Δυτικό Μέτωπο: Αναβάθμιση της Μονάδας Θερμικής Επεξεργασίας Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΕΑΥΜ) (ανοικτή επιστολή)

Αττική
Μοιραστείτε το:

Προς

  • τους δημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια των δήμων της Δ. Αθήνας – Δ. Αττικής
  • τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής
  • τους βουλευτές του Β2΄ Δυτικού τομέα Αθηνών – Β΄ Δυτικής Αττικής
  • τα μέλη του Δ.Σ του ΕΔΣΝΑ

Κυρίες και κύριοι, με την 124/2021 απόφασή της η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ αποφάσισε να προκηρύξει διαγωνισμό για την αναβάθμιση της Μονάδας Θερμικής Επεξεργασίας Επικίνδυνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων (ΕΑΥΜ). Στη συνεδρίαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, στις 23/3/2021, αποφασίστηκε να ξεκινήσει διαγωνιστική διαδικασία, που θα περιλαμβάνει τη συντήρηση και λειτουργία της μονάδας για τη χρονική περίοδο 2022-2027 και την αναβάθμιση του αποτεφρωτήρα -το αργότερο μέχρι το 2025-, για να μπορεί να λειτουργεί και τα επόμενα 25 χρόνια, όπως προκύπτει από το σχετικό σκεπτικό.

Το ιστορικό της μονάδας αποτέφρωσης ΕΑΥΜ

Η μονάδα κατασκευάστηκε το 2002 στην εγκατάσταση της Φυλής -εντελώς αυθαίρετα- ως ο μοναδικός στην Ελλάδα αποτεφρωτήρας επικίνδυνων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων (ΕΑΥΜ). Σήμερα, η μονάδα  δέχεται, καθημερινά, 12-15 τόνους αποβλήτων από 1.800 σημεία σε όλη την Ελλάδα. Ξεκίνησε τη λειτουργία της βάσει μιας προγραμματικής σύμβασης που συνυπέγραψαν ο ΕΔΣΝΑ, ο Δήμος Άνω Λιοσίων και η ΔΕΤΕΑΛΑ, δημοτική επιχείρηση του δήμου Άνω Λιοσίων. Από το 2007 και μέχρι σήμερα, τη μονάδα διαχειρίζονται ιδιώτες εργολάβοι και συγκεκριμένα η κοινοπραξία ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ – ΑΡΣΗ ΑΕ. Η τελευταία, ισχύουσα, σύμβαση λήγει στις 1.2.2022. Σύμφωνα με τον ίδιο τον ΕΔΣΝΑ: «οι αποτεφρωτήρες έχουν χρόνο ζωής περί τα 25 έτη, δεδομένης της διεθνούς πρακτικής».

Σημειώνουμε πως η αποτέφρωση των επικίνδυνων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων δεν είχε -και δεν έχει- απολύτως καμιά σχέση, ούτε με τις αρμοδιότητες του φορέα διαχείρισης (ΕΔΣΝΑ), που είναι η διαχείριση  των αστικών στερεών αποβλήτων της Αττικής, ούτε και με τον χαρακτήρα της εγκατάστασης, η οποία μπορεί να δέχεται μόνο αστικά απόβλητα. Κι αυτό γιατί η αποτέφρωση των ΕΑΥΜ, που έχουν τεράστιο μολυσματικό φορτίο και αυξημένη τοξικότητα, θα έπρεπε να γίνεται σε ειδικές εγκαταστάσεις, μακριά από κατοικημένες περιοχές. Σε πλήρη διάσταση με την κοινή λογική, η τότε διοίκηση του ΕΔΣΝΑ αποφάσισε αναρμοδίως  να κατασκευαστεί ο αποτεφρωτήρας επικίνδυνων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων (ΕΑΥΜ) στην εγκατάσταση της Φυλής.

Κυρίες και κύριοι, σήμερα, μετά από 20 χρόνια λειτουργίας και ενώ ολοκληρώνεται ο χρόνος ζωής του, αντί να ξεκινήσουν οι διαδικασίες απομάκρυνσης του αποτεφρωτήρα -στο πλαίσιο του οριστικού κλεισίματος της εγκατάστασης της Φυλής- δρομολογούνται οι διαδικασίες για τη συνέχιση της λειτουργίας του και τις επόμενες δεκαετίες.

Ο ΕΔΣΝΑ γνωρίζει τους σοβαρότατους κινδύνους για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία από τη λειτουργία του αποτεφρωτήρα και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο δε συμπεριέλαβε τη μονάδα αποτέφρωσης στην ενιαία Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΟΕΔΑ Φυλής, που συζητήθηκε πριν από λίγο καιρό. Η ΟΕΔΑ Φυλής δεν είναι απλά η μοναδική εγκατάσταση τελικής διάθεσης των απορριμμάτων όλης της Αττικής, αλλά λόγω του αποτεφρωτήρα είναι και η μοναδική εγκατάσταση διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων στην Ελληνική επικράτεια.

Οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση, η περιφερειακή αρχή και η ΕΕ του αρμόδιου φορέα (ΕΔΣΝΑ) συνεχίζουν μια πολιτική δεκαετιών, αντιμετωπίζοντας τις περιοχές μας σαν το μοναδικό και μόνιμο σκουπιδότοπου ολόκληρης της Αττικής. Η επέκταση των παλιών εγκαταστάσεων (ΧΥΤΑ Φυλής και εργοστάσιο ΕΜΑΚ) και η δημιουργία νέας θηριώδους μονάδας επεξεργασίας για τις ανάγκες του κεντρικού τομέα στη Φυλή θα μετατρέψουν τη Δυτική Αθήνα και τη Δυτική Αττική στο μεγαλύτερο σκουπιδότοπο του πλανήτη. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο ΕΔΣΝΑ αποφασίζει να προκηρύξει διαγωνισμό για την αναβάθμιση του αποτεφρωτήρα για να μπορεί να λειτουργεί και τα επόμενα 25 χρόνια, ενώ έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση και η κατασκευή μονάδων καύσης των προϊόντων της επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων (RDF/SRF).

Αυτήν τη φορά δεν υπάρχουν οι γνωστές δικαιολογίες πως δεν υπάρχει χρόνος να ετοιμαστούν νέες εγκαταστάσεις σε άλλα μέρη, εκτός της Φυλής, ούτε πως  κινδυνεύει να βρεθεί σε αδιέξοδο η Αττική αν δεν γίνει άμεσα ο διαγωνισμός για τον αποτεφρωτήρα. Η απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ για το νέο διαγωνισμό είναι  απολύτως αδικαιολόγητη. Η πολιτική ηγεσία της περιφέρειας και ο ΕΔΣΝΑ θέλουν όλες τις βασικές υποδομές διαχείρισης των αποβλήτων στην εγκατάσταση της Φυλής, όχι για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των κατοίκων της Αττικής, αλλά τα εργολαβικά συμφέροντα που «λύνουν και δένουν» στο συγκεκριμένο τομέα και λυμαίνονται το δημόσιο κορβανά. Αυτές οι επιλογές δεν κάνουν, τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο, από το να διαιωνίζουν τον ιδιότυπο περιβαλλοντικό ρατσισμό σε βάρος των κατοίκων  της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής. 

Σας καλούμε

να προχωρήσετε στη λήψη αποφάσεων και σε κάθε άλλη πρόσφορη ενέργεια, με σκοπό την ακύρωση της 124/2021 απόφασης της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ με θέμα «Σχεδιασμός επόμενων ενεργειών για τη Μονάδα Θερμικής Επεξεργασίας Επικίνδυνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων (ΕΥΑΜ) και προσομοιαζόντων με αυτά» και την άμεση απομάκρυνσή του αποτεφρωτήρα, στο πλαίσιο του οριστικού κλεισίματος της εγκατάστασης της Φυλής.

Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τις αποφάσεις σας και τις άλλες πρωτοβουλίες που προτίθεστε να αναλάβετε.

———————

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής – Δ. Αθήνας

oxixytafilis.blogspot.com – [email protected] – f/b: Δυτικό Μέτωπο

Μοιραστείτε το:
Tagged