Δένδιας και πάσης Ελλάδος: «Πυρομανής» έβαλε φωτιά στα τούρκικα μπατζάκια…

Τουρκία
Μοιραστείτε το:

Ο Δένδιας σκόραρε εκτός έδρας – Επιτέλους καθαρές κουβέντες

Στον αέρα τίναξε ο Τσαβούσογλου τις κοινές δηλώσεις με τον Έλληνας ομόλογό του, μετά τις επαφές που είχε μαζί του και μετά τη συνάντηση Ερντογάν-Δένδια. Έλαβε, ωστόσο, αποστομωτικές απαντήσεις. Ο Νίκος Δένδιας δεν χαρίστηκε και ουσιαστικά ξεμπρόστιασε την Άγκυρα, θέτοντας με σταράτες κουβέντες τις ελληνικές “κόκκινες γραμμές”. Ήταν ένα σαφές μήνυμα όχι μόνο προς την τουρκική πλευρά, αλλά και προς τους εγχώριους κύκλους στην Αθήνα που ψάχνουν τρόπο να εξαγοράσουν με εθνικές εκπτώσεις την ύφεση στο ελληνοτουρκικό μέτωπο.

Ο Νίκος Δένδιας προσκλήθηκε αιφνίδια σε συνάντηση από τον Ερντογάν, ο οποίος επιδιώκει την όσο το δυνατόν υψηλότερη πολιτική αναβάθμιση των ελληνοτουρκικών επαφών. Σε μια προσπάθεια να δείξει ότι έχει πάρει προσωπικά το θέμα του διαλόγου, έχοντας όμως κια ως στόχο να ξεπεραστεί το διαπραγματευτικό κεκτημένο των επαφών σε επίπεδο τεχνοκρατών. Η συνάντηση Δένδια-Ερντογάν ήταν η πρώτη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο πρόεδρο εδώ και 3,5 χρόνια (από τον Οκτώβριο του 2017 επί υπουργίας Νίκου Κοτζιά)  και κράτησε περίπου μία ώρα. Ακολούθησε η κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών, καθώς και διευρυμένες συνομιλίες. Στις κοινές δηλώσεις όμως, ο Τσαβούσογλου επανήλθε στην προκλητική ρητορική.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών ο Ερντογάν πρότεινε τη διεξαγωγή συνόδου με θέμα την ανατολική Μεσόγειο. Μια προταση την οποία στηρίζει το Βερολίνο και προωθείται από το δίδυμο Μισέλ-Μπορέλ. Κατα ίδιο, στις επαφές που είχε ο Έλληνας ομόλογός του στην Άγκυρα συζητήθηκαν όλα τα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και όπως είπε «υπάρχει διάσταση απόψεων στα ζητήματα του Αιγαίου».

«Πιστεύουμε ότι τα μεταξύ μας ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με εποικοδομητικό διάλογο» συνέχισε ο Τσαβούσογλου, τονίζοντας ότι για την διευθέτηση των διαφορών, η γνώμη του είναι ότι οι δύο χώρες πρέπει να συνεχίσουν τον διάλογο που ξεκινήσαν σήμερα. Έκανε όμως σαφές, σχεδόν αμέσως, πως εννοεί αυτον τον διαλόγο.

Καρφί για τη Θράκη

«Δεν παραλείψαμε να μιλήσουμε για την τουρκική μειονότητα που ζει στη Θράκη» πέταξε ο Τσαβούσογλου, με τον Νίκο Δένδια να προσπαθεί να πάρει τον λόγο και να εμποδίζεται από συνεργάτες του Τούρκου ομολόγου του. Ο Τσαβούσογλου έδωσε τελικά το “okey” και ο Δένδιας του απάντησε ότι: «Υπάρχει στην Ελλάδα μουσουλμανική μειονότητα. Αυτό ορίζει η Συνθήκη της Λωζάννης». Αναφερόμενος μάλιστα, στη συνέχεια, γενικότερα στην τουρκική συμπεριφορά επανέλαβε ότι «αν υπάρξουν παραβατικές ενέργειες, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο λήψης μέτρων».

«Πρωταρχικό μέλημα είναι να εδραιώσουμε την ειρηνική συνύπαρξη στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Συμφωνήσαμε ότι υπάρχει πολύ περιθώριο για την ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων, κατ’ αρχήν σε οικονομικό επίπεδο και καταθέσαμε σχετικές προτάσεις. Συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε μια θετική ατζέντα για να προχωρήσουμε τη σχέση μας μπροστά και να αλλάξουμε το κλίμα που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων είναι η αποφυγή ενεργειών και δηλώσεων που δυναμιτίζουν το κλίμα» πρόσθεσε ο Νίκος Δένδιας.

Τίναξε στον αέρα τον τουρκικό ελιγμό και έβαλε φωτιές στην Αθήνα ο Δένδιας

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι είναι απαραίτητη η διατήρηση διαύλων επικοινωνίας και χαιρέτισε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, ενώ επισήμανε ότι συμφώνησε με τον Τσαβούσογλου πως υπάρχουν τομείς ανάπτυξης της συνεργασίας. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι για τη βελτίωση των σχέσεων είναι απαραίτητη η αποκλιμάκωση και η αποφυγή δηλώσεων που δυναμιτίζουν, σημειώνοντας ότι οι προκλητικές ρητορικές δεν βοηθούν το κλίμα συνεργασίας. Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι η Τουρκία παραβιάζει συνεχώς το διεθνές δίκαιο και ότι δεν πρέπει να κάνει μαθήματα στην Ελλάδα.

Πινγκ πονγκ Δένδια-Τσαβούσογλου

«Η Τουρκία συνεχίζει να μην αποδέχεται τον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ η απειλή πολέμου (casus Belli) αντίκειται στον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» είπε ο Νίκος Δένδιας. «Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τέτοιες δηλώσεις» είπε ο Τσαβούσογλου και εξαπέλυσε  επίθεση στην Ελλάδα, υπερασπιζόμενος το casus belli στο Αιγαίο και χαρακτηρίζοντας «ρωμιούς ορθοδόξους» την ελληνική κοινότητα.

Ο Τούρκος υπουργός έθεσε και πάλι θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και απευθυνόμενος στον Νίκο Δένδια είπε προκλητικά: «Πρέπει να αποφασίσετε αν θα συνεχίσουμε αυτό τον καβγά ή αν θα βρούμε λύσεις να συνεχίσουμε το διάλογο και να κρατησουμε ανοιχτούς τους διαύλους».

Από την πλευρά του ο Έλληνας ομόλογός του ξαναπήρε τον λόγο, επαναλαμβάνοντας ότι «η θετική ατζέντα σημαίνει αντίληψη της θέσης του άλλου» και ειδικά για το θέμα του Αιγαίου είπε: «Στρατός στα νησιά υπάρχει, γιατί απειλούνται από κάπου. Αν δεν υπάρχει αποβατική απειλή ας μας το πουν». Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκε το θέμα της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, καθώς και της Μονής της Χώρας, και κλείνοντας εκτίμησε ότι «έχουμε πολύ δρόμο, αλλά μπορούμε να πούμε ότι σήμερα κάναμε ένα βήμα για τους λαούς μας». Προσκάλεσε τέλος τον Τσαβούσογλου στην Αθήνα, για να προετοιμάσουν μεταξύ άλλων και τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν. Νωρίτερα, ο Νίκος Δένδιας είχε γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Ερντογάν.

Ο Δένδιας που έκανε αίσθηση

Το κλίμα που επικράτησε στις κοινές δηλώσεις Δένδια-Τσαβούσογλου έφερε στο νου την ένταση που είχε επικρατήσει στις δηλώσεις κατα τις συυναντήσεις Παυλόπουλου και Τσίπρα με τον Ερντογάν, όταν ο Τούρκος πρόεδρος είχε επισκεφθεί την Αθήνα πριν μερικά χρόνια. Τότε με ελληνική πρωτοβουλία, σήμερα κατόπιν τουρκικής πρόκλησης, οι δύο πλευρές τοποθετήθηκαν χωρίς υπαινιγμούς και φερετζέδες για όλα τα ανοιχτά θέματα.

Οι Τούρκοι ήδη εξετάζουν σενάρια για την επόμενη μέρα

Η στάση του Νίκου Δένδια και οι τοποθετήσεις του προκάλεσαν αίσθηση και κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να σχολιάσουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών ήταν σε «πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό» και είχε «ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως». Το ίδιο τονίζουν και διπλωματικές πηγές, οι οποίες υπενθυμίζουν ότι Μητσοτάκης και Δένδιας είχαν εκτενή συνομιλία χτες, Τετάρτη, ή οποία επαναλήφθηκε και σήμερα, ανάμεσα στις συναντήσεις με Ερντογάν και Τσαβούσογλου.

Οι ίδιες πηγές, αποτιμώντας τις επαφές Δένδια και το πινγκ πονγκ των δηλώσεων με τον Τσαβούσογλου, ανέφεραν ότι «όταν συνομιλούμε διεθνώς και αυτό συμπεριλαμβάνει και τους Τούρκους, προβάλλουμε τις θέσεις μας και τα δίκαιά μας. Οι οποίες είναι γνωστές. Και βασίζονται στη διεθνή νομιμότητα. Αυτές είναι οι θέσεις μας. Και αυτές είναι οι δικές τους θέσεις». Για να προσθέσουν ότι οι ελληνικές θέσεις βασίζονται στις ευρωπαϊκές αξίες και στο διεθνές δίκαιο.

Η ελληνική πλευρά πήγε βέβαια στις σημερινές επαφές με στόχο την επιδίωξη να υπάρξει συνέχεια στην αποκλιμάκωση της έντασης με την παράλληλη  δημιουργία ενός θετικού κλίματος. Δεν έτρεφε, ωστόσο, εξαρχής υπέρμετρες προσδοκίες. Άλλωστε, ακόμη και λίγες ώρες πριν την συνάντηση με τον Δένδια, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι θα θέσει όλες τις ελληνοτουρκικές διαφορές, ενώ επέρριψε ευθύνες στην Αθήνα για το πάγωμα του διαλόγου.

Η κίνηση βέβαια του Ερντογάν να δεχθεί τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών έγινε και με το μάτι στραμμένο στις Βρυξέλλες, στις οποίες ο Τούρκο πρόεδρος, μετά τα τελευταία αρνητικά μηνύματα, θέλει να στείλει και ένα “θετικό”, μέσα από την προσωπική εμπλοκή του στις ελληνοτουρκικές επαφές. Ωστόσο, η προσωπική εμπλοκή δεν συνιστά από μόνη της θετικό μήνυμα, καθώς της πρόσκλησης προς τον Νίκο Δένδια προηγήθηκαν και ακολούθησαν, για άλλη μία φορά, εμπρηστικές δηλώσεις.

————–

Τίναξε στον αέρα τον τουρκικό ελιγμό και έβαλε φωτιές στην Αθήνα ο Δένδιας

Με τις δημόσιες δηλώσεις του ενώπιον του Τούρκου ομολόγου του ο Δένδιας έδωσε μία ξεκάθαρη απάντηση όχι τόσο στα όσα μάλλον ήπια (με εξαίρεση την επανάληψη της γνωστής θέσης περί “τουρκικής μειονότητας” στη Θράκη) ανέφερε στην πρώτη δημόσια δήλωσή του ο Τσαβούσογλου, όσο στα όσα άκουσε και από τον Ερντογάν και από τον υπουργό του στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τούρκοι συνομιλητές του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών πίσω από τις κλειστές πόρτες δεν μάσησαν τα λόγια τους. Κατέστησαν σαφείς τις προθέσεις τους σ’ όλο το φάσμα των προβλημάτων που οι ίδιοι έχουν εδώ και δεκαετίες προκαλέσει στις διμερείς σχέσεις με τις μονομερείς επεκτατικές διεκδικήσεις τους. Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, άλλωστε, μία ημέρα πριν δεχθεί τον Έλληνα υπουργό είχε πυροδοτήσει το κλίμα με τις δηλώσεις του περί Κύπρου και γεωτρήσεων στην ελληνική ΑΟΖ που επιχειρούν να σφετερισθούν από κοινού Τουρκία και Λιβύη με το γνωστό μνημόνιο.

Η πρόσκληση που ο Τσαβούσογλου απηύθυνε στον Έλληνα ομόλογό του για το Ιφτάρ έγινε για να στείλει το μήνυμα και στην Ουάσιγκτον και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πως η Άγκυρα όχι μόνο δεν είναι αδιάλλακτη και επιθετική, αλλά και πως κάνει ό,τι μπορεί για να γεφυρώσει το χάσμα με την Ελλάδα. Σ’ αυτή τη σκοπιμότητα εγγράφεται και η κίνηση του Ερντογάν να συναντηθεί –εκτός αρχικού προγράμματος– με τον Έλληνα υπουργό. Για τον ίδιο λόγο είχε στείλει τον Ιμπραχήμ Καλίν στην πρώτη (του νέου κύκλου) διερευνητική επαφή Με άλλα λόγια, η τουρκική διπλωματία επιχείρησε και πάλι να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα για να δημιουργήσει εντυπώσεις στη Δύση.

Όπως είναι γνωστό, το Βερολίνο και οι υπόλοιποι υποστηρικτές της Τουρκίας στους κόλπους της ΕΕ, την παροτρύνουν να εγκαταλείψει τους λεονταρισμούς και τουλάχιστον δημοσίως να “πουλήσει” μετριοπάθεια, και “αποκλιμάκωση”, ώστε να τους δώσει τα αναγκαία προσχήματα για να συνεχίζουν να τορπιλίζουν την επιβολή κυρώσεων. Όπως έχει αποδειχθεί, βεβαίως, δεν ασκούν πιέσεις στην Άγκυρα για να εγκαταλείψει την έμπρακτη επεκτατική πολιτική της.

Σε ολισθηρό έδαφος

Η τουρκική σκοπιμότητα, βεβαίως, δεν εμπόδισε τους Ερντογάν και Τσαβούσογλου να ξεδιπλώσουν στον Έλληνα συνομιλητή τους τις γνωστές επεκτατικές θέσεις τους. Ουσιαστικά, εμμέσως θέτουν την Ελλάδα ενώπιον του διλήμματος ή να υποταχθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, ή να βρεθεί και πάλι αντιμέτωπη με τουρκικά τετελεσμένα. Οι Τούρκοι εννοούν κυρίως έρευνες και σε δεύτερο χρόνο γεωτρήσεις στα νοτιοανατολικά του τόξου Καστελλόριζο-Ρόδος-Κάρπαθος-Κάσος-Κρήτη, χωρίς να αποκλείονται επιθετικές κινήσεις και σε άλλο μέτωπο.

Ήταν εξαρχής προφανές ότι η επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα θα εξελισσόταν σε ολισθηρό έδαφος. Από το SLpress.gr το είχαμε εξαρχής επισημάνει. Η αντίδρασή του έδειξε ότι ο Δένδιας μετέβη στην Άγκυρα προετοιμασμένος γι’ αυτό που θα αντιμετώπιζε. Δεν γνωρίζω πόσο αποφασισμένος ήταν να αντιδράσει με τον τρόπο που αντέδρασε, αλλά σίγουρα αυτά που άκουσε στις κλειστές συναντήσεις διέλυσαν τις όποιες αμφιβολίες είχε.

Δίνοντας δημόσιες απαντήσεις ουσιαστικά τίναξε στον αέρα το σκηνικό που είχε στήσει η τουρκική διπλωματία γύρω από την επίσκεψή του. Ήταν έκδηλη η αμηχανία του Τούρκου ομολόγου του, όταν άκουγε την πρώτη δήλωση Δένδια. Ο Τσαβούσογλου είπε ότι αυτά τα λέμε κατ’ ιδίαν κι όχι δημοσίως! Εξίσου ενδεικτική ήταν και η απόπειρα Τούρκων διπλωματών να εμποδίσουν τη δευτερολογία του Έλληνα υπουργού. Γι’ αυτό, άλλωστε, είχαν φροντίσει να μην γίνουν ερωτήσεις, ώστε να μην δοθεί η ευκαιρία να γίνει αυτό που τελικώς έγινε.

Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, από το γεγονός ότι δεν έπεσε στη στημένη παγίδα, άριστα έπραξε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών που πήγε στην Άγκυρα. Όχι μόνο δεν έπαιξε το παιχνίδι της τουρκικής διπλωματίας αλλά κατέστησε σαφές ενώπιον της διεθνούς κοινότητας την αιτία που δεν μπορεί να βρεθεί ένας συμβιβασμός με την Τουρκία. Οι γνωστοί κύκλοι θα σπεύσουν να επαναλάβουν για μία ακόμα φορά τα στερεότυπα ότι με τη στάση του ο Δένδιας ανέβασε τη θερμοκρασία στο ελληνοτουρκικό μέτωπο και έκοψε γέφυρες. Το μόνο σχόλιο που μπορεί να κάνω μετά από όσα έχουν μεσολαβήσει είναι ότι όπως και η βλακεία, έτσι και η ιδεοληψία είναι ακατάβλητη.

Κόκκινες γραμμές και για το Μαξίμου

Με τα όσα είπε δημοσίως ο Δένδιας δεν χάραξε κόκκινες γραμμές μόνο ενώπιον των Τούρκων. Ουσιαστικά, δεσμεύει και το ελληνικό πολιτικό σύστημα, μεγάλα τμήματα του οποίου κινούνται σε άλλο μήκος κύματος. Αυτό ισχύει και για την αξιωματική αντιπολίτευση και για την κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι η στάση του υπουργού Εξωτερικών ήταν αυτονόητη, αλλά είναι κοινό μυστικό ότι τουλάχιστον μία μεγάλη πτέρυγα της Κουμουνδούρου μόνο αυτονόητες δεν θεωρεί τις θέσεις που εξέφρασε ο Δένδιας.

Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, είναι γνωστό ότι από ένα χρονικό σημείο και πέρα, ο Δένδιας άρχισε να αποκλίνει από τη γραμμή Μαξίμου στα ελληνοτουρκικά, παρότι με τον Μητσοτάκη ξεκίνησαν, έχοντας μάλλον συγγενικές ιδεολογικές αντιλήψεις για τα εθνικά θέματα. Η απόκλιση μπορεί να μην προσέλαβε διαστάσεις δημόσιου ρήγματος, αλλά έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό ορατή δια γυμνού οφθαλμού.

Ο υπουργός Εξωτερικών, ως κατ’ εξοχήν χειριστής, έχει βιώσει άμεσα την εξαναγκαστική διπλωματία της Άγκυρας μέσω της δημιουργίας τετελεσμένων και της παράλληλης απειλής χρήσης στρατιωτικής βίας. Έχει, επίσης, βιώσει την υποκριτική στάση των εταίρων μας στην ΕΕ, με πρώτο το Βερολίνο, που εδώ και ενάμιση χρόνο πετάνε τη μπάλα από τη μία Σύνοδο Κορυφής στην επόμενη. Τα βιώματα αυτά είναι εμφανές ότι τον μετατόπισαν, κάτι που δεν συνέβη στο Μαξίμου.

Ο Δένδιας και το πλαίσιο Καραμανλή

Σ’ αυτή τη μετατόπιση έχει παίξει ρόλο και η αρχηγική φιλοδοξία του Δένδια. Δεδομένου ότι επιδιώκει να εκφράσει την καραμανλική παράδοση και πτέρυγα, είναι υποχρεωμένος να κινηθεί στο πλαίσιό της όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο μετά τη δημόσια απάντηση του Κώστα Καραμανλή στον Σημίτη. Πιεζόμενος από τις επιθέσεις του Σημιτισμού, ο Καραμανλής, μιλώντας για το Ελσίνκι, ταυτοχρόνως κατέστησε πιο σαφές και αυστηρό το πλαίσιο πολιτικής του στα ελληνοτουρκικά.

Το γεγονός αυτό εκ των πραγμάτων πρέπει να επηρέασε τη γραμμή πλεύσης του Δένδια. Δεν μπορούσε εμφανώς να αποκλίνει από την πολιτική Καραμανλή, η οποία στην παρούσα συγκυρία τείνει να γίνει σημαία της καραμανλικής πτέρυγας. Έτσι, δημιουργείται εκ των πραγμάτων ένα άτυπο εσωκομματικό μέτωπο με την ομάδα Σαμαρά στον τομέα των εθνικών θεμάτων.

Δεν είναι τυχαίο ότι λίγο μετά τις δηλώσεις Δένδια, το Μαξίμου έσπευσε να διοχετεύσει στα ΜΜΕ ότι ο υπουργός Εξωτερικών εκτελούσε οδηγίες του πρωθυπουργού. Είναι εμφανής η αγωνία στο επιτελείο του Μητσοτάκη, μήπως ο Δένδιας δρέψει τις δάφνες στο επίπεδο της κοινής γνώμης και μάλιστα κατά αντιδιαστολή με το Μαξίμου. Οι αντιδράσεις, πάντως, πως με τη στάση του στην Άγκυρα εκτόξευσε τη δημοτικότητά του με ό,τι αυτό σημαίνει.

Ο υπουργός, βεβαίως, δεν μπορεί να διαψεύσει τον πρωθυπουργό. Οι πληροφορίες λένε, όμως, πως οι κόκκινες γραμμές που χάραξε έχουν και αποδέκτη το πρωθυπουργικό επιτελείο, με την έννοια ότι το δεσμεύουν σε ένα πλαίσιο πολιτικής. Όπως προαναφέραμε, άλλωστε, δεν είναι μόνο ο Δένδιας που επιχειρεί να δεσμεύσει τον Μητσοτάκη. Είναι και ο Σαμαράς και ο Καραμανλής. Άρα, πρόκειται μάλλον για άτυπη πολιτική πολιορκία…

Κατά μία έννοια, η στάση του Δένδια θυμίζει τη στάση του Παυλόπουλου, όταν ως Πρόεδρος Δημοκρατίας στα τέλη του 2017, είχε εκθέσει ενώπιον του Ερντογάν τις πάγιες ελληνικές θέσεις, μετατρέποντας τις κοινές δηλώσεις σε δημόσια αντιπαράθεση. Πέρα από τον ενδεχόμενο προσωπικό λόγο (να αφήσει το στίγμα του, όπως το είχε αφήσει ο Κωστής Στεφανόπουλος με την ομιλία του ενώπιον του προέδρου Κλίντον), ο Παυλόπουλος αποσκοπούσε και να οριοθετήσει τις συνομιλίες Τσίπρα-Ερντογάν που έπονταν.

Πηγή: slpress.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged