Σε αναβρασμό η Τουρκία: 102+1 απόστρατοι ναύαρχοι έχουν αναγκάσει τον Ερντογάν να τρέμει …”πραξικόπημα”

Τουρκία
Μοιραστείτε το:

Σάλος στην Τουρκία: 103 απόστρατοι ναύαρχοι ξεσπαθώνουν – Πραξικόπημα βλέπει ο Ερντογάν

Ούτε ένας, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά 102 συνολικά Τούρκοι ναύαρχοι εν αποστρατεία, εξέδωσαν μέσα στη νύχτα ανακοίνωση, με την οποία στρέφονται εναντίον της πολιτικής του καθεστώτος Ερντογάν για τη Συνθήκη του Μοντρέ (1936), η οποία καθορίζει το καθεστώς των Στενών. Δηλώνουν ότι η αλλαγή της που επιδιώκει η Άγκυρα θα βλάψει τα τουρκικά συμφέροντα. Ήταν φυσικό και επόμενο να συγκεντρώσουν τα πυρά των κυβερνητικών στελεχών, σε μια υπόθεση που φαίνεται ότι έχει πολύ “ζουμί”…

του Ζαχαρία Β. Μίχα  Defence Point

Η κυβέρνηση Ερντογάν αντιμετωπίζει την παρέμβαση των ναυάρχων σαν δυνάμει πραξικόπημα. Η αλήθεια είναι ότι για να κινηθούν 103 ναύαρχοι και να στραφούν εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα, θεωρητικά δεν το έχουν κάνει χωρίς να έχουν προηγηθεί συνεννοήσεις, ενδεχομένως και ξένη υποστήριξη.

Με απλά λόγια, όλοι αυτοί ανδρώθηκαν στρατιωτικά την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και μορφώθηκαν σε αμερικανικά “σχολεία”. Οι σχέσεις τους με το ΝΑΤΟ ήταν πολύ στενές, ενώ δεν αποτελεί μυστικό και ότι διατηρούσαν στενές σχέσεις με το αμερικανικό Πεντάγωνο και τη CIA.

Το πρόβλημα έχει εγερθεί εξαιτίας της πρόθεσης του Ερντογάν να ανοίξει ένα κανάλι μήκους 45 χιλιομέτρων που θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο, το οποίο δεν θα εμπίπτει στους περιορισμούς της Συνθήκης του Μοντρέ. Αυτό σημαίνει ότι θα πάψουν να ισχύουν οι περιορισμοί στο εκτόπισμα των πολεμικών πλοίων από και προς τη Μαύρη Θάλασσα.

Εάν συμβεί αυτό, θα αποτελέσει διπλωματικό “χαρτί” στα χέρια του Τούρκου προέδρου έναντι και της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Θεωρητικά θα άνοιγε τον δρόμο ακόμα και για τη μετάβαση αεροπλανοφόρων στη Μαύρη Θάλασσα, κυρίως όμως θα διευκόλυνε την κάθοδο ρωσικών πολεμικών πλοίων στα “θερμά ύδατα” της Μεσογείου.

Μπορεί κανείς να δει τη γεωπολιτική αξία αυτού του καναλιού με ανάλογο τρόπο που βλέπει τον αγωγό NordStream 2 που κατασκευάζεται στη Βαλτική για να ενώσει ενεργειακά απευθείας τη Ρωσία με τη Γερμανία, παρακάμπτοντας την Ουκρανία, άρα απομειώνοντας τη γεωοικονομική της σημασία, όπως ακριβώς έχει συμβεί και με τον αγωγό NordStream 1. Αυτό πιθανότατα προκαλεί την αντίδραση των ναυάρχων, που εικάζεται ότι έχουν την υποστήριξη δυτικών κύκλων.

Ο χρόνος εκδήλωσης της πρωτοβουλίας δεν μπορεί παρά να ερμηνευθεί υπό το πρίσμα της εξαιρετικά επιθετικής ως προς τη Ρωσία στάσης της κυβέρνησης Μπάιντεν. Αυτό είναι φυσιολογικό να επιτείνει το άγχος του Ερντογάν, με αποτέλεσμα να αισθάνεται “υπό πολιορκία” και ευθέως απειλούμενος.

Τα γεγονότα της Ουκρανίας με την αναζωπύρωση του κινδύνου νέων συγκρούσεων και η πίεση των Αμερικανών στην Τουρκία δημιουργούν ένα πλαίσιο έμμεσης σύνδεσης του ρωσοουκρανικού με το ελληνοτουρκικό μέτωπο, αυξάνοντας σημαντικό το ρίσκο στο δεύτερο…

Η αντίδραση της Άγκυρας, μετά και τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υπό την προεδρία του Ερντογάν, δείχνει ότι η απόφασή της είναι να μην υποχωρήσει στις δυτικές πιέσεις και να συνεχίσει στην οδό της αυτόνομης πολιτικής απέναντι και στην Ουάσιγκτον και στη Μόσχα. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι θα είναι ραγδαίες…

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Εξ ου και η σκληρή αντιμετώπιση του διαβήματος των αποστράτων ναυάρχων από πρώτης γραμμής κυβερνητικά στελέχη. Πρώτος και καλύτερος ο Φαχρεντίν Αλτούν (υπεύθυνος επικοινωνίας του Ερντογάν), ο οποίος ζήτησε σε αυστηρό τόνο από τους ναυάρχους που «ζουν στην παλιά Τουρκία», να μην ανακατεύονται στις πολιτικές υποθέσεις. «Είναι απόστρατοι και θα πρέπει να παραμείνουν ως τέτοιοι», έγραψε χαρακτηριστικά!

Στη “δημοκρατική” Τουρκία του Ερντογάν δεν μπορούν να εκφέρουν άποψη ομάδες αξιωματικών εν αποστρατεία. Αν το αντίστοιχο το μεταφέραμε στα ελληνικά δεδομένα που κάθε τρεις και λίγο ομάδες αποστράτων αξιωματικών εκφράζουν την άποψή τους υπογράφοντας αντίστοιχα κείμενα, θα έπρεπε να ασχολούμαστε με “πραξικοπήματα” συνεχώς.

Ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής, Μουσταφά Σεντόπ, έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα ότι «αυτοί οι απόστρατοι, που δεν τους είχαμε δει για χρόνια, δημιουργούν χάος στην Τουρκία με τις δικές τους [πολιτικές] ατζέντες».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δελφίνος του Ερντογάν, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. Έγραψε κι αυτός στα κοινωνικά δίκτυα, ότι «η κυβέρνηση θυμάται πάντα όσους είναι πιστοί στη δημοκρατία» και ότι «αυτοί οι ναύαρχοι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τον βαθμό και τη στολή τους ως μέσο πίεσης για την προώθηση της ρητορικής τους».

ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ;

Η αντίδραση των κυβερνητικών ενδεχομένως να προαναγγέλλει διώξεις των ναυάρχων. Αφενός η αναφορά σε πραξικόπημα, αφετέρου τα περί “πιστών στη δημοκρατία” προετοιμάζει ενδεχομένως το έδαφος για συλλήψεις και άσκηση διώξεων.

Αυτή, όμως, θα ήταν μια ενέργεια που εμπεριέχει σημαντικό ρίσκο στην τρέχουσα συγκυρία. Όπως εμείς υποπτευόμαστε έξωθεν στήριξη του διαβήματος των ναυάρχων, το ίδιο θα απασχολεί και τον Ερντογάν, ο οποίος πιθανόν να διαθέτει, μέσω της MIT, και σχετική πληροφόρηση.

Θα ανοίξει, λοιπόν, ο Ερντογάν και δεύτερο μέτωπο μετά από αυτό με τους γκιουλενιστές; Δεν θα είναι γι’ αυτόν εύκολη υπόθεση, αλλά ούτε και μπορεί να αποκλειστεί. Κρίσιμο ερώτημα είναι κατά πόσον το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό στοιχίζεται πίσω από τις απόψεις των πρώην ηγητόρων του ή όχι. Οι επόμενες ώρες και ημέρες θα δείξουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα.

(*Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)

—————-

Προσαγωγές αποστράτων ναυάρχων στην Τουρκία – Υπό κράτηση ο εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Δέκα εντάλματα σύλληψης κατά αποστράτων ναυάρχων εξέδωσε η Τουρκία για την ανοιχτή επιστολή, μέσω της οποίας καλούσαν την κυβέρνηση να μην αποσυρθεί από τη Συνθήκη του Μοντρέ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ανάμεσα στους αποστράτους που τέθηκαν υπό κράτηση είναι και ο «πατέρας» της «Γαλάζιας Πατρίδας», Τζεμ Γκιούρντενιζ, σύμφωνα με την Cumhuriyet.

Στην ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής σε τουρκική ιστοσελίδα, οι 103 απόστρατοι ναύαρχοι του τουρκικού πολεμικού ανέφεραν πως θεωρούν απειλή προς τα συμφέροντα του τουρκικού κράτους τη συζήτηση για το ενδεχόμενο αλλαγής της Συνθήκης του Μοντρέ με προεδρικό διάταγμα.

Παράλληλα με έμμεσο τρόπο έκαναν αναφορά στις εικόνες εν ενεργεία ναυάρχου να εμφανίζεται με σαρίκι και να προσεύχεται σε χώρο ισλαμικού τεμένους λέγοντας ότι έχουν «προκαλέσει βαθιά θλίψη».

«Είναι ανάγκη οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις να τηρούν τις βασικές αρχές του Συντάγματος οι οποίες δεν μπορούν να αναθεωρηθούν. Καταδικάζουμε τις προσπάθειες απομάκρυνσης από τις σύγχρονες  αρχές  που έχει χαράξει ο Κεμάλ Ατατούρκ, και αντιστεκόμαστε με όλη την ύπαρξή μας», ανέφεραν.

«Σε αντίθετη περίπτωση η τουρκική δημοκρατία μπορεί να αντιμετωπίσει δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις για την επιβίωση της, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν», σημείωσαν, με την τουρκική κυβέρνηση να θεωρεί αυτήν την πρόταση ως απειλή πραξικοπήματος.

Έκτακτο συμβούλιο συγκαλεί ο Ερντογάν μετά τις «ρουκέτες» των ναυάρχων

Υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι καταδίκασαν, με τον εντονότερο τρόπο, αυτήν την κοινή δήλωση των 103 απόστρατων στρατιωτικών, οι οποίοι προειδοποιούν για την απειλή, που όπως υποστηρίζουν συνιστά το σχέδιο της «Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης» για τη Συνθήκη του Μοντρέ, που εγγυάται την ελεύθερη διέλευση από τα Στενά του Βοσπόρου, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Η έγκριση, τον περασμένο μήνα, του σχεδίου κατασκευής μιας πλωτής διώρυγας, παρόμοιας με εκείνη του Παναμά ή του Σουέζ, στάθηκε αφορμή να ξεκινήσει στην Τουρκία μια έντονη αντιπαράθεση για τη Συνθήκη του Μοντρέ.

Υπενθυμίζεται πως σύσκεψη συγκαλεί το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να συζητηθεί το θέμα που ανέκυψε με την ανοιχτή επιστολή 100 και πλέον απόστρατων ναυάρχων.

————-

103 απόστρατοι ναύαρχοι ξεσπαθώνουν – Πραξικόπημα βλέπει ο Ερντογάν

Νέο εσωτερικό μέτωπο και μάλιστα με τον χώρο των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας ανοίγει ο Ερντογάν καθώς όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ διατάχθηκε έρευνα από την εισαγγελία της Άγκυρας σε βάρος 103 απόστρατων του Νατικού οι οποίοι το Σάββατο τα ξημερώματα δημοσιοποίησαν επιστολή στην οποία, μεταξύ άλλων, τον κατηγορούν για απόπειρα ισλαμοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως μεταδίδει το Anadolu, η έρευνα “σκοπεύει να προσδιορίσει ποιοι άνθρωποι συνδέονται με αυτή και να προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες”.

Η επιστολή των απόστρατων ναυάρχων απαντά στις όλο και συχνότερες προσφάτως τοποθετήσεις του Τούρκου Προέδρου περί κατάργησης της Συνθήκης του Μοντρέ του 1936.

Οπως μεταδίδει το TRTWorld τον τελευταίο καιρό υπάρχει έντονη διαμάχη στην χώρα σχετικά με την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μοντρέ, τον έλεγχο επί των Στενών της Κωνσταντινούπολης και τα κυβερνητικά σχέδια για ένα νέο κανάλι 45 χιλιομέτρων.

Σημειώνεται ότι η  Συνθήκη δίνει τον πλήρη έλεγχο των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στην Τουρκία, επιτρέποντας παράλληλα την ελεύθερη ναυσιπλοΐα σε καιρό ειρήνης.  Οι όροι της σύμβασης είχαν αποτελέσει πηγή διαμάχης για χρόνια, κυρίως όσον αφορά τη διέλευση πολεμικών σκαφών της Σοβιετικής Ένωσης από τα Στενά στη Μεσόγειο. Υπογράφηκε στις 20 Ιουλίου 1936 στην ελβετική πόλη Μοντρέ. Τέθηκε σε ισχύ στις 9 Νοεμβρίου 1936 και καταχωρήθηκε στην Κοινωνία των Εθνών  (που έχει ως διάδοχο τον ΟΗΕ) στις 11 Δεκεμβρίου 1936. Eξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα, με ορισμένες τροποποιήσεις.

Όμως, μέσω του σχεδίου  του για την «διώρυγα της Κωνσταντινούπολης», ο Ερντογάν θέλει να αλλάξει την συνθήκη , προκειμένου να έχει έσοδα η χώρα του από την διέλευση των πλοίων ,σε μία από τις πλέον εμπορικές θαλάσσιες διαδρομές.

Οι «103» επισημαίνουν τη σημασία της Συνθήκης, τονίζοντας ότι πρέπει να αποφευχθούν ενέργειες αλλαγής της. Υπάρχουν μάλιστα κάποιες διατυπώσεις που από την Άγκυρα εξελήφθησαν ως δυνάμει απειλητικές.

«Η τουρκική δημοκρατία μπορεί να αντιμετωπίσει δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.

Αμέσως, η τουρκική κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι θεωρεί την παρέμβαση των ναυτικών «απειλή πραξικοπήματος» στην δε απάντησή της μεταξύ άλλων σημειώνει: «Να γνωρίζετε τα όριά σας».

Ο διευθυντής Επικοινωνιών της κυβέρνησης της Άγκυρας, Φαχρετίν Αλτούν έσπευσε να κατακεραυνώσει την ανακοίνωση των 103 λέγοντας ότι “ζουν στην παλιά Τουρκία” και τους προέτρεψε να “κάτσουν στα αυγά τους” και να μην εμπλέκονται στις πολιτικές υποθέσεις της χώρας καθώς είναι απόστρατοι κι έτσι πρέπει να παραμείνουν.

Στην ανακοίνωση των 103 αποστράτων απάντησε κι ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου, Μουσταφά Σεντόπ, λέγοντας ότι, “αυτοί οι απόστρατοι, που είναι άφαντοι χρόνια, δημιουργούν χάος με την ατζέντα τους”.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε πως η κυβέρνηση πάντοτε θα θυμάται εκείνους που είναι πιστοί στη δημοκρατία και πρόσθεσε πως οι ναύαρχοι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τον βαθμό και τη στολή τους ως μέσα για να προωθήσουν την προσωπική τους ρητορική.

Στην επίθεση κατά των αποστράτων έσπευσε να συνταχθεί και ο ακροδεξιός κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter μιλά με απαξίωση για τους αποστράτους, ζητεί την δίωξή τους και περιορισμό ακόμη και των συντάξεών τους!

Πηγή:  Defence Point /kathimerini.gr /hellasjournal.com

Μοιραστείτε το:
Tagged