Μονόδρομος η ψηφιοποίηση στην post covid εποχή, λένε 9 στις 10 ελληνικές εταιρείες

Πολυμέσα
Μοιραστείτε το:

Υπό ψηφιακούς όρους θα γραφτεί το μέλλον των ελληνικών επιχειρήσεων την επόμενη ημέρα της πανδημίας. Σε αυτό συμφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών εταιρειών και συγκεκριμένα το 93%.

της Νατάσας Φραγκούλη

Το 62% των εταιρειών θεωρεί ότι η υιοθέτηση των ψηφιακών τεχνολογιών, εν μέσω της πανδημικής κρίσης, έγινε βεβιασμένα. Εξίσου υψηλό είναι το ποσοστό των ελληνικών εταιρειών, που πιστεύει ότι το κλειδί για την επιβίωση στη νέα εποχή μετά την πανδημία είναι η υιοθέτηση digital στρατηγικών σε όλα τα κανάλια πώλησης. Συνολικά, οι επιχειρήσεις εμφανίζονται αισιόδοξες ότι θα ανταπεξέλθουν στην ψηφιακή πρόκληση, με τα δύο τρίτα (69%) να απαντούν ότι οι περισσότερες θα προσαρμοστούν στα νέα ψηφιακά δεδομένα.

Πάντως, μπορεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός εν μέσω πανδημίας να επιταχύνθηκε με ρυθμούς ιλιγγιώδεις σε σχέση με το παρελθόν, ωστόσο, αυτό δεν έγινε χωρίς κόστος. Για του λόγου το αληθές, το 62% των ελληνικών εταιρειών απαντά σήμερα ότι η υιοθέτηση των ψηφιακών τεχνολογιών, υπό το βάρος της πανδημικής κρίσης, έγινε βεβιασμένα, προβλέποντας, μάλιστα, ότι θα υπάρξουν παρενέργειες εξαιτίας αυτής της πιεστικής υιοθέτησης της τεχνολογίας.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Focus Bari σε δείγμα 300 ελληνικών επιχειρήσεων, περίπου έξι στις δέκα (56%) εταιρείες εκτιμούν ότι, παρά τα προβλήματα, η ψηφιακή μετάβαση την επόμενη ημέρα του COVID-19 θα γίνει ομαλά. Βέβαια, υπάρχει και ένα σχεδόν ισόποσο ποσοστό εταιρειών, που εκτιμά ότι θα αναγκαστεί να λάβει οδυνηρά μέτρα για να προλάβει το τρένο του ψηφιακού μετασχηματισμού, που απαιτεί η post covid εποχή.

Ναι μεν αλλά… στην τηλεργασία

Ενδιαφέρον είναι το εύρημα της έρευνας της Focus Bari, όσον αφορά την άποψη των επιχειρήσεων για τον καθεστώς της εξ αποστάσεως εργασίας, με τις απόψεις των εταιρειών επί του θέματος να είναι μοιρασμένες. Έτσι, ενώ το 56% τάσσεται υπέρ της τηλεργασίας, το υπόλοιπο 44% δηλώνει αντίθετο.

Οι επιχειρήσεις συμπεριλαμβάνουν στα θετικά της εξ αποστάσεως εργασίας το χαμηλότερο κόστος των ενοικίων και γενικά τα μικρότερα λειτουργικά κόστη (80%), τους μικρότερους χώρους γραφείων (53%), την αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού (46%) και τη μεγαλύτερη παραγωγικότητα των εργαζομένων (22%).

Στον αντίποδα, στα αρνητικά στοιχεία της εξ αποστάσεως εργασίας οι ίδιες οι επιχειρήσεις τοποθετούν την αδυναμία οικοδόμησης ενός ισχυρού κλίματος στο εσωτερικό της εταιρείας (86%). Οι επιχειρήσεις αξιολογούν ως δεύτερο πιο σημαντικό μειονέκτημα της εξ αποστάσεως εργασίας τους αυξημένους κινδύνους των πληροφοριών και των συστημάτων από ψηφιακές απειλές (51%) και τέλος, τον μειωμένο έλεγχο της παραγωγικότητας των εργαζομένων (46%).

Επιστροφή στην κανονικότητα

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το εύρημα της έρευνας, σύμφωνα με το οποίο, ένα ποσοστό 15% των επιχειρήσεων της χώρας απαντά ότι η καθημερινότητά τους δεν πρόκειται να επιστρέψει ποτέ ξανά στην κανονικότητα. Μάλιστα, οι επιχειρηματίες άνω των 55 ετών είναι οι πιο απαισιόδοξοι: ένας στους τέσσερις επιχειρηματίες, ηλικίας άνω των 55 ετών, εκτιμά ότι η επιχειρηματική ζωή δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια μετά το πέρας της πανδημίας.

Πηγή: sepe.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged