Ο αλαζόνας δικτάτορας Ερντογάν, η λάθος εκτίμηση για τα όριά του και η «δαμόκλειος σπάθη» του Μπάιντεν

Τουρκία
Μοιραστείτε το:

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, δείχνει να αγνοεί παντελώς τον εγωπαθή και αλαζόνα  Ερντογάν, η κλίκα του Τούρκου Προέδρου μαζί μ’ αυτόν βρίσκεται στα όρια της τρέλας, βλέποντας όλο το αναθεωρητικό και όχι μόνο αφήγημά της να καταρρέει με αποτέλεσμα να έχει μπει πλέον στην απομόνωση από την διεθνή κοινότητα, ενώ ο πανισλαμισμός του ισλαμοφασίστα Ταγγίπ, περιορίζεται  μόνο στις χρηματοδοτούμενες απ’ αυτόν και τα τουρκικά ταμεία, σκοτεινές ισλαμιστικές οργανώσεις, όπως η Χαμάς και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι…

Θα μπορέσει αν επιβιώσει το σύστημα Ερντογάν στις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν μετά την είοδο στον Λευκό Οίκο του Τζο Μπάιντεν, δεδηλωμένου υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σφοδρό πολέμιο και πολιτικό αντίπαλο του δια της στρατιωτικής ισχύος αναθεωρητισμού των Τούρκων, ή όχι… Το διεθνές πολιτικό κλίμα  που σε ότι αφορά την ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τις διεκδικήσεις  των Ερντογάν και Τούρκων συνολικά, που είχε στηριχθεί και μερικώς γιγαντωθεί  μέσα από υπερβολικά κοστοβόρες συμβάσεις στρατιωτικές συμβάσεις, φαίνεται ότι βρίσκεται πλέον σε ταχεία κάθοδο σε ότι αφορά την υποστήριξη των Τούρκων, με μόνο την γηραιά και χωρίς πολιτική ισχύ την χώρα της πλέον Μέρκελ, που στοχεύει μόνο στα Γερμανικά συμφέροντα, κάτω από την εκλογική πίεση των τούρκων μεταναστών που χειραγωγεί αγρίως ο βρισκόμενος σε σύγχυση ως την πραγματική πολιτική δύναμή του Τούρκος Πρόεδρος…

Κι εδώ έρχεται ο μέγας φόβος του Ερ4ντογάν και του συστήματός του, ο Τζο Μπάιντεν που μοιάζει στα μάτια τους, ως ο ρομφαιοφόρος σταυροφόρος που έρχεται να κομματιάσει και μηδενίσει  τα όνειρά τους… Κυρίως, όμως, σε ότι αφορά τον Ταγγίπ, που γνωρίζει ότι τα βιολογικά του όρια είναι πεπερασμένα… μία πολύ σπουδαία παράμετρος για το μέλλον είναι η φροντίδα της οικογένειας… που θα μείνει χωρίς καμία πλέον προστασία, αφού  σε ένα καθεστώς όπως αυτό που ο ίδιος έχει οικοδομήσει στην Τουρκία, όταν εκλήψει ο «αρχηγός»… η κατάρρευση είναι αυτονόητη και άμεση…

Θα είναι έτσι το σύντομο μέλλον ή για άλλη μία φορά θα βρεθούμε σε καταστάσεις ανατροπής υπέρ των τούρκων… Κοντός ψαλμός αλληλούια…

Διαβάστε στην συνέχεια  όλα όσα έχουν αναφερθεί και παρουσιασθεί για τον Ταγγίπ  Ερντογάν και την αγωνιώδη προσπάθειά του να τα βρει με την ομάδα του Μπάιντεν προκειμένου ν σώσει το πολιτικό «σαρκίο» του και όχι μόνο στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και στα Social Media…

Νίκος Π…

Business Insider: Ο Ερντογάν προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή του Μπάιντεν, αλλά εκείνος τον αγνοεί.

O Τζο Μπάιντεν κι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια συνάντησή τους το 2016 στην Ουάσιγκτον / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo / Susan Walshτου Μπάιντεν

Οι απεγνωσμένες κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τραβήξει την προσοχή του Τζο Μπάιντεν δεν έχουν στεφθεί μέχρι στιγμής με επιτυχία. Η επικείμενη δίκη της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank σε δικαστήριο του Μανχάταν περιπλέκει τα πράγματα…

Κοντεύουν σχεδόν δύο μήνες από την ορκωμοσία του κι ενώ ο Τζο Μπάιντεν έκανε τηλεφωνικές κλήσεις ρουτίνας σε ηγέτες ανά την υφήλιο, προς τον Τούρκο ομόλογό του η κλήση αυτή δεν έγινε ποτέ κι ίσως να μην έχει επαφή με τον Ερτογάν για αρκετούς μήνες ακόμη, αναφέρει το Business Insider.

Η επικείμενη δίκη της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank σε δικαστήριο του Μανχάταν για συμμετοχή σε κύκλωμα αποφυγής των κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν δεν αποκλείεται να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο την επικοινωνία των δύο ηγετών, όπως ανέφερε Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Ο Μπάιντεν γνωρίζει ποιος έχει το πάνω χέρι στη σχέση αυτή και ίσως να μην τηλεφωνήσει [στον Ερντογάν] ακόμη και μετά τη δίκη της Halkbank, εκτός κι αν προκύψει κάποια κρίση», σχολίασε.

Η “bad bank” του Ερντογάν, όπως την αποκάλεσε το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, κατηγορείται από Αμερικανούς εισαγγελείς ότι επιδίωξε να παρακάμψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν ξεπλένοντας έως και 20 δισ. δολάρια για λογαριασμό ιρανικών οντοτήτων, διαπράττοντας τραπεζική απάτη και αποκρύπτοντας την παράνομη φύση των συναλλαγών αυτών από Αμερικανούς αξιωματούχους. Η Τουρκία αρνείται την εμπλοκή της Halkbank ή κυβερνητικών αξιωματούχων σ’ αυτή την υπόθεση, αλλά οι εισαγγελείς επιμένουν ότι ο Τουρκο-ιρανός επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράμπ δωροδόκησε υψηλόβαθμους Τούρκους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων κι έναν υπουργό, για να παρακαμφθούν οι κυρώσεις.

Η δίκη έχει μεγάλη σημασία για την Τουρκία και την οικονομία της, αφού μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο δεκάδων εκατ. δολαρίων στην Halkbank και να αποκλειστεί η πρόσβασή της σε διεθνή συστήματα μεταφοράς χρημάτων, πράγμα που εντείνει την πίεση στον Ερντογάν να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με την Ουάσιγκτον. Η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει εντός του μήνα.

O γενικός διευθυντής του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, πρώην στέλεχος της Halkbank, που καταδικάστηκε το 2018 στις ΗΠΑ σε 28 μήνες φυλάκιση για την εμπλοκή του στην παράκαμψη των κυρώσεων κατά του Ιράν, παραιτήθηκε προ ημερών σε μια κίνηση σχεδιασμένη πιθανότατα για να κατευνάσει την κυβέρνηση Μπάιντεν ενόψει της δίκης.

Από την ανάληψη των καθηκόντων του Μπάιντεν η κυβέρνηση Ερντογάν προσπαθεί να βγάλει από τον πάγο τις σχέσεις της με γειτονικές χώρες, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, ενώ δηλώνει πρόθυμη να βάλει στην αποθήκη τους πυραύλους S-400 που αγόρασε το 2019 από τη Ρωσία, ώστε να βγει από τη μέση ένα σημαντικό εμπόδιο για τη βελτίωση του κλίματος μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον.

«Οι κινήσεις του Ερντογάν δείχνουν ότι συνειδητοποιεί πως ο Μπάιντεν δεν θα κάνει τα στραβά μάτια στις ενέργειές τους, όπως έκανε ο Τραμπ», είπε Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Business Insider. Και πρόσθεσε με νόημα: . «Τώρα [ο Ερντογάν] καλείται να διευθετήσει μια σειρά ζητημάτων με τον Μπάιντεν, αλλά εκείνο όπου είναι πιο φανερό το φταίξιμο της Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι και θα λυθεί στο δικαστήριο».

Atlantic Council: Να γιατί το Ισραήλ διστάζει στα «ανοίγματα» της Τουρκίας του Ερντογάν

O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε / Φωτογραφία αρχείου: Presidential Press Service via AP, Pool, File

Στις βλέψεις της Τουρκίας για βελτίωση του κλίματος στις σχέσεις της με το Ισραήλ στέκεται άρθρο του Atlantic Council εξηγώντας τους λόγους που κάνουν την ισραηλινή ηγεσία να αντιμετωπίζει με ιδιαίτερες επιφυλάξεις το «άνοιγμα» της Άγκυρας.

Η εντεινόμενη διεθνής απομόνωση της Τουρκίας και το κλίμα έντασης με τις με τις ΗΠΑ ωθούν την Άγκυρα να επιδιώξει μια αναθέρμανση των σχέσεων της με χώρες της ευρύτερης περιοχής όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Ειδικά όσον αφορά στο τελευταίο, σημαντικό ρόλο παίζει ένας συνδυασμός οικονομικών, ενεργειακών και πολιτικών συμφερόντων καθώς η Άγκυρα αισθάνεται την πίεση από την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και αραβικών χωρών και τη συμφιλίωση του συμμάχου του Κατάρ με μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), αλλά και τον σχηματισμό περιφερειακών συμμαχιών στην ανατολική Μεσόγειο και τον αποκλεισμό της από το Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.

Der Spiegel: Ερντογάν και Τραμπ πίσω από το σκάνδαλο της τουρκικής τράπεζας Halkbank;

Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -Φωτογραφία: AP

Με τίτλο «Η Bad Bank του Ερντογάν» το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αναφέρεται στην τουρκική τράπεζα Halkbank. Το γερμανικό περιοδικό εμπλέκει, εκτός από τον Τούρκο Πρόεδρο και τον Ντόναλντ Τραμπ κάνοντας λόγο για πιθανή συμμετοχή της τράπεζας στην παράκαμψη κυρώσεων κατά του Ιραν.

Όπως σημειώνει η DW το περιοδικό αναφέρει ότι, «μία δίκη στη Νέα Υόρκη καλείται να διαλευκάνει ένα διεθνές πολιτικό και οικονομικό θρίλερ: Συμμετείχε η τουρκική τράπεζα Halkbank στην παράκαμψη κυρώσεων κατά του Ιράν; Στην υπόθεση φαίνεται να έχουν εμπλακεί βαθιά ο πρόεδρος Ερντογάν και ο Ντόναλντ Τραμπ». Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι «εάν καταδικαστεί, η Halkbank απειλείται στη χειρότερη περίπτωση με πρόστιμο ύψους έως 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή με αποκλεισμό από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα Swift. Μία από τις μεγαλύτερες τουρκικές τράπεζες δεν θα μπορούσε πλέον να συμμετέχει στις διεθνείς συναλλαγές. Αυτό θα ήταν το τέλος της».

Αλλά η υπόθεση δεν τελειώνει εκεί, αναφέρει το Spiegel: «Ηδη σήμερα η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε κρίση. Μία χρεοκοπία της Halkbnak θα μπορούσε να είναι η οριστική ταφόπλακα. Εκατοντάδες χιλιάδες αποταμιευτές στην Τουρκία θα έχαναν τις οικονομίες τους. Η λίρα θα συνέχιζε να διολισθαίνει. Οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι για τo τουρκικό χρηματοπιστωτικό σύστημα αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη κατάρρευση από το 2001, όταν μέσα σε μία νύχτα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά είχαν οδηγηθεί στην πτώχευση».

Bloomberg: Δειλό «άνοιγμα» Σαουδικής Αραβίας και ΗΑΕ προς την Τουρκία για τη χαλάρωση των εντάσεων

Ένας πρόσθετος λόγος, που ενδεχομένως βαρύνει στους υπολογισμούς της τουρκικής ηγεσίας, είναι ότι μια αναθέρμανση των σχέσεων με το Ισραήλ θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση του κλίματος με την Ουάσιγκτον, όπως είχε γίνει και στη δεκαετία του 1990 με την υποστήριξη αμερικανο-εβραϊκών ομάδων, αναφέρεται στο άρθρο της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης

Η στροφή της Τουρκίας

Το ενδεχόμενο εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ συζητείται από τον περασμένο Μάιο στη γείτονα. Η συζήτηση άρχισε να κερδίζει κι άλλο έδαφος όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τον Δεκέμβριο δημοσίως ότι μολονότι η Τουρκία δεν μπορεί να αποδεχθεί την ισραηλινή πολιτική έναντι των Παλαιστινίων, «η καρδιά μας επιθυμεί να οδηγήσουμε τις σχέσεις μας μαζί τους σε καλύτερο σημείο».

Στο ίδιο μήκος κύματος κι ο σύμβουλός του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Μεσούτ Τσασίν, πρόσθεσε: «Αν κάνει ένα βήμα το Ισραήλ ίσως η Τουρκία κάνει δύο. Αν δούμε το πράσινο φως, η Τουρκία θα ξανανοίξει την πρεσβεία της και θα επιστρέψει ο πρέσβης μας. Ίσως τον Μάρτιο να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε πλήρως τις διπλωματικές μας σχέσεις».

H αντι-ισραηλινή ρητορική, στην οποία δίνουν ώθηση οι κρατικές ελίτ στην Τουρκία, έχει επίσης υποχωρήσει σημαντικά ενώ πολλά άρθρα στον τουρκικό Τύπο επισημαίνουν την αναγκαιότητα της συμφιλίωσης, δημιουργώντας ένα θετικό κλίμα.

Οι επιφυλάξεις του Ισραήλ

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, το Ισραήλ δεν έχει απαντήσει επίσημα στα ανοίγματά της Τουρκίας καθώς εμφανίζεται επιφυλακτικό στην προοπτική εξομάλυνσης των σχέσεων, μέχρις ότου πειστεί ότι η Άγκυρα είναι ειλικρινής στις προθέσεις της.

Η Τουρκία ήταν απαραίτητος εταίρος σε επίπεδο οικονομίας, διπλωματίας και ασφάλειας για το Ισραήλ ακόμη κι όταν εμφανιζόταν αναξιόπιστη και ανοικτά εχθρική απέναντί του. Αλλά η κατάσταση έχει αλλάξει. Με την επιδείνωση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων το Ισραήλ προσέγγισε πολλές χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο και τον Περσικό Κόλπο.

Την περασμένη χρονιά έγιναν κινήσεις άνευ προηγουμένου με τη σύναψη συμφωνιών εξομάλυνσης με το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Σουδάν και το Μαρόκο, που ενίσχυσαν το ρόλο του Ισραήλ ως περιφερειακού παίκτη και το βοήθησαν να εξέλθει από την ιστορική του απομόνωση στην περιοχή.

Η Τουρκία – σημαντική άλλοτε αγορά για την αμυντική βιομηχανία του Ισραήλ – έχει αντικατασταθεί από μεγαλύτερες αγορές, όπως η Ινδία, ενώ το μονοπώλιο του εθνικού αερομεταφορέα της Τουρκίας κινδυνεύει με το νέο άνοιγμα μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και άλλων αραβικών κρατών.

Η Τουρκία ασκεί δριμεία κριτική στο Ισραήλ από τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας το 2008, καθώς ο Ερντογάν επωφελείται προσελκύοντας ψηφοφόρους για το κόμμα του και παρά τα πρόσφατα «ανοίγματα» αξιωματούχων, η κοινή γνώμη στην Τουρκία διατηρεί επικριτική στάση έναντι του Ισραήλ. Και δεδομένου ότι οι επικριτές του Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναφέρονται συχνά στην Τουρκία και στον πρόεδρό της σε διαδηλώσεις και προεκλογικές καμπάνιες, είναι μάλλον απίθανο ενόψει μάλιστα και των εκλογών στο Ισραήλ ο πρωθυπουργός του να συνεργαστεί με την Άγκυρα αυτή την περίοδο. Άλλωστε το Ισραήλ δεν επιθυμεί να διαταράξει τις στενές σχέσεις του με Ελλάδα, Κύπρο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή την Αίγυπτο, που όλες τους αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τις περιφερειακές φιλοδοξίες του Ερντογάν.

Οι τρεις βασικοί λόγοι των δισταγμών του Ισραήλ έναντι της Τουρκίας

Τρεις είναι, σύμφωνα με την ανάλυση του Atlantic Council, οι βασικοί λόγοι που το Ισραήλ εμφανίζεται διστακτικό στην προοπτική εξομάλυνσης των θέσεων με την Τουρκία:

Πρώτον, θέλει να σταματήσει η Τουρκία να στηρίζει τη Χαμάς. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η Άγκυρα έχει δώσει τουρκική υπηκοότητα στα στελέχη της οργάνωσης επιτρέποντάς τους να χρησιμοποιούν την Τουρκία για να εξαπολύουν επιθέσεις – αναμέσά τους και σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και κυβερνοεπιθέσεις, κατά του Ισραήλ.

Δεύτερον, ανησυχεί για το εντεινόμενο ενδιαφέρον της Τουρκίας για την Ιερουσαλήμ θεωρώντας ότι ο Ερντογάν θέλει να δώσει ώθηση στις βλέψεις του να αναδειχθεί ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου διεκδικώντας την κηδεμονία του Όρους του Ναού (Χαράμ αλ-Σαρίφ) της Ιερουσαλήμ, που επί του παρόντος έχει η Ιορδανία.

Και τρίτον, το Ισραήλ θεωρεί ότι η Τουρκία έχει απομακρυνθεί από το να είναι προβλέψιμος, αξιόπιστος παράγοντας, λόγω των περίπλοκων σχέσεών της με τη Δύση και τη Ρωσία, αλλά και και της ανόδου του αυταρχισμού στο εσωτερικό της. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) περιέγραψαν πέρυσι για πρώτη φορά την Τουρκία ως πρόκληση για το Ισραήλ, ενώ ανάλογη γνώμη φέρεται να έχει και η Μοσάντ.

Τα “fake news” της Τουρκίας βρήκαν θέση και σε ισραηλινή ιστοσελίδα: Δεν “μασά” ο Μπενιαμίν Νετανιάχου

Πέντε εκατομμύρια Ισραηλινοί έχουν κάνει εμβόλια και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πανηγυρίζει. EPA, MIRIAM ALSTER / POOL

Στο δημοσίευμα της  ιστοσελίδα ISRAEL HAYOM αναφέρεται ότι η Άγκυρα “συνεχίζει να φλερτάρει την Ιερουσαλήμ”, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, δεν ασχολειται με τα τουρκικά παιγνίδια και θέτει σκληρούς όρους ακόμα και να μιλήσει στην Αγκυρα.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το Ισραήλ προχώρησε τις προηγούμενες ημέρες στην υπογραφή στρατηγικών συμφωνιών με την Ελλάδα και την Κύπρο, που αφορούν την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες.

Τίτλος του δημοσιεύματος της ιστοσελίδας: «Στενός συνεργάτης του Erdogan: “Να ομαλοποιήσουμε τις σχέσεις μας με το Ισραήλ»

Υπότιτλος: «Ο πατέρας του δόγματος της “γαλάζιας πατρίδας”, ναύαρχος Yayci, για την εφαρμογή της πρότασης για θαλάσσια σύνορα που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στην Israel Hayom. “Η ομαλοποίηση των σχέσεων είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών”»

Ο αρθρογράφος DIN SHMUEL ELMES σημειώνει:

Ο στενός συνεργάτης του Προέδρου της Τουρκίας και πατέρας του δόγματος της “γαλάζιας πατρίδας” ναύαρχος Cihat Yaycı, έδωσε συνέντευξη την Τετάρτη στην εβραϊκή εφημερίδα “Shalom”, στην οποία δήλωσε ότι “είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας και του Ισραήλ να εξομαλύνουν εκ νέου τις σχέσεις τους”.

Ακολουθεί αναφορά στις σχετικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών: την πρόταση του Yaycı για τα κοινά θαλάσσια σύνορα, τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Cavusoglu για δυνατότητα σύναψης συμφωνίας γύρω από το θέμα των θαλάσσιων συνόρων με την Αίγυπτο και για την πρόσφατη σύναψη της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για τις θαλάσσιες εκτάσεις αναζήτησης ΦΑ και πετρελαίου.

Σε άλλο κείμενο, στην ιστοσελίδα ISRAEL HAYOM ο ίδιος αρθρογράφος, ο DIN SHMUEL ELMES, αναφέρει ότι αυξάνονται τα σημάδια αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ Ιερουσαλήμ και Άγκυρας.

Τίτλος: «Ο σύμβουλος του Erdogan συμμετείχε σε συνέδριο με άτομα του [ισραηλινού] Υπουργείου Εξωτερικών»

Υπότιτλος: «Μέλος της Προεδρικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για Οικονομική Πολιτική, ο Dr. Hakan Yurdakul, συμμετείχε σε συνέδριο με Iσραηλινούς εκπροσώπους. Στην ημερήσια διάταξη: Η νέα αντίληψη των σχέσεων Ισραήλ – Τουρκίας»

Σημειώνει ότι εκπρόσωποι του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών και ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου Erdogan, Δρ Hakan Yurdakul, παρευρέθηκαν την Τετάρτη το βράδυ σε διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Κοινοβουλίου (EJP), με θέμα τη νέα αντίληψη των σχέσεων μεταξύ Ιερουσαλήμ και Άγκυρας.

Σημειώνεται ότι ο Yurdakul είναι μέλος της Προεδρικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για Οικονομική Πολιτική και ότι παρουσίασε στους συμμετέχοντες τα πλεονεκτήματα που μπορούν να αποκομίσουν οι δύο χώρες από την οικονομική περιφερειακή συνεργασία.

Έριξε “βόμβες” ο υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής: Τέρμα οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στη Μεσόγειο

Ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν ομιλεί στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, στην Ουάσιγκτον. EPA, Ting Shen / POOL

 «Παρακολουθούμε με πραγματική ανησυχία τον τελευταίο χρόνο και κυρίως πιο πρόσφατα, από τότε που αναλάβαμε την κυβέρνηση, ορισμένες από τις ενέργειες που έγιναν στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα από την Τουρκία, όσον αφορά διάφορους ισχυρισμούς (της Τουρκίας)”.

Τα παραπάνω ανέφερε κατά την κατάθεση του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Σημείωσε και τα εξής:

Και είναι πολύ σημαντικό οι ΗΠΑ να ορθώσουν ανάστημα και να εμπλακούν στην προώθηση της σταθερότητας, της κυριαρχίας και της εδαφική ακεραιότητας όλων των μερών στην Ανατολική Μεσόγειο. Και να επιμείνουμε ότι τυχόν διαφορές που θα προκύψουν θα επιλυθούν ειρηνικά, διπλωματικά, όχι στρατιωτικά, όχι μέσω προκλητικών ενεργειών.

Έχουμε καταδικάσει ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, οι οποίες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις δεσμεύσεις της ως σύμμαχου του ΝΑΤΟ στο θέμα των S-400 και περιλαμβάνουν προκλητικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας, όπως παραβιάσεις του εναέριου χώρου.

Σχετικά με το Κυπριακό, υπενθύμισε ότι είναι ένα θέμα με το οποίο έχει ασχοληθεί προσωπικά ο πρόεδρος Μπάιντεν και επανέλαβε τη πάγια αμερικανική θέση, η οποία στηρίζει μια λύση εντός του καθορισμένου πλαισίου από τον ΟΗΕ και απορρίπτει μια λύση στη βάση δύο κρατών.

Υπενθυμίζουμε ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επέκρινε την Άγκυρα για την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου αλλά και γενικότερα για τις προκλητικές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί το τελευταίο διάστημα εναντίον της χώρας μας.

Εξήγησε, ότι οι συγκεκριμένες κινήσεις σε συνδυασμό με την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 δεν συνάδουν με τις νατοϊκές δεσμεύσεις της Τουρκίας.

Ο κ. Μπλίνκεν δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθούσε με πραγματική ανησυχία τον τελευταίο χρόνο τις εξελίξεις στη Ανατολική Μεσόγειο, κάνοντας ειδική αναφορά στις τουρκικές απαράδεκτες διεκδικήσεις.

Επισήμανε, ότι οι ΗΠΑ πρέπει να διαδραματίσουν έναν ενεργό ρόλο, συμβάλλοντας στη προώθηση της σταθερότητας στη περιοχή. Υπό αυτό το πρίσμα, είπε ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των πλευρών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ξεκαθάρισε ότι η καταφυγή σε προκλητικές ενέργειες και στη χρήση στρατιωτικών μέσων δεν μπορεί να αποτελέσουν βάση για την επίλυση των διαφορών, οι οποίες πρέπει να επιλύονται ειρηνικά και διπλωματικά.

Ο Αμερικανός υπουργός κράτησε ανοιχτό το παράθυρο της αισιοδοξίας για τις σχέσεις με την Τουρκία, καθώς εκτίμησε ότι έχει σημειωθεί μια μείωση της έντασης και ότι η Άγκυρα προσπαθεί να υιοθετήσει μια πιο παραγωγική προσέγγιση.

«Πιστεύω ότι μία από τις θετικές εξελίξεις σημειώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες με μια σημαντική μείωση της θερμοκρασίας (έντασης) σε αυτά τα θέματα και με την Τουρκία να συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους, προσπαθώντας να προχωρήσει με έναν πιο παραγωγικό τρόπο. Επομένως, είναι κάτι που το υποστηρίζουμε πολύ και θα συνεχίσουμε να βοηθούμε τα πράγματα να πάνε προς αυτή την κατεύθυνση», υποστήριξε ο κ. Μπλίνκεν.

Ο αλλόκοτος -πλην εύθραυστος- δεσμός της Ρωσίας του Πούτιν με την Τουρκία του Ερντογάν

Οι πρόεδροι Ρωσίας και Τουρκίας, Πούτιν και Ερντογάν σε συνάντησή τους τον περασμένο Μάιο / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo / Pavel Golovkin, Pool

Την αλλόκοτη σχέση της Ρωσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν με την Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να αναλύσει ο Economist σημειώνοντας ότι αντίθετα με τη Δύση οι ηγέτες των δύο αυτών χωρών στηρίζονται στην ετοιμότητα χρήσης της στρατιωτικής τους δύναμης κι όχι στο μέγεθός της.

Αν και η Ρωσία κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι προσπάθησε να ανατρέψει τον Πούτιν, εμφάνισε τον Αλεξέι Ναβάλνι ως πράκτορα των ΗΠΑ και χαρακτήρισε «αναξιόπιστο εταίρο» την ΕΕ για την κριτική της στη Μόσχα για την δηλητηρίαση και φυλάκιση του σφοδρού επικριτή του Κρεμλίνου, η Τουρκία, αν και μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ απέφυγε να εξαπολύσει βέλη για την κακομεταχείριση του Ναβάλνι ή τη σύλληψη χιλιάδων οπαδών του. Κι η σιωπή του Ερντογάν «είναι απόδειξη της αξιοσημείωτης συμφωνίας που αναπτύχθηκε μεταξύ των δύο αυταρχικών ηγετών, μιας απίθανης σχέσης.

Βαθιές ιστορικές αντιπαλότητες χωρίζουν τη Ρωσία και την Τουρκία, τα συμφέροντά τους συγκρούονται, ενίοτε βίαια, σε πολλούς τομείς. Όμως οι δύο άνδρες έχουν ένα κοινό δέσιμο με τη σκληρή εξουσία, που αναμορφώνει την περιφερειακή πολιτική και εγείρει αλλόκοτα προβλήματα για τους δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας», αναφέρει το έγκυρο βρετανικό περιοδικό.

Μολονότι Ρωσία και Τουρκία έχουν αντιπαραταχθεί πολλές φορές στα πεδία των μαχών, κι έχουν βρεθεί σε αντίπαλα στρατόπεδα, όπως πρόσφατα στους εμφυλίους στη Λιβύη και τη Συρία, αλλά και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ στο νότιο Καύκασο, οι δύο χώρες έχουν καλλιεργήσει μια τέτοια σχέση συνεργασίας που ο Πούτιν – ακόμη και την ώρα που τα τουρκικά drone σφυροκοπούσαν τα ρωσικά τανκ, που χρησιμοποιούσαν οι Αρμένιοι- έπλεκε τον Οκτώβριο το εγκώμιο του Ερντογάν ως εταίρου με τον οποίο «όχι μόνον είναι ευχάριστο, αλλά και ασφαλές» να συνεργάζεται.

Η συμφωνία για την εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, που εξασφαλίζει την επιρροή Ρωσίας και Τουρκίας στην περιοχή «αντιπροσωπεύει μια από τις μεγαλύτερες γεωπολιτικές ανακατατάξεις από τα τέλη του Ψυχρού Πολέμου (…) αλλά μεταφέρει κι ένα μήνυμα για τη χρήση της στρατιωτικής ισχύος και την πραγματικότητα ενός πολυπολικού κόσμου.

“Αμφότεροι αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι η ισορροπία δυνάμεων που μετρά, αλλά η ετοιμότητα χρήσης τους”, λέει ο επικεφαλής του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, Αντρέι Κορτούνοφ», παραπέμποντας στο παράδειγμα των ΗΠΑ, που αν και υπέρτερες στρατιωτικά δίστασαν να παρέμβουν δυναμικά στη Συρία, επιτρέποντας σε Ρωσία και Τουρκία να κάνουν παιχνίδι.

Πώς καλλιεργήθηκε η «παράδοξη» σχέση Πούτιν – Ερντογάν

Όπως επισημαίνεται στην ανάλυση του Economist η Ρωσία κι η Τουρκία έχουν συνεργαστεί και στο παρελθόν για να μειώσουν την επιρροή των δυτικών δυνάμεων, όπως στον απόηχο της κατάρρευσης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και της επανάστασης των μπολσεβίκων, όταν ο Λένιν εφοδίασε τον Κεμάλ Ατατούρκ με όπλα για να πολεμήσει κατά των Ελλήνων και των Βρετανών, με αντάλλαγμα να επιτρέψει η Τουρκία στους μπολσεβίκους να πάρουν τον έλεγχο των πετρελαϊκών κοιτασμάτων του Αζερμπαϊτζάν και να εγκαθιδρύσουν την κυριαρχία τους στο νότιο Κάυκασο.

Παράλληλα σημειώνεται ότι ο Πούτιν προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την Τουρκία ως σφήνα στο ΝΑΤΟ στην κόντρα του με τη Δύση, την ώρα που ο Ερντογάν προσπαθεί να προβάλει την ισχύ της χώρας του στις πρώην σφαίρες επιρροής της. Η θέρμη των σχέσεων των δύο χωρών είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτη, γράφει ο Economist, δεδομένου ότι η Τουρκία είναι το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ που έχει συγκρουστεί στρατιωτικά τα τελευταία χρόνια με τη Ρωσία.

Το 2015 κατέρριψε ένα ρωσικό μαχητικό στα σύνορα με τη Συρία, που οδήγησε στην επιβολή κυρώσεων από τη Μόσχα στην Άγκυρα. Αλλά το κλίμα άρχισε να βελτιώνεται το καλοκαίρι του 2016 όταν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία ο Πούτιν έσπευσε – σε αντίθεση με τους περισσότερους δυτικούς ηγέτες – να εκφράσει την αλληλεγγύη του στον Ερντογάν, ο οποίος πήγε στη Ρωσία και υπέγραψε μια συμφωνία για την κατασκευή αγωγού αερίου και συμφώνησε στην επανέναρξη της κατασκευής από τη Μόσχα πυρηνικού εργοστασίου στη χώρα του.

Η κρίση με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού ήταν το σημείο καμπής στον τρόπο που αντιμετώπιζε η Τουρκία τη Ρσία, λέει ο Εμρέ Ερσέν, ειδικός σε θέματα που αφορούν στη Ρωσία του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά στην Κωνσταντινούπολη. «Όταν το ΝΑΤΟ δεν έσπευσε να συνδράμει την Τουρκία, η Άγκυρα κατανόησε ότι ο μόνος τρόπος να προωθήσει τα συμφέροντά της στη Συρία ήταν μέσω μιας συμφωνίας με τη Ρωσία, που κρατά ακόμη», προσθέτει.

Από το 2016 και μετά ο Ερντογάν είχε περισσότερες κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Πούτιν απ’ ό,τι με οποιονδήποτε άλλο ηγέτη, με τη Ρωσία να εξελίσσεται από αντίπαλο της Τουρκίας στη Συρία στον σημαντικότερο εταίρο της εκεί. Στον κύκλο των συμβούλων του Ερντογάν περιλαμβάνεται και μια ομάδα «ευρασιανιστών», που τάσσονται υπέρ της συνεργασίας με τη Ρωσία και την Κίνα και τηρούν εχθρική στάση έναντι της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ, ενώ τα τουρκικά ΜΜΕ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις εντάσεις της χώρας με τη Δύση, υποβαθμίζοντας παράλληλα εκείνες με τη Ρωσία. Ε

ξέχουσα θέση στο κάδρο αυτής της σχέσης έχει και η αγορά των S-400 από τη Ρωσία, τη «σημαντικότερη συμφωνία στην ιστορία μας», όπως την χαρακτήρισε προ διετίας ο Ερντογάν και για την οποία οι ΗΠΑ επέβαλαν πρόσθετες κυρώσεις στην Άγκυρα τον Δεκέμβριο.

Οι εμπορικές σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας και η νοσταλγία του αυτοκρατορικού παρελθόντος

Το άρθρο επισημαίνει και τον πρόσθετο ρόλο που παίζει στη σύσφιξη των ρωσοτουρκικών σχέσεων το εμπόριο και οι επενδύσεις με τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία να κυριαρχούν στον όγκο των διμερών εμπορικών συναλλαγών. «Δεν πρέπει, όμως, να υποτιμούμε τις επιχειρηματικές σχέσεις», σημειώνει ο Μπεχλούλ Οζκάν του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά. «Τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες που πρόσκεινται στο AKP (το κόμμα του Ερντογάν) λαμβάνουν μεγάλες προσφορές» και τη δεκαετία 2010-2019 η Ρωσία ήταν μακράν η μεγαλύτερη αγορά για Τούρκους εργολάβους.

Οι σχέσεις αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι οι οικονομίες Ρωσίας και Τουρκίας πασχίζουν να σταθούν στα πόδια τους με την τουρκική λίρα να χάνει σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια το ήμισυ της αξίας της έναντι του δολαρίου και την μείωση των πραγματικών εισοδημάτων την τελευταία εξαετία στη Ρωσία να τροφοδοτεί τη δυσαρέσκεια μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης έναντι του Κρεμλίνου με τους Πούτιν και Ερντογάν να καταφεύγουν στο αφήγημα ότι οι χώρες τους πολιορκούνται από εξωτερικούς εχθρούς για να εκτρέψουν την προσοχή από τα προβλήματα στο εσωτερικό.

Τουρκία και Ρωσία μοιράζονται επίσης, σημειώνει το βρετανικό περιοδικό, μια αίσθηση πικρίας για τον αποκλεισμό τους από την Ευρώπη. «Η πολεμόχαρη αυταρχική Τουρκία του σήμερα σαφώς δεν έχει θέση στην ΕΕ. Αλλά είναι τέτοια η διάθεση στην Ευρώπη και τέτοιος ο φόβος έναντι μιας μουσουλμανικής χώρας άνω των 80 εκατ. κατοίκων, ώστε πιθανώς δεν θα επιτραπεί στην Τουρκία η είσοδος στο κλαμπ, ακόμη κι αν εξελιχθεί σε ακμάζουσα δημοκρατία», γράφει ο Economist, σημειώνοντας ότι ένα ακόμη στοιχείο που ενώνει Πούτιν και Ερντογάν είναι η νοσταλγία για το αυτοκρατορικό παρελθόν των χωρών τους. \

Ο μεν Ρώσος πρόεδρος «προβάλλει εαυτόν ως πατριώτη που ανοικοδομεί τμήματα της Σοβιετικής αυτοκρατορίας, έκανε πολέμους κατά της Γεωργίας και της Ουκρανίας και προσπαθεί να κρατήσει στη σφαίρα επιρροής της χώρας του κράτη όπως η Λευκορωσία και η Αρμενία.

Ο δε Ερντογάν έχει θέσει το οθωμανικό παρελθόν της χώρας του στην υπηρεσία μιας επιθετικότερης εξωτερικής πολιτικής, θορυβώντας υπέρ της “αποκατάστασης” της τουρκικής κυριαρχίας σε ελληνικά νησιά που αγκαλιάζουν τις ακτές της στο Αιγαίο και αντιπαρατιθέμενος με Ελλάδα, Κύπρο και Γαλλία στην πλούσια σε υδρογονάνθρακες ανατολική Μεσόγειο, ενώ φαντασιώνεται ότι είναι η φωνή του ισλαμικού κόσμου», αναφέρει η ανάλυση. Και καταλήγει:

 «Ρωσία και Τουρκία θα αναζητήσουν κοινό έδαφος όπου μπορούν, λέει ο Ερσέν, αλλά θα δυσκολευτούν να συμφιλιώσουν τα συμφέροντά τους, ειδικά στη Μαύρη Θάλασσα και τον Καύκασο, όπου η θέση της Τουρκίας συνεχίζει να είναι πιο κοντά σε εκείνη της Δύσης παρά της Ρωσίας. “Τα περιφερειακά προβλήματα” λέει ο Ερσέν, «είναι το μαλακό υπογάστριο της ρωσοτουρκικής σχέσης”. Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές τους αποκλίνουν επίσης. Η δημογραφική προοπτική και εκείνη της οικονομικής ανάκαμψης της Τουρκίας είναι φωτεινότερες. Ο πληθυσμός της αυξάνεται, ενώ της Ρωσίας συρρικνώνεται»…

Τα “παραμύθια” του Ερντογάν για τον Νετανιάχου και τον αλ Σίσι: Πρέπει να αλλάξει για να έχει ελπίδες…

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ. EPA, OLIVIER FITOUSSI / POOL

Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Ανατολού έφτασε στο σημείο να παραποιήσει τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας του Ισραήλ, τις οποίες έκανε προχθές στη Λευκωσία…

Και παραποίησε τις δηλώσεις για να ισχυριστεί ότι το Εβραϊκό Κράτος είναι έτοιμο να συνεργαστεί με την Τουρκία στα θέματα του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προηγήθηκαν τα δημοσιεύματα και ακολούθως σχετικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν ότι θα βελτιωθούν οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ. Επρόκειτο για ψευδή δημοσιεύματα, όπως αποδείχθηκαν μέσα σε λίγες ώρες.

Πως θα βελτιωθούν οι σχέσεις με το Εβραϊκό Κράτος όταν ο πρόεδρος της Τουρκίας συνεχίζει να χρηματοδοτεί την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς; Και είναι μόνο αυτό; Θα συνεχίσει τον …«αγώνα», λέει, για να γίνει η Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα της Παλαιστίνης. Και άλλα πολλά, που οι αναγνώστες μας γνωρίζουν…

Ακολούθησε το νέο παραμύθι για τη βελτίωση των σχέσεων της κατοχικής δύναμης με την Αίγυπτο. Έφτασαν στο σημείο να ονειρευτούν και οριοθέτηση ΑΟΖ. Ποιας ΑΟΖ; Μπορεί να αναγκάστηκε η Ελλάδα να υποχωρήσει κατά τις συνομιλίες με την κυβέρνηση της Αιγύπτου, καθώς μερικές φορές ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, αλλά -κατά τη γνώμη μου- το σενάριο τουρκο-αιγυπτιακής ΑΟΖ ΔΕΝ παίζει…

Όχι επειδή οι σχέσεις στο ανώτατο επίπεδο είναι ανύπαρκτες και θανάσιμα εχθρικές. Αλλά, για να επιτευχθεί έστω και η παραμικρή προσέγγιση της Άγκυρας με το Κάιρο πρέπει να υποχωρήσει ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εκτός των πολλών άλλων, ηγείται των προσπαθειών να ανατραπεί ο πρόεδρος της Αιγύπτου, αλ Σίσι. Όλοι αυτοί, στην Αθήνα και τη Λευκωσία, που χαίρονται διαβάζοντας τις ψεύτικες ειδήσεις που εκπορεύονται από την Τουρκία, δεν έχουν κουκούτσι μυαλό; Για να βελτιωθούν οι σχέσεις της Άγκυρας με το Κάιρο, πρέπει να φύγει ο ένας εκ των δύο. Ή ο Ερντογάν ή ο αλ Σίσι…

Αλλά, ακόμα και αν ξεκινήσει η όποια προσέγγιση, η Ελλάδα, ακόμα και η μικρή Κύπρος, έχουν ρόλο. Όπως και το Ισραήλ που βάζει και πολλά λεφτά για να υλοποιηθούν οι νέοι ενεργειακοί σχεδιασμοί…

Γι’ αυτό, πρέπει να σταματήσει η υιοθέτηση -από τους δημοσιογράφους στην Αθήνα και τη Λευκωσία- των ψεύτικων ειδήσεων που εκπορεύονται από την Τουρκία.

Οπωσδήποτε, ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσάρεστη σχέση εσχάτως, καθώς περιμένει το τηλεφώνημα του προέδρου Τζο Μπιάντεν, και αυτό δεν έρχεται. Αντιμετωπίζει και άλλα σοβαρά πολιτικά και διπλωματικά προβλήματα -μερικά είναι και «άλυτα».

Γι’ αυτό να μην πέσουμε από τα σύννεφα εάν από «πολέμαρχος» μεταμορφωθεί στον μεγαλύτερο υπερασπιστή της ειρήνης για να αλλάξει την αρνητική ατζέντα. Ψέματα, θα λέει, όπως πάντα. Θα είναι μία απλή μεταμόρφωση. Μόνο που δεν γίνεται πιστευτός. Απαιτούνται πράξεις.

Αυτό, όμως, που μετρά περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο, είναι ότι οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου έχουν προχωρήσει σε σοβαρές συμφωνίες στον ενεργειακό τομέα, που δεν χωράνε κράτη όπως το τουρκικό. Επειδή είναι έντονα προκλητικό και επιθετικό για τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής.

Ο Ερντογάν πρέπει να αλλάξει. Και λόγω του χαρακτήρα του, αυτό δεν θα γίνει ποτέ. Είναι εγκλωβισμένος σε ένα παραμύθι ότι «όλα είναι δικά μας στη Μεσόγειο και μας τα έκλεψαν». Βεβαίως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Εδώ, εδώ και εδώ έχουμε δημοσιεύσει πολλά κείμενα για τις τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, που αξίζουν το κόπο να διαβαστούν. Είναι καλό ο καθένας μας να καταλήγει στα δικά του συμπεράσματα στη βάση σοβαρής και αληθινής πληροφόρησης.

Παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα στην Ουάσιγκτον, που αφορούν την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο μας. Παρακολουθούμε και καταγράφουμε. Στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα δεν επιτρέπονται εκπτώσεις από τη Λευκωσία και την Αθήνα.

Είναι σημαντικό επίσης, η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, να υποστηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο χωρίς αναγκαστικά να στηρίζει όλες τις αποφάσεις τους. Και ένα παράδειγμα είναι η «λύση» της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Είναι λύση που οδηγεί στη διχοτόμηση, την οποία εισήγαγε και επέβαλε ο Χένρι Κίσιγκερ. Είναι λύση φιλοτουρκική και ρατσιστική…

Η Αίγυπτος διαψεύδει ότι ετοιμάζονται συναντήσεις με την Τουρκία: Η Αγκυρα παραμένει «σε πολιτική απομόνωση»

 

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αλ Σίσι / Φωτογραφία αρχείου: AP

Το Κάιρο διέψευσε τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν περί προετοιμασίας κάποιων συναντήσεων με εκπροσώπους της Τουρκίας, που αποσκοπούν στην επανεκκίνηση των σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας.

Όπως δήλωσε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, δεν συζητούνται ούτε οι όποιες συναντήσεις ούτε η προετοιμασία τους.

«Καμία επαφή ή προετοιμασία συναντήσεων με την Τουρκία -άμεσες ή έμμεσες- δεν πραγματοποιούνται», επισήμανε η υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή, τονίζοντας ότι οι οποιεσδήποτε δηλώσεις της Τουρκίας πρέπει να επιβεβαιώνονται με πραγματικές ενέργειες.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα προβαίνει σε δηλώσεις για επανεκκίνηση των επαφών με το Κάιρο. Όμως αυτές συνιστούν απλώς απόπειρες να βγει από την πολιτική απομόνωση στην περιοχή. Ο ιδεολογικός χαρακτήρας της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, η οποία μιλάει για την κληρονομιά των Οθωμανών στη Λιβύη, για το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας” (οι διεκδικήσεις της Άγκυρας σε χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα), και το γεγονός ότι δεν κρύβουν τις φιλοδοξίες τους, προκαλεί ανησυχία», δήλωσε η υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή στο Κάιρο.

Επίσης, όπως δήλωσε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS μια ακόμη πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, «για το Κάιρο έχουν σημασία τα πραγματικά βήματα, και όχι απλώς τα λόγια εκ μέρους της Άγκυρας, και η Τουρκία πρέπει να αποδείξει τις καλές προθέσεις της και να σταματήσει να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου και τότε, ενδεχομένως, η στάση της Αιγύπτου να αλλάξει». «Στην παρούσα χρονική στιγμή δεν υπάρχει αναγκαιότητα να βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα», δήλωσε η εν λόγω πηγή.

Ο Ερντογάν “τρελαίνεται” με τη σχέση Ελλάδας-Αιγύπτου: Δεν συνομιλούμε με την Τουρκία, απαντά το Κάιρο

 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν σε μία από τις …χιλιάδες ομιλίες του στην Άγκυρα. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία

O Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του επιθυμεί μια ισχυρή συνεργασία με την Αίγυπτο, παρά το γεγονός ότι το Κάιρο του έδειξε ξανά την …πόρτα.

Και δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του όταν πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να πιστέψει ότι υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ του λαού της Αιγύπτου και του ελληνικού λαού.

Σε δηλώσεις του έπειτα από τη μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής, έξω από το τζαμί, ο Τούρκος Πρόεδρος ισχυρίστηκε ψευδέστατα ότι η διαδικασία συνεργασίας με την Αίγυπτο σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών, διπλωματικό και οικονομικό, συνεχίζεται άλλωστε. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αν και όχι σε ανώτατο επίπεδο, συνεχίζεται έστω ένα κλικ πιο κάτω”. Παραδέχθηκε πάντως, ότι δεν υπάρχουν συζητήσεις σε επίπεδο της Προεδρίας και του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου.

Συνεχίζοντας είπε ότι, “ασφαλώς, η καρδιά μας θα επιθυμούσε να συνεχίσουμε αυτή τη διαδικασία με την Αίγυπτο πολύ πιο δυνατά. Επομένως, όταν αυτές οι συνομιλίες σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών, διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο φέρουν αποτελέσματα, θα προχωρήσουμε και σε υψηλότερο επίπεδο, διότι αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο είναι ότι ο λαός της Αιγύπτου δεν πρόκειται ποτέ να είναι χώρια από το λαό της Τουρκίας”.

Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι “δεν είναι δυνατόν να τοποθετούν τον ελληνικό λαό δίπλα στον αιγυπτιακό. Αυτό που δεν μπορούμε ποτέ να πιστέψουμε είναι ότι υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ του λαού της Αιγύπτου και του ελληνικού λαού”.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι τον λυπεί το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία συμμετείχε σε κοινή άσκηση με την Ελλάδα. “Δεν θα θέλαμε να δούμε τη Σαουδική Αραβία να μετέχει σε μια τέτοια διαδικασία λήψης αποφάσεων. Θα το συζητήσουμε αυτό με τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας. Πιστεύουμε ότι αυτό δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί”, είπε, τέλος, ο Ερντογάν.

Το Κάϊρο διαψεύδει ότι ετοιμάζονται συναντήσεις με την Άγκυρα

Το Κάϊρο διέψευσε χθες τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν περί προετοιμασίας κάποιων συναντήσεων με εκπροσώπους της Τουρκίας, που αποσκοπούν στην επανεκκίνηση των σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας.

Όπως δήλωσε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, δεν συζητούνται ούτε οι όποιες συναντήσεις ούτε η προετοιμασία τους.

«Καμία επαφή ή προετοιμασία συναντήσεων με την Τουρκία- άμεσες ή έμμεσες δεν πραγματοποιούνται» δήλωσε η υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή, τονίζοντας ότι οι οποιεσδήποτε δηλώσεις της Τουρκίας πρέπει να επιβεβαιώνονται με πραγματικές ενέργειες. «Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα προβαίνει σε δηλώσεις για επανεκκίνηση των επαφών με το Κάϊρο. Όμως αυτές συνιστούν απλώς απόπειρες να βγει από την πολιτική απομόνωση στην περιοχή.

Ο ιδεολογικός χαρακτήρας της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, η οποία μιλάει για την κληρονομία των Οθωμανών στην Λιβύη, για το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας” (οι διεκδικήσεις της Άγκυρας σε χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, στην Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα) και το γεγονός ότι δεν κρύβουν τις φιλοδοξίες τους, προκαλεί ανησυχία», δήλωσε η υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή στο Κάιρο.

Επίσης, όπως δήλωσε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS μια ακόμη πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, «για το Κάιρο έχουν σημασία τα πραγματικά βήματα, και όχι απλώς τα λόγια εκ μέρους της Άγκυρας, και η Τουρκία πρέπει να αποδείξει τις καλές προθέσεις της και να σταματήσει να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου και τότε ενδεχομένως, η στάση της Αιγύπτου να αλλάξει». «Στην παρούσα χρονική στιγμή δεν υπάρχει αναγκαιότητα να βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα», δήλωσε η εν λόγω πηγή.

Μεταξύ άλλων το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya επικαλούμενο δικές του πηγές μετέδωσε την Παρασκευή, ότι τις τελευταίες ώρες Άγκυρα και Κάϊρο είχαν τηλεφωνικές συνομιλίες, κατά την διάρκεια των οποίων οι δύο πλευρές συζήτησαν την επικείμενη συνάντηση στο Κάιρο με την συμμετοχή διπλωματών και εκπροσώπων των μυστικών υπηρεσιών.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο, η Αίγυπτος έθεσε ως όρο για την επανεκκίνηση των συνομιλιών, να σταματήσει η Άγκυρα «την κλιμάκωση της κατάστασης στην Μεσόγειο».

Την Παρασκευή12.3.2021 ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε δηλώσεις για επανεκκίνηση των επαφών μεταξύ Άγκυρας και Καϊρου, σε διπλωματικό επίπεδο.

«Οι σχέσεις διακόπηκαν, πριν πολλά χρόνια και για αυτό δεν είναι δυνατόν να αποκατασταθούν μέσα σε μια μέρα, σαν να μην έγινε τίποτα. Για αυτό είναι σημαντικό να γίνουν διαδοχικές συναντήσεις, να ορισθεί ένας οδικός χάρτης και να ενεργήσουμε ξεκινώντας από αυτό» δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu, προσθέτοντας :

«Έχουμε επαφές με την Αίγυπτο, μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών και σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών. Επίσης ξεκινήσαμε επαφές σε διπλωματικό επίπεδο».

BLOOMBERG: Η Τουρκία επιδιώκει να αποκτήσει πρόσβαση μέσω Πακιστάν σε στρατιωτική τεχνολογία από την Κίνα

 

O Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Πακιστανός πρωθυπουργός, Ιμράν Χαν / Φωτογραφία αρχείου: Presidential Press Service via AP, Pool

Συμπαραγωγή μαχητικών αεροσκαφών και πυραύλων με το Πακιστάν επιδιώκει η Τουρκία -μια συνεργασία που θα μπορούσε να της αποφέρει έμμεση πρόσβαση σε εξελιγμένη στρατιωτική τεχνολογία από την Κίνα.

Όπως αναφέρει άρθρο του Βloomberg, Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν ήδη περιοδικές επαφές με Πακιστανούς ομολόγους τους -η τελευταία τέτοια συνάντηση υψηλού επιπέδου έγινε τον Ιανουάριο- για την ανάπτυξη και παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού, σύμφωνα με πηγές από τις δύο χώρες που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων.

Μια τέτοια συμφωνία θα έφερνε την Τουρκία -που είναι μέλος του ΝΑΤΟ- εγγύτερα σε κάποιες στρατιωτικές τεχνολογίες από την Κίνα, με την οποία το Πακιστάν παράγει τα μαχητικά JF-17 και φέρεται να έχει χρησιμοποιήσει κινεζικά σχέδια για τον βαλλιστικό του πύραυλο, Shaheen.

Η Τουρκία βλέπει στο Πακιστάν έναν στρατηγικό σύμμαχο και πιθανό εταίρο στο εγχώριας παραγωγής πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας Siper και στο project ανάπτυξης του μαχητικού TF-X, ανέφεραν οι πηγές που επικαλείται το Bloomberg, χωρίς να αποκαλύψουν αν οι συζητήσεις των δύο πλευρών έχουν φθάσει στο σημείο να ζητηθεί η άδεια του Πεκίνου για τον διαμοιρασμό κινεζικής αμυντικής τεχνολογίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, απαντώντας σε ερώτηση για περιορισμούς στις εξαγωγές οπλικών συστημάτων, ανέφερε ότι το Πεκίνο «ανέκαθεν υιοθετούσε μια φρόνιμη, υπεύθυνη στάση αναφορικά με την εξαγωγή στρατιωτικών προϊόντων και εφαρμόζει αυστηρά την κείμενη νομοθεσία για τις εξαγωγές αυτές καθώς και τις διεθνείς υποχρεώσεις».

O Ερντογάν έχει μιλήσει για «πολύ σοβαρές προοπτικές» συνεργασίας σε αμυντικά πρότζεκτ με το Πακιστάν, που είναι πυρηνική δύναμη, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν Μιάν Μουχάμαντ Χιλάλ Χουσάιν συναντήθηκε με Τούρκους αξιωματούχους, περιλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και συζήτησαν για το ενδεχόμενο συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία. Ο Ακάρ συναντήθηκε και με τους αρχηγούς των γενικών επιτελείων Στρατού και Αεροπορίας του Πακιστάν και είχε συνοδέψει πέρυσι τον Ερντογάν στο ταξίδι του εκεί.

Τυχόν υιοθέτηση από την Τουρκία κινεζικής στρατιωτικής τεχνολογίας θα πυροδοτούσε νέες εντάσεις στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, αναφέρει το Bloomberg, καθώς στην Ουάσιγκτον μια τέτοια κίνηση θα ερμηνευόταν ως ένα νέο βήμα απομάκρυνσης της Άγκυρας από το ΝΑΤΟ.

Ήδη οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία και την πέταξαν από τη συμπαραγωγή των F-35, αλλά η Τουρκία διαπραγματεύεται την αγορά και δεύτερου τέτοιου συστήματος και πιθανή συμπαραγωγή του με τη Μόσχα.

Ο Ερντογάν τα γυρίζει: «Τα κοινά συμφέροντα Τουρκίας – ΗΠΑ αντισταθμίζουν τις διαφορές απόψεων» Οραματίζεται αμοιβαία επωφελή συνεργασία

 

O Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Φωτογραφία: Turkish Presidency via AP, Pool

Βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ στη βάση μιας αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας οραματίζεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υιοθετώντας πιο συμφιλιωτικούς τόνους απέναντι στην Ουάσιγκτον.

Λίγες μέρες μετά τα πυρά που εξαπέλυσε στις ΗΠΑ, κατηγορώντας τες ότι υποστηρίζουν τους Κούρδους, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε πλέον για συνεργασία και σχέση “win -win” («καζάν – καζάν» στα τουρκικά, δηλαδή όπου αμφότεροι βγαίνουν κερδισμένοι). «Ως Τουρκία πιστεύουμε ότι τα κοινά μας συμφέροντα με τις ΗΠΑ αντισταθμίζουν μακράν τις διαφορές απόψεων. Με αυτό το σκεπτικό, επιθυμούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, μέσω μιας μακροπρόθεσμης προοπτικής στη βάση της αμοιβαίας ωφέλειας. Η Τουρκία θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον ρόλο της κατά τρόπο επάξιο προς τη συμμαχική και στρατηγική εταιρική σχέση των δύο χωρών», δήλωσε.

Ο Ερντογάν βλέπει «παράθυρο ευκαιρίας» για άρση αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας έχουν τρωθεί για μια σειρά ζητημάτων τα τελευταία χρόνια. Τον περασμένο Δεκέμβριο η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των ρωσικών S-400. H Άγκυρα έχει πει ότι θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις υπό τον νέο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αλλά επιμένει στο αίτημά της να σταματήσει η Ουάσιγκτον να στηρίζει τις κουρδικές πολιτοφυλακές στη Συρία και την κατηγορεί ότι συστοιχίζεται με μαχητές που η ίδια αποκαλεί «τρομοκράτες» και τους οποίους κατηγορεί ότι εκτέλεσαν 13 Τούρκους στρατιώτες προ ημερών στο βόρειο Ιράκ.

Οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει επίσης σφοδρή κριτική στην Τουρκία για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών και η νέα κυβέρνησή της κάλεσε την Άγκυρα να απελευθερώσει τον φυλακισμένη φιλάνθρωπο επιχειρηματία και ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά και εκτόξευσε πυρά για την ομοφοβική ρητορική κυβερνητικών στελεχών στο πογκρόμ κατά φοιτητών διαδηλωτών το τελευταίο διάστημα. Τον Μάιο θα ξεκινήσει σε δικαστήριο στη Νέα Υόρκη η δίκη της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank για την παραβίαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν, πιθανώς ανοίγοντας τον δρόμο για ένα σφοδρό οικονομικό πλήγμα στην Τουρκία. Στην πρώτη επίσημη επαφή Άγκυρας – Ουάσιγκτον, αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Τζο Μπάιντεν, ο σύμβουλος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν είπε στον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των ΗΠΑ, ότι θα πρέπει να επιλυθεί το θέμα των S-400, που συζήτησαν και ο Τούρκος ΥΠ ΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν. H Τουρκία έχει προσλάβει τη νομική εταιρεία Arnold & Porter, που έχει την έδρα της στην Ουάσιγκτον, για να βοηθήσει στην επανεισδοχή της στο πρόγραμμα συμπαραγωγής των μαχητικών F-35, από το οποίο την απέπεμψαν οι ΗΠΑ για τους S-400.

«Πυρά» Ερντογάν κατά ΗΠΑ: Είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ, να είστε δίπλα μας, όχι με τους τρομοκράτες

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους μίλησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά των ΗΠΑ κατηγορώντας τις ότι υποστηρίζουν τους Κούρδους.

Ο Τούρκος Πρόεδρος κάλεσε την Ουάσιγκτον να «σταματήσει να υποστηρίζει τρομοκράτες» κάνοντας λόγο για στήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους μαχητές του PKK.

Αναφερόμενος, μάλιστα, στο θάνατο Τούρκων στρατιωτών από κουρδικά πυρά ο κ. Ερντογάν τόνισε: «Η ανακοίνωση των ΗΠΑ για το γεγονός είναι για πλάκα. Είστε ξεκάθαρα πίσω από το PKK και το YPG».

Μάλιστα, κάλεσε τις ΗΠΑ  είτε να σταθούν στο πλευρό της Τουρκίας, είτε εναντίον της: «Αν είστε μαζί μας στο ΝΑΤΟ, θα είστε ειλικρινείς μαζί μας. Θα είστε δίπλα μας. Όχι δίπλα στους τρομοκράτες», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι Αμερικανοί είναι κοντά σε μεγάλη απόφαση: Ούτε στην ευρύτερη γειτονιά μας οι Τούρκοι έχουν συμμάχους…

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τη σύζυγό του Εμινε, ανάμεσα σε στελέχη του ισλαμο-εθνικιστικού κόμματος του AKP. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία

Οι Τούρκοι δεν κάθονται ήσυχα. Συνεχίζουν να διαρρέουν ότι επίκεινται διαπραγματεύσεις με τους Αιγύπτιους για τον καθορισμό των μεταξύ τους θαλάσσιων ζωνών. Και την Πέμπτη το βράδυ επανήλθαν με νέο ισχυρισμό που αφορά τη βελτίωση των σχέσεων τους με το Ισραήλ.

Πάλι δεν λένε αλήθεια. Το Κάιρο ήδη τους διέψευσε με δήλωση μάλιστα που έγινε στο ρωσικό TASS. Η Αίγυπτος, αν και παραμένει «εργαλείο» των Αμερικανών έχει παραδοσιακά σχέσεις και με τη Ρωσία από την εποχή της Σοβιετική Ένωσης, του …γίγαντα με τα πήλινα πόδια. Οπότε, για τους καλά γνωρίζοντας τον τρόπο σκέψης των Αιγυπτίων έχει ιδιαίτερη σημασία η διάψευση.

Άλλωστε δεν χρειαζόταν αυτή η διάψευση για να πιστέψουμε τους Αιγύπτιους. Ο υπουργός τους των Εξωτερικών, έδωσε «έντονες διαβεβαιώσεις» στους ομολόγους του της Ελλάδας και της Κύπρου.

Για το θέμα του Ισραήλ, προκαλεί εντύπωση ότι επιμένει ο Ταγίπ Ερντογάν. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Αναφέρουν δε ότι ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας είναι έτοιμος για μεγάλες υποχωρήσεις, κάτι που προσωπικά ΔΕΝ πιστεύω. Όχι λόγω του θέματος της Χαμάς και των προκλήσεων για την Ιερουσαλήμ. Όχι… Ο Ερντογάν είναι βασικά αντισημίτης. Και επειδή είναι και φανατικός, δεν εννοεί όλα όσα υπόσχεται στους Ισραηλινούς.

Προσέξτε: Δεν υποστηρίζω ότι είναι κακό να βελτιωθούν οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Διότι τυχόν βελτίωση των σχέσεων δεν θα γίνει εις βάρος των στρατηγικών σχέσεων με την Αθήνα και τη Λευκωσία. Ίσως να σταματούσε και αυτόν τον χείμαρρο των προκλήσεων εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ειδικά το Ισραήλ έχει πλέον στρατηγικά συμφέροντα με τους Έλληνες. Αν τολμούσε ο πρόεδρος της Κύπρου θα είχε ήδη δημιουργηθεί στρατιωτική βάση των Ισραηλινών στο νησί, όσο και να φώναζε το ΑΚΕΛ και κάποιοι περιθωριακοί που αντιμετωπίζουν τα πάντα μέσα από τον ιδεολογικό φακό. Και όταν τους λες ότι ο μακαρίτης ο Δημήτρης Χριστόφιας, ο πρόεδρος του ΑΚΕΛ ενδυνάμωσε τις σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ, σε κοιτούν σαν χάννοι.

Το θέμα είναι αυτό: Οι διαρροές από την Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως πρέπει. Με προσοχή και όχι πανικό. Εάν το Ισραήλ και η Αίγυπτος αποφασίσουν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με την κατοχική Τουρκία σίγουρα θα ενημερώσουν πρώτα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Όταν πρόκειται για τις στρατηγικές σχέσεις, οι σοβαρές χώρες δεν υπολογίζουν τίποτα. Τα στρατηγικά συμφέροντα του Ισραήλ και της Αιγύπτου εξυπηρετούνται μόνο από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, που θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε με στοιχεία ότι η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα, τα οποία δείχνουν ότι είναι άλυτα. Ο τρόπος που αντιδρούν ο ίδιος και οι στενοί συνεργάτες του αποδεικνύει ότι έθεσαν τους εαυτούς του στη γωνία, μπήκαν σε μία τρύπα από την οποία δεν μπορούν να βγουν.

Την ίδια στιγμή η Αμερική ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία είναι αυτή που ΠΡΕΠΕΙ να υποχωρήσει και ταυτόχρονα να αποδείξει ότι επιθυμεί πραγματικά και ειλικρινά να επιστρέψει στο δυτικό στρατόπεδο. Πληροφορίες από την αμερικανική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι ο Ερντογάν έφτασε στο σημείο να θερμοπαρακαλεί για ένα τηλέφωνημα του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος προετοιμάζεται να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων

Δεν είναι ότι ο Ερντογάν βλέπουν παντού εχθρούς! Στην πραγματικότητα όπου και να κοιτάξει θα καταλάβει ότι οι γείτονες του δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με τούτη την Τουρκία, τη σημερινή Τουρκία… Είναι η μόνη χώρα στην ευρύτερη περιοχή μας που απαιτεί εδάφη των γειτόνων της.

Οι αραβικές χώρες, εκτός του Κατάρ, αναπτύσσουν και στρατιωτικές σχέσεις με τους εχθρούς της Τουρκίας. Όλη αυτή η κινητικότητα που παρατηρείται από χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλα κράτη δεν είναι τυχαία. Οι χώρες της ευρύτερης περιοχής μας ενώνονται και «τα βρίσκουν» λόγω της εχθρότητας τους απέναντι στην Τουρκία.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο διάλογος είναι πάντα μία ευπρόσδεκτη εξέλιξη. Χωρίς αμφιβολία. Αλλά είναι «κακές αποφάσεις», ειδικά αυτό το διάστημα, η συνέχιση των διερευνητικών επαφών της Αθήνας με την Άγκυρα και η Πενταμερής για το Κυπριακό. Εξυπηρετούν μόνο την Τουρκία… Πρέπει να βρεθεί τρόπος για να επιβληθεί μία παύση μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με την Αμερική και τις σχέσεις της με την Τουρκία και τη Ρωσία…

Πηγές:

  • iefimerida.gr
  • hellasjournal.com
  • ιστοσελίδα ISRAEL HAYOM
  • ΚΥΠΕ,
  • Μ.ΜΕΝ.,
  • TASS
  • ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιραστείτε το:
Tagged