Τουρκία: Εκτός ορίων πολιτικοί και κρατική προπαγανδιστική μηχανή – Κατηγορούν… ΗΠΑ-Ευρωπαίους για σφαγές

Τουρκία

Για σφαγές κατηγορούν… ΗΠΑ-Ευρωπαίους

Με παραληρηματικό υστερικό τρόπο επίσημα και ημιεπίσημα κέντρα στην Άγκυρα αντιδρούν στην κομβική απόφαση του προέδρου Μπάιντεν για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Ο κρατικός προπαγανδιστικός μηχανισμός ώρες πριν την επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου είχε επιδοθεί σε διακίνηση μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, βίντεο, κειμένων και infographics που δεν προσπαθούσαν απλώς να αλλάξουν και να αλλοιώσουν τα ιστορικά γεγονότα, παρουσιάζοντας λίγο πολύ την Γενοκτονία των Αρμενίων ως …μεταξύ τους σφαγή ή «οικειοθελή και υπό άριστες συνθήκες» μετακίνηση» στα νότια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά προβάλουν τα «εγκλήματα» που έχουν διαπράξει οι ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες.

του Νίκου Μελέτη

Από τους ισχυρισμούς αυτούς δεν ξεφεύγουν και χώρες φιλικές προς την Τουρκία όπως η Ιταλία ,η Γερμανία και η Ισπανία, ενώ περιγράφονται και πραγματικά εγκλήματα κατά την διάρκεια της αποικιοκρατίας για τα οποία όμως χώρες που ευθύνονταν για αυτά έχουν τουλάχιστον απολογηθεί και ζητήσει συγγνώμη.

Όμως η αντίδραση αυτή του τουρκικού μηχανισμού προπαγάνδας δείχνει σε πόσο δύσκολη θέση βρίσκεται η τουρκική ηγεσία που προκειμένου να αντιδράσει έρχεται αντιμέτωπη και προσβάλει ακόμη και τους συμμάχους που συνεχίζουν να στηρίζουν τον κ. Ερντογάν.

Από τον λογαριασμό @TRDiplomacy έγιναν μια σειρά αναρτήσεις και μάλιστα σε διάφορες γλώσσες που αντί απάντησης και έκφρασης συγγνώμης για την Γενοκτονία των Αρμενίων, προβάλλονται οι «σφαγές» των… άλλων. Στις ΗΠΑ μάλιστα καταλογίζονται ακόμη και εμφύλιοι πόλεμοι, αλλά και ο πόλεμος στην Συρία:

«Συγκρούσεις και Σφαγές που προκάλεσαν οι ΗΠΑ:

Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από τους συνεχείς πολέμους, πραξικοπήματα και άλλες ανατρεπτικές επιχειρήσεις που εκτελέσθηκαν από τις ΗΠΑ από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι τώρα: 20-30 εκατομμύρια.

 • Χιροσίμα- Ναγκασάκι 200.000 νεκροί
 • Εισβολή του Ισραήλ στην Παλαιστίνη (από το 1948) περισσότεροι από 100.000 παλαιστίνιοι νεκροί
 • Κορέα Βόρεια και Νότια από το 1950: οι νεκροί Κινέζοι και Κορεάτες από αμερικανικούς βομβαρδισμούς 4 εκατομμύρια
 • Σουδάν 1955-2003: από αμερικανικούς βομβαρδισμούς και εμφύλιους πολέμους: 1 εκατομμύριο νεκροί
 • Βιετνάμ 1965-1975: πάνω από 4 εκατομμύρια νεκροί
 • Καμπότζη 1969-1973: σχεδόν 2,5 εκατομμύρια νεκροί
 • Λάος 1965-1973: εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί
 • Ινδονησία 1965: οι νεκροί από 500.000-3 εκατομμύρια
 • Πακιστάν 1971: πάνω από ένα εκατομμύριο νεκροί
 • Πόλεμος Ιράν -Ιράκ 1980-1988: εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί
 • Αγκόλα 1986-2002: πάνω από 300.000 νεκροί
 • Ιράκ υπό την αμερικανική εισβολή 1990-2003: από τους βομβαρδισμούς των 42 ημερών: 40.000 νεκροί
 • Αφγανιστάν αμερικανική εισβολή 2001: πάνω από 100.000 άμαχοι νεκροί
 • Αμερικανική εισβολή στο Ιράκ από το 2002: πάνω από 1 εκατομμύριο νεκροί
 • Συρία εμφύλιος πόλεμος από το 2011: χιλιάδες άμαχοι νεκροί.»

 «Βάναυσες Σφαγές στην ιστορία των ΗΠΑ και της Ευρώπης:

ΗΠΑ: Εκτιμώμενος αριθμός νεκρών από τους διαρκείς πολέμους, πραξικόπημα και άλλες ανατρεπτικές επιχειρήσεις που εκτελέσθηκαν από ΗΠΑ: 20εως 30 εκατομμύρια θύματα

Μερικές από τις χώρες που αναμίχθηκαν η εισέβαλαν οι ΗΠΑ: Αφγανιστάν, Καμπότζη, Χιλή, Κολομβία Δομινικανή Δημοκρατία, Ελ Σαλβαδόρ, Ινδονήσια, Γουατεμάλα, Αϊτή, Πόλεμος του Κόλπου, Εισβολή στο Ιράκ, Βιετνάμ.

Ολλανδία: η σφαγή Rawagede στην Ινδονησία (1947), σχεδόν όλοι άρρενες του χωριού σφαγιάσθηκαν. Ολοκαύτωμα: σφαγιάσθηκαν 102.000 ολλανδοί εβραίοι, ολλανδοί αστυνομικοί παρέδιδαν Εβραίους στους Ναζί. Σφαγή της Batavia στην Κίνα: (1740) 10.000 νεκροί. Σεμπρένιτσα Βοσνία (1995): πάνω από 8.000 νεκροί Βόσνιοι σφαγιάσθηκαν από τους Σέρβους υπό το βλέμμα των ολλανδών στρατιωτών.

Ηνωμένο Βασίλειο: Ινδία (1757-1947): Η αποικιοκρατική βρετανική διοίκηση σκότωσε 25 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ινδία. Η Σφαγή των Αβορίγινων (1794-1928) στην Αυστραλία με την εξόντωση του 90% του πληθυσμού.

Ισπανία: Η έξοδος των 500.000 Μουσουλμάνων από την Ανδαλουσία (1609-1614). Στην Λατινική Αμερική πάνω από 10 εκατομμύρια ιθαγενείς σφαγιάσθηκαν από τις ισπανικές δυνάμεις σε διάστημα δέκα ετών.

Γαλλία: Αλγερία (1830-1962) 2 εκατομμύρια σφαγιασθέντες Αλγερινοί. Vendee (1793-1796): 600.000 σφαγιασθέντες το 75% του πληθυσμού. Οι σφαγές στο Μπουρούντι και στην Ρουάντα(1972,1990-1004): πάνω από ένα εκατομμύριο νεκροί. Εισβολή στο Βιετνάμ (1920-1954) σχεδόν μισό εκατομμύριο σφαγιασθέντες Βιετναμέζοι. Επίσης άλλες χώρες στις οποίες εισέβαλε η Γαλλία: Τσαντ, Γκαμπόν, Γουινέα, Καμερούν, Τυνησία.

Γερμανία: η Γενοκτονία Herero-Namaqua στην Ναμίμπια (1904-1908): 100.000 νεκροί σχεδόν το 80% του πληθυσμού. Η εξέγερση Maji-Maji (1905-1907): σχεδόν 300.000 νεκροί. Το Ολοκαύτωμα: πάνω από 10 εκατομμύρια οι άνθρωποι που σκοτώθηκαν από τους Γερμανούς στον Β’ Π.Π.

Ιταλία: Λιβύη (1921-1932): 225.000 νεκροί σχεδόν το ¼ του πληθυσμού. Αιθιοπία(1935-1937): 500.000 νεκροί άμαχοι. Σλοβενία-Κροατία (1942): σχεδόν 10.000 νεκροί».

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Ο Μπάιντεν διαστρεβλώνει την ιστορία

 «Απορρίπτουμε και καταγγέλλουμε με τον ισχυρότερο τρόπο τη δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ σχετικά με τα γεγονότα του 1915, που έγιναν υπό την πίεση ριζοσπαστικών αρμενικών κύκλων και αντι-τουρκικών ομάδων στις 24 Απριλίου», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ στην πρώτη του ανακοίνωση, μετά την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας από τον Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ είναι σαφές ότι «η εν λόγω δήλωση δεν έχει επιστημονική και νομική βάση, ούτε υποστηρίζεται από στοιχεία. Όσον αφορά τα γεγονότα του 1915, δεν πληρείται καμία από τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη χρήση του όρου «γενοκτονία» που ορίζεται αυστηρά στο Διεθνές Δίκαιο.

Η φύση των γεγονότων του 1915 δεν αλλάζει ανάλογα με τα τρέχοντα πολιτικά κίνητρα των πολιτικών ή τις εσωτερικές πολιτικές εκτιμήσεις. Μια τέτοια στάση εξυπηρετεί μόνο μια χυδαία παραμόρφωση της ιστορίας.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει επιβεβαιώσει σαφώς τον αμφιλεγόμενο χαρακτήρα των γεγονότων του 1915. Επιπλέον, το 2005 η Τουρκία πρότεινε στην αρμενική πλευρά να συστήσουν μια Κοινή Επιτροπή Ιστορίας για να αποκτήσουν μια δίκαιη ανάμνηση υπό το φως των ιστορικών γεγονότων αυτής της περιόδου. Αν και η Αρμενία δεν ανταποκρίθηκε ποτέ σε αυτήν την πρόταση, εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι. Από αυτή την άποψη, η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος δεν είναι ούτε νομικά ούτε ηθικά εξουσιοδοτημένος να κρίνει ιστορικά ζητήματα, δεν έχει καμία αξία.

Ως μια χώρα που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας περιοχής που ονομάζεται λίκνο των πολιτισμών και η οποία προσπαθεί συνεχώς για την ειρήνη και την ηρεμία της ανθρωπότητας, παρ’ όλα τα δεινά της, η Τουρκία δεν απέφυγε ποτέ να αντιμετωπίσει την ιστορία της και δεν θα δεχθεί μαθήματα από οποιαδήποτε χώρα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, σχετικά με αυτό».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης το τουρκικό ΥΠΕΞ τονίζει: «Αυτή η δήλωση των ΗΠΑ, που διαστρεβλώνει τα ιστορικά γεγονότα, δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή στη συνείδηση του τουρκικού λαού και θα ανοίξει μια βαθιά πληγή που υπονομεύει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τη φιλία μας. Καλούμε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να διορθώσει αυτό το ολέθριο λάθος, το οποίο δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλο σκοπό από το να ικανοποιήσει ορισμένους πολιτικούς κύκλους και να ανατρέψει τις προσπάθειες που αποσκοπούν στην καθιέρωση μιας πρακτικής ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή, ειδικά μεταξύ των τουρκικών και των αρμενικών εθνών.»

Ντ. Μπαχτσελί: «Σωστή απόφαση» όσα έκαναν στους Αρμένιους – Να τιμήσουμε τους «ήρωες» μας

 «Σωστή απόφαση» όσα έκαναν στους Αρμένιους – Να τιμήσουμε τους «ήρωες» μας

Κυνικός εμφανίστηκε νωρίτερα σήμερα, ο κυβερνητικός εταίρος του Τούρκου Προέδρου και ηγέτης των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, και όχι μόνο απορρίπτει την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, αλλά επισημαίνει ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε εύλογες αιτίες να προβεί σε αυτήν.

Σε αναρτήσεις του στο Twitter, ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ), αφού πρώτα συμβουλεύει όσους υποστηρίζουν τα περί γενοκτονίας να διαβάσουν και τα «σκονισμένα σε κάποιο ράφι τουρκικά αρχεία», υπογραμμίζει:

«Τα γεγονότα του 1915 είναι το φυσικό αντανακλαστικό, μια σωστή απόφαση, ένα ισορροπημένο βήμα μιας αυτοκρατορίας που έφαγε ένα στιλέτο στην πλάτη. Επιπλέον, η απέλαση [πορείες θανάτου] ήταν υποχρεωτική επιλογή εθνικής ασφάλειας εκείνη την εποχή. Εκείνοι που εντοπίζουν τη γενοκτονία εδώ είναι κύκλοι με εχθρότητα που δεν θα βρουν απήχηση ποτέ στο τουρκικό έθνος».

Ενώ σε άλλη ανάρτησή του σημειώνει χαρακτηριστικά:  ότι με την υπόθεση απελάσεων [πορείες θανάτου] του 1915, σώθηκε τουλάχιστον για 100 χρόνια η χώρα μας. Είναι εθνικό καθήκον κάθε πατριώτη και κάθε έθνους να τιμήσει τη μνήμη της γενιάς των ηρώων που έχουν τη θέληση αυτής της στρατηγικής αποφασιστικότητας με έλεος και σεβασμό. Είναι πνευματικό καθήκον να θυμόμαστε τις άγιες μνήμες τους με σεβασμό».

Πηγή:  liberal.gr

Tagged