναι το ανώτατο ποσό που μπορούσε νομικά να του ζητήσει η εταιρεία.

Στο δικαστήριο κατατέθηκε πως ο επικεφαλής της εταιρείας υδάτων είχε χρόνια να τον δει, παρόλο που το γραφείο του ήταν απέναντι από το δικό του. Η εταιρεία υδάτων πίστευε ότι τον δημόσιο υπάλληλο ήλεγχαν οι αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης, και αντιστρόφως. Ο αντιδήμαρχος παρατήρησε την απουσία του όταν ο Γκαρθία κατέστη υποψήφιος για μια πλακέτα αναμνηστική των 20 ετών υπηρεσίας του.Ο ίδιος ο Γκαρθία υποστηρίζει πως είναι θύμα μπούλινγκ λόγω των πολιτικών πεποιθήσεων της οικογένειάς του και πως τον έστειλαν στην εταιρεία υδάτων για να τον βγάλουν από τη μέση.

Άνθρωποι του περιβάλλοντός του είπαν στην ισπανική εφημερίδα El Mundo πως δεν ήθελε να το αναφέρει επειδή έπρεπε να ζήσει την οικογένειά του και ανησυχούσε πως στην ηλικία του δεν θα μπορούσε να βρει άλλη δουλειά. Οι ίδιες πηγές είπαν πως πήγαινε στο γραφείο του, αν και όχι όλες τις εργάσιμες ώρες καθημερινά, και ότι είχε αφιερωθεί στην ανάγνωση φιλοσοφίας.

Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged